Zobacz pełną wersję : Samyang 35mm f/1.4 oficjalnie
Zapraszam do poczytania:
http://www.samyang.pl/art,2,nowosci
Brazilianpitbull
16-09-2010, 10:13
Jeżeli jakość obrazka będzie taka jak w 85 to jest to hicior. Jezu ile to nowości może być w tak krótkim czasie. Ciekawe jak to będzie z ceną :)
ee tam, tak to sie nie liczy. premiere mozna uznac za premiere jak beda sample... najlepiej na f2 :mrgreen:
Mariusz888
16-09-2010, 10:16
Z to to nie będzie ale wiadomo już jaka cena będzie na to szkiełko? Chociaż w sumie to taka trochę "przed-premiera" :) niemniej fajny krok i uzupełnienie produkowanej już 85 :) btw czy będzie jakiś tilt/shift od S? ;)
superkomornik
16-09-2010, 10:18
A kiedy sample? :D
Oj już na niego zaczynam zbierać bo zakochałem się w manualach(S14 wymiata :D)... mam nadzieję, że będzie świetny!
Cena jeszcze nie jest znana ale na pewno będzie duuuuuużo fajniejsza niz nikkora 35 1.4 Zresztą niebawem wrzucimy wykresy MTF które też wyglądają lepiej :)
No fajnie, ale do czego tak naprawdę nadaje się manualne szkło o takiej ogniskowej ?
Fish... ok, można rzec, że AF zbędny. Portretówka 85 spoko... można sobie spokojnie manualnie ostrzyć przy zdjęciach portretowych.
Oczywiście wiem, że 35mm też można zrobić portret etc... ale taka ogniskowa to chyba głównie reporterka, a tu już AF raczej wskazany. Tak mi się wydaje, może się mylę.
Mariusz888
16-09-2010, 10:24
prz3mo - ale taki Zeiss to ma praktycznie w ofercie same manuale - no pod nikona to tylko manuale - co prawda zamiatają wszystkie normalne szkła i budową i optyką ale też i..... ceną ;) w końcu nie tak dawno na forum spamowaliśmy w dziale o premierze Zeiss'a 35/1.4 tyle że to nie są nawet konkurenci bezpośredni - niemniej tak samo jest to manual ;) a z tym AF'em to trochę racji też masz mimo wszystko ;)
prz3mo - ale taki Zeiss to ma praktycznie w ofercie same manuale - no pod nikona to tylko manuale - co prawda zamiatają wszystkie normalne szkła i budową i optyką ale też i..... ceną ;) w końcu nie tak dawno na forum spamowaliśmy w dziale o premierze Zeiss'a 35/1.4 tyle że to nie są nawet konkurenci bezpośredni - niemniej tak samo jest to manual ;) a z tym AF'em to trochę racji też masz mimo wszystko ;)
No, ale co to za argument, że Zeissy są także manualne? :) Ja nie napisałem, że manualami nie da się robić zdjęć. Da się robić świetne zdjęcia, ale..
Mariusz888
16-09-2010, 10:44
Ja nie piszę że argument ;) ja tylko piszę że są i inne ;) ogólnie jak skok pierścienia będzie na tyle wyważony że będzie z jednej strony nie za duży i nieskończoność nie jest z dużej odległości (tu widzę chyba 3m o ile mnie oczy nie mylą) ale z drugiej strony na tyle precyzyjny by dało się tym dokładnie ostrzyć to manual nie będzie taki zły nawet w reporterce ;)
stachmuszel
16-09-2010, 10:45
No fajnie, ale do czego tak naprawdę nadaje się manualne szkło o takiej ogniskowej ?
Fish... ok, można rzec, że AF zbędny. Portretówka 85 spoko... można sobie spokojnie manualnie ostrzyć przy zdjęciach portretowych.
Oczywiście wiem, że 35mm też można zrobić portret etc... ale taka ogniskowa to chyba głównie reporterka, a tu już AF raczej wskazany. Tak mi się wydaje, może się mylę.
Dokładnie mam podobne zdanie.
cena nie może być wysoka bo jest S 30 1,4 z motorkiem za przyzwoite $ fakt to dx sowe szkło ale jest i ci co mają matryce dx to nie rzucą się na ten obiektyw
ale taki Zeiss to ma praktycznie w ofercie same manuale
I sprzedają się wśród ich wyznawców, którzy stanowią pewnie promil w ogólnej masie szkieł do Nikona. Mnie też się podoba obrazek z Zeissa, ale na Boga, po to wymyślono AF żeby z niego korzystać i nie pluć sobie w wyświetlacz nad każdą straconą klatką z uciekającym obiektem. Dlatego w ogólnym rozrachunku uważam że Zeiss wcale nie jest lepszy i jego wywyższanie na siłę nijak się ma do fotograficznej rzeczywistości.
Wg mnie brak af dyskwalifikuje ten obiektyw do moich potrzeb. A najgorsze jest to, że przecież taki obiektyw sprzedawałby się wyśmienicie czyż nie mam racji?
Mariusz888
16-09-2010, 11:00
Gio - podszedłeś do tematu tak jakby iść robić sport albo przyrodę przy pomocy 14mm i później narzekać że obrazek marny bo trzeba wycropować do 3% kadru ;) pewne szkła są do jednych rzeczy a inne do innych i tyle - każdy może wybrać co się mu podoba. AF jest wygodny ale w wielu sytuacjach nie jest niezbędny ;)
Trzeba będzie rozważyć wymianę matówki na taką z klinem. Przy tej ogniskowej na zwykłej może nie być za ciekawie z manualnym ostrzeniem. No i mam nadzieję że nie będzie błędów na naniesionej skali ostrości tak jak to miało miejsce w przypadku 14/2.8 i rybek.
też tak sobie pomyślałem, niby wiadomo na co ostrzyć, ale 35mm to ogniskowa typowo do repo, a tutaj to chyba trochę ciężko, choć zaraz mnie pewnie zjedzą za głoszenie takich tez miłośnicy MF i innych Cajsów :D
krzysztofz24
16-09-2010, 11:04
Alez tych nowosci:-), jeszcze zaraz pokaza nastepce Fuji S5Pro;-), od razu biore kredyt:-). A wracajac do tematu to wg mnie cena na pewno bedzie nizsza niz Sigmy 30 f/1.4. Na Dx fajny standard, na FX umiarkowanie szeroko...bardzo jestem ciekaw bokehu tego szkla. Ogolnie kolejny fajny manual od Samyanga sie szykuje:-).
Trzeba będzie rozważyć wymianę matówki na taką z klinem. Przy tej ogniskowej na zwykłej może nie być za ciekawie z manualnym ostrzeniem
aj tam, bez przesady,chociaż pewnie by było wygodniej z klinem
ale nawet w zwykłym d200 da się robić na f/1.2.. tylko trzeba chcieć się w to bawić:)
Samyang to taki dla mnie producent dla studentów dziennych (takich jak ja) : super optycznie, tanie(dlatego dla studentów :D) i manualne - mnie nie stać na taką jakość która ma jeszcze AF więc kupuję szkła MF które już zdarzyły mnie do siebie przekonać(i wcale mi nie jest tęskno do AF), a kasę za ewentualny moduł AF wolę wydać na podróże :D
nie wiem dlaczego tak psioczycie. jest szkło manualne i ci, którym to nie przeszkadza się na nie zdecydują. nie zapominajcie, że w erze zenita i heliosa 58/2,0 też robiło się repo i ludzie dawali radę a nie mówcie mi, że wizjerek z takim ET był bardziej komfortowy niż w D300 czy D700 (tym co nie widzieli tej cudnej ciemnicy mogę wypożyczyć ETkę, żeby sobie pooglądali). ja się poważnie zastanowię nad zakupem tego szkiełka głównie z racji jego jasności. jestem świadom jego ograniczeń ale też jego zalet. myślę, że takich jak ja będzie więcej.
krzysztofz24
16-09-2010, 11:43
Trzeba będzie rozważyć wymianę matówki na taką z klinem. Przy tej ogniskowej na zwykłej może nie być za ciekawie z manualnym ostrzeniem.
Powiem ci ze bez problemu ogarnialem N50 f/1.8(jak mialem) na swoim D60, teraz nie mam problemow na pelnej dziurze w Mir 35 f/2 (ale deczko starannosci sie przyda;-)), bawilem sie rowniez Samyangiem 85 f/1.4...i dalo rade. Takze matowka z klinem i manualne szkla to super sprawa... ale wizjer D300 lud D700 bez klina... i trzeba sie postarac zeby nie wyostrzyc w punkt:-).
Jak sie ma zajawke to wszystko sie da;-).
Przy 50 czy 85 mm jest znacznie łatwiej ostrzyc manualnie niż przy 35 mm i szerzej. Przy szerszym polu widzenia nie widać tak dobrze rozkładu głębi ostrości i w tym jest problem.
Czy wiadomo kiedy trafi do sklepów?
andrzej_suse10
16-09-2010, 11:54
Ten samyang ma normalnie CRC :D "W Samyangu 35 mm f/1.4 AS UMC wykorzystany został system soczewek pływających, pozwalający zachować wysoką jakość obrazu na minimalnej odległości ostrzenia."
