Zobacz pełną wersję : Lampa Sb-700 oficjalnie
Może musisz popracować nad techniką otwierania klapki ?
Pracuje, pracuje. Ona się najtrudniej otwiera jak jest pusto- nie ma baterii w środku. Ogólnie, poza tym otwieraniem, to plastik bardzo przyjemny. W ogóle jest bardzo przyjemna: menu, klawiszologia itd.
Mam male pytanko do posiadaczy SB-700. Kilka dni temu stałem sie szczesliwym posiadaczem lampy. Jest to moja
pierwsza lampa takze nie mam porownania co do innych lamp ale generalnie do samej lampy nie mam rzadnych zastrzeżeń. Sama obsługa wykonanie itd. jak najbardziej w porzadku. Teraz dopiero moge zobaczyc roznice robienia zdjec z lampa wbudowana a lampa zewnetrzna. Generalnie jak dla mnie 4+. Mam tylko jedno takie troch laickie pytanie, dla niektórych moze smieszne ale w zwiazku z tym ze jestem detalista zwracam uwage na detale. Napiszecie mi jak mozecie czy w waszych egzemplarzach jesli głowka lampy jest w pozycji 0 ( głowka skierowana na wprost ) chcac unieść główkę do gory musimy ją odblokowac wciskajac przycisk odblokowujący. Czy w momencie podniesienia główki ( tylko zaraz po odblokowaniu jej do góry ) słychac jakies dziwne otarcie, trzeszczenie czy cos podobnego. Troche mnie to drażni. Nie mam pojecia czy to kwestia nie wyrobienia sie elementów, a moze złego lub zbyt mocnego skrecenia korpusu. Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz.
zotornik
15-01-2011, 23:12
Nie posiadam, ale sporo się 700-tki naoglądałem w sklepie z podpinaniem i próbnym błyskaniem fot włącznie.
Blokada oczywiście jest, ale żadnych dodatkowych a tym bardziej nieprzyjemnych dźwięków przy ruchu głowicą nie było. No może jakieś lekkie trzeszczenie, ale takie ma też SB-900 ;)
Nie. U mnie nie ma żadnych trzasków. Po zwolnieniu blokady, ładnie robi klik do góry.
marciing
16-01-2011, 00:57
Nie. U mnie nie ma żadnych trzasków. Po zwolnieniu blokady, ładnie robi klik do góry.
u mnie identycznie :)
moze nie do konaca chodziło mi o trzaski. bardziej porownac mozna to troche do skrzypienia drzwi. Pojawia sie to tylko zaraz po zwolnieni blokady.
w końcu i ja stałem się posiadaczem tej lampki. Mam pytanie odnośnie zoomu tej lampy czy Wy macie tak samo?
Podpięty obiektyw Nikon 18-105VR
Zoom w zależności od pozycji przełącznika rozkładu oświetlenia:
- Standardowy - zmienia wartości 18-85
- centralnie ważony - zmienia wartości 18-70
- równomierny - zmienia wartości 20-105
Dla żadnego ustawienia nie mam całej skali wartości ogniskowej 18-105
czy to jest prawidłowe?
co w przypadku gdy ustawiona ogniskowa na obiektywie przekracza podane wartości czy lampa doświetli poprawnie ujęcie?
adolfik9501
19-01-2011, 10:22
w końcu i ja stałem się posiadaczem tej lampki. Mam pytanie odnośnie zoomu tej lampy czy Wy macie tak samo?
Podpięty obiektyw Nikon 18-105VR
Zoom w zależności od pozycji przełącznika rozkładu oświetlenia:
- Standardowy - zmienia wartości 18-85
- centralnie ważony - zmienia wartości 18-70
- równomierny - zmienia wartości 20-105
Dla żadnego ustawienia nie mam całej skali wartości ogniskowej 18-105
czy to jest prawidłowe?
co w przypadku gdy ustawiona ogniskowa na obiektywie przekracza podane wartości czy lampa doświetli poprawnie ujęcie?
A co na ten temat mówią tabelki w instrukcji z liczbą przewodnią dla poszczególnych ogniskowych w zależności od wzorca oświetlenia i pola widzenia? ;)
hm nie bardzo mam wiedzę w tym temacie. Spoglądając w tabelkę o której piszesz wnioskuję że wszystko jest oki czy dobrze myślę??
Dlaczego pewne wartości są obcinane dla tych pozycji? Czy robić zdjęcie jak wychodzę poza ogniskową czy też trzeba zmienić pozycję przełącznika
Muszę chyba poczytać coś ciekawego na temat lamp :) co możecie polecić w tym temacie ?
adolfik9501
19-01-2011, 10:36
hm nie bardzo mam wiedzę w tym temacie. Spoglądając w tabelkę o której piszesz wnioskuję że wszystko jest oki czy dobrze myślę??
Dlaczego pewne wartości są obcinane dla tych pozycji? Czy robić zdjęcie jak wychodzę poza ogniskową czy też trzeba zmienić pozycję przełącznika
Wszystko jest OK. Tak rozwiązali to i nic na to nie poradzisz. Pozostaje ewentualnie używać innego wzorca, lub jeśli obszar naświetlania (np. 85mm) jest większy od obszaru "widocznego" przez obiektyw (np. 105mm) się tym nie przejmować bo i tak w całości naświetli kadr, posyłając tylko na wiwat światło po bokach.
Muszę chyba poczytać coś ciekawego na temat lamp :) co możecie polecić w tym temacie ?
Np http://foto.jasiu.pl/
EDIT: oraz Nikon CLS praktyczny przewodnik (http://tadgawin.blogspot.com/).
dziękuję
czyli wszystko w porządku z moim nowym nabytkiem :))
Przy korzystaniu z lampy zewnętrznej jakiego wspomagania AF używacie tego w aparacie czy w lampie błyskowej
Przy korzystaniu z lampy zewnętrznej jakiego wspomagania AF używacie tego w aparacie czy w lampie błyskowej
Tego w lampie...
zotornik
19-01-2011, 19:53
Jak kolega wyżej - to z lampy jest dyskretniejsze, np. przy fotografowaniu ludzi bardzo przydatne.
Dokladnie. Slowo "dyskretniejsze" bardzo pasuje przy uzywaniu wspomagania AF z lampy. Wbudowana (w body) lampa wspomagania AF jednak przy fotografowaniu ludzi w warunkach ciemnych jest niezbedna do redukcji efektu czerwonych oczu... Niemniej jednak chcac byc bardziej dyskretnym mozna to robic w postprocesie.
