Zobacz pełną wersję : Jaki telewizor do 2000 zł?
Witam!
Chwilkę popatrzyłem ale nie wiem co wybrać LCD, plazma, led( to akurat chyba za drogie)...
Jako, że nie mam większego pojęcia w tym temacie proszę o radę.
Kwota to 2000 zł
Przekątna coś około 40 cali (32 może być za mały)
Preferowałbym jakieś firmy typu Sony, Panasonic (Koreańczyki odpadają)- ma być coś dobrego
Jak to jest z FullHD 1920 vs rozdzielczości 13xx?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i jak coś to postaram się precyzować.
Dobry to akurat jest Koreańczyk. I tak Samsung chyba robi matryce dla większości producentów. I ja osobiście bym zdecydowanie Samsunga polecał
Rafał_Sz
13-09-2010, 20:53
Zadaj sobie zasadnicze pytanie: Jakie będziesz miał źródło sygnału HD?
To ja sie podepne, bo tez zaczynam sie rozgladac za nowym TV :) Wymaganai podobne: okolice 2000zl (moge troche doplacic), nie wiecej niz 42 cale, a najchetniej 40, FullHD.
Zrodlem sygnalu bedzie HTPC po HDMI.
Hmm tak myślę, to z tym HD się zapędziłem bo w HD w sumie to będzie może z 5 programów a reszta normal z Cyfrowego Polsatu.
Ale teraz nawet nawet nie ma już chyba nie HD :) Co plazma albo LCD to albo HD albo HD ready. Trza się pogodzić i cieszyć się że chociaż te kilkanaście kanałów można będzie w porządnej jakości obejrzeć
Kwestia tego co jest priorytetem, jakie pomieszczenie, co oglądasz jak głównie TV, filmy to warto rozejrzeć się za jakąś plazmą Pasikonika.
Strus, a Sony robi matryce do Nikona :mrgreen:
pzdr
Rafał_Sz
13-09-2010, 21:58
Uważam, że dla samego serialu "Dzika Rosja" który leci na Animal Planet HD warto wydać kilka tysięcy na dobry, duży ekran FullHD. Osobiście posiadam Samsunga serii 7 + HDrecorder "n" + PS3. Mi to pasi. :)
Rozumiem, ze budzet 2000zl w tym przypadku zostanie spozytkowany na zestaw wytrychow + pistolet? ;)
Rafał_Sz
13-09-2010, 22:15
Rozumiem, ze budzet 2000zl w tym przypadku zostanie spozytkowany na zestaw wytrychow + pistolet? ;)
Powiem tak. Różnica w jakości obrazu miedzy modelami za 2000 a tymi za 4000 (uśredniając) jest spora. Przy dzisiejszej dostępności rat 0% warto się szarpnąć na coś lepszego.
Ja dzisiaj sobie zakupiłem sony bravie 37 cali full HD za 1980 zł w MM w B-B na promocji.
Kupiłem głownie z myślą pod PS3 + filmy DivX + troszkę DVD + troszkę BluRay+ troszkę telewizji - ja oglądam głównie TVP Kuchnia :)
Model - sony bravia ex4 37 - po 1 dniu użytkowania mało mogę powiedzieć - bardzo fajna sprawa. Wada 50 Hz ale ja po godzince stania przy modelu 50 Hz za 2k i modelu takim samym tyle że 100 Hz za 3,4k jakoś różnic się nie dopatrzyłem poza ceną.
Rafał_Sz
13-09-2010, 22:24
Ja dzisiaj sobie zakupiłem sony bravie 37 cali full HD za 1980 zł w MM w B-B na promocji.
Kupiłem głownie z myślą pod PS3 + filmy DivX + troszkę DVD + troszkę BluRay+ troszkę telewizji - ja oglądam głównie TVP Kuchnia :)
Model - sony bravia ex4 37 - po 1 dniu użytkowania mało mogę powiedzieć - bardzo fajna sprawa. Wada 50 Hz ale ja po godzince stania przy modelu 50 Hz za 2k i modelu takim samym tyle że 100 Hz za 3,4k jakoś różnic się nie dopatrzyłem poza ceną.
Jeśli telewizor ma częstotliwość odświeżania 100Hz lub więcej, to zapewne ma wbudowaną technologię LiveMotion (jedna z nazw handlowych) - niezwykła płynność ruchu . A za to akurat warto dopłacić.