Premiera cieszy mnie bardzo, mimo że nie kupię tego obiektywu. Mam nadzieje że bedzie genialny optycznie i niezbyt drogi :)
bcrich77
16-09-2010, 12:01
Info z optycznych:
http://www.optyczne.pl/3305-nowo%C5%9B%C4%87-Samyang_35_mm_f_1.4_AS_UMC_.html
nonameuser1
16-09-2010, 12:02
Gamling napisz prosze czy nasze oczekiwania na tilt shitla w najblizszym czasie mają sens?
krzysztofz24
16-09-2010, 12:09
Przy 50 czy 85 mm jest znacznie łatwiej ostrzyc manualnie niż przy 35 mm i szerzej. Przy szerszym polu widzenia nie widać tak dobrze rozkładu głębi ostrości i w tym jest problem.
Masz racje. Dlatego napisalem ze przy moim Mir 35 f/2 trzeba sie deczko postarac i skoncentrowac na pelnej dziurze...ale jak ja daje rade na tym skarlalym wizjerze D60:-) to w D300 i D700 bedzie raczej latwiej :-)...
Ale w sumie nie robmy OT w watku, spirajac sie o niuanse manualnego ostrzenia;-).
nie wiem dlaczego tak psioczycie.
Nie psioczymy, tylko dyskutujemy. Bardzo fajnie, że SY takie szkło pokazał. Pokazuje to, że firma ma potencjał, umie robić optykę etc... i jeśli kiedyś zdecydują się na wprowadzenie AF (czego sobie i innym życzę) to mogą nieźle pozamiatać na rynku :)
Mariusz888
16-09-2010, 12:21
A kto mi powie co to jest za "miedziana" wstawka przed pierścieniem przysłon - to ma jakąś funkcję czy tylko ozdobnik? ;) Tak pytam bo pomiędzy tą wstawką a pierścieniem przysłon widać taką jakby odległość - pytanie czy to tylko tak na zdjęciach wyszło czy też np będzie to "pyłozasysacz"? ;) ale może po prostu tak wyszło na foto... :)
A fajnego tilta/shifta 24 i/lub 85 chętnie bym przygarnął tak samo - jednak Nikonowskie PC-E mimo że są wypasione to dla kogoś kto tym nie zarabia na co dzień za drogie ;)
nie wiem dlaczego tak psioczycie. jest szkło manualne i ci, którym to nie przeszkadza się na nie zdecydują. nie zapominajcie, że w erze zenita i heliosa 58/2,0 też robiło się repo i ludzie dawali radę a nie mówcie mi, że wizjerek z takim ET był bardziej komfortowy niż w D300 czy D700 (tym co nie widzieli tej cudnej ciemnicy mogę wypożyczyć ETkę, żeby sobie pooglądali). ja się poważnie zastanowię nad zakupem tego szkiełka głównie z racji jego jasności. jestem świadom jego ograniczeń ale też jego zalet. myślę, że takich jak ja będzie więcej.
Dawniej ludzie wszędzie naginali z kapcia bo samochodów nie było, da się ? Da. Więc po co komu samochód czy środki komunikacji ? Internetu też nie było a niektórzy do dzisiaj używają tam-tamów do komunikowania się. Da się ? Pewnie że da. Postęp jest po to żeby życie ułatwiać, dawno temu rycerz wpadał na wioskę, brał tą która mu się spodobała i chędożył zgodnie z prawem a teraz się tak nie da, to chyba jedyny przykład utrudniania życia przez postęp. ;)
p.s SY wie jak robić optykę, gdyby znaleźli jeszcze sposób na tani, nawet śrubokrętowy AF to zdobyli by jeszcze większy kawałek tortu a o to chyba im chodzi .
Też kupiłbym 14 2.8 35 1.4 i 85 1.4 gdyby miały jakikolwiek silnik. A tak to niechce mi sie kręcić ręcznie. Leniwy jestem i lubie AF :)
de Fresz
16-09-2010, 13:09
IMHO szkło raczej dla FX-owców. O ile świetna optycznie portretówka bez AFa za 1k zł ma IMHO sens również na DXie, to 35 mm na kropie, będąc szkłem bardziej uniwersalnym do szerszego spektrum zastosowań już niekoniecznie – zwłaszcza przy obecności niezłego Nikkora 35/1.8 z AFem. Zakładając że Samyang będzie kosztował poniżej 2k zł, dla pełnoklatkowców może to być fajna niedroga zabawka uzupełniająca jasnego zooma (albo właśnie ciemnego) na specjalne okazje.
Co do matówki z klinem – a nie wystarcza wam potwierdzanie ostrości przez układ AF? Dobra matówka do manualnego ostrzenia powinna być ciemniejsza od standardowej, a to przy kropowych wizjerach taki se pomysł.
Co do matówki z klinem – a nie wystarcza wam potwierdzanie ostrości przez układ AF?
Próbowałeś ostrzyć jakimś SY na kropkę? Kropka ma sporą tolerancję, miałem jakiś czas SY85/1.4 i używałem z D700. Zapalenie kropki nie oznaczało złapania ostrości idealnie, trzeba bylo jeszcze lekko w odpowiednik kierunku ruszyć pierścieniem. Wolę się skupiać na kadrze i innych kwestiach niż skrupulatnie muskać pierścieniem by było ostro. Po miesiącu czasu sprzedałem SY. Optycznie był kozak, ale nie na moje nerwy manualne ostrzenie (przy 85mm i f1.4 z FX GO jest malutka).
andrzej_suse10
16-09-2010, 13:16
Osobiście: używam SY85/1.4 na DX ze standardową, fabryczną matówką - potwierdzenie ostrości działa tak dobrze że nie widzę sensu zmieniania matówki. :)
de Fresz
16-09-2010, 13:59
Próbowałeś ostrzyć jakimś SY na kropkę?
Nie, nie mam SY. Ale próbowałem z 50/1.8 i jak dla mnie jest znośnie (pomijając że mam niezły BF z tym obiektywem ;-).
Kropka ma sporą tolerancję,
Obawiam się że to dokładnie tak jak cały układ fazowy AF.
Nie, nie mam SY. Ale próbowałem z 50/1.8 i jak dla mnie jest znośnie (pomijając że mam niezły BF z tym obiektywem ;-).
Mi też się ostrzyło "znośnie". Ale między znośnie, a wygodnie jest spora różnica :)
Próbowałeś ostrzyć jakimś SY na kropkę? Kropka ma sporą tolerancję, miałem jakiś czas SY85/1.4 i używałem z D700. Zapalenie kropki nie oznaczało złapania ostrości idealnie, trzeba bylo jeszcze lekko w odpowiednik kierunku ruszyć pierścieniem. Wolę się skupiać na kadrze i innych kwestiach niż skrupulatnie muskać pierścieniem by było ostro. Po miesiącu czasu sprzedałem SY. Optycznie był kozak, ale nie na moje nerwy manualne ostrzenie (przy 85mm i f1.4 z FX GO jest malutka).
Miałem dokładnie to samo. Nawet z katzem ostrzenie manualem było ponad moje nerwy.
de Fresz
16-09-2010, 14:24
Doskonale rozumiem o czym piszesz ;-) Tylko spójrzmy na to tak: AF w 85 może kosztować ~1,5k zł przy świetle 1.8 lub 5,5k zł przy świetle takim jak w SY. Z punktu widzenia kogoś, kto na fotografii nie zarabia, jest to różnica warta rozważenia, przy cenie chińczyka na poziomie 1k zł. Ktoś się zdecyduje, ktoś nie, obie postawy mają przesłanki racjonalne. Za to dla mnie osobiście absurdem jest płacenie 5k zł i więcej za szkło manualne, jak sobie tego życzy, skądinąd bardzo przeze mnie lubiany Zeiss.
jakie 5,5k??? przecież 85/1.4 D spokojnie kupisz za mniej niż 4k.
de Fresz
16-09-2010, 14:37
A ok, spojrzałem na cenę wersji G. D jest faktycznie za 4k zł (mówię o nówkach).
przy cenie chińczyka na poziomie 1k zł
KOREAŃCZYKA!
Śledzę nowości Samyanga, bo bardzo się polubiłem z ich 85/1.4. Tego szkła raczej nie kupię, bo w sumie nie widzę dla niego praktycznego zastosowania ze względu na brak AF (na podstawie tego do czego używam swojej 35 Nikkora - czyli ogólnego, szybkiego pstrykania).
Pewnie niedługo jakaś 50/1.4 (albo i 1.2) powinna się ich ukazać, żeby "dopiąć" ofertę stałek.
de Fresz
16-09-2010, 15:19
Niech będzie koreańczyk ;-) Moim zdaniem lepiej by zrobili wypuszczając 24/1.4 lub 100/2 czyli szkła które systemowo są bardzo drogie. 50-tek jest na rynku od diabła i przy cenie w okolicach 1k zł można w nich przebierać jak w ulęgałkach. No chyba że to faktycznie ļędzie 1.2, ale cena raczej też poszybowała by do góry.
Mariusz888
16-09-2010, 15:32
Moim zdaniem lepiej by zrobili wypuszczając 24/1.4 lub 100/2 czyli szkła które systemowo są bardzo drogie.
