PDA

Zobacz pełną wersję : dokupienie RAMu do netbooka - ma sens ?

mibartek
14-09-2010, 15:05
mam netbooka asus eee pc 901 (procek atom 1,6, 1gb ram 533mhz)
i ostatnio coraz częściej zdarza mi się obrabiać na nim zdjęcia. Problem w tym, że trochę "zamula".
jako, że procka wymienić się nie da ;-) to mam pytanie:
czy dołożenie ramu do 2gb/4gb coś pomoże ? (właściwie to będzie chyba 3gb a nie 4 bo mam xp i podobno więcej nie widzi, a 2+1 odpada bo jest tylko jedno złącze RAM)
wiem że max szybkość obsługiwanego RAM to podobno 667mhz.
czy ma to sens ? no i jeżeli tak to jakiego RAMu ewentualnie szukać?
z góry dzięki za odpowiedzi

a no i zapomniałem dodać, że chodzi mi tylko i wyłącznie o skok wydajności przy obrabianiu zdjęć - głównie Capture NX2. W gry na nim nie gram.

DonArturo
14-09-2010, 15:38
oczywiście, że ma to sens. tym bardziej, że chipset graficzny zjada trochę RAM, a style w XP(jeśli są włączone) również dużo pożerają .
a masz to np tutaj http://allegro.pl/pamiec-ram-1gb-do-asus-eee-pc-eeepc-i1228669826.html

mibartek
14-09-2010, 15:40
oczywiście, że ma to sens. tym bardziej, że chipset graficzny zjada trochę RAM, a style w XP(jeśli są włączone) również dużo pożerają .
a masz to np tutaj http://allegro.pl/pamiec-ram-1gb-do-asus-eee-pc-eeepc-i1228669826.html

1gb właśnie mam - chciałem więcej ;-)
zastanawia mnie właśnie też sens kupowania 2gb vs 4gb

Greg77
14-09-2010, 15:45
Do xpka 2gb bedzie juz super, mulic bedzie bo procek nie jest demonem predkosci....no ale netbooki tak maja;)

DonArturo
14-09-2010, 15:47
skoro jest tylko jeden slot, to kup kość 2 GB
http://allegro.pl/so-dimm-kingston-2gb-ddr2-667-533-cl5-gwar-fv-i1229362044.html

mibartek
14-09-2010, 15:48
Do xpka 2gb bedzie juz super, mulic bedzie bo procek nie jest demonem predkosci....no ale netbooki tak maja;)

czyli więcej nie ma sensu ?
ogólnie jak odpalę NX2 i patrzę na wykresy pod alt+ctrl+del w wydajności to procek rzadko ma powyżej 90% - za to RAMem mieli ciągle ;-)
co do xpka to nie wykluczam tego, że kiedyś postawię na nim 7kę - 200zł kosztuje upgrade z xp więc nie jakaś kosmiczna kasa.

DonArturo
14-09-2010, 15:57
szybkość komputera to składowa wielu czynników- procesor, ram, częstotliwość ram (obecny standard to 1066), SYSTEM itp
polecam przesiadkę na Maca :)

mibartek
14-09-2010, 16:12
szybkość komputera to składowa wielu czynników- procesor, ram, częstotliwość ram (obecny standard to 1066), SYSTEM itp
polecam przesiadkę na Maca :)

MAC to moje marzenie już od dawna ;-) ale cenowo na razie dla mnie niedostępne.

ku6i
14-09-2010, 22:56
Zobacz w specyfikacji netbooka, czy Ci łyknie te 4 GB, wiele ma ograniczenie do 2 GB. A W7 na netbooku z 1 GB mija się z celem, 2 GB to przyzwoite minimum - znam to z autopsji.