Jak dla mnie to wazniejszy jest tryb 24p od 100Hz.
kupiłem Samsunga 50 cali o symbolu PS50C6500 i teraz zastanawiam się jak mogłem oglądać 32 cale ?
no ale odległość to w porywach 5 m
niestety nie mieści się to w widełkach cenowych ale szczerze polecam
Jeśli telewizor ma częstotliwość odświeżania 100Hz lub więcej, to zapewne ma wbudowaną technologię LiveMotion (jedna z nazw handlowych) - niezwykła płynność ruchu . A za to akurat warto dopłacić.
Ja wolałbym dopłacić, żeby nie mieć tej technologii. :)
Michał Jędrak
13-09-2010, 22:54
Jeśli Bobbyx powiedział, że ma budżet 2000zł na TV to już powinno to dać ludziom do myślenia, że nie jest wielkim miłośnikiem telewizji. Nie wciskajcie mu opcji męczenia się z jakimś kredytem tylko po to, żeby miał jakiś tam TV z bajerami. Ja kupiłem 3 lata temu jakiegoś samsunga 37 cali HD-ready (czyli coś koło 1300px) za 2500 i tak czy inaczej prawie go nie używam. Niestety kanałów Full HD jest bardzo mało (pięć?). Różnicę pomiędzy HDready a FullHD widać, ale nie jest ona dramatyczna. W każdym razie ja bym nie dopłacił więcej kasy.
BobbyX, kup cokolwiek, jakiegoś samsunga i masz sprawę z głowy. Ja tak zrobiłem. Wpadłem do sklepu i spytałem czy mają jakiś telewizor 37 cali do 2500zł (3 lata tamu). Sprzedawca odpowiedział, że ma, a ja powiedziałem 'to ja poproszę'. Jestem szczęśliwy.
Gdyby od ceny telewizora zależała treść w TV, to bym sporo dopłacił, ale czy TV jest za 1499 czy za 8999, to to samo gówno leci...
U mnie chyba jedynym wyznacznikiem jest odtwarzanie .mkv i czego tylko się da, bezpośrednio z TV po USB. Gdyby nie to postąpiłbym pewnie jak Michał. Choć ja nawet nie biorę pod uwagę innych produkcji niż Szajsung. Także wpadając do sklepu żądalbym Szajsunga :mrgreen:
Jeśli Bobbyx powiedział, że ma budżet 2000zł na TV to już powinno to dać ludziom do myślenia, że nie jest wielkim miłośnikiem telewizji. Nie wciskajcie mu opcji męczenia się z jakimś kredytem tylko po to, żeby miał jakiś tam TV z bajerami. Ja kupiłem 3 lata temu jakiegoś samsunga 37 cali HD-ready (czyli coś koło 1300px) za 2500 i tak czy inaczej prawie go nie używam. Niestety kanałów Full HD jest bardzo mało (pięć?). Różnicę pomiędzy HDready a FullHD widać, ale nie jest ona dramatyczna. W każdym razie ja bym nie dopłacił więcej kasy.
BobbyX, kup cokolwiek, jakiegoś samsunga i masz sprawę z głowy. Ja tak zrobiłem. Wpadłem do sklepu i spytałem czy mają jakiś telewizor 37 cali do 2500zł (3 lata tamu). Sprzedawca odpowiedział, że ma, a ja powiedziałem 'to ja poproszę'. Jestem szczęśliwy.
Gdyby od ceny telewizora zależała treść w TV, to bym sporo dopłacił, ale czy TV jest za 1499 czy za 8999, to to samo gówno leci...
Technicznie rzecz biorac, to kanalu FullHD, czyli 1080p, nie ma zadnego. Sa kanaly HD nadawane w 1080i.
kupiłem Samsunga 50 cali o symbolu PS50C6500 i teraz zastanawiam się jak mogłem oglądać 32 cale ?
Straszne;) Ja mam kineskopowy 21 cali i żyje:) A przynajmniej kot ma gdzie spać;)
sokrates
14-09-2010, 08:16
Nie wiem kto produkuje Toshibę, ale mam do roku 32" Toshiba Regza i bardzo sobie chwalę. Nawet w bardzo słoneczny dzień obraz jest kontrastowy i czytelny (jest tam taki automatyczny system dostosowania jasności w zależności od oświetlenia pomieszczenia - ale to chyba większość współczesnych LCD taki system ma?)
to może jakiś konkret? czy też mam mówić jaki mam telewizor bla bla....
polecam Samsung'a LE37C650 ma juz 100hz - cena to ~2150zł
w budżecie zmieściłbyś się idealnie z serią 5tą i modelem Samsung LE40C550 ale już mamy 50hz ~1950zł
No dobra... to ja dorzucę parę groszy. Skoro gości tutaj raczej grono fotograficzne, które w innych przypadkach pastwi się nad krzywymi kolorów, nasycenia, ostrości, gamma i parę innych dziwnych ustawień przy obróbce zdjęć, oraz kalibracji monitorów, to mnie trochę dziwi że kompletnie wam nie przeszkadza obraz produkowany "sklepowo" przez TV. Ustawienia "predefiniowane" przez producenta w TV też mają z naturą tyle wspólnego co taczki z promem kosmicznym.
