Zobacz pełną wersję : D5000 vs D3100 vs D90
MarcinPoland
07-11-2010, 16:51
akurat c5050z to genialny aparat;)
tez mam ten sprzet, ma najjasniejszy zoom na swiecie o swietle 1.8
to co wypluwa w raw jest swietne
w jpg troche gorzej przez powodujace szumy mocne wyostrzanie
Rarissimo
12-11-2010, 20:37
Fascynuje mnie fotografia i chciałabym zagłębić się w tej dziedzinie. Od 3 lat posiadam Fujika (Finepix s5600), teraz czas na jakąś lustrzankę. d3100, d5000. Zaczynam od podstaw, nie mam bladego pojęcia po co jest ten autofokus, czy d3100 go posiada, dlaczego jest tak ważny. Bardziej skłaniam się ku d5k, ze względu na obrotowy LCD przydatny do makro. Zdjęcia jakie chciałabym wykonywać to portrety i makro, z nasileniem na te pierwsze. Obiektyw podstawowy, 18-55, budżet? Wiadomo, jak najmniej, do 2300zł - na początek. Jednak się zastanawiam czy poczekać jeszcze trochę na świąteczne wyprzedaże, a może na styczniowo/lutowe pustoszenie magazynów? Latem widziałam w MM d5k za 1999zł + 30x0. A może poczekać, aparaty tanieją i może uda mi się na Allegro kupić tani, używany d90, tylko nie wiem czy zmieszczę się w.w. cenie. Może na jakiejś licytacji...
Wczoraj macałam sobie d200 - wujka. Jak dla mnie jest za ciężki, kompletnie go nie rozumiem (ale to pewnie kwestia przeczytania instrukcji i miesięcy nauki...), ale pewnie można nim robić świetne zdjęcia. Zastanawiam się czy też obiektywy od tego aparatu będą pasować do d5000, chociaż wątpię. Chociaż oba aparaty to inne półki.
Kto pyta, nie błądzi. Wybaczcie. :wink:
blackside
12-11-2010, 20:47
Będą pasować, lecz jeżeli wujek ma szkła bez silniczka to nie będziesz miała automatycznego nastawiania ostrości- czyli musisz manualnie....
Pozostałe kwestie D5000 to fajny sprzęcik - lecz kitem 18-55 Nie zaszalejesz- Miałem i mam go <VR> i jest naprawdę b.dobrym szkłem za wręcz śmieszne pieniądze. Niestety dla mnie był za krótki i dlatego nabyłem 18-105, który powinien moim zdaniem być szkłem którym powinnaś się zainteresować.
Rarissimo
12-11-2010, 21:02
Znaczy się wujek ma kilka obiektywów, nie tylko te podstawowe, chyba źle się wyraziłam. ;)
A może d60, bo widziałam go za coś powyżej tysiąca, śmieszna cena, dobry, stary aparat, ale to chyba nie te możliwości, które mnie interesują... Poza tym matryca ccd, nie znam dokładnych możliwości i funkcji tego aparatu. ;) A do czego jest właściwie af w d5000, co to tak w ogóle jest? *zawstydzony*
mariuszstr
12-11-2010, 21:25
Znaczy się wujek ma kilka obiektywów, nie tylko te podstawowe, chyba źle się wyraziłam. ;)
A może d60, bo widziałam go za coś powyżej tysiąca, śmieszna cena, dobry, stary aparat, ale to chyba nie te możliwości, które mnie interesują... Poza tym matryca ccd, nie znam dokładnych możliwości i funkcji tego aparatu. ;) A do czego jest właściwie af w d5000, co to tak w ogóle jest? *zawstydzony*
Auto Focus to system w aparacie który odpowiada za ustawienie ostrości zdjęcia.
Zajrzyj na stronę szerokikadr.pl tam jest dużo ciekawych tematów dla osób które zaczynają przygodę z fotografią.
Sprawdź jakie wujek ma obiektywu i właśnie te mniej podstawowe moga być bez silnika a wtedy zawęża ci sie wybór aparatu.
AF to autofocus, czyli ustawianie ostrości taki mały szczegół ;) I teraz jeżeli wybierzesz D5000 a obiektyw bez silnika to AF nie będzie. Więc jeżeli będziesz mieć dostęp do jakiejś optyki to proponował bym kupić aparat do optyki.
velaskez
16-11-2010, 10:46
Fascynuje mnie fotografia i chciałabym zagłębić się w tej dziedzinie. Od 3 lat posiadam Fujika (Finepix s5600), teraz czas na jakąś lustrzankę. d3100, d5000. Zaczynam od podstaw, nie mam bladego pojęcia po co jest ten autofokus, czy d3100 go posiada, dlaczego jest tak ważny. Bardziej skłaniam się ku d5k, ze względu na obrotowy LCD przydatny do makro. Zdjęcia jakie chciałabym wykonywać to portrety i makro, z nasileniem na te pierwsze. Obiektyw podstawowy, 18-55, budżet? Wiadomo, jak najmniej, do 2300zł - na początek. Jednak się zastanawiam czy poczekać jeszcze trochę na świąteczne wyprzedaże, a może na styczniowo/lutowe pustoszenie magazynów? Latem widziałam w MM d5k za 1999zł + 30x0. A może poczekać, aparaty tanieją i może uda mi się na Allegro kupić tani, używany d90, tylko nie wiem czy zmieszczę się w.w. cenie. Może na jakiejś licytacji...
Wczoraj macałam sobie d200 - wujka. Jak dla mnie jest za ciężki, kompletnie go nie rozumiem (ale to pewnie kwestia przeczytania instrukcji i miesięcy nauki...), ale pewnie można nim robić świetne zdjęcia. Zastanawiam się czy też obiektywy od tego aparatu będą pasować do d5000, chociaż wątpię. Chociaż oba aparaty to inne półki.
Kto pyta, nie błądzi. Wybaczcie. :wink:
Z tego co pamiętam, to padło takie pytanie od Ciebie już jakiś rok temu:-P Przed świętami sprzęt podrożeje. Lepiej poczekać na styczeń;) Akurat będzie końcówka Q4 i czyszczenie magazynów na sprzęt z 2011.
Mam w domu D5k i 18-55VR. LCD obrotowe bardziej mi się do filmików przydaje niż do makro. A portrety, takie konkretniejsze, to będziesz musiała kiedyś kupić 50/1.4AFS lub 35/1.8.
W temacie D3100 - ciekawa aukcja na allegro (http://allegro.pl/show_item.php?item=1323119979)
wasted_seed
22-11-2010, 17:09
Panowie - koniec końców wczoraj zakupiłem używanego Canona 40D - totalnie okazyjnie sie trafił za 1200 z przebiegiem 10 tyś. Obiektyw miałem 17-85 USM. Sorry za całe zamieszanie - mam nadzieje, ze założony przeze mnie ten wątek komus innemu sie przysłuży. Pozdrawiam wszystkich Nikoniarzy i spadam na Canon Board.
velaskez
22-11-2010, 17:18
Tu też możesz przecież zostać. Poza tym CB ma tragiczny layout:-P
wasted_seed
22-11-2010, 20:29
Tu też możesz przecież zostać. Poza tym CB ma tragiczny layout:-P
Ok. zostaję. Leja rzeczywiście mają tragicznego ;]
Gamegirl
25-11-2010, 15:16
To wątek dla mnie. Otóż jutro odchodzi ode mnie mój aparat innego systemu. To była moja pierwsza lustrzanka. Przez dwa lata użytkowania i podczytywania mądrych książek jakieś pojęcie o fotografii mam. Może i nikłe, ale jest. Ponieważ już jestem nerwowa (jak to weekend bez aparatu???!) to na dodatek mam niezły mętlik. Przeczytałam wszystkie strony tego wątku.I tego wyżej też. Obejrzałam Pentaxa k-r, Canona 550 i oglądam Nikony. Nie ukrywam,że będę swój system budować od początku. Najwięcej zdjęć robię w makro, ale rzecz jasna nie tylko. Nie bywam na sportowych imprezach, wiec to nie musi być 5 kl/s,a i ptaków w locie nie strzelam. Oglądam Nikony d5000, 3100 i 90. Jeśli idzie o to forum -większość głosów jest na d90, jednak to model dość stary.. i właśnie obawiam się,że za moment dowolne Sony dla początkujących będzie miało lepsze rozwiązania za mniejsze pieniądze niż wygłaskany przez Was d90. Czekanie do lutego - na czystki, wyprzedaże , to jak tortura i odwyk (a ja kocham przyjemności) - odpada- bo ja niecierpliwa "od maleńkości"..Chcę przeznaczyć max 3200 PLN (żeby miał jakiś sensowny obiektyw) z ewentualną przesyłką.Na dodatek chcę kupić przed Świętami.. Pomożecie?
Ja również jestem w tej samej sytuacji. Sprzedałem właśnie poprzedni aparat i jest na głodzie. O przeczekaniu do nowego roku - nie mam mowy. Na mojej liście pozostał wybór D90 z 18-105 oraz Pentax Kr z zestawem dwóch kitów. Rozum mi podpowiada, żeby brać d90 - funkcjonalny, sprawdzony sprzęt ale dość "stary" zarazem, bardzo przyszłościowy system, natomiast serce Pentax'a K-r - nowość, mniejszy rozmiar i waga (dla mnie zaleta), ciekawe zasilanie, być może lepsze używalne iso, być może lepszy af (nie ma jeszcze testów porównawczych) i to, że system bardziej "niszowy" (jestem trochę gadżeciaż i lubię mieć coś co nie jest zbyt popularne). W tym momencie przed wyborem k-r powstrzymuje mnie to, że nie ma testów oraz to, że w Saturnie próbowałem k-x. K-x dla mnie wykonanie ma nie do przyjęcia. Suwak zmiany dioptrażu w wizjerze jak z chińskiej zabawki. Sam wizjer nie zachwyca ale może bym się przyzwyczaił. Nie mogę nigdzie w swoim mieście znaleźć k-r do "pomacania". A gdzie Tobie się udało dotknąć tego aparatu?
Jak wspomniałem jestem na głodzie i pewnie nie czekając na recenzję podejmę może głupią decyzję i kupię Pentaxa, którego dotknę po raz pierwszy wyciągając z pudełka lub pobiegnę do MM i kupię D90. I pewnie też będę zadowolony. A może jest jakaś 3 droga?
To wątek dla mnie. Otóż jutro odchodzi ode mnie mój aparat innego systemu. To była moja pierwsza lustrzanka. Przez dwa lata użytkowania i podczytywania mądrych książek jakieś pojęcie o fotografii mam. Może i nikłe, ale jest. Ponieważ już jestem nerwowa (jak to weekend bez aparatu???!) to na dodatek mam niezły mętlik. Przeczytałam wszystkie strony tego wątku.I tego wyżej też. Obejrzałam Pentaxa k-r, Canona 550 i oglądam Nikony. Nie ukrywam,że będę swój system budować od początku. Najwięcej zdjęć robię w makro, ale rzecz jasna nie tylko. Nie bywam na sportowych imprezach, wiec to nie musi być 5 kl/s,a i ptaków w locie nie strzelam. Oglądam Nikony d5000, 3100 i 90. Jeśli idzie o to forum -większość głosów jest na d90, jednak to model dość stary.. i właśnie obawiam się,że za moment dowolne Sony dla początkujących będzie miało lepsze rozwiązania za mniejsze pieniądze niż wygłaskany przez Was d90. Czekanie do lutego - na czystki, wyprzedaże , to jak tortura i odwyk (a ja kocham przyjemności) - odpada- bo ja niecierpliwa "od maleńkości"..Chcę przeznaczyć max 3200 PLN (żeby miał jakiś sensowny obiektyw) z ewentualną przesyłką.Na dodatek chcę kupić przed Świętami.. Pomożecie?
o pentaxach nie bede sie wypowiadal, bo to czarna magia dla mnie, ale za jesli chodzi o kwotę 3200, to nawet bym sie nie zatanawial nad tym czy sony wprowadzi cos lepszego czy nie.
D90 ma dobra prace na wysokich iso, niezly af, ergonomie, liveview, srubokręt, co na pewno jeszcze moze sie przydac, bo szkiell bez silniczka jest sporo naprawde wartych uwagi... takze ma wszystko, co trzeba miec do robienia dobrych zdjec w perspektywie kilku lat. ba. nawet nagrywanie filmow ma...
Pytanie, czy sprzet ma byc nowy, bo jak tak, to 2600 na body + 600 na szkielko to nie jest jakos duzo, ale jesli moze byc uzywka, to d90 mozna wyrwac w fajnym stane za 2000-2200 i wtedy za 1200-1400 mozna juz dobrac sensowny obiektyw.
2 opcją jest Canon 40D, 50D - tez raczej uzywki (za 50D z malutkim przebiegiem ok 10000 zaplaciszjakies 2200) , bo 50D nowe bedzie drozsze 200zl niz d90, no ale i klasą blizej mu juz do d300 chyba niz do d90.
Ja, jako posiadacz d60, bez srubokreta odradzam mocno wynalazki typu d3k, d5k, bo jeszcze cie zabola kiedys te ograniczenia. to zupelnie inna polka jakosiowa niz d90. d90 jest modelem starszym, ale bez cienia watpliwosci lepszym.
Majac do rozdysponowania 3200 bez cisnienia na autofokus, bralbym uzywke d90/50d w zaleznosci od preferencji. jesli chodzi o nikosia i makro to stare dobre 35-70 2.8D i od razu masz sensowne szklo do portretu, a nawet na 35mm na krajobraz, zaplacisz za niego ok 800-1000zl, tyle ze tam macro jest dodatkiem i jest w manualu...
ew. cos takiego: http://allegro.pl/af-micro-nikkor-60-mm-1-2-8-d-i1334321367.html
a jesli ma byc bardziej uniwersalne to tamron 17-55 2.8 VS
Obejrzałam Pentaxa k-r, Canona 550 i oglądam Nikony. Nie ukrywam,że będę swój system budować od początku. Najwięcej zdjęć robię w makro, ale rzecz jasna nie tylko... Pomożecie?
