Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szukanie foty po tagach w kompie

krzycho1235
15-09-2010, 19:11
Poszukuje programu innego niż Picasa 3, który umożliwia odszukanie danego zdjęcia w kompie po tagach. Może jest jakaś nakładka/dodatek na programy ViewNX lub CaptureNX ??

Ymanuel
16-09-2010, 00:06
a nie działa zwykłe "ctrl + f"? Wyszukiwarka systemowa powinna szukać po keywords-ach pliku

stig
16-09-2010, 08:11
Wyszukiwarka systemowa powinna szukać po keywords-ach plikuNie tylko powinna, ale wlasnie szuka. :)

krzycho1235
16-09-2010, 11:37
Pod Windowsem Ctrl+F oczywiście działa ale tam odbywa się segregacja i szukanie nie tylko w tagach ale i nazwach plików, dodatkowo wpisując szukaną konkretną nazwę taga, komp wywala wszystkie zdjęcia gdzie w tagu jest nawet część tej frazy, której szukam, dlatego szukam programu, który segreguje / przeszukuję zdjęcia po konkretnych tagach. :) ufff.. mam nadzieje ze zrozumiale napisałem

stig
16-09-2010, 11:40
Pod Windowsem Ctrl+F oczywiście działa ale tam odbywa się segregacja i szukanie nie tylko w tagach ale i nazwach plików, dodatkowo wpisując szukaną konkretną nazwę taga, komp wywala wszystkie zdjęcia gdzie w tagu jest nawet część tej frazy, której szukam, dlatego szukam programu, który segreguje / przeszukuję zdjęcia po konkretnych tagach. :) WhereIsIt?

krzycho1235
16-09-2010, 12:17
Dzięki bardzo STIG , program WhereIsIt właśnie wgrałem i testuje na pierwszy rzut oka b.ciekawy i wydaje się być OK, tylko boje się aby to nie był jakiś program "kombajn" , a czy Ty właśnie nim odszukujesz zdjęcia po tagach, czy masz możne inny sposób, jeśli można zapytać.

krzycho1235
16-09-2010, 13:02
Jednak moje obawy okazały sie słuszne ;] , program WhereIsIt to "wielki kombajn" generalnie zarządzania plikami (edytowanie, szukanie , segregacja, nagrywanie, itd.). Jak dla mnie to za wiele. Nic to ... szukam dalej

stig
16-09-2010, 14:03
Dzięki bardzo STIG , program WhereIsIt właśnie wgrałem i testuje na pierwszy rzut oka b.ciekawy i wydaje się być OK, tylko boje się aby to nie był jakiś program "kombajn" , a czy Ty właśnie nim odszukujesz zdjęcia po tagach, czy masz możne inny sposób, jeśli można zapytać.Uzywam go do katalogowania i pozniejszego wyszukiwania wszelkich danych. Zarowno zdjec jak i innych plikow z projektow nad ktorymi pracuje.

Jednak moje obawy okazały sie słuszne ;] , program WhereIsIt to "wielki kombajn" generalnie zarządzania plikami (edytowanie, szukanie , segregacja, nagrywanie, itd.). Jak dla mnie to za wiele. Eeee... Na pewno masz ten "WhereIsIt?"? To normalny prosty program, w ktorym indeksujesz nosniki danych i pozniej za jego pomoca przeszukujesz tak stworzone bazy.

krzycho1235
16-09-2010, 14:05
Dokładnie Where Is It? 2010 z tej strony http://www.whereisit-soft.com/

stig
16-09-2010, 14:09
Dokładnie Where Is It? 2010 z tej strony http://www.whereisit-soft.com/No dokladnie ten... Ale co to wg Ciebie za kombajn -- normalny program do indeksowania i wyszukiwania. :)

krzycho1235
16-09-2010, 14:16
Sam program jest bardzo OK daje duże możliwości, ale w porównaniu z tym czego szukam to czyli "szukanie zdjęcia po konkretnym tagu lub kilku tagach" to bardzo rozbudowany program. Zdaje się ze ja potrzebuje jedynie kilka procent jego możliwość.

murwazy
16-09-2010, 14:20
http://www.zoner.com/

stig
16-09-2010, 14:31
Sam program jest bardzo OK daje duże możliwości, ale w porównaniu z tym czego szukam to czyli "szukanie zdjęcia po konkretnym tagu lub kilku tagach" to bardzo rozbudowany program. Zdaje się ze ja potrzebuje jedynie kilka procent jego możliwość.Pamietaj, ze dzieki mozliwosciom programu, mozesz przyspieszyc wyszukiwanie. Wyszukujac po tagu, mozesz uscislisc jednoczesnie format pliku o jaki Ci chodzi, rozdzielczosc (rozmiar), date stworzenia i wiele innych skladnikow. Przy malej ilosci plikow moze sie to wydawac mozliwoscia nieco na wyrost, ale uwierz, ze jak baza Ci sie rozbuduje, to takie mozliwosci naprawde sie przydaja.

krzycho1235
19-09-2010, 12:03
Melduje że konkretnie przetestowałem program i potwierdzam że ma duże możliwości ale jest bardzo przyjazny i tylko na pierwszy rzut oka robi wrażenie zbytnio rozbudowanego. Dzięki STIG , program z pewnością sie przyda :) jest OK