Zobacz pełną wersję : test porównawczy d300, d700, d3, d3s - AF
znalazłem w sieci pewien test, jest tu cały przekrój 4 body od jakości jpg przez iso do szybkości autofocusa.
Głównie zwróciłem uwagę o AF, ponieważ ostatnio mój d700 zaczął szwankować w sztucznym świetle. Poszukałem informacji na ten tema. Tak naprawdę jest bardzo mało testów tego typu i ogólnie celność i szybkość AF w body. Od nośnie śledzenia to znalazłem tylko jakaś wzmiankę i ze działa b. dobrze, dość subiektywne spostrzeżenie ;].
Biorąc pod uwag ten test to wszystkie body maja zbliżone do siebie parametry ( nie mówiąc o cenie;) ) D700 jest nieco w tyle z AF i ma jakiś dziwny ten wykres w porównaniu do innych.
W teorii wszystkie powinny mieć identyczne parametry jednak tak nie jest
Co o tym myślicie, miał ktoś doświadczenie i możliwość porównania AF w d3s i d700 z tym samym szkłem?
Jak jest z szybkością w sztucznym bądź mieszanym świetle i jak sobie radzą w gorszym oświetleniu?
Testy:
http://www.nikonians.org/dcfp/user_files/104279.gif
http://www.popphoto.com/files/imagecache/enlarged_image/_images/201001/Untitled-1.jpg
Jak jest z szybkością w sztucznym bądź mieszanym świetle (....)
przepraszam że pytam,
ale nie wydaje mi się aby rodzaj światła stanowił jakąkolwiek różnice w kwestii szybkości AF
Kristoff81
14-09-2010, 23:40
znajomy ma D300 i D700 i na mecze piłkarskie bierze D300 bo jest mniej zawodny niż d700, a porównanie d3s z d700 to zupełnie inna liga to d3s jest obecnie najlepszą puszką Nikona.
de Fresz
14-09-2010, 23:48
przepraszam że pytam,
ale nie wydaje mi się aby rodzaj światła stanowił jakąkolwiek różnice w kwestii szybkości AF
Ma wpływ. Z tego powodu np. Pentax w K7 wzbogacił AF o czujnik barwy światła, co wydatnie poprawiło jego działanie w świetle sztucznym. Nie pamiętam już który zakres widma jest najtrudniejszy, ale coś mi się kołacze że okolice żółci-zieleni.
Kristoff81
14-09-2010, 23:51
Pentax w K7 wzbogacił AF o czujnik barwy światła, co wydatnie poprawiło jego działanie w świetle sztucznym.
i nic to nie dało dalej AF jest lipa w tym aparacie w porównaniu z Nikonem Dxxx i Dx
przepraszam że pytam,
Zobacz tu (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1363105&postcount=54)
Trochę dziwne wyniki w zestawieniu - na przykład rozkład porównania szumów porównując D700 i D300. ISO 800 lepsze w D300? ISO 1600 lepsze w D300?
Mnie zastanawia test rozdzielczosci: D700 i D3 maja podane ISO200, a D300 ISO200-6400 - WTF?
porównanie d3s z d700 to zupełnie inna liga
miało byc porównanie d700 z d3 ale nie zdążyłem edytować tekstu.
Też zauważyłem rozbieżności w ISO i jest trochę niespójne, ale nie o tym temat.
Z testów wynika że AF radzi sobie gorzej niż inne puszki ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć na podstawie z własnego doświadczenia?
Też zauważyłem rozbieżności w ISO i jest trochę niespójne, ale nie o tym temat.
...
Nie uważasz, że jeżeli dane w porównaniu nie są wiarygodne (delikatnie rzecz ujmując) w jednej części, może to także świadczyć o całej reszcie? ;) Tym bardziej, że łatwiej porównać ISO niż puszki z bardzo podobnym AF.
Trochę dziwne wyniki w zestawieniu - na przykład rozkład porównania szumów porównując D700 i D300. ISO 800 lepsze w D300? ISO 1600 lepsze w D300?
Dlaczego uważasz że to dziwne??
Przez ostatnie trzy lata było setki porównań D300 vs D700 i zawsze wyniki wskazywały na to że D300 ustępuje D700 dopiero od ISO 2000. Takie są wyniki matematycznych analiz obrazka co widać również i w tych testach.
