Zobacz pełną wersję : FOTOZAKUPY.PL - przebieg naprawy gwarancyjnej
Dnia 23.06.2010. w firmie FOTOZAKUPY.PL w Tarnowskich Górach oddałem do naprawy gwarancyjnej obiektyw TOKINA 100mm. Sprzęt został wysłany do serwisu w Holandii dnia 19.07.20010(zapis w karcie gwarancyjnej). Dnia 12.08.2010 zostałem poinformowany drogą internetową, ze firma MIGOMEX przekazała sprawny obiektyw do siedziby sprzedawcy. Pomimo mojej deklaracji osobistego odebrania i sprawdzenia sprzętu w sklepie został on wysłany tego samego dnia firmą kurierską DHL. Następnego dnia po wpisaniu numeru przesyłki na stronie DHL zauważyłem, iż ze strony sklepu zaszła pomyłka i obiektyw został wysłany na inny adres w okolice Piotrkowa Trybunalskiego (zamiast do Rudy Śląskiej). Dnia 18.08.2010 po moim telefonie do firmy FOTOZAKUPY.PL otrzymałem informację, iż sprzęt jest gotowy do odebrania. Na miejscu, po zapoznaniu się z kartą gwarancyjną odmówiłem przyjęcia sprzętu, ponieważ nie został dotrzymany termin naprawy wynoszący 21 dni, wymieniony w gwarancji. Kolejnego dnia, 19.08.2010, w formie pisemnej odmówiłem przyjęcia sprzętu, oczekując na podstawie karty gwarancyjnej wydania nowego obiektywu.
W związku z odmową realizacji zapisów w karcie gwarancyjnej przez sprzedawcę, który przyjmował sprzęt do naprawy gwarancyjnej, złożyłem „Zgłoszenie do Miejskiego Rzecznika Konsumentów” w przedmiotowej sprawie.
Czekam na dalszy rozwój sprawy.
Poniżej cytuję zapisy karty gwarancyjnej o których była wyżej mowa:
1. Sprzedawca gwarantuje kupującemu sprawne działanie sprzętu, na który wydana jest niniejsza gwarancja. Okres gwarancji wynosi 24 miesiące. Ujawnione w tym okresie wady powstałe z przyczyny tkwiącej w rzeczy sprzedanej, będą usunięte bezpłatnie w terminie 21 dni od daty dostarczenia sprzętu do punktu serwisowego wymienionego w gwarancji.
2. Reklamującemu przysługuje prawo do wymiany sprzętu na nowy jeżeli:
w okresie gwarancji zakład usługowy dokona czterech napraw, a sprzęt będzie nadal wykazywał wady uniemożliwiające użytkowania go zgodnie z przeznaczeniem, zakład usługowy twierdzi, że usunięcie wady nie jest możliwe, naprawa nie została wykonana w terminie wymienionym w pkt. 1 lub w innym terminie uzgodnionym na piśmie z reklamującym.
3. W celu dokonania naprawy reklamujący dostarczy uszkodzony obiektyw do punktu , w którym dokonał zakupu lub wyśle go na własny koszt na adres serwisu:
Fotoserwis Naprawa Sprzętu Fotograficznego A.B. Kadeja
31-110 Kraków, ul. Czapskich 1
Opinie na dany temat pozostawiam Wam, co o Tym sądzicie?
Macienty
15-09-2010, 20:29
polubownie mogłeś ugadać w sumie, zapytać dlaczego nie chcą wydać, skoro czarno na białym napisane że muszą. Kupowałem u nich 85 1/8, i przyszedł z wadą autofokusa (albo moja puszka nie stroiła pod niego) - wymienili na nowy bez mrugnięcia okiem, wszystko na ich koszt, 4 dni to trwało - ode mnie akurat ukłony.
