Zobacz pełną wersję : D90, blokada ekspozycji
Witam. Czytałem instrukcję lecz nie rozumiem jednej rzeczy. N D90 i blokada ekspozycji. Tryb A, Jak zblokować światło na jasnym niebie, przekadrować aby pkt. ostrości był na drzewach i dopiero potem ustawić ostrość. Jak blokuje światło to i też ostrość która nie chwyta mi nie niebie. prosiłbym o wytłumaczenie mi tego przy pomocy przykładu :-)
Kliknij INFO -> Przycisk AE-L/AF-L -> Funkcja przycisku -> UStaw : Tylko blokada AE - W tedy ostrość bedzie łapał, ale jak wciśniesz to zablokouje czasy i przesłone, ale ostrosć nie
dominikpl72
14-09-2010, 18:31
Dla pełniej informacji dodajmy jeszcze, że są dwa tryby blokowania AE - blokowanie z wciśniętym przyciskiem AE (cały czas trzeba trzymać wciśnięty przycisk), i włączanie/wyłączanie blokady (pierwsze wciśnięćie powoduje włączenie blokady AE, kolejne wciśnięcie powoduje wyłączenie blokady AE)
A czy przy stałym włączeniu blokady puszka sygnalizuje to w jakiś sposób w wizjerze? Zawsze używałem tylko blokowania ze stałym przyciskaniem AE.
Tak, informuje w wizjerze :)