A niestety możliwości dokładnej kalibracji/ustawienia kolorów, nasycenia, jakiejś tam palety barw mają raczej TV ciut droższe niż 2k zł.
Mając kiedyś TV z predefiniowanymi ustawieniami (kino, PC, akcja.... i jakieś tam jeszcze) i mając później TV który da się "normalnie" skalibrować powiem tylko jedno... warto było.
Kanałów HD mało? może i tak, ale dla samego "Dzika Rosja" warto mieć dobrze TV ustawiony.
Lubię posiedzieć przez TV późno w nocy jak już rodzinka pójdzie spać. Głownie filmy z mkv (wiem że stratne, ale szukam zawsze jak najmniej stratne) i obrazy ISO (łącznie z FullHD). Dobrze skalibrowany TV nie męczy oczu. Jeżeli ktoś chce TV tylko jako mebel to może brać cokolwiek (i tak będzie zadowolony), ale jeżeli będzie na tym chciał czasem coś dłużej pooglądać to warto poszukać modeli które mają więcej możliwości.
Pozatym na TV teraz często ogląda się zdjęcia... może to będzie jakiś argument... ;)
Oki, a ogolnie - plazma czy LCD?;-)
Plazmy nie kupisz ponizej 42 cali. Jesli taki rozmiar Ci odpowiada, to IMHO plazma. Duzo lepsza czern i kolory, a problem z powidokami chyba juz zostal rozwiazany (bo jesli nie, to zdecydowanie LCD).
A OLED? To chyba są jakieś dobre matryce?
Telewizor OLED sensownej wielkosci (19 i 31") zaprezentowal LG na IFA 2010. Cena: jeszcze nieznana ;) Na razie maja w ofercie model 15-calowy, za jedyne 2000... euro.
Ja bede mierzyl w cos 42 cale wlasnie... Jeszcze jedno - jak programy "zwykle" (nie HD) wygladaja na plazmach i lcd? Są różnice?
Ja przed zakupem spędziłem duuużo czasu czytając różne fora. Przed różnymi TV spędziłem w salonach też wiele godzin. Sam je ustawiałem i podłączałem swoje płytki.
Po roku użytkowania Led TV z full led to teraz jednak kupiłbym plazmę. Czerń jest czarna (ŻADEN LCD tego NIE MA), kąty czasem nie też denerwują.
---
edit.
OLED - "cena nieznana" - może narazie i lepiej... taki 40" pewnie by niejednego z krzesła strącił... ;)
Rafał_Sz
14-09-2010, 12:02
Ja bede mierzyl w cos 42 cale wlasnie... Jeszcze jedno - jak programy "zwykle" (nie HD) wygladaja na plazmach i lcd? Są różnice?
Do standardowego sygnału najlepsza będzie plazma i HDready wystarczy. FullHD nie ma w tym przypadku najmniejszego sensu.
Polsar74
14-09-2010, 12:29
Złota myśl ! Swoja drogą czemu do tej pory nikt nie wpadł na to - przecież taki sposób dystrybucji programów telewizyjnych można by opatentować ;-)
A koledze należy się tytuł : Motto dnia !
Mówię to całkiem serio.
Do standardowego sygnału najlepsza będzie plazma i HDready wystarczy. FullHD nie ma w tym przypadku najmniejszego sensu.
Zgadzam się, sam mam (może tylko) 37'' i sprawdza się bdb. podłączając FullHD do SD dostajemy ciekawą mozaikową papkę.
pzdr
Mam 500GB tuner HD w C+ ale wiele programow nie jest HD i interesuje mnie jak beda wygladaly.... ;-)
de Fresz
14-09-2010, 22:33
Jak zdjęcie dmuchnięte w Szopie o 200%. No ciutkę gorzej, bo ruch się trudniej interpoluje.
A w MEdia Expert bodajże interesujące promo na 42" LG za chyba 1549?