Sklep fajny, bo ma dużo sprzętu, nie drogo i blisko mnie. :) Niestety nigdy się nie spotkałem tam z PROFESJONALNĄ obsługą. Trzykrotnie zamówiłem sprzęt dostępny na magazynie i po przyjeździe do TG okazało się, że większości jeszcze nie przywieziono z magazyny, mimo iż zawsze zjawiałem się sporo po zapowiadanym terminie sprowadzenia do sklepu (kilka godzin później, lub dzień później). Dwa razy nawet wzmianki w systemie sprzedawca nie widział.
Raz pojawiłem się ze znajomą i mimo, że było dwóch sprzedawców, to żaden nie był w stanie polecić lustra od Sony, bo jak stwierdzili, to nie ich działka... WTF? Zamówiłem Fujiyama - Marumi DIGITAL MC-CPL, a dostałem Marumi DHG Circular PL(D), bo "to filtr tej samej firmy, też bardzo dobry, a tamten przed chwilą się sprzedał", mimo że miałem zamówienie i jechałem go odebrać....
Mógłbym tak wymieniać do rana, niestety nie znam sklepu z większym asortymentem w miarę blisko mnie. :/
Ja miałem ja na razie za to bardzo pozytywne doświadczenia i jedno negatywne, więc zacznę od tych gorszych:
- zamówiłem statyw Slik Pro 340DX, wg informacji na stronie mieli na stanie. Dzień po zamówieniu jednak się okazało, że Polsce nie ma ani jednej sztuki w sprzedaży u dystrybutora,
- kupowałem (zamawiałem przez stronę) obiektywy Samyang 85/1.4 i Samyang 8/3.5- były do odebrania dzień po złożeniu zamówienia,
- kupowałem (jw.) obiektyw Nikkor 35/1.8 - mogłem wybrać z kilku sztuk i dopiero trzecia okazała się być bardzo dobra,
- kupowałem gripy do D200 i D300 - też bez zarzutu.
Minusem jest fakt, iż po przybyciu do sklepu okazywało się, że sprzęt jest dopiero magazynie i człowiek musi go donieść co czasami zajmowało pół godziny.
Swearengen
20-09-2010, 22:15
Mnie też się zdarzało u nich kupować, fakt że głównie pierdoły w rodzaju karty pamięci, filtra czy paska. Nawet jak nie mieli od ręki przyniesienie z magazynu trwało 10 min. max (magazyn jest kilkaset metrów dalej po drugiej stronie ulicy). Kupując 24-70, kiedy inny sklep zrobił mnie w jajo (mieli mieć ale jakoś im nie wyszło) zadzwoniłem do fotozakupów, powiedziałem że będę u nich za pół godziny i poprosiłem o przyniesienie z magazynu. Po przyjeździe szkiełko już czekało, więc z mojej strony wszystko było ok. Fakt, że w dyskusję z obsługą niespecjalnie się wdawałem ani nie prosiłem o radę, z reguły wiem dokładnie co chcę kupić. Więc ciężko mi ocenić ich kwalifikacje. Dużym plusem jest fakt że sklep jest dobrze zaopatrzony, mają spory wybór, ceny różne ale nie jest to jakiś drogi sklep.
Pozdrawiam
Mariusz888
20-09-2010, 22:28
Ja kupowałem tam masę razy i ogólnie to należę do zadowolonych klientów - a pierwsze zakupy zrobiłem tam już ładnych parę lat temu :) wtopy były jedynie 3 ale nie żadne poważne:
1) wysłanie faktury z błędem, a raczej nie na te dane co trzeba - niby nic ale musiałem napisać pisemko i odesłać błędną fakturę - ogólnie to żadna wielka wtopa ale jest.