Po pierwsze zacznij od wyboru szkła. Sprawdź który system daje tobie najlepszą jakość, odpowiednią odległość od fotografowanego obiektu (makro robaczków, czy martwej natury) w odpowiedniej cenie. Jeśli wybierzesz już obiektyw to dopiero wtedy rozejrzyj się za korpusem. Elektronika szybko się rozwija (matryce, itp) i tanieje, a dobre szkła trzymają jakość przez lata.
W każdym z tych trzech systemów jest niezły Tamron 90/2.8 macro, czy Sigma 150/2.8 macro. Każdy z nich ma też do zaoferowania szkła systemowe (np: nikkor 105, czy pentax 100). Jeśli wybierzesz dobre szkło to puszka będzie miała drugorzędne znaczenie, aczkolwiek pentax k-r ma na prawdę niezłą matrycę i możliwość korekty BF/FF w korpusie (podajże dla 10 szkieł - tyle tylko że nie wiem, czy tylko systemowe szkła, czy również tamrona/sigmy).
Gamegirl
26-11-2010, 11:01
Ja również jestem w tej samej sytuacji. Sprzedałem właśnie poprzedni aparat i jest na głodzie. O przeczekaniu do nowego roku - nie mam mowy. Na mojej liście pozostał wybór D90 z 18-105 oraz Pentax Kr z zestawem dwóch kitów. A może jest jakaś 3 droga?
No, to oboje jesteśmy na głodzie i nawet danio nie pomoże.. K-r nie macałam . K-x owszem nawet coś pstryknęłam - świetny, ale materiał z jakiego go wykonano to plastik a'la zabawki z jajka niespodzianki. Podejrzewam,że dlatego jest taki lekki. Kurczę dla mnie waga ma znaczenie, ale ten materiał.. Miałam bardzo lekką lustrzankę i zdarzało mi się wziąć do ręki inną (C.)- i bardzo czuć różnicę zwłaszcza z podpiętym tele (maskra jeśli chodzisz w upale parę godzin). Zaczyna to przypominać dylemat "mieć ciastko i zjeść ciastko",a w Saturnie idzie weekend bez vat.. Przestało mi zależeć na sprzęcie innym niż wszyscy..bo to tez ma wady (przekonałam się) . N5000 ma ruchomy ekran - co prawda beznadziejnie bo tylko góra/dół (w Olkach,Panasach i Sony to się rusza w każdą stronę), no ale się rusza i przydaje do makro..wiem, bo często leżałam w błocie i bluzgałam.. Pozbyłam się właśnie modelu lustrzanki z 2008 i widzę,że D90 młodsze nie jest.. i to mnie trochę trzyma w pionie..bo zaraz 2011. 3 lata w elektronice to czas długi.
Jak jest trzecia droga to gdzie?
Antonioo
26-11-2010, 11:07
powiem tak....d90 wyprzedził swoją epokę o rok/dwa....(tak jak obecnie d7000)....i dalej jest hitem sprzedaży, i nadal nie ma na niego mocnych....(cena/jakość)
sony nie ma aparatu który można wskazać, jako realny konkurent....co tam mają....a500,a550,d450...ciekawe, ale śmiszne A33,A55 (....(małe wizjery, bez górnego lcd, 1 pokrętło, z kur....sko drogimi gripami, jeśli się nie mylę...(((bez filmów:D poza a33,a55)))....raczej wątpię, że coś wypuszczą....a jeśli nawet, bo ten segment to niezły kawałek tortu, to i tak co zrobią z ceną....nie sądzę, żeby była dużo atrakcyjniejsza....Noooo chyba że czekają aż d90 zniknie i wtedy będzie tylko d7000, więc puszczą coś bardziej zaawansowanego niż dotychczas za mniejsze pieniądze, ale wątpię...
prawda jest taka, że to że coś ma już rok czy dwa, nie znaczy, że nie warto na to zwracać uwagi "bo jest stare"////
d80,d70,d70s, są jeszcze starsze, ale nadal są świetnymi puchami i ludzie są z nich bardzo zadowoleni....
baaa d40 po dziś dzień ma wielu użytkowników, którzy je sobie bardzo chwalą.....za 3-4 lata...podobnie będzie z d90....
ktoś wymieni, inny nadal będzie używał....a d90 nadal będzie robił piękne zdjęcia....
N5000 ma ruchomy ekran - co prawda beznadziejnie bo tylko góra/dół (w Olkach,Panasach i Sony to się rusza w każdą stronę), no ale się rusza i przydaje do makro..wiem, bo często leżałam w błocie i bluzgałam.. System 4/3 da tobie większą głębię ostrości, w zdjęciach makro to ma znaczenie. Jednakże olympus wycofał się z tego systemu (ostatnia pucha to E5) i skupił się na m4/3 (głębia ostrości bez zmian), ale jego puszki do m4/3 nie mają obracanego ekranu. Ma go za to Panasonic G2. Ze szkłami gorzej. Jest co prawda systemowy panasonic 45/2.8, ale ja osobiście nie przepadam za tak krótką ogniskową w makro. Minimum to Tamron 90/2.8. Ale jeśli robisz zdjęcia makro to sama o tym wiesz... Owszem można skorzystać ze szkieł 4/3, ale trzeba dokupić przejściówkę na bagnet m4/3, a to już nie jest takie opłacalne (taniej wyjdzie kupić szkło do innego systemu). Tak więc nie namawiam na m4/3, chociaż w przypadku kontroli głębi ostrości to ten system ma przewagę nad nikonem, canonem czy pentaxem.
Tak jak Antonioo wspominał, lepiej rozejrzeć się za używaną, starszą puszką (polecam D90 ze względu na cmos), niż kupować nówkę (zwłaszcza, że D7000 na razie ma skopany AF), a zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na dobrej jakości szkło do makro. W nikonie proponowałbym Tamrona 90/2.8 lub nieco droższego Nikkora 105/2.8 VR.
Gamegirl
26-11-2010, 11:56
Dziękuję Antonio:)
System 4/3 da tobie większą głębię ostrości, w zdjęciach makro to ma znaczenie. Jednakże olympus wycofał się z tego systemu (ostatnia pucha to E5) i skupił się na m4/3 (głębia ostrości bez zmian), ale jego puszki do m4/3 nie mają obracanego ekranu.
W nikonie proponowałbym Tamrona 90/2.8 lub nieco droższego Nikkora 105/2.8 VR." -
Wiem o tym idiotycznym kroku Olka i wiem jakie makro mi dawało stałe 35mm (mój ukochany obiektyw) ..bo właśnie ten system użytkowałam. Stało się i poszedł pod młotek.Żadne przejściówki mnie interesowały, wiec 35mm też poszło..Teraz nie mam już nic:( Lampę, którą mogę najwyżej podpiąć pod Panasa .
Pewnie byłby tamron - tysiąc różnicy między Nikkorem , a nie wiem czy cena przekłada się tu tak prosto na jakość, bo nie znam tych szkieł. Widziałam też tamrona 70-300 makro- dużo tańszy rzecz jasna od 90 i ciemniejszy (zapomnijmy,że ma 300 skoro będzie dobrze do 200). Dumałam nad zestawem:
http://allegro.pl/nikon-d5000-18-55-vr-70-300-tamron-torba-8gb-i1331112072.html, ale potrzebuję kogoś kto o Nikonach coś wie, bo ja nic.
Gamegirl
26-11-2010, 11:58
Juliusu:
wolałabym jednak nowy. Ale widzę,że ..Ty czarno to widzisz... Ale za szkłem 35 mm to się na pewno rozejrzę..
Mariusz888
26-11-2010, 12:00
Ja powiem krótko bo staram się nie zaglądać do tego działu... z nazwy wątku powinien być wykreślony D90 bo nie widzę cech wspólnych z dwoma pozostałymi po za logo na obudowie i tym, że wszystkie używają kart SD ;) dziwię się, że w ogóle się tutaj tak rozwodzicie nad tym czy D5000 albo D3100 dorówna D90 bo to jest inna półka, a jak ktoś pisze że to "stary model" albo "niewiele więcej" to po prostu nigdy nie miał tych aparatów w ręce (ew. użytkuje aparat na powolnych spacerkach z rodziną fotografując liście, kwiaty itd)... ;) wielkość, możliwości (choćby i ten już wspomniany milion razy śrubokręt), kontrola (górny wyświetlacz, przyciski, 2 rolki) sprawia, że nawet nie za bardzo jest co porównywać ;) I ja gdybym miał wybierać to wybrałbym nawet D2X/ D200/ D80 ponad D5000 czy D3000 bo mimo wieku to nadal nie jest ta sama półka i nigdy nie będzie - kto używał ten wie :) a stary aparat nie znaczy gorszy - D200 mimo że jest mocno podobny (moduł AF, matryca, wizjer) do D80 który był nowszy to wg mnie jest to dużo lepszy aparat - lepiej śledzi AF (mimo starszego softu), lepszy WB, matryca w D80 mimo "nowszości" ma ucięte 2 kanały, mierzy światło z nonCPU itd itd itd więc dziwi mnie pisanie "bo to stary model" - ale jak ktoś leci na wodotryski to proszę bardzo :)
I proszę od razu nie oburzać się - muszę to dopisać bo wiem z doświadczenia niestety, że zaraz rzucą się na mnie posiadacze D40/ D60/ D5000 czy D3100 bo zburzyłem ich piękny sen swoją wypowiedzią i podkreślam SWOJĄ - takie jest moje zdanie i każdy ma prawo mieć własne.
Gamegirl
Pewnie byłby tamron - tysiąc różnicy między Nikkorem , a nie wiem czy cena przekłada się tu tak prosto na jakość, bo nie znam tych szkieł.
Nikkor lepszy ale T90 to bardzo dobre szkło za te pieniądze - myślę że powinien Ci spokojnie wystarczyć i ja mimo że nie lubię Tamronów to uważam że to chyba ich najbardziej udane szkło :)
Widziałam też tamrona 70-300 makro- dużo tańszy rzecz jasna od 90 i ciemniejszy (zapomnijmy,że ma 300 skoro będzie dobrze do 200)
Ale to nie jest szkło macro tylko FUNKCJA macro - to nie jest to samo i oznacza że zoom będzie ostrzył z bliska i/lub miał zwiększoną skalę odwzorowania ale 1:1 da Ci tylko szkło macro (zakładając że zapinamy tylko obiektyw) :)
Gamegirl
26-11-2010, 12:55
Ja powiem krótko bo staram się nie zaglądać do tego działu... z nazwy wątku powinien być wykreślony D90 bo nie widzę cech wspólnych z dwoma pozostałymi po za logo na obudowie i tym, że wszystkie używają kart SD ;)
zajrzałam i nie chciałam tworzyć nowego wątku, a rozkładu jazdy tu nie znam..
Ale to nie jest szkło macro tylko FUNKCJA macro - to nie jest to samo i oznacza że zoom będzie ostrzył z bliska i/lub miał zwiększoną skalę odwzorowania ale 1:1 da Ci tylko szkło macro (zakładając że zapinamy tylko obiektyw) :)
Dzięki..robiłam do tej pory tylko szkłami systemowymi (więc i stałką macro) i założyłam,że jak piszą przy obiektywie macro tu wyjdzie macro, a nie jakiś close-up. W każdym razie gracias!
I ja gdybym miał wybierać to wybrałbym nawet D2X/ D200/ D80 ponad D5000 czy D3000 pełna zgoda, sam sie zastanawialem powaznie nad d200, ale chyba dozbieram juz spokojnie do d300... bo to nowszy model... ale z tej samej pólki
No jak KONIECZNIE chcesz nowy, to sprawa sie troche komplikuje, bo 600zł na szkło, to wlasciwie tylko 50 1.8, albo af-s 35 1.8, a do macro ani jedno, ani drugie sie nie nadaje.
Jak kupisz d90 to masz gwarancje, ze przez pare lat nie bedziesz potrzebowala nowego body, jak kupisz cos z d5xxx, d3xxx to wlasnie najprędzej sony wypusci cos, co te body przegoni.
Poszukaj lepiej na giełdzie d90, pewnie ktos bedzie sprzedawal, mozna naprawde w swietnym stanie dostac uzywke, pare stówek taniej, a te pare stówek pozwoli ci kupic taki obiektyw, ktory znacząco poprawi jakosc twoich zdjec. poza tym potem latwiej dokupic jakies szklo do d90 niz do tych nizszych modeli i w ogole latwiej kupic obiektyw do body (bo do 2000 kupisz juz naprawde wiele szkielek godnych uwagi) niz samo body wymienic, bo za rok,2 d5000 sprzedasz pewnie za 700-800zł, a na nowy aparat bedzie trzeba wydac powyzej 2000, a z d90 za rok-2 nie bedziesz musiala myslec nawet o zmianie...
(bo do 2000 kupisz juz naprawde wiele szkielek godnych uwagi) niz samo body wymienic, bo za rok,2 d5000 sprzedasz pewnie za 700-800zł, a na nowy aparat bedzie trzeba wydac powyzej 2000, a z d90 za rok-2 nie bedziesz musiala myslec nawet o zmianie...
:)
aha, co do zakupu zestawu z 18-55 vr - najgorsza rzecz pod sloncem, jaka mozna zrobic. wiem, bo sam tak zrobiłem :P jesli koniecznie chcesz takiego kita do pstrykania jakichs tam okazyjnych fotek, typu imprezy itd, to lepiej poszuakc na allegro - ludzi czesto dostaja go w zestawie, nie sa zadowoleni i sprzedaja za 100-200zł taniej. praktycznie nie uzywane. te 300-400zl za ktore bedzie doliczone do zestawu lepiej wziac i dorzucic do lepszego obiektywu.
aha, co do zakupu zestawu z 18-55 vr - najgorsza rzecz pod sloncem, jaka mozna zrobic. wiem, bo sam tak zrobiłem :P jesli koniecznie chcesz takiego kita do pstrykania jakichs tam okazyjnych fotek, typu imprezy itd, to lepiej poszuakc na allegro - ludzi czesto dostaja go w zestawie, nie sa zadowoleni i sprzedaja za 100-200zł taniej. praktycznie nie uzywane. te 300-400zl za ktore bedzie doliczone do zestawu lepiej wziac i dorzucic do lepszego obiektywu.