No patrz - a te 35/1.4 od N czy C to teraz takie tanie... ;)
pioter m
16-09-2010, 15:40
Ja odpuszczam 35/1.4 UMC, bo mam nikona 35/1.8g, z ktorego jestem bardzo zadowolony.
Jestem tez sklonny sie zalozyc o duza kase, ze samyang bedzie dosc drogi i napewno drozszy od nikosia 35/1.8g. Na FX moze to jakas alternatywa dla nikona 35/1.4, ale na DX - zaden miod.
Samyang wyrobil sobie renome i ceny poszly w gore. Szkoda
de Fresz
16-09-2010, 15:45
No patrz - a te 35/1.4 od N czy C to teraz takie tanie... ;)
Lepiej niż kolejną 50-tkę, co sugerował kolega reggy. U Nikona w tej chwili są 3 (niedługo pewnie 1.4D wypadnie z oferty) i już za 1350 zł można mieć świetne optycznie szkło 1.4 z AF-Sem, czym miałby mu taki Samyang podskoczyć?
Chyba jedynie super świetną 50tką 1.2, chociaż z drugiej strony mamy AI i AIS więc musiałoby to być cudo optyczne za 900zł
i chyba nadal by nie było aż tak dużo nabywców.
mibartek
16-09-2010, 15:53
no 50tke 1.2 to można świetnego Nikkora mieć za prawdopodobną cenę Samyanga, więc to musiałby chyba drugi "Noct-Nikkor" być ;-)
szkoda, że tilt/shifta nie będzie - liczyłem bardzo na taki obiektyw po obejrzeniu filmiku.
Mariusz888
16-09-2010, 15:56
de Fresz - nie no wiadomo - w temacie 50mm to Sy jest spalony na starcie bo 50'tek jest od groma - czy to z AF czy manualnych - nawet 50/1.4D można kupić za 800zł więc faktycznie musiałby to być a'la Noct żeby to miało sens jak napisał mibartek ;)
I jak nie będzie tilta/shifta to szkoda - to jest właśnie szansa dla Sy bo tu nie za bardzo jest co kupić taniej ;)
smieszne te narzekania. jak kilka(nascie) miesiecy temu byla ankieta robiona na forum, z pytaniem jakiego obiektywu najbardziej oczekuja uzytkownicy Nikona (oczywiscie wiadomo bylo, ze bedzie to manual) to miazdzaca czesc odpowiedzi wskazala na 35mm f1,4. jak zyczenie zostalo spelnione po tak krotkim czasie (nikon na nowa wersje 35mm f1,4 kazal czekac ponad 30 lat) to na Samyanga spadla fala narzekan. nikt jeszcze nawet nie widzial sampli a obiektyw juz zostal skreslony za brak AF. pytanie zatem - po cholere wybieraliscie to szklo jako najbardziej upragnione skoro bylo wiadomo, ze nie bedzie mialo AF i skoro byly do wyboru szkielka pokroju 100mm f2 macro?
mibartek
16-09-2010, 16:04
ja głosowałem na tilta i na 24/1.4 ;-)
narzekają DXowcy chyba najbardziej. Jeżeli optycznie będzie jak 85/1.4 to jak przesiądę się kiedyś na FX to zmieniam Nikkora 35g na 50g i dokupuje tego Samyanga
aż znalazłem wątek ;-)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=123752
35/1,4 w ogóle nie było w ankiecie
smieszne te narzekania. jak kilka(nascie) miesiecy temu byla ankieta robiona na forum, z pytaniem jakiego obiektywu najbardziej oczekuja uzytkownicy Nikona (oczywiscie wiadomo bylo, ze bedzie to manual) to miazdzaca czesc odpowiedzi wskazala na 35mm f1,4.
Akurat mylisz się, bo 35 nie było w ankiecie.
Mariusz888
16-09-2010, 16:16
To tak jak ja ;) Niemniej ja tam na nowe szkło od Sy nie narzekam - to są całkiem niezłe szkła za małe pieniądze i nie ma co narzekać - lepiej że są niż miało by ich nie być ;)
HYPER, a Ty skąd teraz taki oburzony wyskoczyłeś?
Dla mnie szkło rewelacja, za równo do DX jak i na film
Tzn o ile rewelacją będzie :P
Takie coś co napisałeś to prędzej by pasowało pod narzekaniem w sprawie nowej 85tki :D
mibartek
16-09-2010, 16:32
Niemniej ja tam na nowe szkło od Sy nie narzekam
nie narzekasz na nowe szkło ? :shock: :mrgreen:
a bo to chyba od Nikona musi być ;-)
Mariusz888
16-09-2010, 16:35
nie narzekasz na nowe szkło ? :shock: :mrgreen:
a o to chyba od Nikona musi być ;-)
A nie no widać że mnie choroba zmaga bo już nawet nie narzekam ;) ale w sumie... to jakiś taki duży, za duże filtry, jakaś beznadziejna miedziana wstawka, nie ma AF, i nie dają go gratis do płatków śniadaniowych ;) :lol: :lol: :lol:
mibartek
16-09-2010, 16:42
a ta miedziana wstawka i śrubeczki na nią, hmm
może taki adaptall od Samyanga ? ;-)
Mariusz888
16-09-2010, 16:45
Żartobliwie bym napisał że pewnie farby zabrakło ale znowu będzie że narzekam :mrgreen: :lol:
pietrobas
16-09-2010, 16:52
No i po nikonie :mrgreen:
everyman
16-09-2010, 16:54
...a ja poczekam z osądem na sample. ;)
Przymierzam się do N85mm 1.4D (jak tylko portfel przytyje) i możliwe, że w tej sytuacji pozbędę się N50mm 1.4D dokupując równocześnie Sy35mm 1.4.
narzekają DXowcy chyba najbardziej. Jeżeli optycznie będzie jak 85/1.4 to jak przesiądę się kiedyś na FX to zmieniam Nikkora 35g na 50g i dokupuje tego Samyanga
aż znalazłem wątek ;-)
35/1,4 w ogóle nie było w ankiecie
nie o ten watek mi chodzi. w tym, ktory wskazales wiadomo bylo, ze 35mm i tak powstanie dlatego nie bylo go na liscie. zobacz zreszta co naisal wtedy Gamling:
'Panowie 35mm można wykreślić z listy życzeń bo decyzja o tym, że to szkło powstanie już zapadła i projekt już powstaje'
mibartek
16-09-2010, 16:59
a to zwracam honor ;-)
nie wiem dlaczego tak psioczycie. jest szkło manualne i ci, którym to nie przeszkadza się na nie zdecydują...Jasne. Ale radzę popatrzyć na poprzednią sytuację. Wszyscy sie rzucili na manualne tanie 85/1.4, a po pewnym czasie był wysyp tych szkieł na naszej forumowej giełdzie. To o czymś świadczy. Ludzie woleli śrubokrętowe 1.8, bo ma AF.
A fajnego tilta/shifta 24 i/lub 85 chętnie bym przygarnął tak samo - jednak Nikonowskie PC-E mimo że są wypasione to dla kogoś kto tym nie zarabia na co dzień za drogie ;)No i tu się jak ostatnio nigdy ;-) z Mariuszem zgodzę. U nikona sa też manualne, a ceny mają zabójcze. Przy sporadycznym uzywaniu taki zakup nie ma sensu. Tu jest prawdziwa luka do zapchania przez samyanga. Choć z drugiej strony popyt na takie szkła nie będzie wielki - bo ludzie wola prostować w PS.
Ja bym sobie pouzywał ukośnej strefy GO w portrecie, 85 mm.
Mariusz888
16-09-2010, 21:26
No i tu się jak ostatnio nigdy ;-) z Mariuszem zgodzę.
:mrgreen:
a ceny mają zabójcze
Za 24+45+85 z tego co na szybko wyliczyłem to 21k zł :)
Tu jest prawdziwa luka do zapchania przez samyanga
Dokładnie
Choć z drugiej strony popyt na takie szkła nie będzie wielki - bo ludzie wola prostować w PS.
Wolą nie wolą, ja tam wolałbym np mieć od razu OK wyprostowane - po co później albo robić miniaturkę albo naciągać :)
Dokładnie po raz 2 ;) 24 to głównie dla shifta a 85 raczej dla tilta ;) chociaż najlepiej mieć i tilt i shift ;)
24 to głównie dla shifta
ooooo
jednak tilt w 24 to piękne układanie GO po świecie :)
na N mnie nie stać a chętnie bym spróbował się pobawić choć nigdy tego nie robiłem
Brak AF to pikuś, ale czy będzie miał chipa ?
Władca Pixeli
17-09-2010, 06:35
Postęp jest po to żeby życie ułatwiać
Tyle, że w starym FM2 na matówce z klinami i mikro-rastrem można ustawić ostrość i powtarzalność będzie 100%.
W dzisiejszych czasach rozbudowano systemy AF i powtarzalność AF daleka jest od 100% oraz cały czas tylko słychać o problemie FF i BF
5-polowy matrycowy w filmowym Nikonie w ciągu wielu lat pomylił się kilka razy a dzisiejszy inteligentny 1000 polowy matrycowy myli się cały czas.
