Zobacz pełną wersję : SB-28 i f55 pytanie ..... jak właczyc podświetlacz z lampy
Kupilem a raczej dostalem na gwiazdke sb-28 mam to do nikona f55 pytanie czy da sie przy tej konfiguracji właczyc redukcje czerwonych oczu i czy lampa w tej z tym aparatem moze (powinna?) miezyc swiatło ??
Witaj!
Niestety nie mialem okazji focic na F55 ale wydaje mi sie ze ten korpus ma redukcje czerwonych oczu. Powinna byc taka ikonka przedstawiajaca "oko". Mysle ze napewno ta opcja jest osiagalna w F55 skoro byla w starszym F50...
Pytasz czy lampa mierzy swiatlo.... raczej to aparat ma pomiar blysku przez obiektyw badz go nie ma. F55 takowy ma. Lampa sama w sobie tez posiada czujnik mierzacy natezenie swiatla, tylko mowi sie wowczas o automatyce tyrystorowej, oznaczonej z regoly na lampie litera "A". Lampa SB-28 rowniez takowa posiada.
Niestety nie wiem czy ze swoim body wykorzystasz wszystkie mozliwosci lampy typu blysk stroboskopowy lub blysk na druga kurtyne migawki.
Z przodu lampy pod palnikiem znajduje sie reflektorek, ktory zajmuje sie redukcja czerwonych oczu. Ustawiane jest to z korpusu aparatu.