Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Alternatywa do dx 18-70 Nikkora ... Ratunku !

Blastha
26-12-2006, 16:09
Witam dzis mialem dosc nietypowy spacer z mym nikonem ... zakonczyl sie rozbitym filtrem uv na obiektywie oraz porysowanym szklem .... Musze szybciutko zakupic nowe szklo ... zepsute to Nikkor 18-70mm F3.5-4.5 AF-S DX.
CZy polecacie kupic jako uniwesalne poinownie to samo szklo czy moe cos znajde "lepszego " w tym przedziale cennowy. Pytam Was poniewaz jutro MUSZE juz cos zamowic .... i nie mam nawet czasu sam doprze poczytac forum i poszukac ;( Pali mi sie grunt pod nogami .... ratunku ;) !

Dzieki za wszelakie rady ....
Pozdrawiam i przepraszam za zamet

G.A.
26-12-2006, 16:29
ojj... współczuje... :-| tak na szybko to bym polecił Tamrona 17-50 2.8 jest jasniejszy, tez ostry, ma mniejsze znieksztalcenia. cena ok 1500 wiec chyba niestety troche wiecej niz nikkor 18-70. Ale jesli cena ma byc do 1000 to bym bral ponownie 18-70 lub moze naprawa? moze ktos podesle jakiegos linka? Było na forum duzo na ten temat, cos sie znajdzie.

fridrih
26-12-2006, 16:50
Ja tez polecam tego Tamrona. Też wymieniałem kita 18-70 i jestem zadowolony.

malisz
26-12-2006, 17:29
jak uniwersalnie to moze af-s dx 18-135 3.5-5.6. jakosc obrazu podobna a siega troche dalej niz 18-70. nowe chodza za ~1000zl.

Blastha
26-12-2006, 22:30
Ufff troche ochlonalem isie na chlodno przyjrzalem tym mym uszkodzenia ;)
A wiec tak ... szklo jedna nie porysowane .. to co uznalem za rysy to byly jakies zabrudzenia .... szklo wiec narazie nadaje sie do uzytku ... ,ale problem jest z roztrzaskanym filtrem (pal licho te 160 zl ktore za niego dalem ... ) wytrzaskalem z niego calkiem popekane szkielko .... ,przy uderzeniu o asfalt nieco sie odkrztalcil widac gwint filtra i chyba zasklepil z gwintem obiektywu .... i za zadne skarby go nie idzie wykrecic .... nawet obcazkami itd .... wiec mam obiektyw ,ale bez mozliwosci zalozenia ponownie filtra ..... moze macie jakies sposoby na odkrecenie tego bo ja juz nie mam pomyslu ;) ....

Dzieki za wszelakie rady orazodpowiedzi dotyczace zapytania o kupno szkla ;) ....

ALF
27-12-2006, 15:01
pokaż zdjęcie z bliska z obu stron...tak to ciężko powiedzieć...mnie po walnięciu w skałę też wbiło nieco UVkę, ale pomogło rozcięcie, a właściwie rozerwanie do wnętrza - bardzo ryzykowne, bo można uszkodzić przednią soczewkę :) na szczęście to była 135, więc soczewa nie wystawała :D

Blastha
28-12-2006, 11:37
pokaż zdjęcie z bliska z obu stron...tak to ciężko powiedzieć...
NIe mam innego szkla by zrobic fotke tego obiektywu ;)
Moze wieczorem zalatwie jakis drugi aparat to zrobie fotki ...
A jak najlepiej sprawdzic czy szklo po tym uderzeniu nie robi "wadliwych" fotek ? Bo na pierwszy rzut oka fotki wygaldaja dobrze ...

dzieki