Łukasz
...........D300 ustępuje D700 dopiero od ISO 2000.........
tak tak
stachmuszel
16-09-2010, 07:22
Chyba ktoś tu nie miał D700 w ręku :-). D700 ma mniejsze szumy, większy DR, zakres tonalny etc na każdej szułości w porównaniu z D300/s. Łącznie do kupy daje to ponad 2-2.5 EV różnicy.
http://dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/(appareil1)/441|0/(appareil2)/614|0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon
Ale aby być w temacie z moich doświadczeń wynika, że w porównaniu z moim D200 AF w tym starszym jest chyba szybszy i celniejszy od tego w D700. Choć śrubokręt jest naprawdę zaje.... Stare szkła np. N50, N85 zachowują się jak AF-S albo i lepiej.
Pozdr.
znajomy ma D300 i D700 i na mecze piłkarskie bierze D300 bo jest mniej zawodny niż d700, a porównanie d3s z d700 to zupełnie inna liga to d3s jest obecnie najlepszą puszką Nikona.
Pewnie do sportu też bym wolał D300 ale nie ze względu na "lepszy czytaj. celniejszy" AF bo tego nie zauważyłem mając te korpusy. To co przemawia za D300 to rozkład pól AF (prawie cały kadr) oraz crop.
Śledzenie AF 3D po całym kadrze jest zdecydowanie pewniejsze, że obiekt nie "ucieknie", a crop wiadomo :)
Dodam jeszcze że nie mam absolutnie żadnych powodów do narzekania na AF w D700.
Przez ostatnie trzy lata było setki porównań D300 vs D700 i zawsze wyniki wskazywały na to że D300 ustępuje D700 dopiero od ISO 2000. Takie są wyniki matematycznych analiz obrazka co widać również i w tych testach.
Łukasz
Bo używałem i D300, a aktualnie D700 :roll:. Tu nie trzeba matematycznych analiz a 5 min z każdą puszką ;). Ale nie o tym temat.
Jeśli chodzi o AF, to dla mnie troszeczkę pewniejszy wydaje się ten w D700 vs D300. Mniej niecelnych strzałów szczególnie z 80-200AF-S i chyba trochę pewniej działa w 3D - chociaż rozłożenie punktów w D300 oczywiście wymiata.
Największą różnicę na plus w D700 względem D300 widzę w gorszych warunkach z mniejszą ilością światła - ale po postach na forum odnośnie takich sytuacji już sam nie wiem czy to nie moja autosugestia... ;)
Przez ostatnie trzy lata było setki porównań D300 vs D700 i zawsze wyniki wskazywały na to że D300 ustępuje D700 dopiero od ISO 2000. Takie są wyniki matematycznych analiz obrazka co widać również i w tych testach.Zawsze? Nigdy ! Co ty czytałeś??? Puść takiego linka.
bcrich77
16-09-2010, 12:26
Łukasz
Coś chyba Ci się pomieszało.
Tu masz porównanie obydwu puszek:
http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/%28appareil1%29/441|0/%28appareil2%29/440|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/Nikon
Pawel Pawlak
16-09-2010, 14:19
Nie będę oryginalny, ale trudno mi się zgodzić z tym że d300 jest słabszy w obrazowaniu od d700 dopiero powyżej iso2000. iso2000 z d700 wygląda mniej więcej jak iso640 z d300 a 2000 z d300 jak 6400 z d700.
nokinnikon
16-09-2010, 18:47
Coś chyba Ci się pomieszało.
Tu masz porównanie obydwu puszek:
http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/%28appareil1%29/441|0/%28appareil2%29/440|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/NikonDlaczego tylko pokazywane są linki do DXO czy inni takich testów nie robili. Sam mam D300 i chciałbym pomiary DXO porównać z innymi testami czy może ktoś zalinkować.
Każdy większy portal testował. Od dpreview.com po optyczne.pl. I wszystkim wychodza mniejsze szumy w D700.
bcrich77
16-09-2010, 19:42
Dlaczego tylko pokazywane są linki do DXO czy inni takich testów nie robili. Sam mam D300 i chciałbym pomiary DXO porównać z innymi testami czy może ktoś zalinkować.
Skoro pisałeś o matematycznych analizach to podałem Ci DXO.
nokinnikon
16-09-2010, 19:51
Skoro pisałeś o matematycznych analizach to podałem Ci DXO.Mój post (20) nie wspomina o pomiarach matematycznych
OK, kończmy OT, to miało być porównanie AF.