Greg77
15-09-2010, 01:27
czyli więcej nie ma sensu ?
ogólnie jak odpalę NX2 i patrzę na wykresy pod alt+ctrl+del w wydajności to procek rzadko ma powyżej 90% - za to RAMem mieli ciągle ;-)
co do xpka to nie wykluczam tego, że kiedyś postawię na nim 7kę - 200zł kosztuje upgrade z xp więc nie jakaś kosmiczna kasa.

Wiesz co do W7 to bym sie jeszcze zastanowil, jest to system bardzo podobny do Visty, jedynie nieco mniej zasobozerny (ale minimalnie mniej).....sam pracuje na W7 z tym ze na stacjonarce to inna historia.
RAMu dokup bo to nawet zalecane przy tej ilosci ktora masz....co do slotow, poczytaj dobrze w necie czy napewno ma jeden, spotkalem juz laptopy ktore mialy jeden slot od spodu a drugi pod klawiatura (to byla jakas seria della ale nie pamietam ktora)....
Jezeli zdecydujesz sie na update do W7 to dowiedz sie czy mozesz zainstalowac 64bitowa wersje, wtedy warto kupic 4gb ram, ale obawiam sie ze ten XP jest 32bit i chyba (zaznaczam chyba) nie mozna robic upa do wersji 64bit z wersji 32bit, wiaze sie to ze zmiana struktury systemu.
Kolejny problem to sterowniki do tego netbooka pod wersje 64bit.....

ku6i
15-09-2010, 17:48
Wiesz co do W7 to bym sie jeszcze zastanowil, jest to system bardzo podobny do Visty, jedynie nieco mniej zasobozerny (ale minimalnie mniej).....sam pracuje na W7 z tym ze na stacjonarce to inna historia.
RAMu dokup bo to nawet zalecane przy tej ilosci ktora masz....co do slotow, poczytaj dobrze w necie czy napewno ma jeden, spotkalem juz laptopy ktore mialy jeden slot od spodu a drugi pod klawiatura (to byla jakas seria della ale nie pamietam ktora)....
Jezeli zdecydujesz sie na update do W7 to dowiedz sie czy mozesz zainstalowac 64bitowa wersje, wtedy warto kupic 4gb ram, ale obawiam sie ze ten XP jest 32bit i chyba (zaznaczam chyba) nie mozna robic upa do wersji 64bit z wersji 32bit, wiaze sie to ze zmiana struktury systemu.
Kolejny problem to sterowniki do tego netbooka pod wersje 64bit.....

Greg, na 99% nie wrzuci więcej, o ile się nie mylę, nie ma na rynku netbooka z 2 slotami. A co do tych 64 bitów to się trochę rozpędziłeś, ten Atom jest 32-bitowy.

Greg77
15-09-2010, 18:21
Greg, na 99% nie wrzuci więcej, o ile się nie mylę, nie ma na rynku netbooka z 2 slotami. A co do tych 64 bitów to się trochę rozpędziłeś, ten Atom jest 32-bitowy.

No wlasnie nie sprawdzilem co ma w srodku ten netbook:D

mibartek
16-09-2010, 00:55

znajomy ma MSI Wind U100 i ma 2 sloty. Patent taki jak wspomniany wcześniej, że drugi jest gdzieś schowany.
ja jestem już umówiony na "badanie" jak to jest u mnie.
na 100% pójdzie kość 2GB - pytanie tylko czy "na dokładkę" czy "na zamianę" ;-)

dzięki wszystkim za odpowiedzi

Greg77
16-09-2010, 01:11
znajomy ma MSI Wind U100 i ma 2 sloty. Patent taki jak wspomniany wcześniej, że drugi jest gdzieś schowany.
ja jestem już umówiony na "badanie" jak to jest u mnie.
na 100% pójdzie kość 2GB - pytanie tylko czy "na dokładkę" czy "na zamianę" ;-)

dzięki wszystkim za odpowiedzi

A jednak:D

Ale znalazlem ze nie wlozysz wiecej jak 2gb:( Patrz (http://www.frazpc.pl/artykuly/263891,ASUS-Eee-PC-901-i-1000HD---Eee-PC-w-pelnym-skladzie.html) no i na 99% jeden slot, wiec jedna kosc:(

mibartek
16-09-2010, 01:26
no czyli będzie 2gb - zawsze to coś więcej.

