Zobacz pełną wersję : Metz 50 AF-1
user_jgora
06-10-2012, 17:59
Ja też zamówiłem no i GonzoG również więc trochę tego mieli. Lampy dla nikona już nawet nie ma w ofercie więc pewnie wyprzedawali ostatnie sztuki.
Ja akurat zaszalalem i SB-910 zamowilem, ciagle sa jeszcze dostepne wiec musza miec jakas wieksza partie:
http://merlin.pl/Nikon-lampa-blyskowa-SB-910/browse/product/208,977228.html
Ja akurat zaszalalem i SB-910 zamowilem, ciagle sa jeszcze dostepne wiec musza miec jakas wieksza partie:
http://merlin.pl/Nikon-lampa-blyskowa-SB-910/browse/product/208,977228.html
Dzięki właśnie sobie kupiłem ;) Powinny to być nowki a nie powystawowe...
Ja nie zdążyłem :(
Za to kupiłem wcześniej 3 Metze :D
user_jgora
08-10-2012, 11:10
Ja nie zdążyłem :(
Za to kupiłem wcześniej 3 Metze :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropbox.com/u/15800048/lubie-to.png)
Ponownie witamy ze sklepu internetowego Merlin.pl!
Ta wiadomość została wysłana automatycznie ze sklepu Merlin.pl. Prosimy na nią nie odpowiadać.
Jeśli chcesz skontaktować się z naszym Biurem Obsługi Klienta kliknij tutaj lub skorzystaj z formularza na stronie Pomocy.
Przepraszamy, niestety nie możemy zrealizować zamówienia nr xxxxxx
Pozycje
(tytuł, liczba egzemplarzy, wartość)
1. EC-21096 - Nikon lampa błyskowa SB-910, 1 szt., 1118,59zł
nie są dostępne u naszych dostawców
Zamówienie zostało anulowane z powodu braku zamówionych towarów u dostawców.
Jednocześnie informujemy, że aktualizacja informacji o terminie realizacji i dostępności produktu wyświetlana na naszych stronach uaktualni się w ciągu najbliższej doby.
1. EC-21096 - Nikon lampa błyskowa SB-910, 1 szt., 1118,59zł
nie są dostępne u naszych dostawców
Zamówienie zostało anulowane z powodu braku zamówionych towarów u dostawców.
Kur**** Dzwoniłem do nich kasa ma być zwrócona w ciągu 2 dni i przepraszają...
Troche to dziwne, bowiem firma jak merlin powinna mieć stany magazynowe w systemie, posprzedawali i co? Kase wzieli a lampy niema :P oszukali nas :) choc czytając regulamin sklepu, mozna powiedzieć że mogą wystawić towar w dowolnych cenach, a poźniej odwoływać wszystko. Ja juz im na FB wpisałem me niezadowolenie :D
Też dostałem maila. Ale sie zdenerwowałem !
Ciekawe czy taką samą sytuacje mają osoby które kupiły metza
Troche to dziwne, bowiem firma jak merlin powinna mieć stany magazynowe w systemie, posprzedawali i co? Kase wzieli a lampy niema :P oszukali nas :) choc czytając regulamin sklepu, mozna powiedzieć że mogą wystawić towar w dowolnych cenach, a poźniej odwoływać wszystko. Ja juz im na FB wpisałem me niezadowolenie :D
I tak i nie. Jeśli firma ma system z weryfikacją zamówień (a większość tych poważniejszych firm ma), to towar nie schodzi ze stanu puki, go człowiek nie usunie. Więc jeśli zamówienia przychodzą w weekend to stan się nie zmienia.
Zauważyłem, że ok 1 minuty po tym ja zamówiłem Metza, w wyszukiwarce merlina już lampa się nie pojawiała, natomiast wchodząc przez bezpośredni link do lampy, nadal można było zamówić.
Podejrzewam, że system działa na takiej zasadzie:
- zamówienie towaru powoduje jego rezerwację, ale nie zdjęcie ze stanu.
- produkt pojawia się jako niedostępny dopiero gdy stan jest zerowy, a nie gdy wszystkie towary są zarezerwowane.
- jedynie zatwierdzenie zamówienia przez człowieka powoduje zdjęcie towaru ze stanu.
Ja najwyraźniej byłem ostatnią osobą, która zamówiła Metza - minutę później już wyszukiwarka merlina nie pokazywała lampy - i jeszcze w piątek dostałem maila o wysłaniu lampy.
Dzisiaj lampa powinna być u mnie - tak przynajmniej podaje DHL:
08-10-2012 07:13 Opole Przesyłka przekazana kurierowi do doręczenia
No tak, tylko jak ja zamawiałem sb-910 to w wyszukiwarce była po zamówieniu i po wpisaniu SB-910 ja pokazywało, zapłaciłem 2 minuty po zakupie, więc no wiadomo, okazji niema - ale tutaj coś nie zadziałało bo nie powinno mi pozwolić zrobić zakupów.Poobracali nasza kasą i tyle z tego mamy. Po zakupie dalej była dostępna w wyszukiwarce.
user_jgora
08-10-2012, 15:19
Faktycznie cos maja nie tak ze stanami magazynowymi, co prawda na lampe sie zalapalem i mam obecnie statut "Zamówienie jest przygotowywane do wysyłki.", ale zamawialem w sobote cos innego w ilosci 3 sztuki, a jak dzisiaj rano zadzwonilem potwierdzic dostepnosc i dopiero puscic kase - okazalo sie ze jest tylko 1 sztuka... Sam prowadze sklep internetowy i o ile produkty bedace w regularnej cenie i dostepnosci nie maja kontroli stanow magazynowych, to produkty na wyprzedazy czy w ostrych promocjach - zawsze maja ustawiona ilosc dostepna w tej cenie. Mam nadzieje ze ktos poza mna sie jednak zalapal na SaBinke...