święta prawda
N5000 ma ruchomy ekran - co prawda beznadziejnie bo tylko góra/dół (w Olkach,Panasach i Sony to się rusza w każdą stronę)
Przecież ekranikiem D5000 też można majdać we wszystkie strony
Przecież ekranikiem D5000 też można majdać we wszystkie strony
nie można na boki :) ale to co można to i tak jest wygodne i czasami bardzo przydatne
wasted_seed
26-11-2010, 22:49
Ja również jestem w tej samej sytuacji. Sprzedałem właśnie poprzedni aparat i jest na głodzie. O przeczekaniu do nowego roku - nie mam mowy. Na mojej liście pozostał wybór D90 z 18-105 oraz Pentax Kr z zestawem dwóch kitów. Rozum mi podpowiada, żeby brać d90 - funkcjonalny, sprawdzony sprzęt ale dość "stary" zarazem, bardzo przyszłościowy system, natomiast serce Pentax'a K-r - nowość, mniejszy rozmiar i waga (dla mnie zaleta), ciekawe zasilanie, być może lepsze używalne iso, być może lepszy af (nie ma jeszcze testów porównawczych) i to, że system bardziej "niszowy" (jestem trochę gadżeciaż i lubię mieć coś co nie jest zbyt popularne). W tym momencie przed wyborem k-r powstrzymuje mnie to, że nie ma testów oraz to, że w Saturnie próbowałem k-x. K-x dla mnie wykonanie ma nie do przyjęcia. Suwak zmiany dioptrażu w wizjerze jak z chińskiej zabawki. Sam wizjer nie zachwyca ale może bym się przyzwyczaił. Nie mogę nigdzie w swoim mieście znaleźć k-r do "pomacania". A gdzie Tobie się udało dotknąć tego aparatu?
Jak wspomniałem jestem na głodzie i pewnie nie czekając na recenzję podejmę może głupią decyzję i kupię Pentaxa, którego dotknę po raz pierwszy wyciągając z pudełka lub pobiegnę do MM i kupię D90. I pewnie też będę zadowolony. A może jest jakaś 3 droga?
Pentax K-X to za 2500 z dwoma obiektywami idealny sprzet. Siostra kupiła dwa miesiace temu. Robi rewelacyjne zdjecia (matryca nie ma sobie równych). Jedyna wada do rozmiar - ale dla niektorych moze to byc zaleta. Założylem ten wątek aby kupić Nikona - koniec koncow trafil sie okazyjnie Canon 40D (obiektyw 17-85 USM mialem). Nie zaluje tego kroku.
Proszę się tylko nie złościć, że w tym wątku przywołuję Pentaxa K-r po raz kolejny. To żywioł dyskusji - nie zła wola.
wasted_seed napisał: Pentax K-X to za 2500 z dwoma obiektywami idealny sprzet. Siostra kupiła dwa miesiace temu. Robi rewelacyjne zdjecia (matryca nie ma sobie równych). Jedyna wada do rozmiar - ale dla niektorych moze to byc zaleta.
Tak znam opinie o P. K-X jednak jak wspomniałem jakość wykonania nie do zaakceptowania dla mnie. Poza tym jak wezmę do ręki Nikona, obojętnie czy D90, czy też D3100 palce same trafiają tam gdzie powinne (i nie jest to przyzwyczajenie bo wcześniej miałem Canona - raczej poprawna ergonomia) natomiast do Pentaxa K-X raczej trzeba by się było przyzwyczaić. Mam nadzieję, że ktoś z Nikoniarzy będzie miał okazję potrzymać K-X w rękach i napisze czy jakość wykonania tego body jest porównywalna z Nikonami czy dalej odstaje... Piszę tutaj o tym między innymi dlatego, że na wielu forach użytkownicy K-X stwierdzali, że "K-X ma najlepiej wykonany korpus w segmencie EL" - z czym się niestety po oględzinach nie mogę zgodzić. To, co...miał kotoś z Was w rękach K-R'a?
wasted_seed
28-11-2010, 13:53
"K-X ma najlepiej wykonany korpus w segmencie EL"
Ja sie zgadzam z tą opinia w 100%.
"K-X ma najlepiej wykonany korpus w segmencie EL"
Ja się również pod tym podpiszę. Materiały może i jadą plastikiem, ale czy N i C oferują coś lepszego? No, może O nieco lepiej się w tej kwestii prezentuje. Za to jakość spasowania i montażu IMO powala N na kolana. Zwarta, solidna obudowa i nic się pod palcami nie ugina - czego nie można powiedzieć o np. D5k, w którym przednia część obudowy TRZESZCZY.
Nowe Sony maja podobno dobry AF w filmach. W ogole wydaje mi sie, ze Nikon troche przysnal w EL. Chyba kazda inna firma ma cos ciekawszego w tym segmencie. Sony ze swoimi nowymi A33 i A55, canon 550D i stare, ale jare 40D, Pentax K-X... Nikon w tym segmencie bierze kase chyba tylko za napis na pasku.
pioter m
28-11-2010, 17:13
Idzcie lepiej zdjecia robic, zamiast takie smutki cisnac. K-x solidniejszy od d5k? Wracajcie lepiej na forum pentaxa.
Nie wiem, czy solidniejszy, ale:
- ma silnik AF
- potwierdza ostrosc z manualami i mierzy z nimi swiatlo (u nikona dopiero seria Dxxx)
- ma stabilizacje matrycy
- uszczelnien chyba juz nie ma?
- ma rownie dobra matryce
Tak odrobiłem lekcje, znam zalety K-X. Znam też wadę (y). Zamówiłem dziś Pentaxa K-R w Euro z opcją odbioru w sklepie. Jak przypasuje wezmę jak nie - kupię D90. Tak czy siak - zdam relację dla potomnych. Nie będę liczył na to, że przed świętami ukażą się testy: jakbym był właścicielem Optyczne, czekałbym jak najdłużej z publikacją by tacy napaleńcy codziennie spradzali czy już jest test;-) Tak się dziś robi dobrą oglądalność chyba.
Gamegirl
29-11-2010, 12:49
Tak odrobiłem lekcje, znam zalety K-X. Znam też wadę (y). Zamówiłem dziś Pentaxa K-R w Euro z opcją odbioru w sklepie. Jak przypasuje wezmę jak nie - kupię D90. Tak czy siak - zdam relację dla potomnych. Nie będę liczył na to, że przed świętami ukażą się testy: jakbym był właścicielem Optyczne, czekałbym jak najdłużej z publikacją by tacy napaleńcy codziennie spradzali czy już jest test;-) Tak się dziś robi dobrą oglądalność chyba.
Koniecznie napisz czy ten K-r jest mniej plastikowy niż K-x, bo ja byłam na "macankach" w pt. i niestety K-ra nie mieli. Za to d90 fajnie leżał w ręku. Tylko cenę ma nadal powalającą..
Antonioo
29-11-2010, 13:06
Koniecznie napisz czy ten K-r jest mniej plastikowy niż K-x, bo ja byłam na "macankach" w pt. i niestety K-ra nie mieli. Za to d90 fajnie leżał w ręku. Tylko cenę ma nadal powalającą..
to zależy od punktu patrzenia.....dla mnie obecna cena za d90 jest wręcz śmiesznie niska.....za sam korpus dałem 3444zł...;) więc przy obecnej cenie 3099 za d90/18-105, to kupował bym nawet dwa na zapas ;p hehehe
Gamegirl
29-11-2010, 13:37
to zależy od punktu patrzenia.....dla mnie obecna cena za d90 jest wręcz śmiesznie niska.....za sam korpus dałem 3444zł...;) więc przy obecnej cenie 3099 za d90/18-105, to kupował bym nawet dwa na zapas ;p hehehe
Antonioo podaj linka, bo nie znalazłam nigdzie takiej ceny, a od piątku siedzę na allegro. Własnie ten kit mnie interesuje żeby w ogóle coś mieć na początek. Macro dokupie potem choćby używkę.
Antonioo
29-11-2010, 13:42
poszło pw, coby nie reklamować....
wasted_seed
02-12-2010, 22:48
Muszę przyznać, że nie żałuję wyboru - 40D robi doskonałe fotki, a i ergonomię (w tym wagę i wielkość) ma zacną.
Dla potomnych:)
Pentax K-R jest dużo lepiej wykonany od K-X. W każdym razie takie sprawia wrażenie. Plastiki ok. Suwak regulacj dioptrii podobny jak w K-X Spasowanie ok. Szybkość i celność AF bardzo dobra (z kitami 18-55, 50-200). Bardzo dobrze działa wspomaganie diodą przy słabym oświetleniu.
Aparat jak dla mnie z dużym potencjałem.
na początku chciałem powitać (mój pierwszy post :) ) i odgrzebać stary temat, na który trafiłem przypadkowo szukając informacji porównawczych na temat D5000 i D90
przeczytałem 30 stron i już w mojej tępej główce zaczął świtać w miarę obiektywny obraz, a zważywszy na obecne ceny postanowiłem wyposażyć się w D90
i tu zaczynają się schody :)
na alledrogo znalazłem ofertę "NIKON D90 + SIGMA 18-200 + 4GB/SDHC/TORBA" za 3400zł, już kartę i torbę pomijam bo mam, ale oferta wydaje się być uczciwa, mam do tego drugą ofertę - do wzięcia samo body za 2500 (normalna cena) i POWYSTAWOWA sigma 18-200 bez silnika za 550zł (aukcja na dniach znika)... boję się tej powystawowości, nie wiadomo ile się toto walało... w tej kwestii proszę o komentarz bardziej doświadczonych ode mnie (większość) ;)
to będzie moje pierwsze własne lustro (posiadam panasa DMC-FZ8 ), ale z D90 mam do czynienia, dlatego też mnie do niego tak ciągnie ;)
i znowu dylemat - egzemplarz z którym mam do czynienia na stałce 50mm 1.8 prawie nigdy dobrze nie dokręcił ostrości, zawsze jakieś minimalne mydło jest (prawie niezauważalne) a o powyższej sigmie niektórzy mówią to samo (jeden uważał że na 300`tce niedoostrzał ale na 40`tce już ładnie chodziło więc... dysonans poznawczy murowany)
a więc: pomocy - zamierzam wziąć D90 i jeden/dwa obiektywy, potrzebuję dość szerokiego zakresu ogniskowych (dzikie zwierzęta, ptaszydła, jak i portrety, ale mogę zrezygnować z tego pierwszego jak mus), mam do wydania max 3400zł, więc szkła do 900zł łącznie, bez szaleństw
uprzedzając parę komentarzy - wolę teraz kupić lepszą puszkę niż później żałować że sobie nie zostawiłem furtki na rozwój szklarni ;) w sumie D5k zły by nie był, ale oszczędziłbym teraz 500zł na puszce a potem płakał że nie mogę wziąć jakiegoś szkła z racji na silnik, jak poczuję się pewniej finansowo za jakiś czas to pozwolę mu szaleć na innych szkłach, ale na razie powinno być w miarę uniwersalnie, nie używam aparatu zarobkowo, do tego albo jestem ślepy albo tak rozdmuchiwanych wad rozwiązań z szerokimi zakresami ogniskowych nie do końca widzę (straszna demonizacja przez niektórych, amator - jak ja i pomniejsi - różnicy zwykle nie widzi)
jeśli mój post odkopujący temat kogoś zdenerwował - przepraszam, ale uznałem ów szeroki i dość wyczerpujący za odpowiedni do kontynuacji ;)
cheyenne
06-02-2011, 01:54
kup na początek d90 z 35/1.8
resztę szkieł dokupisz w miarę potrzeb
nie myśl o innych prostrzych body, bo potem bedziesz żałował
d90 jest świetnym aparatem i zagości u mnie ponownie tym razem jako zapas
miło wspominam przygodę z tym body
spokojnie zrobisz nim dobre kadry na iso 1600, masz silnik w body do starszych szkieł, body dobrze leży w rękach - prostsze modele są za małe jak dla mnie
z tańszych szkieł polecam nikkora 70-300 VR, nikkora 18-105 VR, tokinę 12-24/4, tokinę 50-135/2.8, nikkora 85/1.8, nikkora 16-85 VR
wszystkie te szkła miałem i na etapie ich użytkowania bardzo sobie chwaliłem
znalazłem import z Niemiec (menu w kilku językach, w tym polskim) D90 + Nikkor 18-105 VR za niemal równe 3000zł, całe 400 taniej niż w polskich sklepach, nówka, z paragonem i europejską gwarancją (obejmującą też PL), tylko ktoś kupił, przeniósł przez granicę i sprzedaje - dla mnie bomba, tym bardziej że wysyła za pobraniem i mam możliwość sprawdzenia stanu faktycznego przed rozstaniem się z gotówką
poprosiłem o wysłanie, najwyżej facetowi dla uczciwości oddam za wysyłkę jeśli coś będzie nie tak
@cheyenne wyżej:
o tym, że D90 jest dobre już wiem ;) stałki będę kupował później, na razie potrzebne mi jest szkiełko bardziej uniwersalne, są sytuacje gdzie zoom nożny odpada
jeszcze pytanko - czy do codziennego klikania może być na stałe przymocowany filtr Hoya HMC Super Skylight 1B zamiast Pro1 Digital UV? mam oba po cyfraku a D90 oddaje trochę naturalniej kolory więc dla laika może być za blady, filtr pomoże?
nie jestem pewien czy za 144 zł warto tak kombinować
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d90-z-ob-nikkor-18-105mm-dx-vr/
znalazłem import z Niemiec (menu w kilku językach, w tym polskim) D90 + Nikkor 18-105 VR
Dobrze że zdecydowałeś się na zestaw z tym obiektywem. Nikkor 18-105 bedzie się lepiej spisywał niż Sigma 18-200.
Zyskasz stabilizację i lepsze optycznie szkiełko. Miałem ten obiektyw z D5000 i miło go wspominam.