O gumie w starych Nikonach która się nie odklejała nie wspomnę :mrgreen:
Tak wygląda obecny postęp.
Tyle, że w starym FM2 na matówce z klinami i mikro-rastrem można ustawić ostrość i powtarzalność będzie 100%.
W dzisiejszych czasach rozbudowano systemy AF i powtarzalność AF daleka jest od 100% oraz cały czas tylko słychać o problemie FF i BF
5-polowy matrycowy w filmowym Nikonie w ciągu wielu lat pomylił się kilka razy a dzisiejszy inteligentny 1000 polowy matrycowy myli się cały czas.
O gumie w starych Nikonach która się nie odklejała nie wspomnę :mrgreen:
Tak wygląda obecny postęp.
Tak wygląda tworzenie postępu (chociaż to powinno sie nazywać oszczędnościami) przez księgowych a nie inżynierów, matówki w dzisiejszych aparatach nie są takie jak w FM2 a i Samyang nie nastawia się głównie na klientów ze starymi analogami . Można dyskutować do śmierci ;)
Brak AF to pikuś, ale czy będzie miał chipa ?
jak dla mnie, w tym wypadku, to chip jest większym 'pikusiem'
to może Lensbaby? :)
Mam pewne wymagania co do jakości obrazu :)
everyman
17-09-2010, 13:51
Jasne. Ale radzę popatrzyć na poprzednią sytuację. Wszyscy sie rzucili na manualne tanie 85/1.4, a po pewnym czasie był wysyp tych szkieł na naszej forumowej giełdzie. To o czymś świadczy. Ludzie woleli śrubokrętowe 1.8, bo ma AF.
Prawda, akurat w przypadku tej ogniskowej można było rozważyć N85mm 1.8 vs Sy85mm 1.4. Przy 35mm jest także wybór między tanim Nikkorem 1.8 a nową propozycją Samyanga, tylko 1.8 jest pod DX'a. Wiem, że pod pełną klatką również się sprawdza w wielu sytuacjach, tylko nie we wszystkich przypadkach winieta może być do przełknięcia. FX'owy odpowiednik Nikona jest już znacznie droższy i tu pojawi się moment, w którym każdy będzie musiał przeanalizować do czego będzie chciał używać tej ogniskowej. Moim zdaniem w przypadku plenerów lub statycznej reporterki obiektyw ten będzie cieką alternatywą. Manualny Sy14mm 2.8 także ma wielu zwolenników (w tym mnie) - wiem, że to inna ogniskowa i GO, ale jeśli mamy czas na przymiarkę to dla 35mm wszystko także będzie kwestią wprawy. Wyścigów chartów się nim nie zrobi, ale nie wszyscy je fotografują. Jak mówiłem: czekam na sample i cenę - dopiero potem zacznę marudzić. ;)
lukaszD1x
17-09-2010, 15:10
Ja mam 8mm i jest super naprawde szkło warte polecenia jak i to takie bendzie to w mojej torbie napewno znajdzie się troche miejsca na nie:)
To takie nie bENdzie :roll:
Swoją drogą - do kręcenia filmów dobra sprawa chyba... a odnośnie zdjęć - zgodzę się z prz3mo. Imo brak AF dyskwalifikuje to szkło... dla mnie oczywiście. Reporterska ogniskowa i światło, właśnie najlepiej do szybkich akcji. Nie wiem jak pierścień ostrzenia działa w Zeissach, ale w Samyangu 85 działał dość opornie (gładko, ale cięzko - trzeba troche siły włożyć) i o szybkim ostrzeniu można było zapomnieć...
jak dla mnie, w tym wypadku, to chip jest większym 'pikusiem'
No cóż, punkt widzenia zależy od stanu posiadania.
Czy coś już wiadomo kiedy to szkło będzie dostępne i w jakiej cenie, bo coś ucichło...
Mariusz888
06-10-2010, 10:23
Info miało być po weekendzie a jest już wtorek i dalej chyba nic bo nigdzie info nie znalazłem...
nonameuser1
07-10-2010, 10:32
Cena wg optycznych 1500 zł...
Na ŚwiatObrazu też jest już info:
http://www.swiatobrazu.pl/samyang-35-mm-f14-as-umc-wyceniony-21746.html
Premiera w okolicach lutego, a cena 1500 zł.
Przyznam szczerze, że mnie ta cena trochę powaliła, jak za szkło bez AF'u.
Ja może się nie znam, ale dlaczego 85 1.4 kosztuje ok. 1000 zł, a 35 ma kosztować 1500?
Osobiście wybrałbym już chyba 35 Nikkora.
Konstrukcja optyczna tego szkła jest jednak dużo bardziej wymagająca i kosztowna niż mogło by się wydawać. Porównaj sobie ceny innych 35mm 1.4 na FF nie tylko od Nikona. Poza tym popatrz na przekrój:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.samyang.pl/news/PL-003c.jpg)
Jest nawet bardziej skomplikowany niż nowy nikkor 35mm 1.4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/38504_AFS_35mm_f14G_bud-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/38504_AF-S_35mm_f14G_bud.jpg)
nie no - jakby faktycznie cena rynkowa była 1400 - 1450 (katalogowa 1500) a jakość optyczna świetna to zdecydowanie jest to szkło mocno GIT (jakby styki dali byłoby bosko bo by żona mogła se poużywać :D)
tak więc sama cena nie mówi wszystkiego
Jeszcze raz przekrój nikkor 35mm 1.4 bo link z optycznych coś nie działa:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/AFS_35_G_const2_i-1.jpg
źródło (http://g-ecx.images-amazon.com/images/G/01/electronics/lens/nikon/AFS_35_G_const2_i.jpg)
superkomornik
07-10-2010, 11:58
Saaampleee, kiedy? :)
Spokojnie, pracujemy nad tym :) jak tylko będzie się dało pokażemy sample.
Na ŚwiatObrazu też jest już info:
http://www.swiatobrazu.pl/samyang-35-mm-f14-as-umc-wyceniony-21746.html
Premiera w okolicach lutego, a cena 1500 zł.
Przyznam szczerze, że mnie ta cena trochę powaliła, jak za szkło bez AF'u.
Ja może się nie znam, ale dlaczego 85 1.4 kosztuje ok. 1000 zł, a 35 ma kosztować 1500?
Osobiście wybrałbym już chyba 35 Nikkora.
Mini, zdecydowanie przesadzasz. 1500 to nie jest jakieś niewiadomo co za nowe szkło 35 1.4. Stary 35 1.4 AIS kosztuje znacznie więcej.
85 kosztuje mniej, bo jest łatwiejszy do zrobienia
Mariusz888
07-10-2010, 12:26
Gamling
A co ma skomplikowanie do jakości? Zeiss robi szkła proste konstrukcyjnie bez miliarda soczewek, nano powłok i cudawianek a miażdżą optycznie - obiektyw ma być DOBRY a nie SKOMPLIKOWANY ;)
kh29228
1500 to nie jest jakieś niewiadomo co za nowe szkło 35 1.4. Stary 35 1.4 AIS kosztuje znacznie więcej.
Ale N nie rozklekota się za rok - to jest stary dobry N którego czas nie ruszy ;) Ja nie mówię że S jest z masła bo to "dobre szkła w dobrej cenie" ale stawianie ich na równi z N czy Z uważam za niepoważne. ;)
85 kosztuje mniej, bo jest łatwiejszy do zrobienia
tutaj bym się sprzeczał - może jest trudniej ale nie z taką różnicą - po za tym to podobna odległość od standardu w jedną i drugą stronę, światło to samo itd.
Dla ludzi mających FX to szkło będzie tańszą alternatywą dla N i Z. Dla DX nie widzę sensu jego kupowania bo jest S30/1.4HSM i N35/1.8AF-S za pół ceny ;)
jak tylko będzie się dało pokażemy sample.
az tak zle jest? ;)
Gamling
Dla DX nie widzę sensu jego kupowania bo jest S30/1.4HSM i N35/1.8AF-S za pół ceny ;)
a ja widzę :)
mam w tej chwili same dxy (f90x umarł po glebie na beton z 2 m) i nie kupię 35 /1,8 ani sigmy 30 bo uważam to za zakup nieperspektywiczny
Mariusz, porównaj sobie ceny 35mm od Nikona i od Samyanga przecież to jest przepaść. A skomplikowanie ma wpływ na cenę, to chyba jasne.
az tak zle jest? ;)
Po prostu jeszcze nie ma finalnej wersji. Ale już teraz jest bardzo fajnie :)
to chociaz jeden... z 1.4 ;)
to chociaz jeden... z 1.4 ;)
z samego tubusu chcesz ? ;) średnio ostre wyjdą
przecież napisał, że finalnej nie mają ...
kolega napisal "ale juz teraz jest bardzo fajnie"... zakladam ze z masy dekielka tego nie wywnioskowal? ja poporosze z niefinalnej ;)
kolega napisal "ale juz teraz jest bardzo fajnie"... zakladam ze z masy dekielka tego nie wywnioskowal? ja poporosze z niefinalnej ;)
bop jak na tubus z bagnetem daje fajne rozmycie :P
Nie ma takiej możliwości. Mogę co najwyżej wkleić wykres MTF.
