PDA

Zobacz pełną wersję : statyw+głowica na ptaki

pastaleon
13-09-2010, 15:34
Witam serdecznie

Jestem z zamiłowania ornitologiem amatorem.Moje wędrówki na bezkrwawe
łowy to okolice Krakowa,jak do tej pory tylko z lornetką.

Posiadam D90, 18-105, 35 f/1.8

Zdecydowałem się za jakiś miesiąc na zakup Sigmy 150-500.Finanse nie
pozwalają mi na nic innego,także będzie to mój pierwszy i jedyny jak na
razie obiektyw na ptaki.Cóż,trochę ciemny ale...

Mam prośbę o wskazanie odpowiedniego statywu i głowicy do zestawu D90 i
150-500.

Chodzi mi po głowie głowica Triopo DG-3(typ gimbal) - jakieś 750zł.Czy jest na tyle solidna i komfortowa że spełni wymogi na ten
rodzaj fotografii?
No i statyw.Tu kompletnie jestem zielony.Ile statywów tyle opinii.Zestaw
musi niewątpliwie gwarantować nieporuszone zdjęcia.
Na wszystko jestem wstanie przeznaczyć około 1200zł.

lisek00
16-09-2010, 10:46
Ja mam podobny dylemat :)
Po zakupie sigmy 100-300 f4 bez stabilizacji na 300mm obraz w wizjerze skacze jak pchła po bezdomnym psie :)
Pomyślałem że trzeba kupic jakis monopod przynajmniej. A gdzie statyw? Też by się przydał. Kupowanie dwóch rzeczy i targanie ich potem do lasu przyprawia mnie o ból głowy więc pomyślałem czy nie można by połączyć statywu z monopodem. Oczywiście są takie rozwiązania: http://www.benro.cn/EnSite/EnProduct.aspx?ParaId=1&id=131&ProductId=362#
Czy takie rozwiązania zdają egzamin?
Miał ktoś z kolegów takiego transformersa :)

timi
16-09-2010, 11:23
sigma ma to do siebie ze pomimo dużego rozmiaru jest stosunkowo lekka. Bytowanie ptaków to raczej skraje lasów, pól, wiec światełko masz tam w miarę dobre. Dzieki bardzo dobrej stabilizacji myślę ze z reki spokojnie jesteś w stanie coś ustrzelić. Co do statywu. U mnie hula to wszystko na Manfrotto 055xPROB +głowica kulowa. Plus tego zestawu możliwość szybkiej zmiany położenia. Minus to waga. statyw wazy dosc duzo, po kilku godz targania go po lesie odczujesz to w krzyżu.

lisek00
16-09-2010, 11:56
Wcześniej miałem jakis czas N70-300VR i po przesiadce na S100-300/4 waga 1,5kg jest dla mnie nowością :) nie mówiąc juz o rozmiarach (choc akurat nie lubię się rzucac w oczy).
Mam zamiar do tej sigmy podpiąć TC1.4 tylko jeszcze nie wiem czy Sigmy czy Kenko ale to osobna kwestia.
Wracając do tematu 055xprob to zacny sprzęt ale jak sam mówisz nie jest łatwo :D swoje waży. Musiałbym do tego statywu karnet na siłownie wykupić :) Jak można byłoby rozłożyć statyw i zabrać monopod sam to chętnie skorzystam z takiej możliwości:) Wiadomo, że monopod nie da takiej stabilności ale to w końcu kompromis.
Tylko czy kupując BENRO nie będę żałował wydanych pln.?

mycza
16-09-2010, 12:20
Ja polecam Velbon CF-530 PRO, jest lżejszy i dobrze wykonany.

zakwas
16-09-2010, 12:46
Rzadko kiedy nie robię zdjęć na statywie. Od 8 lat używam Manfrotto 055, od trzech razem z "garnikiem" 490RC4. Kiedyś wybrałem się nawet z tym statywem na Śnieżkę z Karpacza, oczywiście oprócz statywu miałem plecak z aparatem i obiektywami :)
Niestety, nikt nie mówił, że będzie łatwo.

lisek00
16-09-2010, 13:44
Ja polecam Velbon CF-530 PRO, jest lżejszy i dobrze wykonany.