Co do ceny to sam nie wiem . Kolega rdcom podał ci link do oferty niewiele droższej. A jakby coś się działo masz na miejscu sprzedawcę którego możesz męczyć. Tak to tylko zostaje bujanie się po serwisach. Dla mnie nie warte tych 150 zł.
ostatnio zestaw taki w MM był za 2999zł :)
LordRamzes
06-02-2011, 14:46
po co kombinować weź d90 nowe ( nie wystawowe) po 2500 spokojnie kupisz i do tego 18-105 a potem będziesz wiedział czy brakuje czegoś dłuższego , jaśniejszego , szerszego , stałki typu 35 jako 1 obiektyw odradzam bo będzie tylko ograniczać w pomieszczeniach , portrecie , widokach :)
niestety mój problem polega na "im taniej tym lepiej", a o sprzęt staram się dbać bardziej niż marines o swoje karabiny ( ;) ) więc reklamacji być nie powinno jeśli nie ma żadnych wad ukrytych (a nie powinien)
jak się uda to będę usatysfakcjonowany, jak nie wyjdzie z tym to sprawdzę szczegółowiej powyższą ofertę :)
[+] literówki i składnia
Ja tam miałem D90 - 2 połowa męczyła mnie że cieżki wielki i wogóle, teraz po zakupie D3100 - obrazuje lepiej, napewno daje mniejsze szumy niz D5000, a z acr 6.3 elementsa 9 to iso 3200 to bajeczka
Witam
Postanowiłem dorzucić swoje 3 grosze. D3100 nie ma breakingu a ja jestem strasznie uradowany tą funkcją w moim D5k. Jeśli ktoś chciałby poeksperymentować z HDR-ami to polecam właśnie D5K. Zaznaczam iż jest to moje pierwsze lustro, uczę się dopiero i odkrywam to i owo w fotografii myślę, że D90 mimo tańszych obiektywów jest jeszcze zbyt droga wybrałbym pomiędzy D3100 + 18-105 lub D5k + 18-105 tak na początek.
pozdrawiam
panoramix
07-02-2011, 12:19
A co to takiego breaking? To coś jak breakdance, tyle że chodzi o jakiegoś króla, albo wariacje jednego z banków? :)
Z HDR jedyne co mi się kojarzy to bracketing, a dokładnie "auto exposure bracketing".
Nawet jeśli body nie oferuje AEB, to do hdr-ów droga jest nadal otwarta, poprzez działanie programowe (pseudo hdr) lub składanie zdjęć z co najmniej 3 różnie, skrajnie wywołanych raw-ów np. -2EV, 0EV, +2EV - pod warunkiem poprawnie naświetlonej klatki podstawowej.
Ja tam miałem D90 - 2 połowa męczyła mnie że cieżki wielki i wogóle, teraz po zakupie D3100 - obrazuje lepiej, napewno daje mniejsze szumy niz D5000, a z acr 6.3 elementsa 9 to iso 3200 to bajeczka
D90 jest wielki ?! czy Ty miałeś w rękach D90 ?!
Poganin miałem w ręku D40,D60,D3100,D5000,D700,D3 - mówie o 2 połówce o ŻONIE - dla niej za wielki, czytaj uważnie
pioter m
07-02-2011, 13:36
Nie mniej tylko inaczej. Napewno lepiej sie obrabia taki wlasnie szum.
Ja nie wymienie d90 na d3100, bo wizjer jednak nam bardziej odpowiada w d90, a druga polowka nie marudzi na gabaryty.
Poganin miałem w ręku D40,D60,D3100,D5000,D700,D3 - mówie o 2 połówce o ŻONIE - dla niej za wielki, czytaj uważnie
A druga połówka zawsze swoje grosze wciśnie :-)
Ja miałem dokładnie ten sam problem, oglądałem D90 i D5k i wybór padł na D5000, w końcu żona też trochę fotek cyknie a jak nie to fotografa nie uświadczy się na zdjęciach :-(
i powiem dalej, oczywiście szanując zaawansowanych użytkowników, dla mnie D5000 to pierwsze lustro, które kupiłem do nauki, oczywiści fotografowania rodziny, wyjazdów itp, ale oczekuje od niego przede wszystkim na początek prostoty i samej frajdy foceniem lustrem. Dla mnie taką prostotą sa też m.in. programy SCENE których brak D90. Przecież nie każdy na początek będzie śmigał czas/przysłona i jeszcze kilka innych parametrów, są ludzie, którzy owszem chcą się nauczyć tego ale na początku jak trafi się okazja to program SCENE i już fotka - a to zawsze krok na przód niż zdjęcia na AUTO :-). I nie piszcie że nie po to kupuje się lustro aby używać programów auto, bo w D7000 też ona są.
Przecież potencjalny nabywca prostego lustra może w życiu nie zdjąć kitowego szkła, nie mówiąc już np. o CLS czy śrubokręcie w puszce do starszych obiektywów - tego nie wykorzysta a za to zapłaci. Natomiast proste lustro daje mu możliwość za niewielkie pieniądze (nierzadko dopłata kilku stówek może bolec na początek) określenia czego oczekuje od fotografii i co bedzie mu potrzebne, po poznaniu własnych potrzeb może dalej mierzyć w inne body - teraz jest lepszy wybór D7000 oj tylko cena spadnie w dół (wcześniej tylko d300 a to już za wysoko dla niektórych). Niektórzy pozostaną tylko przy pierwszym zakupie, bo np. chcą mieć dobre zdjęcia z imprez rodzinnych, wypadów na wakacje, a już nie koniecznie interesuje ich makro, zdjęcia z małą GO, jakies wyśrubowane tele czy portrety ciasne bardziej lub mniej.
Z drugiej strony jak ktoś ma fundusze i sprecyzowane oczekiwania, np. wcześnmiejsze użytkowanie innych prostrzych luster to D90 jest (było) wyborem naprawdę super mając na uwadze choćby ergonomię, wspomniane CLS, śrubokręt, wizjer, batterypack do body i inne. Oczywiscie sytuację trochę zmienia pojawienie się D7000 a przynajmniej zmieni jak spadnie cena. Choć powiem tak jak do mojego D5000 podpiąłem N35/1.8 to wyszedł taki super zestawik, że tylko obracam ekran do środka, pasek na ramię i w trasę - tu małe body z tym szkłem daje naprawdę super efekt i nawet ergonomia przy męskiej dłoni niewiele cierpi (raz ktoś mnie spytał, bo myślał, że to jakiś zaawansowany kompakt jest :-).
I dlatego jest zasadny wybór pomiędzy D3100/D5000 a D90 z powodów o krotnych mowa powyżej. Przykładowo mówiąc o kupowaniu nowych: D90+18-105 ~3150PLN a za ta cenę można jeszcze dostać D5000+18-55+55-200 i dodatkowo kartę pamięci torbę na ramię i dodatkowy aku lub zamiast szpargałów kupić lampę błyskową np. Nissin albo kupić D3100+18-105 i jeszczse jak się dobrze poszuka nowe szkiełko N35/1.8.
I prosze który zestaw na początek da więcej możliwości i zabawy z fotografii, a jeżeli ktoś na tym etapie poprzestanie to z czego będzie większy pozytek? I zdaję sobie sprawę, że jak ktoś zagląda na forum to raczej już czegoś wymaga, ale nie wszyscy muszą zaczynać z wysokiego C
Szanowni Forumowicze - WYBÓR ZALEZY OD POTRZEB - TYCH WŁASNYCH.
To trzeba bylo od razu, ze Twoja żona w spodniach chodzi. Rispect dla małżonki ;)
velaskez
07-02-2011, 18:23
Witam
Postanowiłem dorzucić swoje 3 grosze. D3100 nie ma breakingu a ja jestem strasznie uradowany tą funkcją w moim D5k. Jeśli ktoś chciałby poeksperymentować z HDR-ami to polecam właśnie D5K. Zaznaczam iż jest to moje pierwsze lustro, uczę się dopiero i odkrywam to i owo w fotografii myślę, że D90 mimo tańszych obiektywów jest jeszcze zbyt droga wybrałbym pomiędzy D3100 + 18-105 lub D5k + 18-105 tak na początek.
pozdrawiam
Ale przecież BKT można zrobić własnoręcznie...
darkmajin
07-02-2011, 18:44
no pewnie że można , wyzwalać lampy też można kablem po co CLS , ustawiać ostrość też można po co AF
takie pierdoły robią właśnie z d5k > d90, a z d90 > d300 ,dlatego właśnie niektórzy wybałuszają oczy bo to zdjęcie zrobione d300 a bebechy te same :)
no pewnie że można , wyzwalać lampy też można kablem po co CLS , ustawiać ostrość też można po co AF
takie pierdoły robią właśnie z d5k > d90, a z d90 > d300 ,dlatego właśnie niektórzy wybałuszają oczy bo to zdjęcie zrobione d300 a bebechy te same :)
Chyba D5k < D90 i D90 < D300
Zgodzę się z opinią, iż każdy powinien dobierać aparat w zależności od swoich potrzeb i planów na przyszłość. Jeżeli ktoś myśli o rozwijaniu swojej pasji, najlepszym wyborem będzie jednak D90.
pawel777
07-02-2011, 23:03
Ja po "skasowaniu" o krawężnik D40 wybrałem D90... Dodatkowo zamówiłem grip Alphy bo przez te 4 latka w D40 brakowało mi swobody uchwytu... i teraz to sobie odbiję!!! :)
pozdrawiam serdecznie
panoramix
07-02-2011, 23:36
Przy odbijaniu, uważaj na nerki... boli. :D
i na krawężniki także :)
pioter m
08-02-2011, 10:44
Chyba D5k < D90 i D90 < D300
Zgodzę się z opinią, iż każdy powinien dobierać aparat w zależności od swoich potrzeb i planów na przyszłość. Jeżeli ktoś myśli o rozwijaniu swojej pasji, najlepszym wyborem będzie jednak D90.
Przy rozwijaniu pasji sensowniej zainwestowac w warsztaty i zajecia z obrobki, bo od samego posiadania d3x kunsztu ani talentu nie przybedzie. Nie robcie sobie sobie jaj koledzy. Narazie to jestescie na dobrej drodze do bycia gadzeciazami aka. onanistami sprzetowymi, a nie prawdziwymi fotografami-amatorami. O profesjonalistach nie wspominajac.
Porady, jakich udzielacie poczatkujacym forumowiczom, sa nic nie warte. A teksty typu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171496 (cheyenne) sa juz zupelnym przegieciem (chocby tylko dlatego, ze kolega nie musial byc na tym weselu zarobkowo).
darkmajin
08-02-2011, 10:54
a to to trzeba być jakimś mega pro żeby stwierdzić że d90 fajniej w łapskach się trzyma niż d5000 lub że d5k ma korekcje dystorsji itp.
no niesamowite ....
sorry za offtop ;)
pawel777
08-02-2011, 18:29
dotarł do mnie grip... wygląda całkiem ok:)...
D90 + 18-105 VR dotarł do mnie dzisiaj o 17:00, po złożeniu, pobieżnym ustawieniu i kilku testach jestem z niego zadowolony :) jutro mała amatorska sesja (godzinka z dwoma lampami) więc zobaczymy czy nie zawiodę (bo technicznie rzecz ujmując to ja tu w zdecydowanej większości mogę zawieść ;) ) obiektyw spełnia moje oczekiwania, myślałem że jednak jest trochę... krótszy :] podoba mi się w nim że nie "kręci mordką", to mnie zawsze irytowało :P
no cóż, zobaczymy co to cudo da :) ogłaszam się samozwańczo nikoniarzem (w rozumieniu "posiadaczem sprzętu marki Nikon") :D
dziękuję bardzo wszystkim którzy uczestniczyli w 32-stronowej rozmowie, po takiej lekturze (mimo że odgrzebałem dość stary temat) mam już choć trochę lepsze pojęcie i udało mi się podjąć dezycję ;)
Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi na dwa pytania
1) czy matryca w d3100 jest mniej szumi niż ta w d90?
2) które body ma lepszy AF?
1) więcej megapikseli działa na niekorzyść D3100 - tu więc niedużą przewagę może mieć D90. DXOMark (http://www.dxomark.com/index.php/eng/Camera-Sensor/Compare/Compare-sensors/%28appareil1%29/439|0/%28appareil2%29/664|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/Nikon) to potwierdza.
2) oba korpusy mają dokładnie ten sam 11-punktowy AF (Multi-CAM 1000) z jednym punktem krzyżowym. Jeżeli są jakiekolwiek różnice, to raczej na korzyść D90 - nie dość, że to model wyższy to jeszcze ma śrubokręt w korpusie.
daj spokój z szumami zdjęcia z tych aparatów nawet przy wysokich ISO są akceptowalne. Kup ten który Ci bardziej odpowiada i ciesz się zdjęciami. Jeżeli musisz mieć tzw śrubokręt to bierz D90 jak nowszy aparat z możliwością kręcenia bardzo dobrej jakości filmów to tylko D3100.
panoramix
23-02-2011, 21:52
Na pierwsze już masz odpowiedź, a co do drugiego pytania...hm. Oba aparaty mają dokładnie ten sam czujnik AF Multicam 1000 z detekcją fazową + 11 pól AF. Przewagą D90 jest niewątpliwie "śrubokręt" i tym samym możliwość korzystania z doskonałych szkieł bez własnego napędu.
dzięki za odpowiedzi. poczekam jeszcze na test d3100 na optyczne, ale w niedalekiej przyszłości wezmę pewnie d90.
dzięki za odpowiedzi. poczekam jeszcze na test d3100 na optyczne, ale w niedalekiej przyszłości wezmę pewnie d90.
skoro D90 to po co czekać na test D3100
nie śpieszy mi się z zakupem, aparat potrzebuje na wiosnę a w Krakowie zima:mrgreen:
pioter m
24-02-2011, 10:24
Chcesz wiedziec, jak zachowuje sie matryca w d3100? Popatrz na testy soniaczy a550 i podobnych u optycznych, skoro ich tak 'lubisz'. Matryce maja te sama i szum bedzie na podobnym poziomie. Inne beda rozdzielczosci i jakosc jpegow prosto z aparatu, poniewaz te zaleza juz od producenta. RAW-y powinne dawac bardziej zblizone rezultaty, ale tez nie do konca, poniewaz a550 strasznie klapia lustrem i przez to wprowadzaja spore wibracje.