Kerami82
08-10-2012, 20:10
Do mnie metz dotarł :).
Do mnie też dotarł. Wszystko działa. Jedyny problem to z ewentualną gwarancją - dają ją Włosi :/
A i mam pytanie: dotarł ktoś może to tego jak się blokuje klawisze ?? Pytam tak z ciekawości, bo przejrzałem całą instrukcję i nic, a w parametrach na stronie metza jak byk napisane, że ma blokadę ....
Niestety to samo. Zamówiłem w piątek około 9. Na nieszczęscie zamówiłem jeszcze sigmę 70-200 OS. Wisiała za 3400 i nie mogłem sbie odmówić.Teraz oni odmówili mi. Jestem teraz ciekaw jak będzie wyglądałakwestia zwrotu wpłaty...
GonzoG- po co blokować klawisze?
Niestety to samo. Zamówiłem w piątek około 9.
Ja zamówiłem o 12:30... Trochę dziwne.
GonzoG- po co blokować klawisze?
Mi to nie potrzebne, ale pytam, bo wszędzie w opisach 50-tki jest to jako jedna z głównych funkcji
Cała ta promocja merlina była dziwna, wygląda jak by się pozbywali całego działu foto, puszczają towar, tylko najgorsze jest to, że go nie mają. Popsuli mi całe zakupy, człowiek się cieszy ze cos nowego do zabawy będzie miał, a tu wyszedł zonk. . .
Kerami82
09-10-2012, 07:40
Do mnie też dotarł. Wszystko działa. Jedyny problem to z ewentualną gwarancją - dają ją Włosi :/
W razie problemów odeśle się do Merlina i niech oni się martwią, ale myśle że z tym rokiem gwarancji nie będzie problemu.
A i mam pytanie: dotarł ktoś może to tego jak się blokuje klawisze ?? Pytam tak z ciekawości, bo przejrzałem całą instrukcję i nic, a w parametrach na stronie metza jak byk napisane, że ma blokadę ....
Nie ma blokady klawiszy.
No nieźle, a ja zbieram na SB-700. To co teraz? Brać, czy to jakiś podstęp?? :)
Kupując Metza otrzymujesz SB-900, u mnie zdjęcia wykonane z lampą Metz 50 AF-1 we wszystkich programach do odczytu danych EXIF wyświetlany jest model lampy SB-900.
Sprawdźcie jak jest u Was.
Kupując Metza otrzymujesz SB-900, u mnie zdjęcia wykonane z lampą Metz 50 AF-1 we wszystkich programach do odczytu danych EXIF wyświetlany jest model lampy SB-900.
U mnie (D7000) nie ma żadnych info o modelu lampy.
U mnie (D7000) nie ma żadnych info o modelu lampy.
Dla potwierdzenia że tak jest wrzucam scren ekranu:
D5000 + Metz 50 AF-1 (https://picasaweb.google.com/102651880399276157459/Test?authkey=Gv1sRgCI2et97z4dG-aA#5797650731476495522)
D90 + Metz 50 AF-1 (https://picasaweb.google.com/102651880399276157459/Test?authkey=Gv1sRgCI2et97z4dG-aA#5797650765324319586)
To chyba tylko programy Nikona rozpoznają urządzenie, bo żaden inny program, który na szybko znalazłem w necie nie podaje urządzenia.
Z resztą Nissin Di622 mkI podaje się za SB-800 :)
To chyba tylko programy Nikona rozpoznają urządzenie, bo żaden inny program, który na szybko znalazłem w necie nie podaje urządzenia.
Z resztą Nissin Di622 mkI podaje się za SB-800 :)
Do odczytu danych używam PhotoME, także rozpoznaje jakiej lampy użyto, w moim przypadku nadal jest to SB-900.
Czyli jednak podstęp!! ;)
Ned Stark
04-07-2013, 21:10
Mam tego Metza już jakiś czas, ale używałem tylko na sankach body. Teraz postanowiłem w końcu ściągnąć lampę ;-), kupiłem wyzwalacz radiowy rf602n no i kurde.... Rozumiem, że muszę wybrać na lampie tryb manualny, na body też manualny... ale albo jestem kretynem albo nie ma tego w instrukcji... gdzie do cholery w tej lampie ustawia się wartość przesłony albo odległość albo cokolwiek poza mocą? Pytanie wiem, że jest idiotyczne, ale nigdzie tego nie mogę znaleźć....
dominicus
04-07-2013, 23:33
Jesteś w trybie M. Skoro nie ma iTTL i moc błysku ustawiasz ręcznie to nie ma potrzeby ustawiania wartości przysłony i odległości. Interesuje Cię tylko moc którą ustawiasz ręcznie i odległość lampy od fotografowanego obiektu (lampę przybliżasz lub oddalasz). W menu lampy możesz ustawić jeszcze zoom. Tyle w tym temacie.
Mam tego Metza już jakiś czas, ale używałem tylko na sankach body. Teraz postanowiłem w końcu ściągnąć lampę ;-), kupiłem wyzwalacz radiowy rf602n no i kurde.... Rozumiem, że muszę wybrać na lampie tryb manualny, na body też manualny... ale albo jestem kretynem albo nie ma tego w instrukcji... gdzie do cholery w tej lampie ustawia się wartość przesłony albo odległość albo cokolwiek poza mocą? Pytanie wiem, że jest idiotyczne, ale nigdzie tego nie mogę znaleźć....
Lampa nie ma automatyki własnej, a tryb manualny - więc sam wybierasz moc błysku - od 1/1 do 1/128 z krokiem co 1 EV.
Ned Stark
05-07-2013, 08:42
Dzięki wielkie ;-)