2) kupiłem kabelek mini USB za 9zł - przyszedł synchroTTL do Canona za 115zł - zabrakło mi słów więc zamówiłem kolejny - ogólnie dobrze że zapłaciłem w jednym i drugim przypadku 9zł + wysyłka bo jakby mi ktoś kazał zapłacić jakąś tam hiper krotność kabelka miniusb to bym chyba padł ;)
3) zamówiłem chyba osłonki GGS i DK-17M - osłonki są ale wizjera nie było - więc z dostawy "3dni" zrobiło się po 2 dniach kolejne 5, później kolejne 7, a później znowu jeszcze chyba z 11 czyli 2+5+7+11 dni miałbym czekać ;) oczywiście nikt nie napisał do mnie mejla czy chcę czekać - zadzwoniłem, zrezygnowałem z zamówienia i przeszedłem się osobiście na miasto po ten wizjer bo akurat jeden ze sklepów dostał je ;)
Niemniej było wiele przypadków gdzie bardzo plusowali - nawet jak się zamówiło sporo drobnicy i to taniej to np kiedyś jak czekali na statyw - to zadzwonił pan i mówi że wyślą mi akumulatorki, karty i całą resztę a kurier dowiezie statyw na ich kosz jak tylko przyjdzie bo czekają na ich dostawę i czekają - i faktycznie po ok 8-9 dniach przywiózł go kurier na ich koszt - a statyw był z rodzaju tych tanich więc się chwali :)
Jeden minus tego sklepu - tzn może taki "minus nie minus" to że to nie jest sklep na rabaty - bardzo niechętnie dają albo są skandalicznie niskie ;) ale bardzo lubię ten sklep i pewnie jeszcze wiele razy tam kupię (mam nadzieję ;) ) bo jest już sprawdzony i jako tako nie miałem z nim żadnych problemów a jedynie opisane wyżej śmieszne sytuacje ;)
Niestety nie masz racji i tylko niepotrzebnie wszedłeś na ścieżkę wojenną ze sklepem.
Zgodnie z cytowanym przez Ciebie zapisem w karcie gwarancyjnej "Ujawnione w tym okresie wady powstałe z przyczyny tkwiącej w rzeczy sprzedanej, będą usunięte bezpłatnie w terminie 21 dni od daty dostarczenia sprzętu do punktu serwisowego wymienionego w gwarancji." , skoro sklep wysłał do serwisu w Holandii 19.07.2010, to załóżmy iż obiektyw został dostarczony do rzeczonego serwisu, dajmy na to, po dwóch dniach, czyli 21.07.2010. Piszesz też ze firma MIGOMEX przekazała sprawny obiektyw do siedziby sprzedawcy - informacja z dnia 12.08.2010, więc musiał zostać do nich wysłany z serwisu przed tą datą, dajmy na to 10.08.2010.
Pomiędzy 21.07.2010 a 10.08.2010 upłynęło mniej niż 21 dni, więc z tego wynika że serwis wywiązał się z zapisu w karcie gwarancyjnej i Twoje żadania są bezpodstawne.
Zamiast odebrać naprawiony obiektyw i fotografować za jego pomocą Ty starasz się naciągnąc sklep na nowy egzemplarz, co zajęło Ci już miesiąc. Najwyraźniej ten obiektyw nie jest Ci w ogóle potrzebny...
Jedyne co możesz zarzucić sprzedawcy to popełnienie pomyłki przy wysyłaniu obiektywu, co spowodowało kilkudniowe opóźnienie w odbiorze. Niemniej te kilka dni to i tak mniej niż miesiąc który upłynął Ci na wykłucaniu się ze sklepem, i to po tym jak sam zadeklarowałeś odbiór osobisty obiektywu, czyli niejako pierwotnie zaakceptowałeś termin w jakim wykonana została naprawa.
Tak samo myślę, że się czepiasz. Skorzystałeś z gwarancji a nie niezgodności towaru z opisem. Gwarantem nie jest sklep, ale dystrybutor. Nie dostarczyłeś obiektywu do serwisu, ale do sklepu. Serwis wyrobił się w 21 dni i odesłał obiektyw do wysyłającego, czyli do sklepu.