Jako amator bedziesz zadowolony z tego aparatu. Brak srubokreta moze byc bolaczka, jesli zamierza sie starych obiektywow, ale sa juz ich zamienniki z silnikiem.
Mam pytanie co do AF-a. Teoretycznie w D3100 jest ten sam moduł co w D200, D80, D90, czy w realu jest to ta sama lub podobna skuteczność, czy dla każdego modelu ten moduł otrzymuje inne uboższe oprogramowanie? Czy AF, szczególnie AF-C w D3100 jest choćby na poziomie tych z D80, D90?
pioter m
24-02-2011, 15:45
Mam pytanie co do AF-a. Teoretycznie w D3100 jest ten sam moduł co w D200, D80, D90, czy w realu jest to ta sama lub podobna skuteczność, czy dla każdego modelu ten moduł otrzymuje inne uboższe oprogramowanie? Czy AF, szczególnie AF-C w D3100 jest choćby na poziomie tych z D80, D90?
Do d200 to on startu raczej nie ma, ale jest porownywalny z d80 i d90.
Modul jest niby ten sam, ale jest pare drobiazgow, ktore zmieniaja to i owo.
Do d200 to on startu raczej nie ma, ale jest porownywalny z d80 i d90.
Modul jest niby ten sam, ale jest pare drobiazgow, ktore zmieniaja to i owo.
niby jakie to drobiazki które zmieniają to i owo?
Chcesz wiedziec, jak zachowuje sie matryca w d3100? Popatrz na testy soniaczy a550 i podobnych u optycznych, skoro ich tak 'lubisz'. Matryce maja te sama.
No właśnie jak to w końcu jest? Ty podajesz, że Nikon ma matrycę sonego a niedawno czytałem, że mimo obiegowych opinii D3100 ma matrycę od Nikona. Było nawet zdjęcie tej matrycy.
No właśnie jak to w końcu jest? Ty podajesz, że Nikon ma matrycę sonego a niedawno czytałem, że mimo obiegowych opinii D3100 ma matrycę od Nikona. Było nawet zdjęcie tej matrycy.
D3 (https://chipworks.secure.force.com/catalog/ProductDetails?sku=NIK-NC81338L&viewState=DetailView&cartID=&g=&parentCat egory=&navigationStr=CatalogSearchInc&searchText=n ikon) / D3s (http://chipworks.force.com/catalog/ProductDetails?sku=NIK-NC81361A&viewState=DetailView) / D700 (https://chipworks.secure.force.com/catalog/ProductDetails?sku=NIK-NC81338L&viewState=DetailView&cartID=&g=&parentCat egory=&navigationStr=CatalogSearchInc&searchText=n ikon) / D3100 (http://chipworks.force.com/catalog/ProductDetails?sku=NIK-NC81362A&viewState=DetailView) - Nikon
D90 (https://chipworks.secure.force.com/catalog/ProductDetails?sku=SON-IMX038&viewState=DetailView&cartID=&g=) / D7000 (http://chipworks.force.com/catalog/ProductDetails?sku=NIK-D7000_Pri-Camera&viewState=DetailView&cartID=&g=&parentCategory=&navigationStr=CatalogSearchInc&searchText=d7000) - Sony
pioter m
25-02-2011, 13:37
Nikon nigdy nie robil wlasnych matryc. O d90 tez pisali, ze wlasna. Dodaja tylko filtry i montuja w aparacie.
Nikon nigdy nie robil wlasnych matryc. O d90 tez pisali, ze wlasna. Dodaja tylko filtry i montuja w aparacie.
Oj, chyba kolega ani nie zajrzał do mojej wypowiedzi powyżej, ani nie obserwuje bieżących wydarzeń (dużo się ostatnio mówiło, co i kto robi w korpusach Nikona).
Chipworks rozbiera aparaty na części żeby to sprawdzić.
pioter m
25-02-2011, 16:32
Oj, chyba kolega ani nie zajrzał do mojej wypowiedzi powyżej, ani nie obserwuje bieżących wydarzeń (dużo się ostatnio mówiło, co i kto robi w korpusach Nikona).
Chipworks rozbiera aparaty na części żeby to sprawdzić.
Malo mnie obchodzi, co tam pisza. Mam ciekawsze zajecia, niz sledzenie takich *******.
Trzeba tez byc niezwykle naiwnym, zeby wierzyc w to, co pisza. Pisane slowo dawno sie zdewaluowalo.
Odnosnie d3100 http://www.optyczne.pl/148.1-Test_aparatu-Nikon_D3100_Wstęp.html
Piszesz, ze trzeba byc naiwnym, zeby wierzyc w to co pisza a sam odsylasz do testu? Wierz sobie w co chcesz, ale po co innych wprowadzac w blad. Jeden z przedstawicieli Nikona potwierdzil, ze Nikon montuje wlasnej konstrukcji matryce w bardziej zaawansowanych korpusach - potwierdzaja to tez niezalezne zrodla.
fotouśmieszek
25-02-2011, 19:43
Jezeli ktos zaczyna przygode foto to NAJPEPSZYM wyborem W TEJ CHWILI, obiektywnie jest 3100 (moim zdaniem OCZYwiście). Obrazowanie ma bezkonkurencyjne,wysokie ISO i jest NOWY, itp. Rozumiem ze userzy d90 chwala ten sprzęt.Ale matryca d3100 jest W TEJ CHWILI wsrod konstrukcji porownywalnych, bezkonkurencyjna. Nie wiem czy dla kogoś,kto zaczyna, legendarny srubokręt bedzie taki wazny.Uroda zdjęć jest priorytetem.A bkt można zrobić samemu jak ktos slusznie napisal.Sam kupilem d3100 i mimo,ze mam pelnoklatkowca,to 3100 jest podstawową podreczną puszka:-) a foty bezbłędne;)wyjatkowo udana pucha!
Jezeli ktos zaczyna przygode foto to NAJPEPSZYM wyborem W TEJ CHWILI, obiektywnie jest 3100 (moim zdaniem OCZYwiście). Obrazowanie ma bezkonkurencyjne,wysokie ISO i jest NOWY, itp. Rozumiem ze userzy d90 chwala ten sprzęt.Ale matryca d3100 jest W TEJ CHWILI wsrod konstrukcji porownywalnych, bezkonkurencyjna. Nie wiem czy dla kogoś,kto zaczyna, legendarny srubokręt bedzie taki wazny.Uroda zdjęć jest priorytetem.A bkt można zrobić samemu jak ktos slusznie napisal.Sam kupilem d3100 i mimo,ze mam pelnoklatkowca,to 3100 jest podstawową podreczną puszka:-) a foty bezbłędne;)wyjatkowo udana pucha!
tak jak napisałeś śrubokręt to legenda to taka moda kto ma śrubokręt ten jest trendy. Potwierdzam widziałem kilka zdjęc z tego aparaty, kolega zakupił D3100 i zdjęcia są super
tak jak napisałeś śrubokręt to legenda to taka moda kto ma śrubokręt ten jest trendy.
Ale ty głupi jesteś, to ułatwienie barani łbie a nie moda czy trend. Wogóle porównywać D3100 to D90 to kolejny koszmarek tego forum, ludzie czy wy nie macie oczu i czucia w rękach? przecież D3100 to maskotka dla gejów.
somrozen
26-02-2011, 11:19
dzięki Fiod, przejrzałem całe 34 strony, ale dla twojej informacji mam żonę i nastoletnie dziecko, aha..I NIE JESTEM GEJEM!, D3100 to naprawdę fajna pucha, D90 to inna bajka, ale jak ktoś to już napisał wcześniej "80% zdjęcia to ten co po drugiej stronie body", mistrzowie, a których jest naprawdę kilku na tym szacownym forum, wyrysują lepszy kadr słoikiem z Biedronki niż ty D3X na plaży, pomyśl trochę co klapiesz jęzorem bo poprzez twoje wypowiedzi to forum niczym nie będzie się różnić od wpisów z fotka.pl
somrozen
26-02-2011, 15:15
chłopaki, dajcie sobie luz, odbiegacie od tematu, a propo, dorzucę informacje, dla śledzących wątek, jestem po serii zdjęć w pobliskim kościele ( w godzinach 11-12), zaciekawiło mnie jak 3100 i 3000 poradzą sobie przy dzisiejszej pogodzie tzn. słonecznej. Wieczorkiem podrzucę kilka linków z przedziału ISO 200-12800, z wstępnych rozeznań ISO 12800(HI2) w D3100 - porażka, nawet przy w miarę dobrym oświetleniu, szumi jak Bałtyk, 6400 ujdzie, do 3200 jest OK, ale chcę jeszcze wykonać serię wieczorową porą, przy słabszym świetle
LordRamzes
26-02-2011, 16:12
Panowie dajcie spokój prawda jest taka co się będziemy oszukiwać jeśli ktoś posiada d3100 d3000 d 40 d5000 itd nigdy nie zrozumie ile daje "śrubokręt " bo najczęściej kończą na obiektywach kitowych i marudzeniu o drogich szkłach AF-s jednak to nie trend czy coś to po prostu furtka do dobrych i często dużo tańszych szkieł AF , ciekawe ilu z was miało do czynienia z 85 f1,8 AF czy tanią 50 F1,8 ???? proponuje pożyczyć od kolegi szkło aparat i zrobić zdjęcia , i nie ma co się tu oszukiwać jest to przydatna rzecz .
szymonvader
26-02-2011, 16:28
D90 bez czytania kilkunastu stron o niczym
To jest kwestia tylko i wyłącznie kasy, dorabianie do tego teorii normalna polska sprawa. Ma aparat bez śrubokręta to nie powie że kupił słabszy, najedzie na tych co mają śrubokręt albo wymyśli pod siebie teorię. Spiknie kolegów bez kasy i już na forum pełno takiego bełkotu. A potem "mamusię" Admina się woła bo riposty w głowie brak.
fotouśmieszek
26-02-2011, 17:56
Panowie dajcie spokój prawda jest taka co się będziemy oszukiwać jeśli ktoś posiada d3100 d3000 d 40 d5000 itd nigdy nie zrozumie ile daje "śrubokręt " bo najczęściej kończą na obiektywach kitowych i marudzeniu o drogich szkłach AF-s jednak to nie trend czy coś to po prostu furtka do dobrych i często dużo tańszych szkieł AF , ciekawe ilu z was miało do czynienia z 85 f1,8 AF czy tanią 50 F1,8 ???? proponuje pożyczyć od kolegi szkło aparat i zrobić zdjęcia , i nie ma co się tu oszukiwać jest to przydatna rzecz .
Moze jestem ograniczony,ale chyba zrozumiem bo mialem pare puch ale nie bede sie tu licytowal.Myslalem,ze rozmawiamy o zaletach/wadach aparatow a nie narzucamy sobie jakiegoś kultu jednej puchy.Acha! LordRamzes 85 f1.8 mydli tak do f/4 ze jako portretowy jest bez sensu. A d3100 jest pucha nowej generacji i swietny d90 jest juz staruszkiem ze wszystkimi konsekwencjami (chociażby nowy procesor EXPEED II). Obiektywy wymagajace srubokreta powoli odchodza i jezeli ktos teraz zaczyna, pewnie zdąży doczekać sie AFSow ktore go zainteresuja w przyszlosci.. No i d3100 podobno szumi na 12000ISO:-):-) a na 6400 "ujdzie" nie,no umre ze smiechu! Mam pytanie:a ktory nie szumi na takim ISO? Moze te za 25k pln??? A to,ze "ujdzie" na ISO 6400 swiadczy o perfekcyjnym ustawieniu szumu do sygnalu!!! A Fiod wymaga pilnej pomocy lekarzaspecjalisty/admina bo nadużywa epitetow zamiast argumentow i ograniczył mu sie słownik do paru banalnych bluzgów. No cóż,mamusia Go nie przytulała:-(
LordRamzes
26-02-2011, 18:32
puchy.Acha! LordRamzes 85 f1.8 mydli tak do f/4 ze jako portretowy jest bez sensu.
widocznie miałeś do czynienia z mydlaną sztuką , miałem okazje i co prawda przymknąłem do f2 i było b ostro :) , przecież to typowa portretówka :) nie zawaham się nawet napisać ,że jedna z najlepszych
LordRamzes
26-02-2011, 18:41
d90 jest juz staruszkiem ze wszystkimi konsekwencjami (chociażby nowy procesor EXPEED II). Obiektywy wymagajace srubokreta powoli odchodza i jezeli ktos teraz zaczyna, pewnie zdąży doczekać sie AFSow ktore go zainteresuja w przyszlosci.. No i d3100 podobno szumi na 12000ISO:-):-) a na 6400 "ujdzie" nie,no umre ze smiechu! Mam pytanie:a ktory nie szumi na takim ISO? Moze te za 25k pln??? A to,ze "ujdzie" na ISO 6400 swiadczy o perfekcyjnym ustawieniu szumu do sygnalu!!! A Fiod wymaga pilnej pomocy lekarzaspecjalisty/admina bo nadużywa epitetow zamiast argumentow i ograniczył mu sie słownik do paru banalnych bluzgów. No cóż,mamusia Go nie przytulała:-(
kolejny błąd bo nie wiem czy wiesz , pewnie nie skoro tak piszesz ,że to szkło jest odpowiedzialne za kontrasty ostrość itd , z przykrością dla Ciebie napisze ,że nowe procesory itd to nie wszystko bo szkło na 1 miejscu potem puszka :) ale spokojnie wraz z latami doświadczenia zrozumiesz o co chodzi :) , kolejna sprawa to jednak brakuje właśnie b dużej ilości szkieł dla amatorów z AFS choćby właśnie 50 czy 85 a z AFS dla 50 masz 1300 zł a tu 400 dla 50 f1,8 masz porównanie ???
ale nie przejmuj się pisze CI to człowiek który już zrobił tyle zdjęć na szkłach AF i AFS ,że pewnie nawet nie wie o co chodzi :) a mój staroc to już dawno zdjęć nie robi ,trendy też nie jestem :) ale dobrze mi z tym bo mam szkła z których jestem zadowolony , które na mnie zarabiają :) , po prostu nie mam czasu na czytanie testów , patrzenie na wykresy itd , pisze z mojego kilkuletniego doświadczenia i obserwacji rynku
fotouśmieszek
26-02-2011, 19:09
kolejny błąd bo nie wiem czy wiesz , pewnie nie skoro tak piszesz ,że to szkło jest odpowiedzialne za kontrasty ostrość itd , z przykrością dla Ciebie napisze ,że nowe procesory itd to nie wszystko bo szkło na 1 miejscu potem puszka :)
Z kim Ty polemizujesz? Nie pisalem o zadnych kontrastach! Natomiast 85/f1.8 przetaje być nieostry pow. 2.8. 3x zmienialem w zaprzyjaznionym sklepie i odsprzedalem.No cóż,ostrość to subiektywna sprawa.Dla mnie 85/1.4 odopowiednio pracuje na pełnej dziurze,no moze z mikroskopijnym przymknięciem.Ustalanie kolejności co jest wazniejsze czy obiektyw czy puszka jest jałowe.Obydwa elementy,jak napisales,są ważne.Natomiast jakość jotpega d3100 jest ,moim zdaniem,lepsza od jotpega d300.Porownaj sobie obrazki:-) jeżeli masz okazję z puszek,nie w necie offfkorrrrzzzz:-) W tym wypadku decyduje matryca + soft przy tym samym obiektywie.
