Zobacz pełną wersję : 200mm plus flash a migawka
Czy w pomieszczeniu używając długich ogniskowych lampa błyskowa wpływa na poruszenie zdjęcia?
Innymi słowy czy przy 200mm można zejść np do 1/100s i uzyskać ostre zdjęcie na zasadzie "zamrożenia ruchu"?
Oczywiście faktor trzęsących się łapek pomijam.
Próbuję sprawdzić to doświadczalnie, ale w małym pomieszczeniu i przy iso 3200 ciężko mi efekty ocenić :/
Krzysiek C
15-09-2010, 22:38
1/100 raczej Ci ruchu nie zamrozi. Oczywiście zależy jaki ruch masz na myśli.
podstawy !!! - jeśli będzie w pomieszczeniu ciemno to możesz nawet ustawić sobie 1/10 sek, jeśli obiekt oczywiście będzie w zasięgu lampy i nie musisz używać 3200 wystarczy 100 iso
podstawy !!! - jeśli będzie w pomieszczeniu ciemno to możesz nawet ustawić sobie 1/10 sek, jeśli obiekt oczywiście będzie w zasięgu lampy i nie musisz używać 3200 wystarczy 100 iso
Nie wyraziłem się do końca jasno. Chcę złapać max światła zastanego. Wiem że jak przypalę lampą to zamrożę ruch.
Mnie chodzi o to czy w statycznej scenie, chcąc złapać max światła zastanego i tylko minimalnie rozświetlić lampą, mogę schodzić z czasem poniżej "magicznej" odwrotności ogniskowej i otrzymać jednocześnie ostry i nieporuszony obraz.
Jeśli chcesz tylko lekko doświetlić lampą, to zdjęcie będzie poruszone.
Nie wyraziłem się do końca jasno. Chcę złapać max światła zastanego. Wiem że jak przypalę lampą to zamrożę ruch.Wszystko jest kwestia tego, jaki bedzie balans miedzy swiatlem zastanym a blyskiem (no i oczywiscie jak szybki ruch fotografowanego obiektu). Jak nie trudno sobie to wyobrazic -- im wiecej swiatla zastanego bedzie zlapane, tym wiecej ruchu (lub wieksza szansa) zarejestruje sie na matrycy.
światło lamy błyskowej ma czas od 1/500 najdłuższy (przy pełnym błysku) więc nie może mieć wpływu na poruszenie niezależnie od długości obiektywu, światło zastane natomiast tak, dlatego należy sprawdzić w danej sytuacji oświetleniowej ile go mamy i zbalansować z lampą wg uznania i potrzeb - wykonac parę próbnych fotek etc...