Zobacz pełną wersję : Delta EN-EL4a i grip Alpha - czy będę współpracować?
Witam serdecznie.
Mam pytanie do bardziej zorientowanych forumowiczów.
Czy bateria En-El4a (taka jak tu (http://allegro.pl/zestaw-en-el4-lad-bl3-do-mb-d10-nikon-d300-d700-i1195885775.html)) będzie bezproblemowo działała z gripem MB-D10 firmy Alpha?
Przy okazji jeszcze zapytam, jak jest z długością życia tego aku, tzn. ile fotek można na nim średnio zrobić?
Zwykły En-El3e ma pojemność coś ok. 1500 mAh, a En-El4a 2200, czyli wcale nie tak znowu dużo więcej.
Zaletą tego rozwiązania jest to, że i tak jeden En-El3e jest w body, a En-El4a w gripie, więc daje to większy komfort, ale czy aby na pewno te 700 mAh więcej w porównaniu do zwykłego aku jest warte tej kwoty, czy może lepiej kupić jeszcze jedne normalny aku?
Z góry dziękuje i pozdr.
tomek20stencel5
15-09-2010, 17:11
Zrobisz dużo dużo więcej zdjęć na En-el4a
No niestety, zawiodłem się :(
Dostałem odp. ze sklepu Foto-Tip, że grip Alphy nie będzie współpracował z baterią En-El4.
Czyli pozostaje mi albo zakup oryginału, albo jazda na 3'kach.
eee, już zgłupiałem.
Dostałem odpowiedź z innych sklepów i sam już nie wiem co myśleć.
Większość sprzedawców odpisała mi, że bateria będzie działała z tym gripem, pod warunkiem, że jest dołączony adapter BL-3.
Pamiętam, że do gripa Alphy był dołączony taki adapter.
Czy ktoś poratuje i powie mi, jak to w końcu jest?
Z tego co piszesz to właśnie przez to złącze nie pasuje podpięcie. Trzeba by baterie ładować na zestawie z linku z ładowarką a później przepiąć baterie do BL-3 i podpiąć pod alphe.
Z tego co piszesz to właśnie przez to złącze nie pasuje podpięcie. Trzeba by baterie ładować na zestawie z linku z ładowarką a później przepiąć baterie do BL-3 i podpiąć pod alphe.
Pewnie masz rację.
Ładowanie "na zewnątrz" by mi nie przeszkadzało.
Tylko jak patrzę, to ten adapter BL-3 jest chyba na stałe przymocowany do tego gripa Delty (chyba) i może tu coś nie pasować...
Chyba zaryzykuję i kupię tę bateryjkę, zawsze ewentualnie mogę ją zwrócić w ciągu tych 10 dni.
No i już wszystko wiadomo....
Byłem dziś w jednym sklepie, gdzie mieli ten zestaw Delty z ładowarką.
Wszystko pięknie, wszystko fajnie, ale po włożeniu baterii do gripa, bateria odstawała o jakiś 1 cm, tworząc całkiem sporą szparę.
Oczywiście body działało, ale ta szpara jakoś nie napawała mnie entuzjazmem.
Nie daj boże nich dostanie tam się trochę wody, to kicha.
Zostaje zakup oddzielnie akumulator i oddzielnie ładowarki, ale (o zgrozo) jakoś nigdzie nie mogę doszukać się zamiennika ładowarki do En-El4, a oryginał kosztuje ponad 500 zł.
Może ktoś zna jakąś tanią alternatywę dla ładowarki MH-21 ?
Szprychu
17-09-2010, 14:51
Od 340pln oryginał kupisz, a jak dobrze poczekasz i poszperasz na allegro to może dostaniesz ~200zł.
Znalazłem!
Za 99 zł - http://www.foto-net.pl/sklep/produkt33301-%C5%82adowarka-DELTA-do-EN-EL4a.html
Czyli sumując - 99 zł za ładowarkę + 150 za baterię = 250 zł - robi się trochę drogo biorąc pod uwagę fakt, że za tamten zestaw Delty trzeba było zapłacić 95 zł.
Hmm niby wygoda ale to znowu kolejne ładowarki i bateria. Cena tez wysoka za komplet. Chyba zostanę przy eneloopkach. Kupie kolejne 8 za 60 zł w razie czego.
No i kupiłem dziś baterię, dokładnie tą:
http://www.multifoto.pl/delta-zestaw-en-el4-bl-3-ladowarka-sieciowa-den-el4_bl-3.html
Moja radość trwała do momentu, aż nie wróciłem do domu i jej nie naładowałem (chyba, bo ładowarka cały czas świeci się na zielono).