LordRamzes
26-02-2011, 19:37
Z kim Ty polemizujesz? Nie pisalem o zadnych kontrastach! Natomiast 85/f1.8 przetaje być nieostry pow. 2.8. 3x zmienialem w zaprzyjaznionym sklepie i odsprzedalem.No cóż,ostrość to subiektywna sprawa.Dla mnie 85/1.4 odopowiednio pracuje na pełnej dziurze,no moze z mikroskopijnym przymknięciem.Ustalanie kolejności co jest wazniejsze czy obiektyw czy puszka jest jałowe.Obydwa elementy,jak napisales,są ważne.Natomiast jakość jotpega d3100 jest ,moim zdaniem,lepsza od jotpega d300.Porownaj sobie obrazki:-) jeżeli masz okazję z puszek,nie w necie offfkorrrrzzzz:-) W tym wypadku decyduje matryca + soft przy tym samym obiektywie.
b żałuje ,że nie mogę ci teraz podać przykładu na f2 z 85 bo byłbyś b zaskoczony :) , ale ja pisze, a to nie wiesz ,że szkło ma wpływ na kontrast ostrość itd a puszka iso i dr ??? i proszę nie pisz mi tu o szkłach za grube tysiące bo przeciętnego amatora na nie nie stać więc jak mam dać 2500 za d90 i móc używać dobre tanie szkła po 400 - 1500zł a kupić puszke i kupić puszkę d3100 i inwestować w szkła za grube tysiące ?? gdzie tu logika :)
pioter m
26-02-2011, 20:52
Do bani cala ta dyskusja. Kolesie z d90 twierdza, ze sa megaspecami, bo upil lepszy aparat, do ktorego moga sobie zapiac starsze obiektywy. Niestety, lepszym specem jest ten, kto robi lepsze foty, a nie ten, kto ma lepszy aparat. Rownie dobrze posiadacz d200 moglby was wysmiac, bo on ma pomiar z m42.
Szacunek dla kolegow, ktorzy nie dali sie zwariowac i nie kupili 'rozwojowego sprzetu', jako pierwszy aparat do nauki.
Pozdrawia posiadacz d90, ktory praktycznie nie posiada juz srubokretowcow (zostal 50/1.8d, coby sobie czasem przypomniec, jaki to wypas i jaka mega puche mam).
tak jak napisałeś śrubokręt to legenda to taka moda kto ma śrubokręt ten jest trendy. ...:shock: niesamowicie interesujące przemyślenie, ale nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Niestety nikon nie ma niektórych obiektywów w wersji AF-S, więc tu chodzi o mozliwość używania całej optyki nikona.
Jeśliktoś nie wychodzi poza kity, albo poza szkła DX to OK, ale dla niektórych ambitniejszych fotografów, dla niektórych specjalności - konieczne będzie posiadanie body posiadające napęd śrubokręta. Wspominacie o budżetowej 85/1.8 - to doskonały przykład. Lista szkieł jest oczywiście dłuższa - skoro jesteśmy w temacie portret to 105 i 135 DC. Ale i sporo innych szkieł.
Ale ty głupi jesteś, to ułatwienie barani łbie ... przecież D3100 to maskotka dla gejów.
.. Ja ci o twojej głupocie ...
Kolega zarabia właśnie czerwoną kartkę. I podyskutuje z moderatorami czy nie bana, a nawet bana dożywotniego. Bo kilka innych karteczek i ban niczego widzę cie nie nauczyły.
.... 85 f1.8 mydli tak do f/4 ze jako portretowy jest bez sensu. ...Proszę nie wypowiadaj się w tematach o których chyba nie masz pojęcia. Zapewniam cie, że 85/1.8 zrobisz na przysłonie 2,0 znaczne ostrzejsze zdjęcia niż to na twoim awatarze.
Po otrzymanych raportach oczyściłem wątek i będę teraz go śledził. Radzę uważać na to co się pisze, bo ostrzeżenie było, nastepne będą kary.
polecam d90! mogę udostępnić swój do testów.
fotouśmieszek
27-02-2011, 00:39
:shock: niesamowicie interesujące przemyślenie, ale nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Niestety nikon nie ma niektórych obiektywów w wersji AF-S, więc tu chodzi o mozliwość używania całej optyki nikona.
Jeśliktoś nie wychodzi poza kity, albo poza szkła DX to OK, ale dla niektórych ambitniejszych fotografów, dla niektórych specjalności - konieczne będzie posiadanie body posiadające napęd śrubokręta. Wspominacie o budżetowej 85/1.8 -.
Wydawało mi sie,że piszemy tu do kolegi,ktory chce cos kupić na poczatek swojej przygody z foto. Radzenie mu śrubokręta jest po prostu przedwczesne/bezsensu.I tego sie trzymam.Zanim user oswoi sie z foceniem,minie troche czasu kiedy zatęskni za śrubokrętem co zreszta nie jest takie pewne - vide post wyżej.Wtedy d90,zreszta jak pisalem,swietna pucha,bedzie lekko leciwa.
A teraz OT:mam używke MF nikkor 85 f/1.4 kupioną w Stodole za grosze i wymiata 85 AFD 1.8:-) ktora naprawde jest ostra dopiero przy 2.8,to juz wolę micro nikkora 60 mm, ktory przy pełnej dziurze jest mega:-) A avatara nie będe ostrzył bo jest sfocony przy f 1.8,85 mmm (żart,offfkorrrrzzzz,bo jest wyraźnie zblurowany)
Do bani cala ta dyskusja. Kolesie z d90 twierdza, ze sa megaspecami, bo upil lepszy aparat, do ktorego moga sobie zapiac starsze obiektywy. Niestety, lepszym specem jest ten, kto robi lepsze foty, a nie ten, kto ma lepszy aparat. Rownie dobrze posiadacz d200 moglby was wysmiac, bo on ma pomiar z m42.
Szacunek dla kolegow, ktorzy nie dali sie zwariowac i nie kupili 'rozwojowego sprzetu', jako pierwszy aparat do nauki.
Pozdrawia posiadacz d90, ktory praktycznie nie posiada juz srubokretowcow (zostal 50/1.8d, coby sobie czasem przypomniec, jaki to wypas i jaka mega puche mam).
święte słowa:-)
Wydawało mi sie,że piszemy tu do kolegi,ktory chce cos kupić na poczatek swojej przygody z foto. Radzenie mu śrubokręta jest po prostu przedwczesne/bezsensu.I tego sie trzymam.Zanim user oswoi sie z foceniem,minie troche czasu kiedy zatęskni za śrubokrętem co zreszta nie jest takie pewne - vide post wyżej.Wtedy d90,zreszta jak pisalem,swietna pucha,bedzie lekko leciwa.
no i przy takim postawieniu tematu - zgoda. Tylko skąd wiesz, co naprawde on będzie robił za zdjęcia? Początek fotografowania nie oznacza "ulgowego" podejścia do fotografii. Nie trzeba przechodzic ścieżki od body (albo obiektywu) amatorskiego do zaawansowanego. Bo może wprowadzic trzeba obowiązek robienia pierw analogiem ?
Chyba nie.
A teraz OT:mam używke MF nikkor 85 f/1.4 kupioną w Stodole za grosze i wymiata 85 AFD 1.8:-) ktora naprawde jest ostra dopiero przy 2.8Czyli 2,.8 a nie 4? A twój nikkor jest ostry od 2.0. Czyli każdy jest ostrzejszy gdy się go przymknie o przysłonę (nie czepiajmy się 1/3 EV).
,to juz wolę micro nikkora 60 mm, ktory przy pełnej dziurze jest megaTylko to jest ciemne szko i to makro, więc ta jego ostrośc to norma.
somrozen
27-02-2011, 01:22
tak jak obiecałem wrzucam kilka fotek z D3100, kilka słów na temat "how to". Miejsce focenia to kościół w Sławnie k/Słupska, godzina ~ 16.40, około 30-45min przed zachodem słońca,niebo bezchmurne, światło wpadało tylko przez witraże kościoła po prawej stronie, warunki panujące wewnątrz subiektywnie oceniam jako dośc szarawe, taka 3 w skali 1-10, gdzie 1 to ciemność a 10 światło sloneczne, z uwagi na to, że zdjęcia w skali ISO 200-800 nie różnią się, wrzucam tylko ISO 1600-12800, sami oceńcie. Nie skupiałem się na fokusie który był ustawiony ręcznie na kredencji w prezbiterium, chodzi mi o pokazanie szumów tej puszki, małą przeszkodą były drzwi szklane które oddzielają przedsionek od części głównej świątyni,ale przystawiłem szkło do szyby i oto efekty:
1600: http://img232.imageshack.us/img232/3452/iso1600v.jpg
3200: http://img844.imageshack.us/img844/2185/iso3200.jpg
6400: http://img138.imageshack.us/img138/1552/iso6400ev2sciagniete.jpg
12800: http://img220.imageshack.us/img220/1141/iso12800ev2sciagniete.jpg
szumy widać najlepiej na tyłach ław do siedzenia
aha, focone w RAWach wołane na JPEG tylko z ostrością na +3 w ViewNX2
Jaki obiektyw miałeś założony? na ławce z prawej strony jest jakaś poświata hm nie wiem z czego
samrozen, a mógłbyś wrzucić gdzieś same NEFy z ISO 1600 i 3200?
somrozen
27-02-2011, 08:45
Jaki obiektyw miałeś założony? na ławce z prawej strony jest jakaś poświata hm nie wiem z czego
Nikkor 35mm 1.8G AF-S
ustawiłem tylko na początku AF jak pisałem wyżej, reszta na manualu
a poświata może wynikać z tej szyby przez którą pstrykałem, więc się nią nie przejmujcie, gdzieś musiała złapać lewe światło
Nikkor 35mm 1.8G AF-S
ustawiłem tylko na początku AF jak pisałem wyżej, reszta na manualu
a poświata może wynikać z tej szyby przez którą pstrykałem, więc się nią nie przejmujcie, gdzieś musiała złapać lewe światło
no to się wyjaśniło szyba. Też przymierzam się do kupna tego obiektywu
somrozen
27-02-2011, 09:04
somrozen, a mógłbyś wrzucić gdzieś same NEFy z ISO 1600 i 3200?
a proszę bardzo, prosto z karty SD,
NIKON D3100, obiektyw AF-S 35mm 1.8G:
ISO1600 RAW, waga 12,99Mb: http://www.wrzuc.to/lQ5tgAWw.wt
ISO3200 RAW, waga 13,51Mb: http://www.wrzuc.to/jXMW3p.wt
Irek
no to się wyjaśniło szyba. Też przymierzam się do kupna tego obiektywu
ja go praktycznie nie ściągam z puchy :)
a na D3000 trzymam 50mm 1.8D
jak zrobię tamte dziś (czytaj: jak będzie mi się chciało :p) to też wrzucę
Irek
somrozen
27-02-2011, 09:08
rdcom, zerknij na to, wczoraj wieczorem pstryknięte na 35mm: http://www.wrzuc.to/jBzlI4gWr.wt
zerknąłem i jestem co raz bardziej przekonany do tego 35/1,8
somrozen
27-02-2011, 09:27
i jeszcze jeden RAW 10,54Mb surowy, na 35mm: http://www.wrzuc.to/N76PI3UxcN.wt
fotouśmieszek
27-02-2011, 11:24
no i przy takim postawieniu tematu - zgoda. Tylko skąd wiesz, co naprawde on będzie robił za zdjęcia? Początek fotografowania nie oznacza "ulgowego" podejścia do fotografii. Nie trzeba przechodzic ścieżki od body (albo obiektywu) amatorskiego do zaawansowanego. Bo może wprowadzic trzeba obowiązek robienia pierw analogiem ?
Chyba nie.
.
Ależ od poczatku tak pisalem:-) czyli tak stawialem temat;) A z obiektywami to nie ma co blablac,bo i tak wyjdzie ze jasny trzeba przyslonić.....do pelnej dziury ciemnego:-) natomiast jaka bedzie artystyczna droga <nowicjusza> - tego nikt nie wie,wiec nie ma co sprowadzać poważnej w końcu sprawy do absurdu <analog>.pozdro!
Portret nie polega na robieniu zdjęć, których cropy 100% będą żyleciasto ostre. Kontrola GO (którą umozliwia jasne szkło) jest 100x ważniejsza. A zdjęcie na papierze zapewniam, że będzie ostre.
LordRamzes
27-02-2011, 13:11
Portret nie polega na robieniu zdjęć, których cropy 100% będą żyleciasto ostre. Kontrola GO (którą umozliwia jasne szkło) jest 100x ważniejsza. A zdjęcie na papierze zapewniam, że będzie ostre.
Jacku chyba nie ma sensu się produkować ten kto nie wychodzi poza kit nie zrozumie o czym piszemy ja zaczynałem od 1 szkła 50 f1,8 i doceniłem tą naukę i oszczędziłem sporo kasy bo od razu wiedziałem czego mi brakuje i o jakim świetle :)
No ładnie te 1600 i 3200 z tego D3100 wyglądają... szkoda, że w moim D200 nie można zmienić matrycy.