Pozdrawiam
zotornik
19-01-2011, 23:14
Nie do końca się z Tobą zgodzę. Lampka z body być może w specyficznej sytuacji spełni rolę o jakiej piszesz, ale od tego zasadniczo jest funkcja redukcji czerwonych oczu. Tym bardziej, że od momentu ostrzenia = wysłania światła z body, do czasu wyzwolenia migawki może upłynąć nieco czasu. Przynajmniej u mnie tak często bywa, gdy po zablokowaniu ostrości jeszcze dokonuję przekadrowania.
Nie stosuje białej lampki np. przy ognisku, bo powoduje iż biesiadnicy natychmiast obracają głowy w jej stronę a tego właśnie nie chcę.
Lampy takie jak np. SB-700 są już na tyle wysokie, że też trzeba mieć pecha do złapania czerwonych oczu.
Na szczęście bez względu na zastosowaną metodę i szczęście, mamy PS-a ;)
"Lampka z body" raz dziala przy ostrzeniu (jesli tak jest ustawione w menu), i drugi raz tuz przed wyzwoleniem migawki jelsli jest wlaczona funkcja redukcji czerwonych oczu (niezaleznie od tego ile czasu zajmie blokada i przekadrowanie). Przyznaje ze nie bralem pod uwage wysokosci lampy przy wystepowaniu efektu czerwonych oczu.
Który sposób lepszy? czy też może nie ma znaczenia z jakiego wspomagania AF korzystamy z lampy czy z aparatu. Chodzi mi tylko i wyłącznie o wpływ na ustawienie ostrości
To zalerzy na co ostrzysz. Jak na gładką (bez kontrastów) powierzchnię to lampka z body nic nie pomoże, a ta w lampie i owszem bo jej światło układa się we wzorek, który wytwrza kontrast. Tak więc na gładkich powierzchniach lepiej spisuje się wspomaganie AF w lampie. Z kolei czytałem że ludzie mają problemy z ostrością przy wspomaganiu z Lampy. Ja osobiście tego nigdy nie doświadczyłem więc więcej nie potrafię o tym zjawisku napisać.
Najlepiej sam spróbuj wykorzystując raz lapkę wspomagania AF z body, a drugi raz z lampy i sam oceń które ostrzejsze.
Ciekawe do jakich wniosków dojdziesz? Ja nie zauważyłem róznicy.
zotornik
20-01-2011, 17:43
Często zdarzało się tak, że jak w dużej lub bardzo dużej ciemności próbuję ustawić ostrość przy wykorzystaniu środkowego pola pomiaru ostrości i lampki z body, to pojawiające się światło co prawda "wprawiało w ruch" AF ale nie wystarcza to jej ustawienia - dzieje się tak przy niewielkich odległościach 1-2m, kiedy to promień białego światła jest jeszcze na tyle skoncentrowany, iż miejsce ostrzenia nadal pozostaje w cieniu uniemożliwiając lub utrudniając ustawienie ostrości.
W przypadku doświetlania oświetlania czerwoną lampką z Sabiny takiego problemu nie ma. I choć mam SB-900, to nie sądzę żeby tu była jakaś różnica.
Generalnie odkąd mam Sabinę używam jej wspomagania AF.
p.s. Tommii - chyba wiem o czy piszesz, ale jak pamiętam rozwój tematu to te kłopoty w jakiś przedziwny sposób były powiązane z Nikkorem 35/1,8
plusfoto
25-01-2011, 18:03
Mam takie pytanko - jak owa reaguje na spadek napięcia w aku -czy tak jak w 900 nagle przestaje błyskać czy jakoś sygnalizuje
z tego co zauwazylem, to przestaje blyskac (na wyswietlaczu chyba jest sygnalizator slabej baterii, ale steruje SB700 zdalnie i nigdy nie zwrocilem na to uwagi)
Podczas robienia zdjęć z SB 700 i 70-300VR na lampie pojawia się kompensacja ekspozycji w różnym zakresie co to może być?
lampa sugeruje kompensacje, zastosuj się do tego i zobacz co wtedy lampa wyświetli :)
zdjęcie jest zdecydowanie ciemniejsze. Wygląda to tak że robiąc zdjęcie dowiaduję się o tym dopiero po wyzwoleniu błysku dopiero wtedy na wyświetlaczu widać wartość
qwerty44
25-01-2011, 22:16
Proponuję zapoznać się z rozdziałem Instrukcji SB-700 str. C-5 - zapewne o to chodzi ... ???
to może być ten powód :) Wydarzyło mi się podczas prób z 70-300 i być może faktycznie akumulatorki nie dawały pełnej mocy. Zrobiłem już na nich ze 400 błysków i nadal działają. Teraz na próbę znowu zapięty 70-300 i efekt ten nie występuje
Mam takie pytanko - jak owa reaguje na spadek napięcia w aku -czy tak jak w 900 nagle przestaje błyskać czy jakoś sygnalizuje
Wyświetla symbol wyładowanego żródła zasilania i przestaje błyskać...
plusfoto
25-01-2011, 23:39
OK tylko czy wcześniej sygnalizuje że Aku się kończy czy robi to nagle bez ostrzeżenia. Pytam bo 900 właśnie tak potrafi robić. Błyska ,błyska i nagle jak dojdzie do wniosku że Aku za słabe przestaje bez wcześniejszej sygnalizacji.
Tak nie do końca bez ostrzeżenia.
Zanim przestanie błyskać to czas ładowania lampy wydłuża się zauważalnie, a to jest sygnał, że akumulatorki zaczynają zdychać.
Hmm... tego nie stwierdziłem bo czesto błyskam z różnymi mocami i czas ładowania zależy od nich wprost prporcjonalnie. Nie mniej sytuacja o której pisze Tommii jak najbardziej możliwa. Łatwej zauważalna jeśli sie błyska cały czas z tą samą mocą.
zotornik
26-01-2011, 12:29
OK tylko czy wcześniej sygnalizuje że Aku się kończy czy robi to nagle bez ostrzeżenia. Pytam bo 900 właśnie tak potrafi robić. Błyska ,błyska i nagle jak dojdzie do wniosku że Aku za słabe przestaje bez wcześniejszej sygnalizacji.
To jak zachowuje się "lampa" zależy od rodzaju ogniw jakie są założone.
Bateria w odróżnieniu od akumulatorów ma inną krzywą rozładowania. W przypadku baterii jest to mniej więcej stały spadek napięcia, który stosunkowo łatwo zaobserwować po przez co raz to dłuższe okresy ładowania. Natomiast akumulator ma tą krzywą bardziej płaską i na końcu jest gwałtowny spadek.