Nie ma takiej możliwości. Mogę co najwyżej wkleić wykres MTF.
lepszy rydz niż nic
dawaj
Mariusz888
07-10-2010, 13:14
Gamling
sam sobie przeczysz...
Konstrukcja optyczna tego szkła jest jednak dużo bardziej wymagająca i kosztowna niż mogło by się wydawać.
Mariusz, porównaj sobie ceny 35mm od Nikona i od Samyanga przecież to jest przepaść. A skomplikowanie ma wpływ na cenę, to chyba jasne.
To skoro S jest bardziej skomplikowany to dlaczego jest 3x tańszy? ;) Mnie na prawdę nie musi interesować czy szkło jest skomplikowane czy nie - bo to dla nikogo nie ma znaczenia... bo dla każdego liczy się to co dostaje na naświetlonej klatce. Nie ma sensu się podniecać komplikacją jak nie będzie się to przekładało na jakość obrazka ze szkła - a jak wiemy komplikacja wcale nie musi się przekładać na lepszy obraz...
a ja widzę :)
mam w tej chwili same dxy (f90x umarł po glebie na beton z 2 m) i nie kupię 35 /1,8 ani sigmy 30 bo uważam to za zakup nieperspektywiczny
No tak... i dlatego będziesz się pałować MF podczas gdy za 700zł masz szkło z AF ;) a przy jego odsprzedaży ile stracisz? max 150zł? Za to przy odsprzedaży jakiejkolwiek swojej puszki DX przy zakupie DX tracisz masę kasy więcej - ja też zawsze wolałem i wolę kupować szkła FX'owe ale jak miałem tylko DX (a nawet FX i DX równolegle) to szeroki kąt miałem DXowy bo był po prostu lepszy do moich zastosowań - i nie jęczałem że trzeba będzie sprzedać po przejściu na 2xFX ;)
EDIT
Tak teraz spojrzałem i te 30/35 są nieperspektywiczne bo są pod DX a to ciekawe że S 8/3.5 nagle kryje FX'a? ;) Bo przecież on też jest nieperspektywiczny ;)
No tak... i dlatego będziesz się pałować MF podczas gdy za 700zł masz szkło z AF ;) a przy jego odsprzedaży ile stracisz? max 150zł? Za to przy odsprzedaży jakiejkolwiek swojej puszki DX przy zakupie DX tracisz masę kasy więcej - ja też zawsze wolałem i wolę kupować szkła FX'owe ale jak miałem tylko DX (a nawet FX i DX równolegle) to szeroki kąt miałem DXowy bo był po prostu lepszy do moich zastosowań - i nie jęczałem że trzeba będzie sprzedać po przejściu na 2xFX ;)
ale ja nie mam szerokich w ogóle :) mam tylko 2 ryby i innej szerokości nie potrzebuję (póki co) i nie stosuję a 35 to raczej pod standard podchodzi (taki szerszy troszku). jeśli idzie o MF to nie mam problemów jakiś wielkich. wychowałem się na zenku więc jest to dla mnie jakaś tam norma. na FXa przejdę pewnie za chwilkę (wraz z nowym nikonowym ciałkiem zapewne) a i jakiś aparacik analogowy znów u mnie zawita pewnie niedługo.
lepszy rydz niż nic
dawaj
Proszę bardzo
źródło (http://www.samyang.pl/image_samyangimage/SAMYANG_3514_MTF.jpg)
Dla porównania nikkor:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/mtf-1.gif
źródło (http://kenrockwell.com/nikon/images1/35mm-f14-afs/mtf.gif)
nonameuser1
07-10-2010, 16:04
Warto tez przypomniec MTF nikkorka 35/1.8 za pół ceny samyanga ;)
źródło (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/singlefocal/normal/af-s_dx_35mmf_18g/img/pic_002.png)
Wiem, wiem ... ;)
Warto tez przypomniec MTF nikkorka 35/1.8 za pół ceny samyanga
I warto też zauważyć, że osie x na tych wykresach są różne. MTF Sayanga nałożony na wykres Nikkora byłby niemalże wartością stałą.
I warto też zauważyć, że osie x na tych wykresach są różne. MTF Sayanga nałożony na wykres Nikkora byłby niemalże wartością stałą.
Dokładnie, MTF dla 35/1.8G na osi poziomej sięga do wartości ~13,7mm (tyle wynosi połowa długości przekątnej matrycy DX).
Jeśli MTFy Samyanga 35/1.4 znajdą potwierdzenie w praktyce to zapowiada się bardzo obiecujące szkło. Ciekaw jestem jak wypadnie na DX w porównaniu z Sigmą 30/1.4.
Wszystko fajnie się zapowiada ale jeżeli pierścień ostrości będzie chodził w takim zakresie i tak 'topornie' jak w S14 to nie ma szans na użycie tego obiektywu w akcji. Jestem bardzo ciekaw tego cuda.
Za późno ta premiera, do tego czasu nikkora pewnie już będzie można dostać w rozsądnej cenie a jeszcze ten zeiss ma być mniej więcej w tym samym czasie dostępny. Mocno się skurczy lista potencjalnych odbiorców tego szkła moim zdaniem.
No i mamy luty. Czekam na pierwsze sample i test na Optycznych.
zobaczyłem to w nowych postach i sobie pomyślałem 'no wreszcie! :D' a tu nic...
http://www.samyang.pl/art,2,nowosci
Finalne info przedpremierowe.
Nowy design z czerwonym pierścieniem, cena rekomendowana ~1500 PLN. Sampelki z D7000...
pastwisko
04-03-2011, 19:20
Nowy design z czerwonym pierścieniem
Ciekawe ile osób bedzie go zaklejać lub zamalowywać :)
No i mamy luty. Czekam na pierwsze sample i test na Optycznych.
Po teście na optycznych wszystkim się odechce ;)
nie - fajnie, że wreszcie jest - tylko dlaczego te sample z dxa są ?
fajny ten czerwony akcent - dziwne że szkło pod FX a sample z DXa chyba bali się pokazać brzegi na pełnej klacie. Pytanie tylko - słaba rozdzielczość na brzegu czy tragiczna dystorsja ;)
Rzeczywiście podejrzana sprawa z tymi samplami na DX.
Orientuje się ktoś kiedy obiektyw będzie dostępny w sprzedaży?
mi sie tam podoba, że nawet na dx jest fajne rozmycie :D
No i ta skala i litery w stylu leiki :D
Panowie nie popadajmy w jakieś szaleństwo. Sample są z DXa bo po prostu były robione baaardzo szybko a nie było pod ręką puszki FF. Ale i takie niebawem się pojawią.
I niech to będzie D700/3 :D
dla mnie ten obiektyw to bardziej alternatywa dla Sigmy 30/1.4 czy Nikkora 35/1.8 (ewentualnie AISa jakiegoś) a nie AF-S35/1.4.
Np. amator posiadający cyfrowy DX + manualny analog :)
O ile 85-tka znalazła nabywców z racji tego, iż nie ma odpowiedników w podobnej cenie to tutaj jest inaczej. Jest Nikkor 35/1.8, Sigma 30/1.4, Nikkor 35/1.4 AiS. Kto kupi Samyanga ?
O ile 85-tka znalazła nabywców z racji tego, iż nie ma odpowiedników w podobnej cenie to tutaj jest inaczej. Jest Nikkor 35/1.8, Sigma 30/1.4, Nikkor 35/1.4 AiS. Kto kupi Samyanga ?
Do zdjęć to szkło jest raczej dedykowane dla pełnoklatkowców. Nikkor 35/1.4 AiS jest droższy a i samyang może okazać się lepszy.
A w przypadku filmów na DX będzie to najlepsze szkło o takich parametrach w tej cenie.
jestem zdania, że to szkło będzie właśnie dla pełnoklatkowców - przy cenie rynkowej około 1,5 kpln za wersję z czipem jest świetną alternatywą dla nieprzyzwoicie drogiego N35/1,4 dla każdego, kto nie potrzebuje zarabiać na foto a nie ma nadmiaru gotówki w portfelu. oczywiście pod warunkiem, że będzie dobre optycznie.
Photoartbox
05-03-2011, 10:39
przy cenie rynkowej około 1,5 kpln za wersję z czipem
Ale to jest cena za wersje bez chipa - "Sugerowana cena detaliczna w wersji bez mikroprocesora to 1500 złotych brutto."
A po co chip do puszek FX? D700 i D3 i tak pomierzą światło bez mikroprocesora, jedynie przysłonę będziesz regulował pierścieniem ostrości na obiektywie a nie pokrętłem w body.
mateo912
05-03-2011, 12:16
A po co chip do puszek FX? D700 i D3 i tak pomierzą światło bez mikroprocesora, jedynie przysłonę będziesz regulował pierścieniem ostrości na obiektywie a nie pokrętłem w body.
Wypadałoby przeczytać to co się pisze :D
Poza tym jak nie sterujesz przysłoną z body to możesz ją przymykać tylko co 1 działkę(bardzo rzadko są wyskalowane co 0,5 ev)
wasilewk
05-03-2011, 12:17
Chyba te z chipem mają dodatkowe powłoki...
