PDA

Zobacz pełną wersję : 200mm plus flash a migawka

seler
15-09-2010, 21:25
Czy w pomieszczeniu używając długich ogniskowych lampa błyskowa wpływa na poruszenie zdjęcia?
Innymi słowy czy przy 200mm można zejść np do 1/100s i uzyskać ostre zdjęcie na zasadzie "zamrożenia ruchu"?
Oczywiście faktor trzęsących się łapek pomijam.
Próbuję sprawdzić to doświadczalnie, ale w małym pomieszczeniu i przy iso 3200 ciężko mi efekty ocenić :/

Krzysiek C
15-09-2010, 22:38
1/100 raczej Ci ruchu nie zamrozi. Oczywiście zależy jaki ruch masz na myśli.

bogdi64
15-09-2010, 23:05
podstawy !!! - jeśli będzie w pomieszczeniu ciemno to możesz nawet ustawić sobie 1/10 sek, jeśli obiekt oczywiście będzie w zasięgu lampy i nie musisz używać 3200 wystarczy 100 iso

seler
16-09-2010, 09:40
podstawy !!! - jeśli będzie w pomieszczeniu ciemno to możesz nawet ustawić sobie 1/10 sek, jeśli obiekt oczywiście będzie w zasięgu lampy i nie musisz używać 3200 wystarczy 100 iso

Nie wyraziłem się do końca jasno. Chcę złapać max światła zastanego. Wiem że jak przypalę lampą to zamrożę ruch.
Mnie chodzi o to czy w statycznej scenie, chcąc złapać max światła zastanego i tylko minimalnie rozświetlić lampą, mogę schodzić z czasem poniżej "magicznej" odwrotności ogniskowej i otrzymać jednocześnie ostry i nieporuszony obraz.

Grzybu
16-09-2010, 09:46
Jeśli chcesz tylko lekko doświetlić lampą, to zdjęcie będzie poruszone.

stig
16-09-2010, 09:52
Nie wyraziłem się do końca jasno. Chcę złapać max światła zastanego. Wiem że jak przypalę lampą to zamrożę ruch.Wszystko jest kwestia tego, jaki bedzie balans miedzy swiatlem zastanym a blyskiem (no i oczywiscie jak szybki ruch fotografowanego obiektu). Jak nie trudno sobie to wyobrazic -- im wiecej swiatla zastanego bedzie zlapane, tym wiecej ruchu (lub wieksza szansa) zarejestruje sie na matrycy.

bartod
17-09-2010, 20:44
światło lamy błyskowej ma czas od 1/500 najdłuższy (przy pełnym błysku) więc nie może mieć wpływu na poruszenie niezależnie od długości obiektywu, światło zastane natomiast tak, dlatego należy sprawdzić w danej sytuacji oświetleniowej ile go mamy i zbalansować z lampą wg uznania i potrzeb - wykonac parę próbnych fotek etc...