Dlatego w zależności od rodzaju akumulatorów, może się zdarzać że elektronika przed "ostatnim" błyskiem rozpoznaje jeszcze akceptowalne napięcie, ale po nim następuje taki spadek, że nie ma mowy już o żadnym błysku -stąd brak sygnalizacji o zbliżających się kłopotach.
Do tego bateria ma jeszcze zdolność częściowej "samoregeneracji". Niby się wyładowała, ale jak po chwili włączysz urządzenie to znowu przez moment działa - z akumulatorami tak nie ma, jak padnie to koniec.
Musisz wyczuć swoje akusy, bo w codziennym użytkowaniu są one tańsze niż baterie, choć osoby fotografujące np. śluby /tak słyszałem/ bazują na bateriach, bo one szybciej ładują lampę - co po części wynika z ich nominalnego napięcia: bateria to 1,5V, akumulatory to 1,2V.
plusfoto
26-01-2011, 13:27
Nie dziwi mnie to co napisałeś i z tym się całkowicie zgadzam jednak dziwi mnie zachowanie sabinki bowiem METZ jakoś to rozwiązał. Jak mi się pokaże bateria na wyświetlaczu to jeszcze trochę porobię ale mam informację że czas na wymianę, Natomiast w sabince to już w tym momencie d... b....
(...) Musisz wyczuć swoje akusy, bo w codziennym użytkowaniu są one tańsze niż baterie, choć osoby fotografujące np. śluby /tak słyszałem/ bazują na bateriach, bo one szybciej ładują lampę - co po części wynika z ich nominalnego napięcia: bateria to 1,5V, akumulatory to 1,2V.
To ciekawe ale nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Toż to sam producent lampy napisał że na bateriach alkalicznych ładuje się dłużej niż na akumulatorach NI-MH (instrukcja obsługi SB-900 strona F-21; baterie 4,0 s, a Eneloop 2,3 s). Jest to dla mnie zrozumiałe bo kondensator lampy ładuje się nie napięciem tylko prądem, a akumulatorki z racji mniejszej rezystanci wewnętrznej potrafią wypluć więcej prądu w jednostce czasu niż baterie.
A jeszcze większy prąd dają akumulatorki Ni-CD, stąd kiedyś zakazywano ich używania w lampach. Do dzisiaj się je stosuje np. w modelarstwie.
Podczas robienia zdjęć z SB 700 i 70-300VR na lampie pojawia się kompensacja ekspozycji w różnym zakresie co to może być?
czyżby to też było spowodowane słabymi akumulatorkami i nie doładowaniem lampy?
jak już pisałem wcześniej, lampa podpowiada o prawidłowym naświetleniu :)
jak już pisałem wcześniej, lampa podpowiada o prawidłowym naświetleniu :)
hm chyba raczej informuje o niewłaściwym naświetleniu bo po wyświetleniu informacji o niedoświetleniu zdjęcie jest ciemne.
A jak będzie prześwietlone będzie jasne, to chyba logiczne, więc możesz to nazywać jak chcesz, dla mnie to jest informacja czy zdjęcie jest dobrze naświetlone czy nie i tyle :)
qwerty44
29-01-2011, 12:18
Napisał rdcom
Instrukcja SB-700 str. C-5:
Niedoświetlenie wynikające z niewystarczającej mocy blysku jest wskazywane na wyświetlaczu LCD lampy SB-700 przez około 3 sekundy przez wartość ekspozycji (od - 0,3 EV do -3,0 EV).
Reasumując: lampa wskazuje, że przy zadanych parametrach (czas, przysłona, ISO, odległość) nie jest wstanie prawidłowo oświetlić obiekt. Wartość niedoświetlenia pokazuje na LCD. Lampa ma określoną liczbę przewodnią i błyśnie jak może - a że moc tego błysku często nie wystarcza - patrz wyżej "parametry ekspozycji".
A przede wszystkim "kłaniają" się podstawy pracy z lampą błyskową a nie zrzucanie winy "na akumulatorki, nie doładowanie lampy itp.".
A przede wszystkim "kłaniają" się podstawy pracy z lampą błyskową a nie zrzucanie winy "na akumulatorki, nie doładowanie lampy itp.".
oczywiście masz rację podstawy pracy z lampą błyskową to podstawa - uczę się.
akumulatorki były dosyć mocno obciążone wcześniejszą serią błysków, ale naprawdę mogę polecić Eneloopy każdemu są naprawdę super
woytec60
11-02-2011, 21:33
No to sobie sprawiłem to błyskadełko :)
Dziś.
Rozum przemawiał za SB600 ale jak pomacałem tę nowszą to już byłem stracony ;)
Trzeba w weekend przestrzelać.
I ja się pochwalę :) od disiaj jestem szczśliwym posiadaczem SB700 :)
wredniak1
27-02-2011, 20:54
No, mój kolega też wysłał zamówienie na sb-700. Może pożyczy do amatorskiego testu ;)
wredniak1
09-03-2011, 18:30
Chwilę miałem w rękach SB-700 i wrażenia amatora jak najbardziej pozytywne :) Menu rzeczywiście czytelne i bezproblemowe, fajny pomysł z tymi bocznymi wybierakami, "klawiszologia" ok, po zapięciu na sanki nie było luzów (nie wiem jak jest po intensywnym okresie użytkowania), sama lampa też nie miała luzów, wyposażenie ok, CLS działał bardzo dobrze, w TTL ładowanie przebiegało szybko... Nic nowego nie wniosłem raczej do tematu, po prostu luźne spostrzeżenia na szybko...
luźne ale sensowne i prawdziwe. SB700 dokładnie jest taka jak ja opisujesz
BialyBST
10-03-2011, 23:00
wypas lampa dla amatora: )
Karbulot
24-03-2011, 11:23
Dołączam do grona posiadaczy SB-700 :) . O lampie marzyłem od dawna, od dawna też się zbierałem za zakup Sabinki 900. Ale jak zobaczyłem w sklepie 700-tkę i to w cenie 2/3 900-tki, od razu postanowiłem ja zakupić. Ta lampa jak magnes przyciąga każdego. A że trochę słabsza, mnie nie martwi. Ja zdjęć ślubnych nie robię, lampy potrzebuję do rozświetlania cieni, doświetlania fotografii makro i przyrodniczych, czy czasem pstryknąć coś w domu. Wielkie hale i kościoły nie dla mnie, więc nie potrzebuję olbrzymiej kolubryny SB-900. Tym bardziej, że po założeniu SB-700 na D90 już jest ona wielka.
Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Irytuje trochę siłowe naciskanie klapki do akumulatorów (baterii), ale generalnie idzie się przyzwyczaić. Aha, jest leciutki luz głowicy kiedy ruszam ją w lewo i prawo, ale to chyba normalne. Też macie taki luz? Wyczułem tez lekki luz w prawo i w lewo na stopce. Nie jest to szczególnie upierdliwe, o ile się nie "wyrobi" bardziej. W tej chwili jednak zazdroszczę koledze, który ma Pentaxa. Jego lampa ma pokrętło blokujace, i lampa siedzi na aparacie jak przyspawana.
marcinez
24-03-2011, 12:04
Zdradź ile zapłaciłeś za lampę, bo jakoś nie mogę znaleźć sb 700 za 2/3 ceny sb900. Chyba że liczysz to od ceny 1500, a największą sb można kupić taniej.
Karbulot
24-03-2011, 12:52
Zdradź ile zapłaciłeś za lampę, bo jakoś nie mogę znaleźć sb 700 za 2/3 ceny sb900. Chyba że liczysz to od ceny 1500, a największą sb można kupić taniej.
Lampe kupiłem wysyłkowo w tym sklepie:
http://www.photoshop.dk/products/productlist.aspx?MenuItemId=184
Jak widać, 700 kosztuje niecałe 2000 DKK, zaś 900 kosztuje 2900. Więc to z grubsza 2/3.
Co do luzów, pojechałem do miast i sprawdziłem w sklepie fotograficznym. Tam występują identyczne objawy, więc jestem spokojny. Widać tak jest.
Dołączam do grona posiadaczy SB-700 :) . ...Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Irytuje trochę siłowe naciskanie klapki do akumulatorów (baterii), ale generalnie idzie się przyzwyczaić...
Nic nie trzeba na siłę, wystarczy wcisnąć przycisk w środku klapki i przesunąć. U mnie chodzi całkiem lekko.
Ja zakupiłem SB 700 za 1000zł i nie żałuję ani złotówki ;) Lampka warta tej ceny, super sprzęt, i genialny tylni panel, jeśli tylko ktoś nie robi zawodowo ślubów i nie bawi się na co dzień obszernym CLSem to jest to idealna opcja.
Nic nie trzeba na siłę, wystarczy wcisnąć przycisk w środku klapki i przesunąć. U mnie chodzi całkiem lekko.
u mnie też lekko poza tym luzów nie mam żadnych
Karbulot
24-03-2011, 19:15
Chodzi mi o to, że jak kręcisz lekko głowicą w prawo i lewo, to jest lekki luz 1-2 milimetrowy. Złap jedną reką za lampę na dole, drugą za palnik i kręć w lewo i prawo. Jest niewielki luz. W modelu sklepowym jest identyczny. Raczej wątpię, aby dwa modele były wadliwie. Chyba, że seria która poszła do Danii tak ma.
Chodzi mi o to, że jak kręcisz lekko głowicą w prawo i lewo, to jest lekki luz 1-2 milimetrowy. W modelu sklepowym jest identyczny. Raczej wątpię, aby dwa modele były wadliwie. Chyba, że seria która poszła do Danii tak ma.
z tym że ja mam D5000 może stopka inna ? Sprawdziłem przód/tył nawet nie drgnie prawo/lewo jest coś wyczuwalne ale ledwie ledwie.
Moja produkcja MADE IN CHINA
Karbulot
24-03-2011, 19:26
Mnie nie chodzi o stopkę, tylko o to miejsce, gdzie obracasz palnik lampy w górę oraz dookoła. Na tej osi dookoła jest właśnie luz.
Mnie nie chodzi o stopkę, tylko o to miejsce, gdzie obracasz palnik lampy w górę oraz dookoła. Na tej osi dookoła jest właśnie luz.
w tym miejscu nie wyczuwam żadnego luzu. zasugerowałem się stopką ponieważ niektórzy pisali już wcześniej o problemach z SB900 że potrafi nie łączyć
a też masz chińską wersję?
Karbulot
24-03-2011, 20:31
Tak, też mam chińską.
A co do luzu palnika, to on jest tylko, jak kręcę według tej osi, którą obracam lampę dookoła w lewo lub w prawo o 180 stopni. Kurcze, ciężko to wyjaśnić, zaraz nakręcę jakiś filmik o tym :) .
u mnie nie ma w tym miejscu luzu raczej główka lampy chodzi dosyć ciężko
Karbulot
24-03-2011, 20:47
W takim razie proszę obejrzeć ten filmik.
I nie zwracać uwage na przybrudny podkoszulek ;) .
Może inni posiadacze SB-700 by się wypowiedzieli czy maja taki luz.
http://www.youtube.com/watch?v=GjfhklutPt4
A przy okazji, czy Wasze lampy miały folie ochronną na wyświetlaczu z tyłu?
Moja przyszła bez folii i mam wrażenie, że wcisnęli mi używaną lampę.
moja nie miała folii na wyświetlaczu
Karbulot
24-03-2011, 20:53
A filmik obejrzałeś?
tak faktycznie strasznie to wygląda poczekajmy może inni użytkownicy SB700 się wypowiedzą.
a pomijając ten luz wszystko jest oki?
może przestań się przejmować i ciesz się lampką :)
Karbulot
24-03-2011, 20:57
Poczekam na opinie innych, jak Wy tez nie macie luzu jak kolega rdcom, to oddam lampę i kupię w Polsce.
Jak złapie lampę za podstawę i kręcę nią szybko w prawo i lewo, to czuje jak mi palnik sie lekko kręci.
Ale informuję, inna identyczna lampa w sklepie w Skive też ma identyczne objawy.
Ta, do której się dobierałem i dokładnie obmacywałem w FJ również miała - choć może nieco mniejszy. Co więcej, Metz 50 AF-1, którego to byłem właścicielem przez 3 dni, również miał podobny luz głowicy względem korpusu lampy.
Wydaje mi się, że po dłuższy okresie eksploatacji podobne luzy, to normalna sprawa. Możliwe, że Twój egzemplarz ma wstępnie nieco większy luz. Ja tam bym się nie przejmował.
qwerty44
24-03-2011, 21:25
Nie mam co prawda SB-700 a SB-900 - też ma "lekki" luz od nowości - z tego co wiem wszystkie lampy tak mają.
Proponuję robić zdjęcia i nie przejmować się.
Karbulot
24-03-2011, 21:28
Heh, powoli uspokajacie mnie :) .
A ja głupi założyłem w tej sprawie nowy topik...
Nie mam co prawda SB-700 a SB-900 - też ma "lekki" luz od nowości - z tego co wiem wszystkie lampy tak mają.