sidek
17-09-2010, 00:07
mam MSI Wind U100 i mogę potwierdzić, że ma 1 slot na pamięć.
Też od razu tego samego dnia kupiłem netbooka i dodatkową pamięć do niego (mam łącznie 2GB). Wg mnie wciskanie do netbooka jak najwięcej pamięci jest bez sensu. O ile pomiędzy 1GB a 2GB RAM może być widać różnice (pewnie i tak niewielką) to kombinowanie jak włożyć mu więcej mija się z celem. Raczej nie będzie to rozsądne, bo przy tak kiepskiej konfiguracji sprzętowej, dodatkowy ram i tak nie będzie spełniał swojego zadania.
lepiej kupić używanego notebooka i go rozbudować. BTW na netbooku raczej nie da się pracować. Może powienienem powiedzieć inaczej: jak można pracować na netbooku? Przecież to maleństwo nadaje się tylko do przejrzenia poczty, czy korzystania z netu, oglądania filmów gdzieś poza domem.

mibartek
17-09-2010, 13:12
no a jak poza domem przyjdzie mi wywołać RAWA ? ;-)
czasem mi się zdarza, że robię zdjęcia i ktoś potrzebuje "na już"
czasem na uczelni między zajęciami też "z nudów" odpalam sobie jakieś stare RAWY

pipol
19-09-2010, 14:54
Greg, .... o ile się nie mylę, nie ma na rynku netbooka z 2 slotami.... .

Mam, no już powiedzmy wiekowego Acera. Ma 2 sloty. Jeden był pusty a w drugim było 512MB. Jak miałem zainstalowanego PS7 dołożyłem RAM do 1,5GB – starczało. Po przejściu na CS4 było na styk. Zmieniłem na 2GB i jest wyraźnie lepiej. Niestety więcej RAMU nie widzi.

GrzegorzPPP
19-09-2010, 15:46
Mam nadzieje, że kolega nie pogniewa się jeśli wbiję mu ze swoim pytaniem :)

Otóż chcę kupić netbooka.

Dokładnie Asus Eee PC 1001PX
http://allegro.pl/asus-eee-pc-1001px-n450-1gb-160gb-9h-win-xp-czarny-i1219985062.html

Ludzi rożnie wypowiadają się o netbookach, więc liczę na forumowiczów, którzy zawsze dobrze doradzają :)

Sprzęt będzie służył do przeglądania stron internetowych, gg, skype i nic więcej.

Zastanawiałem się nad laptopem, ale potrzebuję czegoś mniejszego, tańszego i mniej prądożernego.

ku6i
19-09-2010, 15:47
Pardon, faktycznie czesc netbookow ma 2. spotkanie, widocznie ja mialem pecha trafic na nowego Asusa z 1 slotem. Tylko co z tych 2 slotow skoro wiekszosc plyt ma ograniczenie do 2 GB..

Greg77
19-09-2010, 20:31
Pardon, faktycznie czesc netbookow ma 2. spotkanie, widocznie ja mialem pecha trafic na nowego Asusa z 1 slotem. Tylko co z tych 2 slotow skoro wiekszosc plyt ma ograniczenie do 2 GB..