Nie wiem naprawdę jak ty mogłeś nie czytać porównań szumów D300 kontra D700/D3. Wszędzie tego pełno.
nokinnikon
16-09-2010, 20:28
OK, kończmy OT, to miało być porównanie AF.
Nie wiem naprawdę jak ty mogłeś nie czytać porównań szumów D300 kontra D700/D3. Wszędzie tego pełno.Oczywiśćie czytałem. Miałem jedynie nadzieję, że ktoś zrobił np tabelkę w której porównano wyniki pomiarów tych samych parametrów dokonanych przez różnych testujących np rozdzielczość wg DXO to tyle a wg optyczne to tyle a wg dpre... to tyle. Nieporozumienie wynikło z mojej winy bo nieprecyzyjnie to ująłem. A z precyzją i szybkością AF myślę, że szkła też mają coś "do powiedzenia"
oni maja chyba wyłączność na takie testy, ja nigdy nie spotkałem sie żeby byly na innej stronie.
mazurkiewiczm
01-03-2011, 13:19
witam ,wracając do kwesti szybkości i skuteczności AF w korpusach d3 ,d700 i d300 ( to oczywiście moje subiektywne odczucia ) najskuteczniejszy i najpewniejszy AF -nie zawiódł mnie nigdy posiada d3 , natomiast zawsze miałem problem z ustawieniem AF w ciemniejszych pomieszczeniach przy żółtym oświetleniu żarówek nikonem d700 -do tego stopnia ,że czasami w ogóle nie mógł wyostrzyć lub jeżdził po całej skali ostrości 2-3 sekundy zanim gdziekolwiek się zatrzymał, a i wtedy nie zawsze w dobrym miejscu .Problem był na tyle istotny ,że sprzedałem nikona d700.W podobnych warunkach (żółte oświetlenie słaba ilość światła) d300 radził sobie dużo lepiej -gorzej z jakością zdjęć (różnica w szumach jest zauważalna gołym okiem)
sprocket
01-03-2011, 14:46
Jestem juz troche na tym forum i jedno co zauwazylem to to ze prawie 90% opini to poprostu mylne wlasne odczucia oraz uszkodzony lub niedopracowany sprzet, zaczyna ktos nowy czytac takie bzdury i juz ma metlik w glowie, af w D700 moze i jest wolniejszy od tego z Dx ale napewno nie ma problemow w ciemnosciach. Ja wiem ze to i tak nic nie pomoze i kazdy bedzie pisal swoje ale uwaga do powaznie czytajacych - nie bierzcie wszystkiego na serio co tu wypisuja :)
Ale tutaj może nie o "zwykłe" ciemności chodzi, ale w połaczeniu z zółtym/pomarańczowym światłem czy to z lamp czy jeszcze odbitym (ściany).
Domyślam się w czym problem bo samemu nie mam D700, ale w mieszkaniu mam dokładnnie taką sytuację "testową" pomarańczowe ściany + światło z lamp halogenowych pod sufitem + obiekt w postaci pluszowego pomarańczowo/żótego tygryska i jak miałem D80 to chcąc przy świetle tylko z lamp zrobić zdjęcie to nie dało się ustawić ostrości.
Z D300s jest zdecydowanie w tym konkretnym przypadku lepiej.
mazurkiewiczm
01-03-2011, 16:08
witam ponownie,pisałem powyższe słowa o wolniejszym AF z własnego doświadczenia mając równocześnie d3 ,d700,d300 ( w tym d700 dwie sztuki) różnice były bardzo istotne, ale w szczególnych warunkach (najczęściej z podpiętym nikkorem 24-70 ) przy słabym oświetleniu niskim kontraście.
Ja także zauważylem że w ż żółtym świetle odbitym od ścian ktore dają jeszcze dodatkowe zabarwienie trochę lepiej radził sobie d300 w porownaniu do d700.Zależy także sporo od podpietego obiektywu.U mnie najgorzej w takich warunkach radzi sobie 50/1.4AFS,sporo lepiej na 24-70 afs a najlepiej radzi sobie dx-owy 35/1.8 na d700.Naprawdę ciężko uwieżyć że 35-ka za 7 stówek tak zasuwa.