Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dwóch na szczycie...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img840.imageshack.us/img840/5005/dsc3167hyym3jj.jpg)
Przyjemnie, choć za mocno sHaDeeRowane ( szczególnie niebo i halo na stokach).
Pozdrawiam
Kurczę, Nothing lubię oglądać twoje foty, bo lubię taką tematykę. Ale często psujesz swoje foty obróbką.
No ale Na temat:
Niebo - dziwny kolor, bladość.
Góry - jakieś też dziwne, choć piękne. Ale blade.
Kurczę, Nothing lubię oglądać twoje foty, bo lubię taką tematykę. Ale często psujesz swoje foty obróbką.
No ale Na temat:
Niebo - dziwny kolor, bladość.
Góry - jakieś też dziwne, choć piękne. Ale blade.
Kolega ma rację ...szukaj przyczyny bo szkoda ładnych kadrów ...a ten jest dobry
maniak666
16-09-2010, 15:40
No fakt-kadr fajny, ale obróbkowo coś nie teges.
jurek1906
16-09-2010, 15:51
Kadr mocny,obróbka typowa dla Nothinga :).
borregaard
16-09-2010, 17:19
Nie podoba mi się tu kolor nieba i świecące krawędzie gór,reszta OK.
.... to może jakaś zrzuta na monitor? :mrgreen: , ... odpracujesz w górach
Pablo 77
16-09-2010, 18:58
O tak kadrowo bardzo ładnie,ale obróbka na nie:)
.... to może jakaś zrzuta na monitor? :mrgreen: , ... odpracujesz w górach
To może kupcie mi w Tatrach jeszcze jakiś domek ...? ;-) :mrgreen:
Na poważnie. Dzisiaj widziałem co wstawiam, no może oprócz tego halo... To był kolejny nef ze skopaną ekspozycją, który starałem się ratować, bo widoczek wydał mi się ciekawy. Szczerze mówiąc ogólny efekt mnie zadowolił. Niebo było właśnie w takich barwach, ja tylko wyciągnąłem z niebytu zarysy chmur. Przyciemnienie ich dałoby raczej bardziej sztuczny efekt. Mieszanka mocniej i mniej kolorowych gór tez moim zdaniem daje pewien efekt, przy którym się zatrzymałem. Fakt, powinno się je jeszcze dopracować i wyeliminować błędy ale kierunku już bym nie zmieniał.
Dzięki wielkie za uwagi :-)
Nie podoba mi się tu kolor nieba i świecące krawędzie gór,reszta OK.
......................... Niebo było właśnie w takich barwach, ja tylko wyciągnąłem z niebytu zarysy chmur. ...................i :-)
..... daj gdzieś NEF-a, .... bo nie uwierzę :grin:
Wing, podrzuć na PM adres e-mail, to Ci podeślę... :-)
Pachnie HDRem na kilometr ;) Myślę, że "zwykła" obróbka, tchnęła by życie w to zdjęcie, bo kadr bardzo ok.
GUINNESSts
17-09-2010, 14:43
Ty to masz tak jakos dziwnie czasem, ze pokazujesz fote w tej swojej innej, pojechanej i poniekad ciekawej obrobce, ktora czasem w tym pojechaniu ma ciekawy artystyczny przekaz. Innym razem pokazujesz cos jak wiekszosc. Jakby dwa style. Doszukuje sie w tym (przepraszam) pewnych niedociagniec. Problemow.
Kiepsko naswietlona fote, przenosisz do ciekawego wymiaru malarskiego. Dobrze naswietloną do jak wszyscy.
Ta jest po srodku. Mysle, ze sie ciagle troche gubisz w tym wszystkim.
W twoim pojechaniu widzialem jakis Twoj styl. Teraz sam sie pogubiłem:(
Za mocna obróbka, za duży mikrokontrast.
Ty to masz tak jakos dziwnie czasem, ze pokazujesz fote w tej swojej innej, pojechanej i poniekad ciekawej obrobce, ktora czasem w tym pojechaniu ma ciekawy artystyczny przekaz. Innym razem pokazujesz cos jak wiekszosc. Jakby dwa style. Doszukuje sie w tym (przepraszam) pewnych niedociagniec. Problemow.
Kiepsko naswietlona fote, przenosisz do ciekawego wymiaru malarskiego. Dobrze naswietloną do jak wszyscy.
Ta jest po srodku. Mysle, ze sie ciagle troche gubisz w tym wszystkim.
W twoim pojechaniu widzialem jakis Twoj styl. Teraz sam sie pogubiłem:(
Prawda leży pewnie gdzieś pośrodku... Niedociągnięć mam kupę i nigdy tego nie ukrywałem zasłaniając się stylem. Nie ma co się doszukiwać artystycznych przekazów jak się ich nie czuje, albo najzwyklej ich nie ma, tylko jechać z grubej rury jak coś Ci się nie podoba. W tym wypadku nawet nie ma się co gubić, bo Większości zdjęcie nie podeszło... ;-)
Mam pytanie...? "Do jak wszyscy", to źle czy dobrze...???
GUINNESSts
17-09-2010, 20:13
Nie podeszlo bo jest nijakie. Twoje poprzednie zdjecia w tym przeze
mnie nazwanym Twoim stylu mialy cos glebszego w sobie. Szkode, ze tego nie rozumiesz. Na to jednak nic nie poradze, bo dla mnie to byl swego rodzaju przekaz a dla Ciebie przypadek. Wiec nie kontynujmy tematu.