Proponuję robić zdjęcia i nie przejmować się.
a czy miałeś folię na wyświetlaczu?
z tego wynika że niedługo i w mojej pojawi się luzik
qwerty44
24-03-2011, 21:38
SB-900 kupiłem około 1,5 roku temu - na pewno była to "nówka - nie macana" - czy miała folię na wyświetlaczu ? nie pamiętam ale chyba nie.
SB-900 kupiłem około 1,5 roku temu - na pewno była to "nówka - nie macana" - czy miała folię na wyświetlaczu ? nie pamiętam ale chyba nie.
Karbulot potwierdza się że lampki chyba nie mają folii. Moja nie miała ale bardzo dokładnie oglądałem wyświetlacz nie możliwe żeby była używana nie było najmniejszego śladu użytkowania.
Więc już spokojnie nie przejmuj się tylko pstrykaj i błyskaj
Na mojej nówce Sb 700 też nie było foli ;)
Na mojej też nie, a wypakowywana przy mnie z zapieczętowanego kartonu:)
Karbulot potwierdza się że lampki chyba nie mają folii. Moja nie miała ale bardzo dokładnie oglądałem wyświetlacz nie możliwe żeby była używana nie było najmniejszego śladu użytkowania.
Więc już spokojnie nie przejmuj się tylko pstrykaj i błyskaj
Moja nie miała folii, nie ma nadmiernego luzu, jest Made in China (jak wszystkie SB-700).
Ale widzę nowego wirusa :( na forum - doszukiwanie się wad w sprzęcie, rzeczywistych i domniemanych (poczytajcie wątek o D7000), a nie używanie go zgodnie z przeznaczeniem.
Karbulot
25-03-2011, 10:43
Nie czytam na bieżąco tamtego topiku o 7000. Ale dzisiaj wziąłem lampę do ręki i lekko nią wstrząsnąłem. Klekotała niemiłosiernie, czuje w ręku jak jej cały palnik chodzi. Ja bardzo przepraszam, ale takiego bubla to raczej nie przyjmę. Kupuję nową lampę i oczekuję produktu na wysokim poziomie. Może i jestem czasami czepliwy, ale płacę, więc wymagam.
Nabyłem drogą kupna SB-700. Lampa bardzo fajna, ale w jednym mnie rozczarowała. W trybie commander wszystkie lampy muszą pracować w tym samym trybie. Albo M, albo iTTL. To już w korpusie mam lepiej. Myślałem, że pozbędę się klocka SB-900, ale musi zostać.
adolfik9501
30-03-2011, 22:24
Nabyłem drogą kupna SB-700. Lampa bardzo fajna, ale w jednym mnie rozczarowała. W trybie commander wszystkie lampy muszą pracować w tym samym trybie. Albo M, albo iTTL. To już w korpusie mam lepiej. Myślałem, że pozbędę się klocka SB-900, ale musi zostać.
Skutek wyciągnięcia ustawień trybu na suwak. Coś za coś. SB700 jest lampą amatorską i jak to jest w zwyczaju, by uzasadnić konieczność zakupu SB900, ma kilka "niedoróbek" względem lampy flagowej SB900. Z resztą w przywoływanym na forum teście jest również o tym mowa: nikon-sb700-wireless-flash (http://speedlights.net/2011/01/11/nikon-sb700-wireless-flash/) .
wredniak1
31-03-2011, 16:27
Pisałem wcześniej, że lampa kolegi nie ma luzów, ale sprawdziłem ponownie dokładniej - minimalny luzik jest, ale wydaje mi sie, że mniejszy niż u kolegi Karbulot (vide: filmik). Co do reszty bez zastrzeżeń... Lampa nie miała folii i też jest made in china... Zakupiona w kraju nad Wisłą :)
Jak myślicie do jakiego poziomu może spaść cena 700 ? 600 pamietam ze chyba była nawet w granicach 700 zł. Czy 700 dojdzie do 800 ? czy choćby 900 ?
Aktualnie chyba lepiej kupic 900
Jak myślicie do jakiego poziomu może spaść cena 700 ? 600 pamietam ze chyba była nawet w granicach 700 zł. Czy 700 dojdzie do 800 ? czy choćby 900 ?
Proponowałbym nie czekać. Ceny sprzętu foto stopniowo idą w górę podobno następne dostawy do Polski za 3 miesiące
Polecam lekturę tego wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=172084&page=21
marcinez
15-04-2011, 19:09
Tak najlepiej kupić 3 na zapas :)
Bartek1218
15-04-2011, 19:28
Mam małą prośbę czy mógłby mi ktoś podać cenę SB 700 ze stacjonarnego FJ?? Niestety do sklepu mam trochę daleko (ok 70km), więc nie jestem w stanie sprawdzać jej na bieżąco. Na dniach wybieram się właśnie do Opola do sklepu po "zajączka" w postaci tej lampy. A teraz mały OT. W FJ można normalnie płacić kartą??
A nie lepiej zadzwonić i się zapytać? Przy okazji dowiesz się czy mają ją fizycznie. Czasami proste sprawy są aż tak skomplikowane.
Dzisiaj kupiłem za 1055 zł, płaciłem kartą.
Bartek1218
16-04-2011, 17:54
Dzisiaj kupiłem za 1055 zł, płaciłem kartą.
No i takiej odpowiedzi się spodziewałem, dzięki za pomoc. :D;-)
Innervoice
17-04-2011, 13:19
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad Sb800.
Mimo wszystko mam jakies zboczenie do nowych sprzętów (tzn nieuzywanych). Udało mi się sprzedać d3000 i będe polował na sb700.
Mam nadzieje ze nie zawiedzie mnie przy zdjęciach na wernisażach, domowych portretach i może też (z jakims dyfuzorkiem?) do macro różnego typu.
Bartek1218
26-04-2011, 17:20
No i ja oficjalnie dołączam do klubu posiadaczy SB700. Pierwsze wrażenia: cudo tego się nie da opisać. Ogólnie jeszcze większą radość sprawiło mi bezprzewodowe wyzwalanie przez fotocelę (SU-4). Lampa godna polecenia dla amatora który od święta łapie jakąś fuchę, oraz dla osoby której szkoda kasy i która wie, że nie wykorzysta pełnego potencjału SB900.
Ja mam pytanie takie. CZy warto za 120 zł kupic 8 Eneloopów i BC700 ? Czym ta ładowarka różni się od ze tak powiem "seryjnych" tak na chłopski rozum bo to co piszą w folderach niewiele mi mowi
Zdecydowanie warto. BC700 lub 900.