Chyba te z chipem mają dodatkowe powłoki...
chyba nie sądzisz że te bez czipa są ich pozbawione?
wasilewk
05-03-2011, 12:30
chyba nie sądzisz że te bez czipa są ich pozbawione?
Myślałem o dodatkowych. (UMC)
mateo912
05-03-2011, 12:32
Myślałem o dodatkowych.
w przypadku sy85 1.4 tak było ponieważ najpierw weszła wersja bez dodatkowych powłok i czipa a później poprawiona z czipem i dodatkowymi powłokami.
....chodzi mi o to że jakoś nei mogę uwierzyć aby producent zrobił dwa produkty 1 z czipem i dodatkowymi powłokami i drugi bez czipa i mniejsza ilością powłok
To nie ma sensu i chyba takiego przypadku jeszcze nie było
w przypadku sy85 1.4 tak było ponieważ najpierw weszła wersja bez dodatkowych powłok i czipa a później poprawiona z czipem i dodatkowymi powłokami.
chyba czip był osobną sprawą - powłoki takie same
wasilewk
05-03-2011, 12:38
....chodzi mi o to że jakoś nei mogę uwierzyć aby producent zrobił dwa produkty 1 z czipem i dodatkowymi powłokami i drugi bez czipa i mniejsza ilością powłok
To nie ma sensu i chyba takiego przypadku jeszcze nie było
Było.
? ze względu na poprawki i późniejsze wejście wersji z czipem co nei miało raczej związku z tym ze producent oferował JEDNOCZEŚNIE 2 produkty z powłokami i bez (to że w sklepach walały się sztuki bez dodatkowych powłok, wyprodukowane wcześniej, nie jest w tym przypadku istotne)
wasilewk
05-03-2011, 12:44
? ze względu na poprawki i późniejsze wejście wersji z czipem co nei miało raczej związku z tym ze producent oferował JEDNOCZEŚNIE 2 produkty z powłokami i bez (to że w sklepach walały się sztuki bez dodatkowych powłok nie jest w tym przypadku istotne)
Masz rację: nie jednocześnie.
P.S.
Po wejściu chipa SY nie oferował nikonowskiej wersji bez UMC - bo też nikt by jej nie kupił.
mateo912
05-03-2011, 12:49
chyba czip był osobną sprawą - powłoki takie same
Wersja z czipem miała poprawione powłoki przynajmniej jeśli mówimy o 85/1,4
to, że 1,5kpln będzie sugerowaną nie znaczy, że tyle będzie faktycznie kosztować na półce.
wasilewk
05-03-2011, 13:39
jestem zdania, że to szkło będzie właśnie dla pełnoklatkowców - przy cenie rynkowej około 1,5 kpln za wersję z czipem jest świetną alternatywą dla nieprzyzwoicie drogiego N35/1,4 dla każdego, kto nie potrzebuje zarabiać na foto a nie ma nadmiaru gotówki w portfelu. oczywiście pod warunkiem, że będzie dobre optycznie.
Jeśli ten Dandelion pozwoliłby na automatyczną pracę z lampą, to osobiście mógłbym na ten chip zaczekać.
Pzdr.
szkoda że 1,5k ale trudno i tak trzeba kupić żeby potestować bo za te pieniądze kupić pobawić się i opchnąć dalej to nie problem. Ciekawy jestem tego szkiełka, a może z ustawieniem ostrości nie będzie tak tragicznie jak mi się wydaje. Miałem dawniej 35 manualną na cropie i ostrzyło mi się fatalnie...
Wypadałoby przeczytać to co się pisze :D
O matko, ale palnąłem :D
Nauczka na przyszłość: nie pisać postów bezpośrednio po wstaniu z wyra przed wypiciem pierwszej kawy ;)
to, że 1,5kpln będzie sugerowaną nie znaczy, że tyle będzie faktycznie kosztować na półce.
Po zachłyśnięciu się tym cudem optyki będzie wysyp na allegro po 800zł :-)
Wątpię, żeby poniżej 1200 cena spadła :)
Poza tym zawsze można czipa samemu dokleić za 150zł :D
No i jak sie wpiszę przesłonę w d200/d700 to chyba reguluje się ją z poziomu body, tak?
wasilewk
05-03-2011, 20:35
...Poza tym zawsze można czipa samemu dokleić za 150zł :D
...?
Ale oprogramowanie trzeba by od kolegi przegrać z nówki...:wink:
Pzdr.
Ale oprogramowanie trzeba by od kolegi przegrać z nówki...:wink:
Pzdr.
Te czipy są programowalne, a dużo tam chyba ustawiać nie trzeba, ogniskowa i przysłona.
wasilewk
05-03-2011, 20:50
Te czipy są programowalne, a dużo tam chyba ustawiać nie trzeba, ogniskowa i przysłona.
Było coś o tym, trzeba sie naumieć (C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Programowanie układu dandelion-chip do nikona « Remigiusz Romaniuk – fotografie.htm). Jednak Samyang dodaje tam parę szczegółów.
Pzdr.
No i jak sie wpiszę przesłonę w d200/d700 to chyba reguluje się ją z poziomu body, tak?
Nie.
Ale marudzicie. Komu nie pasuje, ten nie kupi.
karolkepka.com
06-03-2011, 13:48
Było coś o tym, trzeba sie naumieć (C:\Documents and Settings\Krzysztof\Moje dokumenty\Programowanie układu dandelion-chip do nikona « Remigiusz Romaniuk – fotografie.htm). Jednak Samyang dodaje tam parę szczegółów.
Pzdr.
Podałeś link do lokalnego pliku.
wasilewk
06-03-2011, 14:08
Podałeś link do lokalnego pliku.
Sorry !
http://noaf.info/2010/04/20/programowanie-ukladu-dandelion-chip-do-nikona/
Na polskiej stronie Samyanga pojawiła się informacja, że obiektyw będzie w sprzedaży od kwietnia 2011.
<| MICHAŁ |>
07-03-2011, 16:14
ceneo (http://www.ceneo.pl/10575807)
ceneo (http://www.ceneo.pl/10575807)
No ale co z tego ?? Tych obiektywów w marcu w sprzedaży NIE BĘDZIE.
Mnie zastanawia tylko informacja podana w tych sklepach dotycząca gwarancji.
Czyżby coś się zmieniło i nie było już 3 letniej gwarancji?
No ale co z tego ?? Tych obiektywów w marcu w sprzedaży NIE BĘDZIE.
Ja dostałem dziś informację od jednego ze sklepów, występujących w ceneo, że termin realizacji zamówień na Samyangi to 3-5 dni.
miron19j
08-03-2011, 18:05
info ze strony Samyang.pl (4.03.2011)
obiektyw dostępny od kwietnia 2011.
oraz
Nowy obiektyw Samyang 35mm 1:1.4 AS UMC będzie można obejrzeć już w najbliższą niedzielę, podczas rozpoczynających się targów Focus on Imaging w Birmingham w Wielkiej Brytanii.
Nowy obiektyw Samyang 35mm 1:1.4 AS UMC będzie można obejrzeć już w najbliższą niedzielę, podczas rozpoczynających się targów Focus on Imaging w Birmingham w Wielkiej Brytanii.
był ktoś? widział?
tutaj (http://www.optyczne.pl/3818-nowo%C5%9B%C4%87-Samyang_35_mm_f_1.4_AS_UMC_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html) sample optycznych na d3x
"Kraków, 16 marca 2011 r. Firma Delta - wyłączny przedstawiciel i dystrybutor produktów marki Samyang w Europie informuje, że na przełomie kwietnia i maja mogą wystąpić problemy z dostępnością niektórych obiektywów marki Samyang. Sytuacja spowodowana jest brakiem dostępności soczewek, które produkowane były w Japonii, w zakładach znajdujących się na terenie zniszczonym przez falę tsunami w dniu 11 marca 2011 roku. O wszelkich zmianach mających wpływ na dostępność produktów Samyang będziemy informować na bieżąco. "
Czyli trzeba się będzie szybko decydować na zakup jak tylko pierwsza dostawa pojawi się w sklepach.
Mariusz888
17-03-2011, 14:13
A nie można poczekać aż po prostu będą dostępne bez problemów? ;)
cheyenne
21-03-2011, 19:51
są sampelki http://www.swiatobrazu.pl/samyang-35mm-114-as-umc-pierwsze-zdjecia-testowe-22979.html
To jest jakaś nowa świecka tradycja to fotografowanie badylków?
To jest jakaś nowa świecka tradycja to fotografowanie badylków?
no nie dogodzisz :)
w topicu o S85/1,4 ciągle wszyscy narzekają, że nie ma sampelków z badylami bo nie widać 3D i wszystko płaskie jak decha a ten marudzi, że mu badyle dali ... no nie dogodzisz :P
--edit
co do sampelków - nieźle to wygląda - zupełnie nieźle - aberracje zupełnie rozsądne - ale rawy by się przydały, chyba, że nie dostrzegłem :/
No bo takie fotki przydadzą się tylko wyznawcom badylków.
test (http://www.swiatobrazu.pl/samyang-35mm-114-as-umc-test-23014.html)
Mariusz888
25-03-2011, 23:43
zostaje wyeliminowanych po domknięciu przysłony już do f/2,0, co z jednej strony jest pozytywne, ale budzi jednocześnie mieszane uczucia. Różnice między tą wartością przysłony, a wartością minimalną są bowiem bardzo duże. Sprawia to wrażenie, jakby światło f/1,4 obiektyw posiadał niejako na siłę. W pewnych granicach jest on jednak użyteczny nawet na otworze maksymalnym, a po mocnym domknięciu zaczyna rysować w sposób bardzo czysty i ostry. Tutaj jednak przeszkodą staje się spora dystorsja beczkowa.