A Twoje pytanie: "Do jak wszyscy", to źle czy dobrze...??? Hmm... sam juz teraz nie wiem.
Pokazuj jak najlepiej potrafisz. To, co bylo dla Ciebie ciezkim wyciaganiem zle naswietlonej foty, dla mnie bylo ciekawym przekazem.
To, co masz dobrze zarejestrowane, pokazujesz jak my wszyscy. Mysle, ze dobrze. Jednak to juz nie te Twoje pojechane prace, ktore sie podobaja mnie osobiscie;):) Są inne i tyle.
Mysle, ze potrzebujesz troche wiecej czasu.
To nie o to chodzi, że nie rozumiem. Ja bym to nazwał, że zrozumiałem z pewnym naddatkiem... ;-) Ten "naddatek', to właśnie "przypadek". Jako osoba generalnie skromna z wielkim rumieńcem przyjmuję określenie "styl", świadom swoich niedoskonałości m. in. technicznych. To co przeważnie widać na moich pstrykach, jest wygenerowane pewnego rodzaju świadomością założeń, a później konsekwentną ich realizacją. Na określenie styl jeszcze nie zasłużyłem ale przypadek to chyba też nie jest. Z "przypadkiem" mielibyśmy do czynienia gdyby każde zdjęcie było z innej parafii. Z tym podziałem dobrze (jak wszyscy) i źle (mój "styl") naświetlone zdjęcia, to też nie jest do końca tak jak się domyślasz. Te pierwsze, wcale nie stwarzają przeszkód do przerobienia ich na to co lubię, czyli to, co czasami forumowicze kojarzą z moją osoba. Reasumując, nie ma co owijać w bawełnę, tylko śmiało wyrażać swoje zdanie. To zdjęcie jest słabe według Ciebie i w drugim poście podałeś powody (nijakie). No i gra gitara o to chodzi. Pierwszy post stanowił pewnego rodzaju śledztwo z którego tezami nie do końca się zgadzałem i stąd być może moja na niego odpowiedź. Nie było to w żadnym wypadku odszczekiwanie się... Myślę, że jak przeczytasz go uważnie, to dojdziesz do tego samego wniosku.
ostrytux
17-09-2010, 22:14
Nie jestem osobą, która ma w naturze wymądrzanie się czy też stawianie wyroków.
Wydaje mi się że zauważyłem pewną prawidłowość, moim zdaniem masz nazwijmy charakterystyczny dla siebie styl, wiesz co chcesz i jak zrobić a jedynym problemem w moim odczuciu są bardzo nierówno ekspozycyjnie wykonane fotografie.
Wydaje mi się że jeśli fotografia jest poprawnie naświetlona – prace które prezentujesz są bardzo dobre, a tam gdzie owa ekspozycja nie była najlepiej dobrana, walczysz mocno z obróbką i nie zawsze wygląda to dobrze. Oczywiście tak tylko przypuszczam :)
Natomiast co do samej fotografii to kadr mi się podoba, natomiast troszkę widać walkę podczas wywoływania.
..... daj gdzieś NEF-a, .... bo nie uwierzę :grin:
Czekamy ...
Nie jestem osobą, która ma w naturze wymądrzanie się czy też stawianie wyroków.
Wydaje mi się że zauważyłem pewną prawidłowość, moim zdaniem masz nazwijmy charakterystyczny dla siebie styl, wiesz co chcesz i jak zrobić a jedynym problemem w moim odczuciu są bardzo nierówno ekspozycyjnie wykonane fotografie.
Wydaje mi się że jeśli fotografia jest poprawnie naświetlona – prace które prezentujesz są bardzo dobre, a tam gdzie owa ekspozycja nie była najlepiej dobrana, walczysz mocno z obróbką i nie zawsze wygląda to dobrze. Oczywiście tak tylko przypuszczam :)
Natomiast co do samej fotografii to kadr mi się podoba, natomiast troszkę widać walkę podczas wywoływania.
To prawda. Czasami przy dłuższej wspinaczce trafiają się fajne motywy ale albo warunki oświetleniowe bywają fatalne, albo nie ma na czym postawić statywu (w jednej ręce łańcuch, a w drugiej aparat). Wielokrotnie nie mogę się oprzeć pokusie, żeby praktycznie stracone ekspozycyjnie ujęcie poddać działaniom, które jednak coś z niego wydobędą. To potem faktycznie widać. W przypadku tego zdjęcia miałem do czynienia z brzydkim, zastanym przymgleniem, złą porą dnia i totalnie zacienionymi ścianami skalnymi po prawej stronie. Gdzie było słońce, można się łatwo domyślić... ;-) Mimo tego można było z pewnością lepiej dobrać ekspozycję lub trochę inaczej podejść do obróbki tego kadru. Dzięki za opinie.
Czekamy ...
Po podaniu e-maila na PM, każdy dostanie... ;-)
Po podaniu e-maila na PM, każdy dostanie... ;-)
.... ja już miałem, ..... i poddałem się :x, to znaczy efekt jest TU (http://img690.imageshack.us/img690/4271/dsc31671.jpg), pokazuję w celach szkoleniowych :mrgreen: .... ale ja u siebie nie obrabiam tak trudnych fot, lądują na twardym dysku w zapomnieniu
Też POWALCZYŁEM (http://img444.imageshack.us/img444/5318/dsc3167.jpg) chwilkę i poddaje...;)