W laptopach tez sie stosuje takie dziwne metody.....jednak z moich googlowych obserwacji wynika, ze ten netbook (netbook autora) ma jeden slot i mozliwosc rozbudowy do 2gb

photofun
19-09-2010, 21:11
jeśli mogę to się podłączę :)
mam laptopa z procesorem dual-core 1,46 GHz i grafiką GeForce 8400M. Początkowo miałem 1Gb ramu i Vistę więc szybko przesiadłem się na XP i jedną kość 0,5GB wyrzuciłem a jej miejsce zajęła 2GB. Ładnie to chodziło, ale już system trochę zasyfiony, więc planuję reinstall. Dodatkowo pojawiła się opcja kupna drugiej kości 2GB za 80zł. Kupiłbym tą drugą kość, miałbym 4GB i wtedy zainstalowałbym W7 bo mam za free z uczelni. I tu się rodzi pytanie: będzie się opłacała taka dokładka i zamiana systemu? Głównie chodzi mi o obróbkę, więc chyba im więcej ramu tym lepiej bo zdarza mi się go zapełnić...

sidek
20-09-2010, 21:25
Kupiłbym tą drugą kość, miałbym 4GB i wtedy zainstalowałbym W7...
Jeśli maiłbyś system 64-bitowy to ma sens. Jeśli 32 to i tak będziesz mógł używać tylko 3GB. Więc lepiej wtedy kupić kość 1GB. Do tego, jak używasz programów, np. Photoshopa, to też wypadałoby, abyś miał go w wersji 64-bitowej.

jerryjola
21-09-2010, 00:00
Mam nadzieje, że kolega nie pogniewa się jeśli wbiję mu ze swoim pytaniem :)

Otóż chcę kupić netbooka.

Dokładnie Asus Eee PC 1001PX
http://allegro.pl/asus-eee-pc-1001px-n450-1gb-160gb-9h-win-xp-czarny-i1219985062.html

Ludzi rożnie wypowiadają się o netbookach, więc liczę na forumowiczów, którzy zawsze dobrze doradzają :)

Sprzęt będzie służył do przeglądania stron internetowych, gg, skype i nic więcej.

Zastanawiałem się nad laptopem, ale potrzebuję czegoś mniejszego, tańszego i mniej prądożernego.

Miałem coś takiego, dokupiłem nawet baterię 8800 Ah, ale jednak brakowało mocy.

Sprzedałem, dołożyłem chyba z 300 zł, zakupiłem z sklepie w Krakowie z używanymi lapkami IBM x60 z nową baterią, procesor C2D 2x1,83 , moglem z tej cenie CoreDuo z modemem HSDPA, ale bateria podstawowa wtedy byłaby...
Bateria wystarcza mi na 4h pracy, bez ekstremalnych ustawień oszczędzania baterii...co moc, to moc, a waga i wielkość - niemal jak netbook...CNX2 także na nim hula...

photofun
21-09-2010, 00:08
Jeśli maiłbyś system 64-bitowy to ma sens. Jeśli 32 to i tak będziesz mógł używać tylko 3GB. Więc lepiej wtedy kupić kość 1GB. Do tego, jak używasz programów, np. Photoshopa, to też wypadałoby, abyś miał go w wersji 64-bitowej.

Ok. w takim razie opłaca się w ogóle dokupować ram? Żeby z 2,5 na 3GB przejść? No i czy opłaca się instalować W7 przy 2,5-3GB ramu gdy chcę obrabiać zdjęcia na tym sprzęcie?

ku6i
21-09-2010, 00:14
Miałem coś takiego, dokupiłem nawet baterię 8800 Ah, ale jednak brakowało mocy.

Sprzedałem, dołożyłem chyba z 300 zł, zakupiłem z sklepie w Krakowie z używanymi lapkami IBM x60 z nową baterią, procesor C2D 2x1,83 , moglem z tej cenie CoreDuo z modemem HSDPA, ale bateria podstawowa wtedy byłaby...
Bateria wystarcza mi na 4h pracy, bez ekstremalnych ustawień oszczędzania baterii...co moc, to moc, a waga i wielkość - niemal jak netbook...CNX2 także na nim hula...

Gdzie dokładnie kupowałeś? Nie boli Cię rozdzielczość 1024x768 przy pracy w CNX?