Ta ładowarka nie tylko ładuje ale i mierzy każdy z akumulatorków z osobna. Można też nią zregenerować stare akumulatorki. Ja po jej zakupie oddałem wszystkie stare akumulatorki dziecku do zabawek.
zotornik
27-04-2011, 20:48
Jak Kolega wyżej - mam i używam BC 700 i 900 od kilku lat.
Po pierwsze dają Ci one konkretną wiedzę o stanie akumulatorów.
Po drugie, dzięki pierwszemu wiesz co trzeba ewentualnie zrobić z każdym z nich i możesz to zrobić właśnie na niej .
Po trzecie jak kupisz Eneloopy, to zasadniczo przestaniesz mieć jakiekolwiek kłopoty z akumulatorami ;)
Po czwarte, nie wiem czy dobrze odczytałem pytanie - za 120 zł masz 8 Eneloopów i ładowarka ?! Same akumulatorki to 9-10 zł za sztukę, więc w takiej konfiguracji ładowarka jest za 40 zł !!! Ja za swoje dawałem odpowiednio 129 i coś koło 140 zł.
Zapytam tu bo w innym miejscu odleciało w zapomnienie. CZY są podróbki eneloopów ?
Zapytam tu bo w innym miejscu odleciało w zapomnienie. CZY są podróbki eneloopów ?
odpowiem Ci KUBACZ pytaniem:
A czy są dobrze sprzedające się akumulatorki które nie mają podróbek?
a drugie pytanie: a co? chcesz kupić? :)
chce nie kupić bardziej.
Zresztą chwilowo sb700 przesunie się w czasie niestety.
zotornik
01-05-2011, 09:23
Nie słyszałem jeszcze o podróbkach, co nie znaczy że nie ma.
Jeśli zastanawia Cię różnica cenowa o której pisałem wcześniej, to nie brałbym tego za zły znak.
Miałem ostatnio do czynienia z marżami /w hurtowni/ ponad 50%, więc jest z czego opuścić ;)
Mam pytanie do posiadaczy SB700.
Jak wyłączyć tryb BL? Czytałem instrukcję , ale nie znalazłem.
W tej chwili używam SB600 i tu jest to proste.Miałem 700 w rękach i nie dałem rady wyłączyć tego trybu.
Na lampie się nie da, jedyna możliwość to przełączenie w aparacie na pomiar światła punktowy, wtedy wyłącza się BL. Według mnie jest to poważne ograniczenie. W SB-900 możemy sobie wybrać tryb pracy.
adolfik9501
04-05-2011, 21:37
Mam pytanie do posiadaczy SB700.
Jak wyłączyć tryb BL? Czytałem instrukcję , ale nie znalazłem.
W tej chwili używam SB600 i tu jest to proste.Miałem 700 w rękach i nie dałem rady wyłączyć tego trybu.
SB700 nie pozwala na zmianę trybu TTL. Musisz w aparacie zmienić tryb pomiaru światła na punktowy. W trybie matrycowym i centralnie ważonym będzie zawsze TTL BL.
EDIT: Cholera jak ten czas lecie. Jeszcze "przed chwilą" nie było odpowiedzi ;)
Dziękuję z szybką odpowiedź.
Swoją drogą ,ciekawe dlaczego zostało to tak ograniczone?
Może ktoś mógłby to logicznie wytłumaczyć.
Bo przełącznik ma tylko 3 pozycje. Z tego samego powodu wszystkie grupy w CLS muszą pracować w tym samym trybie.
No i pewnie po to że jak ci coś przeszkadza (ogranicza) to dokładasz do większej siostry czyli SB-900.
mariushero
14-05-2011, 10:47
Po przeczytaniu całego wątku zdecydowałem...zamówiłem sb-700,ma czekać na mnie już w poniedziałek :) Czy oprócz zapoznania się z instrukcją obsługi,powinienem przeczytać jakiś poradnik. Możecie podrzucić jakieś linki, które przydadzą się człowiekowi,który nigdy nie używał lampy zewnętrznej? Czy oprócz zamówionej lampy+ładowarki i 4 akumulatorków przydało by się coś jeszcze na początek? Mam D5000 z obiektywami nikona 18-55 i 55-200.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Pozwoliłem sobie dla Ciebie poszukać choć szczerze sam się sobie dziwię.
http://foto.jasiu.pl/
http://merlin.pl/Lampy-blyskowe-w-praktyce_Kirk-Tuck/browse/product/1,764316.html
http://www.empik.com/z-pamietnika-lampy-blyskowej-wielka-sila-malych-fleszy-mcnally-joe,prod25040177,ksiazka-p
Jak już dostaniesz pierd.... na temat lampy
http://merlin.pl/Okiem-Strobisty-Blyskotliwy-poradnik-fotograficzny_Zeke-Kamm/browse/product/1,900972.html
mariushero
14-05-2011, 12:01
Dziękuje bardzo ;-)
mariushero
16-05-2011, 18:13
Dzisiaj przywiozłem do domu SB-700...cuudoooo! Mam szybkie pytanie - czy posiadając d5000, mogę wbudowaną lampą sterować tą nowo nabytą?
Tak, ale tylko w trybie SU-4. Obydwie lampy muszą być na M.
mariushero
16-05-2011, 18:38
Tak, ale tylko w trybie SU-4. Obydwie lampy muszą być na M.
Dziękuje bardzo. W końcu działa tak jak chciałem... już chciałem brac pożyczkę na kolejną lampę, która pozwoliłaby mi sterować SB-700 ;)
No tak, ale z tego co się orientuję, to SU-4 jest zwykłą fotocelą więc o sterowaniu typu CLS można zapomnieć, pozostaje tylko automatyka lampy.
Sb-700 nie ma automatyki, tylko manual.
Oj, no to chciałbym zamienić dwa ostatnie słowa na "tryb M" :] Odniosłem wrażenie, że koledze "mariushero" chodzi o sterowanie coś tak jakby podobne do CLS a tego w takim razie nie uświadczysz bez kolejnej SB-700/800/900 lub sterownika.
mariushero
16-05-2011, 20:46
Dzięki bardzo. Póki co starczy mi SU-4 i tak mam cały dzień wojnę w domu, bo zamiast opon do auta lampę kupiłem. Może jak mi się uda jakieś pieniądze przed małżowiną ukryć, to kupię sobie kolejną sabinkę i zacznę serię kolejnych głupich pytań na forum. Mam nadzieję, że nie czytasz tego kochanie ;)
LordYoghurt
18-05-2011, 08:02
W końcu mam i ja! Jestem zachwycony CLSem, który dla takiego amatora jak ja jest więcej niż wystarczający. Wszystkie widoczne na papierze przewagi wobec SB600 potwierdziły się w rzeczywistości. Jedyna wada, to że zestaw D90 + 17-55 + SB700 jest fatalnie wyważony i już po kilkunastu minutach palce bolą. Czyżby konieczny był grip?
koniecznie GRIP. Z gripem d90 + n70-200 + sb700 trzyma się jedną ręką i nie wyrywa aparatu z dłoni :)
Polecam, świetna sprawa.
