PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom konfiguracja

gfoto
15-09-2010, 10:48
Witam jak skonfigurowc LR zeby dzialal w miare wydajnie?

maksu81
15-09-2010, 10:57
W LR w zasadzie nie masz nic do konfiguracji... a to, że połyka RAM jak smok to juz inna bajka...

Na poważnie jak chcesz aby LR ładnie śmigał to niestety ratuje Cie wydajny CPU i odpowiednia ilość RAMu - i zasada jest taka - im wiecej ramu tym lepiej ;)

charmside
15-09-2010, 11:02
Wydajność podnosi również trzymanie Catalogu Lightroom oraz cashu na innym dysk fizycznym niż sam lightroom. Sprawdzone i działa.

mazon
15-09-2010, 11:05
Zajrzyj do Sierpniowego Numeru DIGITAL-FOTO-VIDEO, jest tam troszkę informacji o LIGHTROOM 3.0

gfoto
15-09-2010, 11:06
a jak trzeba to skonfigurowac i gdzie jest ta opcja?

charmside
15-09-2010, 12:25
a jak trzeba to skonfigurowac i gdzie jest ta opcja?

Catalog LR to taki plik w którym Lightroom trzyma wszystkie informacje o Twoich poczynaniach na zdjęciach. Możesz zmienić jego lokalizację gdzieś w ustawieniach głównych (file-settings czy edit-settings). Któraś z kolei zakładka mówi o catalogu i jego lokalizacji, podobnie jest z cashem (gdzie LR trzyma wszystkie 'prewiev' twoich zdjęć). Zalecam zwiększyć ilość cashu z 1GB (tak jest ustawione domyślnie) na co najmniej 20GB lub więcej w zależności od pojemności dysku lub wolnego miejsc na nim. Tak jak napisałem wcześniej cash i LR catalog przeniosłem na inny dysk fizyczny (nie mówię tutaj o innej partycji tylko o dodatkowym dysku wewnętrznym).
Podam przykład jak jest u mnie. Mam trzy dyski wewnętrzne na jednym system wraz z LR na drugim Lightroom Catalog oraz cash, a na trzecim tylko zdjęcia. Co tydzień robię backup podpinając dysk zewnętrzny dzięki prostemu programikowi SyncToy (darmowy od microsoftu) wszystkich zdjęć oraz catalogu. To tyle... może udało się pomóc.

yogur
18-09-2010, 18:38
W LR w zasadzie nie masz nic do konfiguracji... a to, że połyka RAM jak smok to juz inna bajka...

Na poważnie jak chcesz aby LR ładnie śmigał to niestety ratuje Cie wydajny CPU i odpowiednia ilość RAMu - i zasada jest taka - im wiecej ramu tym lepiej ;)

Pozwolę się podpiąć z pytaniem.
Czy przy Windows XP dalsze dokładanie RAM daje efekt dla LR, tj. czy LR będzie wykorzystywał ten dodatkowy RAM ponad 4MB?

mateo912
18-09-2010, 19:44
Pozwolę się podpiąć z pytaniem.
Czy przy Windows XP dalsze dokładanie RAM daje efekt dla LR, tj. czy LR będzie wykorzystywał ten dodatkowy RAM ponad 4MB?

Rozumiem że chodziło o 4gb(a dokładnie jakieś 3,5 GB)? Nie będzie wykorzystywane bo system nie będzie "widział" większych ilości więc skoro system nie widzi to reszta programów działających w tym systemie nie będzie ich tym bardziej widzieć.

yogur
18-09-2010, 21:48
Rozumiem że chodziło o 4gb(a dokładnie jakieś 3,5 GB)? Nie będzie wykorzystywane bo system nie będzie "widział" większych ilości więc skoro system nie widzi to reszta programów działających w tym systemie nie będzie ich tym bardziej widzieć.

Tak , oczywiście chodziło o 4GB. Tak myślałem ale wypowiedź kolegi trochę mnie zmyliła.

mateo912
18-09-2010, 22:19
w systemach 64 bitowych możesz ramu dokładać prawie do woli(xp chyba 16gb w 7 w zależności od wersji 8/16do oporu)

maszin
19-09-2010, 23:40
zdecydowanie , ustawienie bufora na innym dusku przyspiesza działanie, ale czy jest jakas roznica w predkosci pracy pomiedzy wersjami x64 a x86 ?? bo ja jedynie zuważyłem ze x64 żre wiecej operacyjnej ...