Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 20mm f/2.8D - czy ktoś miał do czynienia?
Jak w tytule:) Będę wdzięczny za opinie użytkowników.
jak dla mnie jedno z najbardziej lipnych szkiel nikona....sigma 17-35 dawala ostrzejszy obraz niz ta stalka
dzisiaj podpiąłem go w sklepie, szybko odpiąłem i zapomniałem o tym szkle ;)
..to mi w zasadzie wystarczy..dzięki
jak dla mnie jedno z najbardziej lipnych szkiel nikona....sigma 17-35 dawala ostrzejszy obraz niz ta stalka
Miałem 4 szt. 20/2.8 i miałem 2 Sigmy 17-35 (z HSM i bez). Raczej nie zaryzykowałbym stwierdzeniem, że Sigma była ostrzejsza. Obrazek na pełnym otworze porównywałem też z Tamronem 17-35 i tam było bardzo podobnie. Środek ostry boki mniej. Uważam, że cena nowego Nikkora jest mocno przesadzona, używka w granicach 800-1000PLN mz do przełknięcia.
Tylko że używka kosztuje 1700-1800 pln.
Tylko że używka kosztuje 1700-1800 pln.
Uwierz mi, że bez trudu można kupić choćby u naszych sąsiadów taniej, zwłaszcza jeśli chodzi o wersję bez "D"
ja mialem dwa nikkory 20/2.8 i jedna sigme 17-35 sigma byla tragiczna ale nikkory byly tragiczne do potegi....nie chce mi sie szukac zdjec ale wierz mi to porazka...co do ceny nie komentuje bo mozna kupic ponizej 1000zl uzywke a cena nowego to absurd. Ciesze sie ze pozbylem sie zarowno nikkorow jak i sigmy;)
Sigma 20/1.8 jest przynajmniej jasniejsza;) a najsmieszniejsze jest to ze starutka sigma 18/3.5 deklasuje te wszystkie szkla (oczywiscie w swojej klasie;))
Nikkor 20/2.8D z którym ja miałem do czynienia był świetny. Ale i tak wolałem od niego Sigmę 20/1.8. Nikkor za to mniejszy, lżejszy, można po zamontowaniu tyłem na przód mieć makro 2:1... co kto woli. Sigma ma "wbudowane" 1:4, dla mnie rewelacja. Jeśli dla kogoś nie ma różnicy, czy 24 czy 20mm, to zdecydowanie wolałbym 24/2.8D, którego długo używałem i bardzo lubiłem. No, ale 24/1.4 i 24-70/2.8 pozamiatały ten temat :-) A od 20/2.8 i tak chyba wolałbym zooma 17-35/2.8, którym niedawno się bawiłem, nie mówiąc o 14-24/2.8 (pomijam ceny).
mialem przez 5 lat 20mm nikkora do wczoraj. Sprawowal sie b.dobrze i w domu i w plenerze. Jak masz mozliwosc przetestowac to tak zrob. Jedyny powod sprzedazy to planowana przesiadka na cos szerokiego typu 10-20mm
Widze w wiekszosci negatywne opinie a kupilem go przekonany opiniami na atarym forum nikona.
Strasznie drogo tam u Was. Polecam przegrzebac angielski ebay tam trafiaja sie okazje.