Witam
Też polecam grip, mi się udało znaleźć oryginał za śmieszne pieniądze tu na forum :) i zestawik d90 + 16-35 + sb700 świetnie leży w ręku. A przy okazji pytanie, gdzie najszybciej (i najtaniej :P) znajdę filtr niebieski do tej lampy? Tylko chodzi mi o taki sztywny a nie folijki które są w SB 900.
Pozdrawiam
LordYoghurt
19-05-2011, 01:12
Dzięki, będę więc musiał się rozejrzeć za gripem (i nową torbą... żona mnie zabije ;-) )
@Yova
Nie słyszałem o sztywnych filtrach barwnych do SB-700. Jedyne jakie widziałem to te w zestawie z lampą - reszta to filtry żelowe.
;/ no to trzeba będzie poczekać, może nikon coś pokarze. Żoną się nie martw, kup gripa tak żeby nie widziała i powiedz że tak było ;p
Oby tylko Nikon nas nie pokarał, lepiej niech pokaże.
A na pewno żona go pokarze za gripa ;)
Koledzy mozecie napisac jak wyglada wspomaganie AF w SB700? chodzi mi o to czy tez jest taki wyrazny i mocny czerwony krzyz jak w SB600
Nie miałem SB-600 ale w SB-700 jest mocny i wyraźny czerwony krzyż :)
Nie miałem SB-600 ale w SB-700 jest mocny i wyraźny czerwony krzyż :)
Ok :) jeszcze jedno pytanko, bo nigdzie nie moge znalesc informacji - czy SB700 obsługuje tryb FP synchronizacje z krotkimi czasami?
Ok :) jeszcze jedno pytanko, bo nigdzie nie moge znalesc informacji - czy SB700 obsługuje tryb FP synchronizacje z krotkimi czasami?
może się przydać na przyszłość
http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/SB_700/SB-700_Pl_01.pdf
Ja też otworzyłem instrukcję /choć jeszcze nie kupiłem lampy/
I znalazłem coś o czy nie było, a chyba warto wiedzieć zawczasu i poszukać kolegi z odpowiednia puszką ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/sb700aktualizacjath-1.jpg
źródło (http://img152.imageshack.us/i/sb700aktualizacja.jpg/)
Czy możecie wytłumaczyć mi co to właściwie oznacza? Czy do mojego D60 nie mogę kupić SB 700??
Możesz kupić, ale jak wyjdzie nowy firmware do lampy, to go nie wgrasz. Ale zawsze możesz to zrobić na body kolegi.
Czy Nikon często wypuszcza nowy soft? Lampa SB900 już jest trochę na rynku czy był nowy soft?
adolfik9501
07-06-2011, 12:00
Czy Nikon często wypuszcza nowy soft? Lampa SB900 już jest trochę na rynku czy był nowy soft?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=78604
sokolnik
18-06-2011, 09:51
Jestem szczęśliwym posiadaczem SB-700 :)
jest świetna :)
A ja zapytam z innej beczki bo założyłem osobny temat ale nie było odpowiedzi. Dlaczego z moim D90 nie mogę ustawić mojej SB700 tak by dawała błysk na tylną kurtynę bez przedbłysków monitorujących.
W moim D90 aby ją zastosować przypisałem sobie do klawisza AE-L przełączłem pokręło na S i..... no wlasnie i nie działa.
Doszedłem do tego że aby zadziałało z wbudowaną lampą muszę przełączyć w menu E2 - sterowanie lampą wbudowaną na pozycję C - sterownik błysku
Wtedy lampa wbudowana działa dając odpowiednią ekspozyję zatrzymując błysk pomiarowy.
Ale po podłaczeniu SB700 - owszem błysk pomiarowy jest zatrzymywany ale ekspozycja jest niewłaściwa - zdjęcie prześwietlone.
Mam w związku z tym pytanie - jak uruchomić w D90 i SB700 blokadę błysku abym mógł w trybie preselekcji czasu focić na tylna kurtyne bez przedbłysków pomiarowych ?
lukas_jack
28-06-2011, 14:10
Mam pytanie do osób posiadających zestaw d90 + sb700. Właśnie chcę kupić do mojej d90 sb700, ale nie mogę w necie znaleźć informacji, czy jakikolwiek wyzwalacz radiowy będzie z nią (i w tym zestawie) współpracował. Prosiłbym kogoś, kto używa wyżej wymienionego zestawu, aby napisał konkretny model wyzwalacza radiowego (najlepiej takiego do 200 zł), który działa mu z d90 i sb700. Z góry dzięki!
A po co Ci radiowy? CLS nie wystarczy?
A jeśli radiowy, to z iTTL?
lukas_jack
29-06-2011, 17:48
To może zapytam inaczej, czy budując amatorskie domowe studio przeznaczone głównie do portretowania, które na początku będzie wykorzystywało jedną lampę - sb 700 (z czasem będzie rozbudowywane o kolejne lampy) z parasolką i do wyzwalania lampę wbudowaną w d90, wystarczy w zupełności CLS, czy to będzie za mało i należy rozejrzeć się za innym sposobem wyzwalania lamp. Do tej pory korzystałem z systemu Pentax i Metza Af-1 50, ale prawie wcale nie wykorzystywałem go w zdalnym wyzwalaniu.
wystarczy, pomyśl tylko o jakimś patencie (lub nikonowskim szpeju) do przesłonięcia wbudowanej-aby nie miała wpływu na ekspozycję.
ps: ja przesłaniam dekielkiem od obiektywu;)
lukas_jack
29-06-2011, 18:58
Dzięki wielkie, czyli chyba jednak będzie sb 700, chociaż Metz 50 w cenie 719 zł trochę kusi ;).
wystarczy, pomyśl tylko o jakimś patencie (lub nikonowskim szpeju) do przesłonięcia wbudowanej-aby nie miała wpływu na ekspozycję.
ps: ja przesłaniam dekielkiem od obiektywu;)
Albo wystarczy w menu aparatu ustawić "--" dla wbudowanej lampy.
zotornik
29-06-2011, 20:47
Było na ten temat wiele razy !
Ustawienie w korpusie opcji "--", nie wyklucza całkowicie błysku lampy wbudowanej. Owszem minimalizuje błysk, ale jest on nadal wykonywany - gdyż to on wyzwala zdalną lampę.