No ładnie te 1600 i 3200 z tego D3100 wyglądają... szkoda, że w moim D200 nie można zmienić matrycy.
możesz wymienić body, albo dokupić jako drugi D3100 :)
widzę w Twojej stopce 2 obiektywy na którymi się zastanawiam który kupić,
którego cześciej wykorzystujesz 50/1,8 czy 35/1,8???
Do D200 zdecydowanie polecam kupić 35mm. Tym bardziej, że niektórzy z powodzeniem używają jej na pełnej klacie.
Zastanawiam się właśnie nad jakimś zapasem do D200... może właśnie D3100...
ale ja mam D5000 pytałem którego częściej zapinasz do body
Z tych dwóch Tamrona 17-50. :D
Bierz 35. 50 mm to ani to szerokie ani wąskie. Prawie go nie używam. Czeka na pełną klatkę razem z 24mm.
fotouśmieszek
27-02-2011, 17:24
Jacku chyba nie ma sensu się produkować ten kto nie wychodzi poza kit nie zrozumie o czym piszemy ja zaczynałem od 1 szkła 50 f1,8 i doceniłem tą naukę i oszczędziłem sporo kasy bo od razu wiedziałem czego mi brakuje i o jakim świetle :)
Widze,że jest tu jakas lepsza kategoria tych,co wychodzą poza kit, my Lord:-) Nawet kit potrafi dowartościować;P
możesz wymienić body, albo dokupić jako drugi D3100
ja tak zrobiłem i jak obejrzalem foty to szok - obrazowanie super - porownywalne z moim pełnoklatkowcem;)
LordRamzes
27-02-2011, 18:04
Widze,że jest tu jakas lepsza kategoria tych,co wychodzą poza kit, my Lord:-) Nawet kit potrafi dowartościować;P
j
bez uszczypliwości proszę bo na prawdę ciężko komuś docenić światło f1,4 czy f1,8 gdy go nie używa lub go na nie nie stać oczywiście wiem ,że Kolega używał 85' ale może za krótko i na tym koniec niezdrowej dyskusji bo nie mam zamiaru się z nikim kłócić co swoje napisałem , zaczynałem od taniej 50' i dzięki życzliwości Kolegów z forum wiele się nauczyłem i nie raz chciałbym swoją wiedzę przekazać niestety niektórzy skorzystają z rady i potem dziękują bo stwierdzają ,że miałem racje inni nie i potem przyznają mi rację :) , chciałbym tylko zaoszczędzić trochę ludziom zbędnych wydatków i mówić rzeczowo a nie o testach itd , pisałem tu o właściwości szkieł dałem kilka argumentów cenowych itd kto miał skorzystaĆ skorzysta pozdrawiam :)
pioter m
28-02-2011, 11:05
Okolice Krakowa - to wiele wyjasnia.
Niektorzy nie potrafia przyjac do wiadomosci, ze ktos jest inny od nich, moze inaczej myslec i miec inne potrzeby.
fotouśmieszek
28-02-2011, 11:29
Jacku chyba nie ma sensu się produkować ten kto nie wychodzi poza kit nie zrozumie o czym piszemy :)
Nie mam zamiaru sie kłocić, jednak zarzucanie piszacym tu kolegom niezrozumienia banalnych w końcu uwag o rożnicach stałki/kity i wielokrotnie tu opisywanych, jest wiecej niz uszczypliwością,jest delikatnie mowiac niezręczne;)
LordRamzes
28-02-2011, 11:32
Nie mam zamiaru sie kłocić, jednak zarzucanie piszacym tu kolegom niezrozumienia banalnych w końcu uwag o rożnicach stałki/kity i wielokrotnie tu opisywanych, jest wiecej niz uszczypliwością,jest delikatnie mowiac niezręczne;)
proszę używaj przez dłuższy czas jasnej stałki zmienisz szybko zdanie :) ale dobra koniec bo na prawdę widzę ,że zaczyna być niesmacznie a ja nie mam zamiaru na prawdę się kłócić czy kogoś obrażać , jeśli chcecie to beze mnie pozdrawiam dużo światła życzę :)
Witam. To mój pierwszy post na forum. Od dłuższego czasu czytam wszystko co sie da na temat porównań D90 i D5000. Swojego D5000 kupiłam bo: mały, lekki, z obrotowym LCD (nie śmiać się) a co najważniejsze był o połowę tańszy niż D90. Mieszkam w USA więc tu troszkę inne ceny niż w Polsce. Jestem początkująca jeśli chodzi o lustrzanki i dopiero się uczę "pstrykać" fotki dla własnej przyjemności. Lubię to i chcę się uczyć i rozwijać.
Teraz jak pokazał się D7000, ceny D90 "spadły na pysk" no i pokusiłam się. Wcześniej porównując gabaryty w internecie stwierdziłam, że nie ma aż takiej różnicy w wielkości czy wadze i zakupiłam D90. I teraz mogę porównać jak to się mówi "na żywo"
A więc: różnica w wadze odczuwalna (na niekorzyść D90 dla mnie). Dodam odrazu, że jestem kobietą i mam małe dłonie.
Rozmiarowo też D90 odczuwalnie większy. Ale!!! Jakość LCD w D90 to bajka w porównaniu do D5000 to samo wizjer - bez porównania lepszy.
No i ta cała "guzikologia" na wierzchu!!! A ja jestem wygodna (nawet pasty do zębów nie kupuje zakręcanej).
Po użytkowaniu D5000 stwierdziłąm, że z obrotowego LCD nie korzystam więc w sumie nie jest mi potrzebny.
Posiadam następujące obiektywy: 18-105, 70-300, i 35mm - wszystkie af-s.
I teraz jedno body muszę sprzedać. I wacham się nadal. Czytam i czytam i nie mogę podjąć decyzji.
W obsłudze D90 - cudo ale jednak D5000 dużo lżejszy i mniejszy.
Z góry przepraszam za marudzenie i proszę o wyrozumiałość ale musiałam się poddzielić swoimi rozterkami.
pozdrawiam.
Megan, jeżeli waga i odchylany wyświetlacz są dla Ciebie priorytetem to bierz D5000, jeżeli cała reszta: D90.
Ja bym bez zastanowienia brał D90, bo ten aparat po prostu znacznie wygodniej i szybciej się obsługuje (dodatkowy wyświetlacz u góry, lepszy chwyt i guzikologia), nie wspominając już o silniku w body. Co do wagi i wymiarów korpusu, to pamiętaj jeszcze o jednym - jak podepniesz większy/cięższy obiektyw (np. Twoje 70-300VR) to małe body bardzo niewygodnie się trzyma i użytkuje.
Jestem początkująca jeśli chodzi o lustrzanki i dopiero się uczę "pstrykać" fotki dla własnej przyjemności. Lubię to i chcę się uczyć i rozwijać.
Jeśli chcesz się rozwijać, to jednak zostaw sobie D90. Do gabarytów szybko się przyzwyczaisz, a zresztą to chyba niewielki minus, przy zaletach jakie sama wymieniłaś (wizjer, wygoda obsługi itp). Zresztą zrób sobie tabelkę z minusami i plusami i sama zobaczysz, co Ci wyjdzie.
Weź też pod uwagę, co napisał Ci Drogis. Masz teraz obydwa body, podepnij 70-300 i porównaj wygodę obsługi. Pochodź tak z tym obiektywem ok. 30min i popstrykaj coś, zobaczysz, ze wielkość D90 będzie tu zaletą.
Kundzior
09-03-2011, 13:20
Megan (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=44168) Sony A33 lub A55, były by idealny Tobie (gabaryty + inne takie). Funkcjonalność większa niż D90, a jakość zdjęć bardzo podobna, a nawet lepsza.
Megan (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=44168) Sony A33 lub A55, były by idealny Tobie (gabaryty + inne takie). Funkcjonalność większa niż D90, a jakość zdjęć bardzo podobna, a nawet lepsza.
no tak odpowiedź na konkretne zapytanie: zostawić D5000 czy D90
odpowiedź
"Sony A33 lub A55, "
Kundzior
09-03-2011, 19:05
no tak odpowiedź na konkretne zapytanie: zostawić D5000 czy D90
odpowiedź
"Sony A33 lub A55, "
Tak się ustosunkowałem do wymagań.
Andretravel
04-04-2011, 19:55
tak jak obiecałem wrzucam kilka fotek z D3100, kilka słów na temat "how to". Miejsce focenia to kościół w Sławnie k/Słupska, godzina ~ 16.40, około 30-45min przed zachodem słońca,niebo bezchmurne, światło wpadało tylko przez witraże kościoła po prawej stronie, warunki panujące wewnątrz subiektywnie oceniam jako dośc szarawe, taka 3 w skali 1-10, gdzie 1 to ciemność a 10 światło sloneczne, z uwagi na to, że zdjęcia w skali ISO 200-800 nie różnią się, wrzucam tylko ISO 1600-12800, sami oceńcie. Nie skupiałem się na fokusie który był ustawiony ręcznie na kredencji w prezbiterium, chodzi mi o pokazanie szumów tej puszki, małą przeszkodą były drzwi szklane które oddzielają przedsionek od części głównej świątyni,ale przystawiłem szkło do szyby i oto efekty:
1600: http://img232.imageshack.us/img232/3452/iso1600v.jpg
3200: http://img844.imageshack.us/img844/2185/iso3200.jpg
6400: http://img138.imageshack.us/img138/1552/iso6400ev2sciagniete.jpg
12800: http://img220.imageshack.us/img220/1141/iso12800ev2sciagniete.jpg
szumy widać najlepiej na tyłach ław do siedzenia
aha, focone w RAWach wołane na JPEG tylko z ostrością na +3 w ViewNX2
Witam
Dołączam się do fotek z w/w sprzętu. Sami oceńcie czy aparacik jest zły.
http://www.fotosik.pl/search.php?search=Andretravel
Nadmieniam ,że jestem amatorem.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników marki Nikon.
Chyba dyskusja zmienia tor bo właśnie pokazano D5100 :-) http://www.dpreview.com/previews/nikond5100/
Minął miesiąc od mojego postu. Sprzedałam D5000, zostawiłam sobie D90 i......tęsknie za D5000. Owszem wszystko o czym pisałam i czytałam na forum o D90 jest super ale ta waga....po pół godzinie strasznie mi ciąży. Niby nie tak wiele cięższy od D5000 a jednak po jakimś czasie jest to dla mnie odczuwalne. I jak napisał micz87 już jest D5100. Ekran 3 calowy o rozdzielczości D90, montowany z boku więc śmiało można korzystać z niego na statywie czy stole, AF w trybie filmowania.
Matryca z D7000. Tylko wizjer pozostał z D5000. No i nie ma guzikologii na wierzchu za to włożyli trochę innych dodatkowych bajerów jak efekty i dla takiego amatora jak ja chyba będzie w sam raz. Pewnie się pokuszę tylko najpierw sprzedam mojego D90. A jest jak nówka bo z przebiegiem tylko 1700 zdjęć.
Cóż kobieta zmienną jest.....
Kundzior
17-04-2011, 06:33
Cóż kobieta zmienną jest.....
O zgrozo, dobrze że da się mniej więcej przeliczyć, wszystko zależy od biologii i psychologi tej biologii:)
Ja mam pytanie ze swojej strony takie: CZy jak wychodzi nowy model to ten co posiadacie przestaje zdjęcia robić ? CZy to poprostu kaprys taki
zwróć uwagę na wymieniony zarzut do d90. Jest za ciężki i tyle. Troszkę mnie dziwi powyższa wypowiedź, bo d90 ma zdecydowanie lepszy uchwyt i z 70-300 dłoń powinna mniej odczuwać dyskomfort. Ale...jeżeli plusy d90 nie są w stanie przebić małej różnicy wagi, czemu ma narzekać i męczyć się? :)
Kupiłem do rodzinki d50, bo zajarali się moją lustrzanką. Przez ostatnie dni, d90 zrobiłem może z 10 zdjęć, większość aby porównać działanie. Resztę tłukę d50 bo...cieszy mnie zakup :) co z tego, że wolny, co z tego, że mały wizjer itp, cieszy i tyle :)
swoją drogą d90 jest....dużooo lepszy
pioter m
17-04-2011, 11:19
Fakt jest faktem, ze wiekszosc tu zagladajacych uzywa aparatow podczas wypadow, a nie w studio. Jesli aparat staje sie dodatkowym balastem przy wyprawie w gory, to automatycznie nie jest chetnie zabierany na nastepna wycieczke. Oczywiscie, jesli ktos wybiera sie w te gory glownie po to, zeby robic fotki, to moze i ma znaczenie, ze aparat ma kilka dodatkowych opcji. Jednakowoz nie ma wiekszego sensu meczyc sie ze sprzetem, ktory choc lepszy, ewidentnie psuje frajde wycieczek, chociaz fotek lepszych nie pozwoli ustrzelic.
Siedzac wygodnie przed komputerem wielu 'doradzaczy' nie bierze tego pod uwage, a nawet obszczekuje, jesli ktos ma inne zdanie.
Mam D40, mam D90... I choćby pucha z entry level miała Full HD jak w 5DII, użyteczne ISO 25600 i AF z D700 nie wróciłbym do puszek tego typu. Są po prostu niewygodne. A nie pracuję w studio, sesje jak robię to plenerowe, i nierzadko torba foto to nie jedyne co targam (Statywy, parasolki, blenda). Dziwi mnie osobiście, że komuś 200gram (równowartość wagi szklanki wody) robi różnicę.. drugi LCD, szybkość obsługi, wszystko na guzikach na body... Kiedy miałem D40 uważałem to za bzdury. Dopiero po przesiadce zrozumiałem, jakie to fajne sprawy, gdy zamiast wciskać INFO, +, szukać opcji, OK, zmieniać ją, ok, robię to przytrzymując odpowiedni przycisk i kręcąc pokrętłem.. CLS w lampie wbudowanej - super sprawa, mogę zacząć zabawę w kreatywne użycie błysku bez dodatkowych kosztów, łatwo i przyjemnie.. wystarczy mi tylko systemowa lampa choćby SB-600, a teraz, to nawet Nissin za 5stówek i mam praktycznie studio w plenerze.
