PDA

Zobacz pełną wersję : N 24-70 rear fixed tube gdzie kupić?

konrat
13-09-2010, 18:02
Drodzy forumowicze :)
Niestety, moje ulubione szkiełko miało spotkanie ze skałą, uratowała je osłona przeciwsłoneczna :) ale nie obyło się bez strat. Wgniótł się tytułowy element i zablokował możliwość "zoomowania" ;), a w czasie próby przywrócenia mu właściwej formy, częściowo się "skruszył".
Co prawda teraz szkiełko pracuje jakby nigdy nic się nie stało, ale jednak wyszczerbiona końcówka niespecjalnie mi się podoba :)

Czy może mi ktoś pomóc i wie, gdzie tę część można zakupić?
Z góry serdecznie dziękuję.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kenrockwell.com/nikon/24-70mm/images/zoom-KEN_8068.jpg)

markB
13-09-2010, 18:12
Wątpię, żeby jakikolwiek sklep prowadził tego typu części. To trzeba zanieść do lecznicy na Postępu i przygotować się na słoną opłatę. Alternatywnie można przeszukać Allegro lub e-bay czy ktoś nie sprzedaje tego szkła z uszkodzoną przednią częścią.

konrat
13-09-2010, 18:27
Hmm trochę zasmuciła mnie opinia kolegi :(
Rozebrałem szkiełko i wszystko, poza tym nieszczęsnym elementem, jest ok.

Po "naprawie" uszkodzony element wygląda tak :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://vps.cerkov.es/24.jpg)

Zapewne można było te wgniecenie odkształcić używając palnika tudzież innych skutecznych narzędzi, niestety poza zapalniczką i kuchenką na prąd, nie posiadam w domu rzeczy, którymi można by coś rozgrzać ;)
Miałem cichą nadzieję, że mechaniczne wgniecenie, mechanicznie można odkształcić, teraz już wiem, że nie :)
Ale pozytyw jest taki, że wszystko działa ;)
Być może w serwisie jest możliwość zamówienia takiej części?
Nie zostaje chyba nic innego, jak zapytać ;)

Tommy
13-09-2010, 21:59
powiedz że się tak 'wytarło' od zwykłej eksploatacji...może uwierzą i pójdzie na gwarancji ;)

darkmajin
13-09-2010, 22:56
****** mać stary to szkło trochę kosztuje nie szło trochę uważać.... chyba że spisz na kasie p_p

konrat
14-09-2010, 00:22
Osobiście nie przywiązuję zbyt dużej uwagi do kwestii materialnych, ale jak usłyszałem dźwięk padającego obiektywu (z wys. ok. 30 cm, niestety na skały) to żona myślała, że mam zawał :)
darkmajin też tak zawsze myślałem, czytając o tym, jak ludziom coś "wypada" itp.
Niestety, morze, skały, zachodzące słońce, cudna chwila, szybka zmiana obiektywu i niedopięcie futerału, które zakończyło się smutno, ale nie tragicznie :(
Poszukam więc na ebay, tudzież za granicą i w serwisie tej części, jeśli coś znajdę, to napiszę :)

KaeF
14-09-2010, 03:15
Wg wszelkich widzianych w sieci opinii i uwag, serwis na Postępu NIE sprzedaje części. IMHO należy szukać rozwalonych 24-70 na serwisach aukcyjnych. Rynek dawców przeszczepów powinien być spory;)

kamilkamien
14-09-2010, 20:07
Poszukam więc na ebay, tudzież za granicą i w serwisie tej części, jeśli coś znajdę, to napiszę :)

Jeśli znajdziesz gdzieś w sieci sklep który sprzedaje podzespoły do szitozuma to proszę o kontakt, zrobimy wspólne zamówienie bo ja też szukam od niego bebechów.

deep
14-09-2010, 20:21
Może jeszcze kilku chętnych się znajdzie to będzie się opłacało kupić nową sztukę ze sklepu i rozebrać :)

kamilkamien
14-09-2010, 20:41
Może jeszcze kilku chętnych się znajdzie to będzie się opłacało kupić nową sztukę ze sklepu i rozebrać :)

Jest w tym jakaś logika! Ale udał bym się ew. w kierunku zakupu obiektywu uszkodzonego a następnie go rozparcelować :) Może akurat?!

Szprychu
14-09-2010, 22:41
Jak coś rezerwuję SWM UNIT :D.

krzysztofz24
14-09-2010, 23:58
Jak bym rozwalil szkolo za taka kase to by mnie mocno zabolalo:-)(czyt.finansowo)...ale jak piszesz ze wszystko smiga i ok to po co naprawiac? Wyglad moze troche nie teges ale jak poza tym wszystko gra, to ja bym odpuscil. Chyba ze chcesz napisac prz ewentualnej odsprzedazy, ze nowka, funkiel nie smigana;-).

konrat
17-09-2010, 22:33
Sprzedawać nie zamierzałem, ani nie zamierzam :)
Szkiełko ok, poza ubytkiem materiału w ww elemencie wszystko gra i śpiewa.
Jeśli nie znajdę nigdzie tej części w sensownej cenie, to pewnie już tak zostanie :)