PDA

Zobacz pełną wersję : LR3 - mała rzecz, a wkurza...

2pompony
14-09-2010, 13:36
Witam -

i ze smutkiem melduję, że mam leki problemik, nie taki z gatunku tragicznej niemożności zrobienia czegoś, albo jakiegoś wyjątkowo dosadnego rzucania mi kłód pod nogi przez program... To raczej gatunek lekkiej złośliwości, braku zrozumienia przez program mojej małej prośby i delikatnego dawania mi do zrozumienia, żebym olał drobiazgi i nei czepiał się szczegółów...

Ale do rzeczy! Pracuję pod LRem i czasem wygodniej korzystać mi z Collections, a czasem po prostu z Folders - wiecie, panele po lewej w Library. Folders są odzwierciedleniem mojej struktury folderów na dysku rzecz jasna i są zrobione tak jak lubię i jak przyjąłem parę lat temu, jak katalogowałem zdjęćia. Są wielopiętrowe, dla przykładu:

[Architektura > kościoły > Barcelona > Sagrada Familia > detale] lub [maszyny > lotnictwo > piknik lotniczy > 2008]. Zmyślam teraz konkretne nazwy, ale tak to mniej więcej wygląda jeśli idzie o zasadę. Nie chcę jej zmieniać, bo jest dla mnie wygodna i już się przyzwyczaiłem.

I wracając do mojego problemiku z LRem - otóż ilekroć kliknę w panel Folders i chcę otworzyć te foldery, otwierają się one niektóre pootwierane do ostatniego szczebla, niektóre tylko do drugiego, czasem w ogóle tylko widać ten pierwszy poziom... Słowem są pootwierane tylko niektóre - niestety za każdym razem tak samo... Jak chcę coś znaleźć, najpierw muszę pozamykać te już otwarte - to znaczy nei muszę, ale dla jasności by się przydało. Trochę mnie to ciągłe zamykanie tego samego już męczy, prawdę mówiąc.

Najchętniej pozamykałbym wszystkie do pierwszego poziomu - i tak niech by mi się otwierały - ale nie wiem, jak to zrobić. W preferencjach nei odnajduję czegoś o tym, zamykanie programu na różne sposoby nie skutkuje, a czegoś takiego jak Save Catalogue LR nie ma.

I co Wy na to?

Vinci
14-09-2010, 14:21
U mnie otwiera sie "na tych samych poziomach katalogów" na jakich zamykam program. Ma to swoje plusy, bo jeśli grzebie w różnych folderach i zamykam program bo nie mam czasu, to po otwarciu mam gotowy układ zapamiętany przez program. Ale pomysł, by jednym prztyczkiem zamykać katalogi np do poziomu "x" (poziom do zdefiniowania przez użytkownika) wydaje mi się fajny. Napisz do Adobe, może wrzucą do następnej wersji :)

2pompony
14-09-2010, 14:31
U mnie otwiera sie "na tych samych poziomach katalogów" na jakich zamykam program.

Byłbym szczęśliwy, gdyby u mnie tak było... Ten skubany gdzieś pamięta ustawienie, jakie mu zostało sprzed miesiąca czy coś i teraz nie daje sobie tego wyperswadować...

2pompony
11-10-2010, 17:56
Dzięki, byliście bardzo pomocni. :)

Rozwiązałem problem.

sote
19-10-2011, 08:55
Bombel - tak dla potomnosci - co zrobiles ze problem rozwiazales?