Otóż po włożeniu aku do gripa, grip widzi ją jako całkowicie rozładowaną, mimo, że leżała przez ponad 4 godziny w ładowarce.
Próbowałem wyciągać z body En-El3e i próbować na samej Delcie włożonej do gripa, ale nic to nie dało.
Lekka porażka.
Kolejny raz wyszło bokiem kupowanie zamienników...
szkoda, ze dopiero teraz zauwazylem ten watek, u mnie tez nie dzialal zamiennik z multifoto, znaczy jak wlaczysz i wylaczysz kilka razy to zadziala ale potrafi strzelic kilka zdjec i sie zawiesic
A ja się trochę podepnę...nie chciałbym oszczędzać na samym akumulatorze i chyba kupię oryginalny En-El4a, ale zastanawiam się nad oszczędnością w sprawie BL-3 oraz MH-21. BL-3 to myślę, że nie będzie najmniejszego problemu kupić zamiennik za 50zł zamiast 120zł...chociaż to znowu nie jest jakaś wielka różnica, ale to tylko kawałek plastiku więc tutaj się specjalnie nie boję. Zastanawiam się natomiast nad ładowarką...czy jakieś zamienniki nie mają czasami wad, np nie ładują do końca albo coś.... Ktoś ma doświadczenie z zamiennikami ładowarek a oryginalnymi bateriami?
@nickt - sluchaj odnosnie zamiennika bl-3 to problem polega na tym, ze do gripa alpha nie za bardzo pasuje oryginal z nikon'a; jak kupowalem gripa alpha w imfoto to wzialem od nich oryginal bl-3 (byl za jakies 75-80zl bo mieli jakas promocje) no i nie sprawdzilem na miejscu czy dziala poprawnie, w domu okazalo sie, ze jest roznica w srednicy, na chama da rade wpiac, ale ani to nie ergonomiczne ani pewne ze nie wypadnie. ja problem rozwiazalem tak, ze z koszyka na baterie en-el3e odkrecilem zatyczke i podpiolem pod ta czesc odpowiedzialna za trzymanie el-el4a, dziala bez problemow. dlatego jak szukasz tego zamiennika bl-3 i bedziesz uzywal go w gripie alpha to poszukaj zaslepki od alphy - ciezko dostepna ale jest, notabene w tej samej firmie, o ktorej bylo wyzej za 35zl, wiem bo dzisiaj zamawialem, bo jednak od czasu do czasu ten dodatkowy koszyk na oryginalna baterie sie przydaje.
a jeszcze odnosnie tych akumulatorow delty, to najlepsze jest to, ze dzialaja bez zadnych problemow z d3s
co do ladowarki to ja bym nie oszczedzal na zamiennikach, wez oryginal - najtaniej jak szukalem to bylo w imfoto, jakies 350zl... albo po prostu poszukaj PDK-1, bo od czasu do czasu chodza kompletne za jakies 900-950zl u forumowiczow
No właśnie ja mam oryginalny MB-D10....no dobra nie będę się bawił w oszczędności, albo poszukam PDK-1 i sprzedam sam grip, albo kupię poszczególne elementy.
Dzięki za odpowiedź
To w końcu zgłupiałem. Wychodzi na to, że gripy alpha do niczego się nie nadają, a gripy delta z kolei są zbyt "chamsko" wykonane. Posiadam już jednak grip alpha i co teraz zrobić, żeby można było włożyć do środka zamiennik baterii ...4a, czy będzie współpracował z końcówką gripa BL-3 i czy ładowarka Delta za 99zł to naładuje?
Mini21, jak sobie w końcu poradziłeś z tym problemem?
Jak?
Tamtą baterię Delty oddałem.
Zostałem na razie przy En-El3e.
A mniej-więcej tydzień temu kupiłem oryginalny grip MB-D10 z En-El4a i ładowarką.
Teraz wszystko śmiga aż miło.
Tak to jest, jak się szuka oszczędności - w końcu i tak kupi się oryginała :mrgreen:.
fotodawido
21-08-2011, 09:15
Jak?
Tamtą baterię Delty oddałem.
Zostałem na razie przy En-El3e.
A mniej-więcej tydzień temu kupiłem oryginalny grip MB-D10 z En-El4a i ładowarką.
Teraz wszystko śmiga aż miło.
Tak to jest, jak się szuka oszczędności - w końcu i tak kupi się oryginała :mrgreen:.
dokladnie masz racje...tez przechodze wlasnie ten problem i juz mam dosc wszelakich tanszych pdeudo zamiennikow...po co wogole robia taki chlam ktory raz dziala lub nie...