Jeśli ktoś robi zdjęcia typowo imieninowo - pamiątkowe, to jak najbardziej, taki D5100 z 18-105 i 35/1.8 jest bardzo fajnym rozwiązaniem. Ale jeśli ktoś chce się rozwijać, to niestety. Z nowych puszek, to tylko od D90 w górę.
Jak dla kogoś waga jest problemem to są kompakty, są superzoomy. CZy koniecznie trzeba mieć się czym - lustrzanką pochwalić?
Jak komuś ciąży 200 g o które jest cięższy D90 to po co kupował lustrzanke ? Nie wierze żeby kupował dodatkowe obiektywy które pomogą się "rozwijać" jego pasji bo przeciez kazdy obiektyw waży.
Czas zeby ludzie myśleli co kupują.
Co do D5000 wiadomo ze się trzyma gorzej niz d90, no ale dla kobiety może trzymac się wystarczająco dobrze.
Zgadzam się w pełni z coronerem. Też nie robie zdjęć w studio. Mam d90, szukam kupca na d3000. Też mając D3000 myślałem ze nie trzeba śrubokręta, że co tam drugi wyświetlacz tylko fajny bajer, że jak się zmieni to na D5000. W życiu nie kupie już niższej półki.
PRzejscie na d5100 byłoby cofnięciem sie w czasie. Wszystko pod 3 palcami jest w D90. W czasie gdy posiadacz D5100 będzie grzebał w Menu w poszukiwaniu dołączenia rawa albo zmiany pomiaru światła, ja wesoło będe pstrykał zdjęcia na moich ustawieniach. O drugim wyświetlaczu nie wspomne bo to genialna rzecz sama z siebie.
LordRamzes
17-04-2011, 12:55
Panowie ale o czym Wy w ogóle piszecie wy podajecie przykłady z plenerów na które idziecie spokojnie a są osoby które chodzą po górach i tam każdy gram jest na wagę złota proponuje się przejść w tarty na jakiś szczyt zrozumiecie o czym pisze :) i tam przynajmniej ja ze statywem nikogo nie spotkałem tzn statywem i parasolką rzecz jasna :)
Plenerów? Chodze i po Beskidzie i po Tatrach i po Bieszczadach. To jedyne miejsca w których fotografuje. Zapewniam że jak komuś zależy na dobrych zdjęciach to ma gdzieś to ile waży jego plecak.
Wczoraj na rozgrzewke 10 km trasa 3 obiektywy body statyw plecak z jedzeniem i wodą i kurde dało się. Mimo że podejść było naprawde dużo a różnica poziomów też dość solidna. Mimo tego że drapać się trzeba było po osuwającej się ziemi, śliskim "kaczym mydle" i przez krzaki.
Jak ktoś chce robić dobre zdjęcia z ciekawych miejsc musi się z tym liczyć ze sprzet wazy.
Jedyne co myśle mając sprzęt na plecach to to czy jak wygrzmoce coś z niego zostanie. A to czy waży pół kilo czy nawet dwa kilo więcej przez aparat nie robi różnicy
LordRamzes
17-04-2011, 13:27
Plenerów? Chodze i po Beskidzie i po Tatrach i po Bieszczadach. To jedyne miejsca w których fotografuje. Zapewniam że jak komuś zależy na dobrych zdjęciach to ma gdzieś to ile waży jego plecak.
Wczoraj na rozgrzewke 10 km trasa 3 obiektywy body statyw plecak z jedzeniem i wodą i kurde dało się. Mimo że podejść było naprawde dużo a różnica poziomów też dość solidna. Mimo tego że drapać się trzeba było po osuwającej się ziemi, śliskim "kaczym mydle" i przez krzaki.
Jak ktoś chce robić dobre zdjęcia z ciekawych miejsc musi się z tym liczyć ze sprzet wazy.
Jedyne co myśle mając sprzęt na plecach to to czy jak wygrzmoce coś z niego zostanie. A to czy waży pół kilo czy nawet dwa kilo więcej przez aparat nie robi różnicy
ale dla Kobiety która nie jest tak silna to te gramy robią różnice :)
Panowie ale o czym Wy w ogóle piszecie wy podajecie przykłady z plenerów na które idziecie spokojnie a są osoby które chodzą po górach i tam każdy gram jest na wagę złota proponuje się przejść w tarty na jakiś szczyt zrozumiecie o czym pisze :) i tam przynajmniej ja ze statywem nikogo nie spotkałem tzn statywem i parasolką rzecz jasna :)
Sprzęt im lepszy, tym niestety cięższy.
Wiedzą to dobrze choćby fotografowie slubni, którzy zaczynali od D80-90, przesiadając się na D700 z gripem i szklarnią 1.4 - 2.8
ale dla Kobiety która nie jest tak silna to te gramy robią różnice :)
Bokserzy przed walkami zbijają kilogramy. Kubica zbijał by KERS do jego bolidu włożyć. Czemu ta Kobieta nie zbije tych 200 gram by wleźć na górę z aparatem?
lazik_s witamy w srebrnych ustach :D
Jeszcze jedno. Czyli jesli te 200 g robi roznice to z czym nalezy sie udac w tatry ? 50 1.8 bo wazy 100 g ? 10-20 to już znaczny ciężar, a już o tele do tego nie mówie bo tego nikt nie uniesie.
W góry więc nalezy chodzic z 1 obiektywem ? W sumie powinni wydać tez jakąś wersje odchudzonych kart pamieci. Przed każdym wyjsciem zostawiam też zaślepke sanek i dekielki bo to 10g;]
lazik_s witamy w srebrnych ustach :D
Eeee...., ty się śmiejesz a na Kobietę LordaRamzesa blady strach padł. Ty sobie zdajesz sprawę co to znaczy powiedzieć Kobiecie: "Niestety nie pójdziesz ze mną w góry. Nawet aparatu na nie nie wniesiesz! Schudnij o 200g to pogadamy."
Zresztą powiedzieć jak powiedzieć, ale co temat "schudnij" dla kobiety znaczy?
A i żeby nie było ja nie mówiłem, że jest za gruba! ....Tfu... ciężka.
LordRamzes
17-04-2011, 16:31
Bokserzy przed walkami zbijają kilogramy. Kubica zbijał by KERS do jego bolidu włożyć. Czemu ta Kobieta nie zbije tych 200 gram by wleźć na górę z aparatem?
:) boks to zawód i poświęcenie a nie przyjemność z wycieczki
LordRamzes
17-04-2011, 16:32
Sprzęt im lepszy, tym niestety cięższy.
Wiedzą to dobrze choćby fotografowie slubni, którzy zaczynali od D80-90, przesiadając się na D700 z gripem i szklarnią 1.4 - 2.8
ja o tym dobrze wiem bo sam zajmóje się ślubami :) ale zawodowe robienie zdjęć od hobby trzeba odróżnić , jeśli kogoś męczy waga pryska przyjemność z wycieczki taka prawda
pioter m
17-04-2011, 19:56
Jeszcze jedno. Czyli jesli te 200 g robi roznice to z czym nalezy sie udac w tatry ? 50 1.8 bo wazy 100 g ? 10-20 to już znaczny ciężar, a już o tele do tego nie mówie bo tego nikt nie uniesie.
W góry więc nalezy chodzic z 1 obiektywem ? W sumie powinni wydać tez jakąś wersje odchudzonych kart pamieci. Przed każdym wyjsciem zostawiam też zaślepke sanek i dekielki bo to 10g;]
To przyklej sobie cegle do aparatu, kiedy tak bardzo lubisz balast, a nam oszczedz takich tekstow :P
Badz powazny. Nie wszyscy potrzebuja tych klamotow i tych ficzerow.
Ludzie na wycieczki moga nosic inne, wazne dla nich rzeczy. Moga tez poprostu nie lubic targac balastu lub poprostu nie moc.
Na koniec - jesli ktos juz troche aparatu uzywa, to wie, co mu/jej jest potrzebne i nie nosi tobolow, jak juczny osiol.
LordRamzes
18-04-2011, 07:19
To przyklej sobie cegle do aparatu, kiedy tak bardzo lubisz balast, a nam oszczedz takich tekstow :P
Ludzie na wycieczki moga nosic inne, wazne dla nich rzeczy. Moga tez poprostu nie lubic targac balastu lub poprostu nie moc.
Na koniec - jesli ktos juz troche aparatu uzywa, to wie, co mu/jej jest potrzebne i nie nosi tobolow, jak juczny osiol.
zgadzam się z Kolegą proponuje pochodzić po "prawdziwych " szczytach gdzie człowiek chodzi trzymając się przypiętych łańcuchów na szlaku , i krótkie podsumowanie wiadomo idąc na wycieczkę bierzemy dużo wody jakiś prowiant stąd rozumiem Koleżankę dla której jest to problem , nie ma co się obrażać tylko na spokojnie przemyśleć i udać się w góry bo dla niektórych góry wyglądają jak pagórki dla innych są to strome szczyty itd
Wygadujesz. 200g dodatkowego balastu w plecaku nie jesteś w stanie poznać i tyle.
darkmajin
18-04-2011, 08:23
Wygadujesz. 200g dodatkowego balastu w plecaku nie jesteś w stanie poznać i tyle.
QFT
ale jednak każdy lubi inaczej ...ja tacham swojego zagripionego fx, a mojej girl d5k+35 ciężki się wydaje
marek7001
18-04-2011, 08:29
Jak zaliczyłem tygodniowe wczasy z D5000+18-105, dodatkowo kamera HC-96, dodatkowo często dziecko na ręku to powróciłem na Olimp z EPL-2 i jestem zadowolony.
Pozdrawiam
Panowie!!! Rozumiem Wasz punkt widzenia i zgadzam się, że D90 jest lepszy to nie podlega dyskusji. Guzikologię na wierzchu i drugi ekranik nic nie pobije. Ja mam naprawdę bardzo małe dłonie i aparat wielkości D5000 czy D5100 trzyma mi się bardzo dobrze. Nie jestem ogródkowym pstrykaczem. Bardzo dużo jeżdżę i chodzę po górach. Oprócz plecaka ze sprzętem mam zawsze ze sobą psa - owczarka niemieckiego. Na całodniową wyprawę do plecaka z aparatem i obiektywami muszę jeszcze upchać cos do picia dla mnie, wode i miskę dla psa plus coś do jedzenia. Oczywiście te 20 dkg więcej nie będzie odczuwalne w plecaku ale już w ręku czy na szyi - tak. Ktoś tam napisał, że jak mi waga przeszkadza to powinnam kupić kompakta. Otóż mam 2 kompakty w tym jeden do nurkowania i jedną hybrydę. Nie kupowałam lustra dla szpanu, gdyż tu gdzie mieszkam nikomu to nie imponuje. Chcę poprostu robić ładne zdjęcia, dobre jakościowo. Jestem początkująca i myślę, że narazie wystarczą mi te trzy obiektywy które mam. Co do zarzutu, że niższych modeli bronią ci, których nie stać na droższe.... mnie stać np. na D300 czy tam D7000 ale jako początkujący amator czy jest sens porywać się z motyką na słońce? I jak ktoś napisał im sprzęt lepszy tym cięższy. Ja chcę mieć przyjemność z fotografowania. Nie jest dla mnie problemem zaglądanie w menu, nigdzie mi się nie śpieszy, zdjęcia robię tylko dla siebie i własnej przyjemności.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Panowie!!! Rozumiem Wasz punkt widzenia i zgadzam się, że D90 jest lepszy to nie podlega dyskusji. Guzikologię na wierzchu i drugi ekranik nic nie pobije. Ja mam naprawdę bardzo małe dłonie i aparat wielkości D5000 czy D5100 trzyma mi się bardzo dobrze. Nie jestem ogródkowym pstrykaczem. Bardzo dużo jeżdżę i chodzę po górach. Oprócz plecaka ze sprzętem mam zawsze ze sobą psa - owczarka niemieckiego. Na całodniową wyprawę do plecaka z aparatem i obiektywami muszę jeszcze upchać cos do picia dla mnie, wode i miskę dla psa plus coś do jedzenia. Oczywiście te 20 dkg więcej nie będzie odczuwalne w plecaku ale już w ręku czy na szyi - tak. Ktoś tam napisał, że jak mi waga przeszkadza to powinnam kupić kompakta. Otóż mam 2 kompakty w tym jeden do nurkowania i jedną hybrydę. Nie kupowałam lustra dla szpanu, gdyż tu gdzie mieszkam nikomu to nie imponuje. Chcę poprostu robić ładne zdjęcia, dobre jakościowo. Jestem początkująca i myślę, że narazie wystarczą mi te trzy obiektywy które mam. Co do zarzutu, że niższych modeli bronią ci, których nie stać na droższe.... mnie stać np. na D300 czy tam D7000 ale jako początkujący amator czy jest sens porywać się z motyką na słońce? I jak ktoś napisał im sprzęt lepszy tym cięższy. Ja chcę mieć przyjemność z fotografowania. Nie jest dla mnie problemem zaglądanie w menu, nigdzie mi się nie śpieszy, zdjęcia robię tylko dla siebie i własnej przyjemności.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Brawo Megan! Pięknie napisane. Cenię tego typu życiowe podejście do tematu. Prawdopodobnie większość z nas tu obecnych posiada sprzęt kupiony mniej lub bardziej na wyrost, jesli chodzi o zakres wykorzystania jego możliwości. Sam się do nich w tej chwili zaliczam, choć na nikona przesiadłem się raptem miesiąc temu z Olympusa e-330 i uznałem, że w moim nowym systemie lepiej jest kupić jakiś nowszy model, aby go za rok lub dwa nie wymieniać.
pawelpiotrm
02-05-2011, 12:51
Nie rozumiem tego stwierdzenia, że 200 gram nie robi różnicy. Tak się stało że ostatnio nie mam siły a moja żona jak to żona targać sprżetu też nie lubi. I chociaż oboje lubimy fotografować to D90 zostaje w domu. Dlatego podjeliśmy decyzję o D3100. Jak będzie się nam chciało to oba a jak nie to tylko 3100 z 35.
Pozdr