Ten mini błysk jest bardziej dokuczliwy przy fotografowaniu połyskliwych elementów, które mogą od niej złapać blik - ale nie wykluczone jest też że pojawi się np. w oczach modelki.
Stąd stosuje się np. SG-31R / http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Flash-Couplers/4905/SG-31R-IR-Panel-for-Built-In-Flash.html /, który przepuszcza wiązkę światła potrzebną do wyzwolenia lampy - a "białe" światło odcina.
Było na ten temat wiele razy !
Ustawienie w korpusie opcji "--", nie wyklucza całkowicie błysku lampy wbudowanej. Owszem minimalizuje błysk, ale jest on nadal wykonywany - gdyż to on wyzwala zdalną lampę.
Ten mini błysk jest bardziej dokuczliwy przy fotografowaniu połyskliwych elementów, które mogą od niej złapać blik - ale nie wykluczone jest też że pojawi się np. w oczach modelki.
.
A nie jest tak, że te przedbłyski sterujące są robione przed otwarciem migawki ??
Na moją logikę tak powinno być, aczkolwiek uczciwie mówiąc nie sprawdzałem tego.
zotornik
29-06-2011, 22:09
Poszukaj wątków na ten temat, jest ich kilka /-naście/
Np. w powiązaniu z SG-31R http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=sg-31&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1309378079-4f62b5a2b72db6e87538d8a2ac4c4424921a7da6&do=dosearch&quicksearch=1&title=
Błysk wyzwalający to nie to co przedbłyski i na 100% potrafi załapać się na zdjęciu niechciany.
żeby się dzielić wiedzą z innymi, trzeba ją najpierw mieć ;P
lukas_jack
30-06-2011, 15:28
Kupiłem sb700, po pierwszych testach mogę powiedzieć, że jest rewelacyjna. Mam porównanie z Metzem 50 AF-1 i w sb o wiele większa ergonomia, intuicyjność. Warto było zapłacić trochę więcej.
Witam.
Krótkie pytanko. Mam d90 + SB900. Korzystam z niej często jako zdalnej wyzwalanej przez lampę wbudowaną; rozumiem, że da radę sterować poprzez menu aparatu i wyzwalać obie lampy korzystając z iTTL - powiedzmy SB900 na +1EV a SB700 na -1/3EV itd? bo coś mi tu się namieszało z tymi trybami M (ktoś pisał, że tylko w trybie M - nie bardzo rozumiem.
Możesz tak zrobić. D90 ma dwie grupy i każdą możesz ustawić dowolnie.
Problem jest, jak chcesz wyzwalać z SB-700, wtedy wszystkie grupy muszą pracować w tym samym trybie, ale korekcję już można ustawiać indywidualnie.
hipcio_stg
12-09-2012, 19:38
Już uwielbiam moją SB 700 z pięknego złotego kartonika! Dopiero człowiek docenia możliwości CLS! Nie mogę się doczekać następnej...
PS. Jest już jakiś upgrade oprogramowania do tej lampy?
Wiadomo co będą "apgrejdować"?
Wiadomo co będą "apgrejdować"?Pewnie oprogramowanie lampy…
Witam,
SB700 użytkuję od grudnia ubiegłego roku i do tej pory żadnych kłopotów. Aż do wczoraj, kiedy to raz błyskała, a raz nie. Okazało się, że występuje brak łączności w stopce. Co prawda od samego początku z moim D90 był pewien luz w stopce, ale nigdy nie zdarzyło się, aby po wciśnięciu spustu lampa nie chciała błysnąć. Ponowne wypięcie i wpięcie lampy za bardzo nic nie dawało. Dopiero lekkie poruszenie w lewo/prawo sprawiało, że aparat wykrywał lampę.
Moje pytanie: czy da się jakoś zmodyfikować zatrzask lampy, albo coś zrobić w stopce, aby nie następowało rozerwanie?
Czytałem kiedyś w jakimś wątku o D700, że ludzie kombinerkami sobie naginali stopkę jak się wyrobiła i była za luźna... jak boisz się takich eksperymentów to pozostaje chyba wymiana
W ciągu 8 miesięcy się taki luz zrobił? Mocno eksploatowałeś zestaw?
Hmm, raczej niewiele, używam tylko amatorsko. Byłem dwukrotnie na weselu, gdzie pobłyskalem i ze 3 razy na chrzcinach w kościele. Wydaje mi się, że to z powodu dość ciężko obracającej się głowicy, jakoś w tanim Sunpaku nie było blokady, a i obracał się znacznie łatwiej.
Nie boję się użyć kombinerek, ale dziwi mnie te spasowanie stopki...
To nieciekawie :/
Pytam, bo mój następny zakup to najpewniej będzie lampa i myślałem właśnie o SB700, ale to co piszesz mi się nie podoba...
sokolnik
16-09-2012, 22:16
ja też mam delikatny luz na stopce... ale kilka razy podnosiłem aparat z lampą na stopce właśnie łapiąc za lampę, może dlatego. jestem bardzo zadowolony z lampy i jedyne co mi przeszkadza, to brak wskaźnika poziomu baterii
Co jakiś czas mam okazję używać Metza 48 AF-1, tam dokręca się kółkiem i nie ma żadnego luzu, ale nie ukrywam, że bardziej mi się podoba SB700. Choć po tym co napisał KamilM pewnie przed kupnem znowu się zacznę zastanawiać...
Tomasz_FK
25-09-2012, 11:14
SB700 użytkuję od grudnia ubiegłego roku i do tej pory żadnych kłopotów. Aż do wczoraj, kiedy to raz błyskała, a raz nie. [...]
Moje pytanie: czy da się jakoś zmodyfikować zatrzask lampy, albo coś zrobić w stopce, aby nie następowało rozerwanie?
Na początek spróbuj po prostu przeczyścić styki. Jak to nie pomoże to wtedy kombinuj dalej.
rabbitzzz
30-05-2016, 09:44
Piszę tu bo noe chcę zaśmiecać forum niepotrzebnie.
Mam okazję (a może to nie okazja) kupić lampkę SB-700 (lampa, dyfuzor, filtry, pokrowiec) za 160€ i YN-560-II (lampa, pokrowoec) za 45€.
Obroniły niby kilka uroczystosci. Stan jak wyjete z pudła, palnik bez przebarwień. Warto za tą cenę? Nie chcę nic droższego bo z lampy duzo nie korzystam ale znajomy mnie poprosił o kilka zdjęć z wesela no i w coś muszę zainwestować.
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka