PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka rozdzielczość na projektor?

Jolania
15-09-2010, 19:26
Pewne zdjęcie ma być tłem uroczystości. W jakiej rozdzielczości/wymiarach je przygotować?

stig
16-09-2010, 08:07
No to pytanie zadales... Moze tak jasniej, co? Co w Twoim pojeciu znaczy "tlo uroczystosci"?

tomek67
16-09-2010, 08:24
Absolutne minimum to XGA, ale im więcej tym lepiej.
I moim zdaniem lepiej sprawują się projektory LCD,
przynajmniej ja nie bardzo trawię kolorów z DLP.

Michał Jędrak
16-09-2010, 08:49
Zrób je w takiej rozdzielczości jaką ma projektor. Jeśli będziesz przy okazji puszczał to zdjęcie z programu, który ładnie skaluje (wszelkie lepsze przeglądarki Acdsee, jakiś infran itd.) to możesz nawet mieć w rozmiarze oryginalnym.

Jolania
17-09-2010, 10:47
No to pytanie zadales... Moze tak jasniej, co? Co w Twoim pojeciu znaczy "tlo uroczystosci"?
Na szybkiego napisane. Jedno zdjecie będzie stale wyświetlane na ścianie za pomocą zwykłego tzw. rzutnika multimedialnego. Na imprezie mają być ważne osobistoci z województwa i diecezji zatem musi być cacy. Niestety nie wiem jaką ma rozdzielczość rzutnik.

hcman
21-09-2010, 09:32
I moim zdaniem lepiej sprawują się projektory LCD,
przynajmniej ja nie bardzo trawię kolorów z DLP.

Miałem LCD, teraz mam DLP i mam dokładnie odwrotne zdanie:)

Tom01
24-09-2010, 16:49
A ja bym proponował zrobić slajd z cyfrowego zdjęcia i wyświetlić zwykłym rzutnikiem "analogowym" do przeźroczy. Jakość będzie powalająca w stosunku do wszystkich komputerowych.

Jolania
24-09-2010, 22:31
A ja bym proponował zrobić slajd z cyfrowego zdjęcia i wyświetlić zwykłym rzutnikiem "analogowym" do przeźroczy. Jakość będzie powalająca w stosunku do wszystkich komputerowych.
Sprawa już nieaktualna, ale pomysł z tradycyjnym rzutnikiem dobry. Tylko o takie "starocie" coraz trudniej, a szkoła (bo to była poważna uroczystość jubileuszowa) chciała sie pochwalić świeżo zamontowanym projektorem.
Póki co tradycyjne rzutniki przebijają obrazkiem te popularne i nie tylko chyba.
Dziękuję wszystkim.

Tom01
24-09-2010, 22:41
Sprawa już nieaktualna, ale pomysł z tradycyjnym rzutnikiem dobry.(...) Póki co tradycyjne rzutniki przebijają obrazkiem te popularne i nie tylko chyba.

Pomysł, sprawdzony zresztą w praktyce, pozostawiam ewentualnie innym potrzebującym. Ważna przewaga takiego sposobu to wielokrotnie większa rozdzielczość, bo nawet super-hiper-hade rzutniki mają przetworniki raptem ok 2 megapikseli, a zdjęcie z pierwszej lepszej lustrzanki kilkanaście. Slajd to przeniesie 1:1, więc ostrość i tego kolor, nasycenia, szarości - zupełnie inna liga.

A co do dostępności "staroci", proszę obejrzeć np oferty rzutników Rollei. ;)