No niestety mam te same wrażenia po przeczytaniu testu i obejrzeniu zdjęć - 1.4 to totalne i generalnie nieużywalne mydełko... :( czyli mamy duże i manualne 35/2 tak na prawdę więc pod FX po taniości lepiej kupić sobie AF 35/2 ;) jak ja się cieszę że zamiast czekać kupiłem Z35/2 który jest perfekcyjny optycznie od pełnej dziury :D
jak ja się cieszę że zamiast czekać kupiłem Z35/2 który jest perfekcyjny optycznie od pełnej dziury :D
No tak, bo lepiej mieć 35/2 świetne od pełnej dziury (czyli f2) niż 35/1.4 świetne od f2 i do tego dobre f1.4 ...
Mariusz888
26-03-2011, 00:01
Po tym co widzę to Samyangowi jeszcze sporo brakuje do Zeiss'a nawet na f2.0 ;) po za tym Zeiss jest dużo mniejszy więc i poręczniejszy (Zeiss ma np filtr 58mm a Samyang 77mm). A 1.4 w S nie jest "dobre" tylko jest nieużywalne ;) co zrobię niby z takiego mydła jak na fotkach? ;)
EDIT
Zapomniałem jeszcze o sporych aberracjach i beczce ;)
Nieużywalne? Tak to jest jak się maniakalnie ocenia cropy
Wg mnie te zdjęcia na 1.4 wymiatają jakością, a nie 'są nieużywalne'
http://www.swiatobrazu.pl/download/testy/obiektywy/samyang3514/samyang_35_14-18.jpg
http://www.swiatobrazu.pl/download/testy/obiektywy/samyang3514/samyang_35_14-4.jpg
http://www.swiatobrazu.pl/download/testy/obiektywy/samyang3514/samyang_35_14-6.jpg
Nieużywalne? Tak to jest jak się maniakalnie ocenia cropy
Wg mnie te zdjęcia na 1.4 wymiatają jakością, a nie 'są nieużywalne'
http://www.swiatobrazu.pl/download/testy/obiektywy/samyang3514/samyang_35_14-18.jpg
http://www.swiatobrazu.pl/download/testy/obiektywy/samyang3514/samyang_35_14-4.jpg
http://www.swiatobrazu.pl/download/testy/obiektywy/samyang3514/samyang_35_14-6.jpg
Chyba coś źle zalinkowałeś, bo:
"Nie masz wystarczających uprawnień aby oglądać tą stronę."
Test pomiędzy wierszami mówi, że to jest zwykły badziew. Może dystrybutor dobrze posmarował ale trudno oszukiwać w żywe oczy ;-)
Mariusz888
26-03-2011, 01:15
Test pomiędzy wierszami mówi, że to jest zwykły badziew. Może dystrybutor dobrze posmarował ale trudno oszukiwać w żywe oczy ;-)
Wg mnie to jest to "coś w ten gust" właśnie ;)
"Nie masz wystarczających uprawnień aby oglądać tą stronę."
Trzeba skopiować cały adres i wkleić, tak żeby nie było widać że jest to odniesienie z forum.
W FF wystarczy dać enter w pasku adresu.
Zresztą .. crop 100% z samego rogu kadru na f1.4, chyba nie powiecie, że to jest nieużywalne:
źródło (http://img42.imageshack.us/img42/342/sm35141.jpg)
mibartek
26-03-2011, 03:23
mnie za to bardzo te sample podchodzą. Zdecydowanie wolałbym na FX od Nikkora 35/2
świetne szkło, nie dostaniemy tańszej 35/1.4 to raz a dwa - nawet ładnie ona rozmywa, więc do zdjęć, w których to szkło bedzie wykorzystywane najczęściej myślę, że się sprawdzi :)
świetne szkło, nie dostaniemy tańszej 35/1.4 to raz
Nie znalazłem żadnej ceny, ile to ma kosztować?
Nie znalazłem żadnej ceny, ile to ma kosztować?
Podobnież ok 1500zł.
Na optycznych.pl zapodali teściora
http://optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=226
Dobre szkło za rozsądne pieniądze.
hm... kurde, niewiele lepszy od innych 35tek, czyli jest tragiczny jak i one :P
:mrgreen:
marcin_G
01-04-2011, 23:36
Podobnież ok 1500zł.
NOWEGO 35/1,4 rzeczywiście się nie kupi, ale używany Nikkor 35/1,4 jest to znalezienia taniej.
Muszę je kiedyś porównać "łeb w łeb"
pastwisko
01-04-2011, 23:59
A z którymi miałeś do czynienia? :)
A z którymi miałeś do czynienia? :)Prawie, jakbyś nie wiedział, że ironizuje :)
http://www.optyczne.pl/3933-nowo%C5%9B%C4%87-Samyang_35mm_f_1.4_AS_UMC_ju%C5%BC_w_sprzeda%C5%BC y.html
mocowanie Nikon AE – 1599 PLN (brutto)
flashmen
05-05-2011, 12:14
http://www.optyczne.pl/3933-nowo%C5%9B%C4%87-Samyang_35mm_f_1.4_AS_UMC_ju%C5%BC_w_sprzeda%C5%BC y.html
mocowanie Nikon AE – 1599 PLN (brutto)
tu taniej http://www.karen.pl/product/116081/Fotografia_i_kamery/Akcesoria/Samyang_obiektyw_35mm_f-1_4_IF_AS_UMC_Nikon.html
tu taniej http://www.karen.pl/product/116081/Fotografia_i_kamery/Akcesoria/Samyang_obiektyw_35mm_f-1_4_IF_AS_UMC_Nikon.html
"Chwilowy brak towaru". Jak się zrobi dostępny to zapewne w nowej (czyli wyższej) cenie ;)
Mój egzemplarz jest już w torbie :)
Pierwsze wrażenia - całkiem pozytywne. Jakość wykonania bardzo solidna (na pewno lepsza niż w 85/1.4 czy 8/3.5). Pierścień ostrzenia bardzo szeroki i pracujący z idealnym oporem, dzięki czemu można nim naprawdę wygodnie i precyzyjnie operować.
Jakość obrazka również zaskakuje in plus - obawiałem się mydła a tymczasem obraz jest w moim odczuciu jedynie przyjemnie zmiękczony. Choć oczywiście trudno to na 100% ocenić po kilku zrobionych zdjęciach, trzeba jeszcze sprawdzić jak się będzie zachowywać we wnętrzach przy słabszym świetle.
Kilka fotek prosto z puchy wrzuciłem tutaj (http://www.flickr.com/photos/pedro4d/sets/72157626660901814/with/5693809460/) (aby zobaczyć pełną rozdzielczość trzeba kliknąć lupę nad prawym górnym rogiem zdjęcia a następnie "view all sizes ;) ). Mam nadzieję, że przez weekend ten set się nieco rozrośnie :)
Nie pamiętam czy było gdzieś info... będzie wersja "filmowa", z bezstopniową, płynną przysłoną?
wasilewk
06-05-2011, 19:22
...
Kilka fotek prosto z puchy wrzuciłem tutaj (http://www.flickr.com/photos/pedro4d/sets/72157626660901814/with/5693809460/) (aby zobaczyć pełną rozdzielczość trzeba kliknąć lupę nad prawym górnym rogiem zdjęcia a następnie "view all sizes ;) ). Mam nadzieję, że przez weekend ten set się nieco rozrośnie :)
Sample dobre. Wg mnie trochę 'miękkawy' - na piesku ciężko wyodrębnić ostre włoski. Planowałem go kupić do pomieszczenia bez lampy, jeszcze pooglądam inne sample.
Pzdr.
LittlePony
09-05-2011, 09:19
Z tego co widzę, to na foto-tipie (http://www.foto-tip.pl/sklep/samyang_ae_35mm_f1_4_as_umc_nikon-p-2144.html) jest tylko wersja z mikroprocesorem, kosztuje o 100 zł więcej niż ten sam obiektyw z bagnetem Canona, którego jednak nie ma w wersji AE. W takim razie to nie jest duża różnica cenowa, większą "wadą" w tym przypadku jest brak autofocusa.
mateo912
09-05-2011, 09:30
Z tego co widzę, to na foto-tipie (http://www.foto-tip.pl/sklep/samyang_ae_35mm_f1_4_as_umc_nikon-p-2144.html) jest tylko wersja z mikroprocesorem, kosztuje o 100 zł więcej niż ten sam obiektyw z bagnetem Canona, którego jednak nie ma w wersji AE. W takim razie to nie jest duża różnica cenowa, większą "wadą" w tym przypadku jest brak autofocusa.
Canon ma pomiar światła ze wszystkim nie mają tylko potwierdzenia ostrości, więc nie potrzeba im czipa który da pomiar światła.
Wadą szkła zrobionego celowo jako MF jest brak AF?
To tak samo jak wadą 2 osobowego małego Smarta jest to że nie mieszczą się tam 4 osoby.
Samyang robi obiektywy MF tak samo jak Zeiss.
Tak jest taniej i taka polityka firmy.
Kiedyś też ostrzono zdjęcia ręcznie i dało radę.
mateo912
09-05-2011, 09:42
Nie do końca masz racje.
Zeiss też robi szkła z AF ale jedynie do systemu sony.
Np taki sonnar 135/1.8 AF :)
Zeiss też robi szkła z AF ale jedynie do systemu sony.
Np taki sonnar 135/1.8 AF :)
racja umknęło mi :)
bardziej chodziło mi o topowe szkiełka: 35,50,85mm z MF
Marcin_gda
10-05-2011, 12:40
Kiedyś ostrzono z lupką w dłoni i szmatką na głowie.
Co więcej, do dziś tak sie robi... Tyle, że sprzęt jest do tego dostosowany.
Ale sprzęt dslr został pozbawiony mechanizmów wspomagających takich jak kliny,mikorrastry, a na dokładkę moduł AF niemal zawsze wykona robotę lepiej i szybciej od operatora...
Na forum C wrzuciłem test Samyanga, który de facto był robiony wersją Nikonową (przejściówka na C) ;)
Na forum C wrzuciłem test Samyanga, który de facto był robiony wersją Nikonową (przejściówka na C) ;)
Daj może linka bo ja szukałem z 15 minut i nic. Niezły burdel tam mają.
w dziale testy na samym poczatku... nawet w burdelu wypada umiec sie odnalezc... ;)
--Richie--
11-05-2011, 15:15
Daj może linka bo ja szukałem z 15 minut i nic. Niezły burdel tam mają.
Prosz :)
Samyang 35/f1,4 test by Cichy (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=75761)
Temat dość świeży wiec wątek jest na wierzchu,nie wiem czemu 15minut i brak efektów.
... nawet w burdelu wypada umiec sie odnalezc... ;)
Fakt, do burdelu nie chodzę więc brak doświadczenia.
Temat dość świeży wiec wątek jest na wierzchu,nie wiem czemu 15minut i brak efektów.
Dzięki Richie, bo ja ślepy jestem.
Co do testu to nie wiedziałem, że szkiełko aż tak dobrze sobie da radę. I nawet przy AC skopał dupsko L-ce ;). Mimo że to ciamciang to warto pomyśleć o nim.
kolega właśnie niedawno kupił L-kę - zaraz mu podeślę ten teścik ;)
sanderus
13-05-2011, 19:03
ostrzenie w wizjerze w D700 jest super fajne,
a na lcd to juz nie wspomne,
switne szkielko jakosc/cena!
Ktoś ma to szkło? Jak współpracuje z d700? Czy skala ostrości też jest przestawiona tak jak w przypadku innych samyangów?
infin1ty
27-01-2012, 16:59
podpinam sie pod pytanie wyżej. na flickrze prezentuje sie cudownie na d700tce.
samson09
29-03-2012, 19:29
Odgrzewam wątek. Czy są na forum zadowoleni użytkownicy tego szkła?
Odgrzewam wątek. Czy są na forum zadowoleni użytkownicy tego szkła?
Ja używam na DX i jestem zadowolony. Czasem, jak się coś szybko rusza to trudno ustawić precyzyjnie ostrość, ale wszystko poza tym jest jak najbardziej ok.
Jeśli AF nie jest potrzebny, to nie ma co płacić 3-4 razy więcej za Nikkora... porównanie obu szkieł (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=771&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=750&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)
samson09
29-03-2012, 21:42
A jak ostrość na 1.4?
Ja używam na DX i jestem zadowolony. Czasem, jak się coś szybko rusza to trudno ustawić precyzyjnie ostrość, ale wszystko poza tym jest jak najbardziej ok.
Jeśli AF nie jest potrzebny, to nie ma co płacić 3-4 razy więcej za Nikkora... porównanie obu szkieł (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=771&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=750&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)
Może być.... zawsze lepiej to troszkę podostrzyć, ale bez też da się patrzeć. Fotki w sieci (np. na optycznych) dobrze oddają możliwości tego szkiełka, jak chcesz, to mogę pstryknąć wieczorem jakieś NEFy i wrzucić.
samson09
30-03-2012, 11:36
Może być.... zawsze lepiej to troszkę podostrzyć, ale bez też da się patrzeć. Fotki w sieci (np. na optycznych) dobrze oddają możliwości tego szkiełka, jak chcesz, to mogę pstryknąć wieczorem jakieś NEFy i wrzucić.
Dzięki ale z d200 i tak nie będzie miało zbyt dużego sensu.
tutaj dużo sampli, także na pełnej klatce:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1043327&highlight=samyang+35
Dawniej ludzie wszędzie naginali z kapcia bo samochodów nie było, da się ? Da. Więc po co komu samochód czy środki komunikacji ? Internetu też nie było a niektórzy do dzisiaj używają tam-tamów do komunikowania się. Da się ? Pewnie że da. Postęp jest po to żeby życie ułatwiać, dawno temu rycerz wpadał na wioskę, brał tą która mu się spodobała i chędożył zgodnie z prawem a teraz się tak nie da, to chyba jedyny przykład utrudniania życia przez postęp. ;)
Zacytuję bardzo stary post... Ale to odnosi się do kilku pierwszych stron ogólnie.
Wszystko zależy, jakie kto ma oczekiwania. Mi AF jest zupełnie niepotrzebny. Chciałem kamerę, ale zamiast kamery kupiłem DSLR. Miałem Nikona, myślałem o D5100, ale okazało się, że nie spełnia jednego z podstawowych warunków - nie ma manuala. Kupiłem więc 600D. Teraz chcę do tego obiektyw. Jako pierwszy zakupię 35mm, bo jest pośredni - niby szeroki (chodź tak nie do końca), a i portretowy kadr się strzeli. Do filmowania AF i tak bym nic nie używał. Więc jak dla mnie ten obiektyw jest w zupełności wystarczający. Nawet, jakbym do AF miał dopłacić tylko 500zł - nie chciał bym. Za te same pieniądze mógł bym mieć Sigmę 30mm 1.4 - szkło praktycznie identyczne. W dodatku ma AF. Ale jednak chcę tego Samyanga. Czemu? Bo po pierwsze większy, będzie wygodniej się nim pracować, a po drugie jest też w wersji wideo.
Pozdrawiam
pastwisko
14-05-2012, 00:42
Na 600D 35mm na pewno nie bedzie szeroki ;)
Bartek - NinoVeron
05-09-2012, 02:17
ma ktoś jakiś sample z D700?
U mnie na flickr jest kilka zdjęć z Samyanga 35mm 1.4 i D700, będzie się pojawiać więcej bo na łazikowanie po mieście obiektyw jest dla mnie idealny. Po przesiadce na FX długo zastanawiałem się nad wyborem obiektywu 35mm. W końcu po przemyśleniach padło na Samyanga. Kwestia MF aż tak bardzo mi nie przeszkadza z uwagi na pozostałe obiektywy. Na sytuacje kiedy muszę mieć AF i jasny obiektyw mam Nikona 50/1.4G (AF demonem szybkości nie jest ale nie testowałem jeszcze konfiguracji AF-C). Oprócz tego 35mm pojawia mi się w dwóch zoomach 18-35D i 24-85G (zresztą 24-70 jest w planach), biorąc pod uwagę powyższe z większą odwagą zdecydowałem się na Samyanga. Dosyć tanio można go wyrwać w dużej sieci o nazwie pewnej planety (cena poniżej 1500pln za wersję AE). Mechanicznie i optycznie jest rewelacyjny(patrząc na relacje cena-możliwości). Pierścień ostrości chodzi nie za lekko ale też nie za ciężko, w razie potrzeby da się dokonać małej korekty jednym palcem. Optycznie... jak dla mnie w pełni akceptowalne F1.4, od F2 absolutna żyleta (ma na myśli swoje odczucia, nie jestem zwolennikiem tablic testowych). Skala odległości, nie ma sztywnej nieskończoności, jest ona tuż przed mechanicznym ogranicznikiem, jednak pozostałe odległości się zgadzają. Potwierdzenie ostrości w puszce działa w interesujący sposób, co mnie na początku dziwiło, a teraz uważa to za zaletę. Otóż tak jak opisywał to Ken Rockwell idealne trafienia ostrości mam w momencie kiedy miga naprzemiennie lewa strzałka i kropka. Początkowo mnie to irytowało bo powinno być ostro na samej kropce, jednak tak jest łatwiej idealnie trafić w punkt. Zastanawiam się na ile zakup muszli powiększającej DK-17M poprawi komfort użytkowania. Tak z ciekawości może jest ktoś z Poznania (lub ktoś bywający w tym mieście kto posiada DK-17M, chętnie bym zobaczył jak to się sprawuje).
Mam muszle na d90.
Uzywam samy 8mm i 14mm i muszla jest jak najbardziej pomocna