Rozumiem że właśnie ma nim trzymałeś tą sigmę :)
Chciałbym mieć 2 w 1. statyw i monopod.

Rzadko kiedy nie robię zdjęć na statywie. Od 8 lat używam Manfrotto 055, od trzech razem z "garnikiem" 490RC4. Kiedyś wybrałem się nawet z tym statywem na Śnieżkę z Karpacza, oczywiście oprócz statywu miałem plecak z aparatem i obiektywami :)
Niestety, nikt nie mówił, że będzie łatwo.

W tym właśnie sęk żeby było łatwo :)

felis.nigra
17-09-2010, 11:13
pomyślałem czy nie można by połączyć statywu z monopodem. Oczywiście są takie rozwiązania: http://www.benro.cn/EnSite/EnProduct.aspx?ParaId=1&id=131&ProductId=362#
Czy takie rozwiązania zdają egzamin?
Miał ktoś z kolegów takiego transformersa :)

mam transformersa Benro od kilku miesięcy i wydaje mi się, że jest to bardzo dobre rozwiązanie, aczkolwiek osobiście bardzo rzadko używam monopodu. Przepoczwarzenie trwa dosłownie chwilę, monopod jest w pełni funkcjonalny..jeśli potrzebujesz statywu i monopodu-polecam, oszczędzisz parę zł :-)

lisek00
17-09-2010, 15:07
mam transformersa Benro od kilku miesięcy i wydaje mi się, że jest to bardzo dobre rozwiązanie, aczkolwiek osobiście bardzo rzadko używam monopodu. Przepoczwarzenie trwa dosłownie chwilę, monopod jest w pełni funkcjonalny..jeśli potrzebujesz statywu i monopodu-polecam, oszczędzisz parę zł :-)

Wielkie dzięki dobry człwoieku :)
A jak jest ze stabilnością tego statywu? Ze względu na wykręcana jedną nogę nie jest mniej stabilny? Co stawiałeś na niego?

felis.nigra
25-09-2010, 23:36
A jak jest ze stabilnością tego statywu? Ze względu na wykręcana jedną nogę nie jest mniej stabilny? Co stawiałeś na niego?

patrząc na temat wątku niewiele będę mógł pomóc, bo najcięższe, co na nim stawiałem to D200 i 17-55 2.8, czyli zestaw typowo na ptaki ;-)
przy wadze sprzętu ok 1.7 kg stabilność jest bardzo dobra, myślę, że wykręcana noga nic nie zmienia. całość jest bardzo dobrze wykonana, zupełnie nie przypomina stereotypu chińszczyzny.

Krzychu_Z
25-09-2010, 23:51
Chodzi mi po głowie głowica Triopo DG-3(typ gimbal) - jakieś 750zł.Czy jest na tyle solidna i komfortowa że spełni wymogi na ten
rodzaj fotografii?

Na gimbalu takiego obiektywu najprawdopodobniej w ogóle nie wyważysz... Jak już chcesz statyw to kup jakąś porządną głowicę kulową...

U-CUT
26-09-2010, 02:34
Jak masz znajomego frezera/tokarza to kolyska na ksztalt procy.NIe predko bede w pl tak to bym pokazal jak to wyglada.Robilem cos na wzor wimberley.
Co do statywu sam walcze z tym problemem.

U-CUT
26-09-2010, 02:35
Jak masz znajomego frezera/tokarza to kolyska na ksztalt procy.NIe predko bede w pl tak to bym pokazal jak to wyglada.Robilem cos na wzor wimberley.
Co do statywu sam walcze z tym problemem.

karp1225
26-09-2010, 09:53
Do Sigmy 150-500,czy Nikkora 70-300 w większości przypadków statyw jest niepotrzebny - jeśli chcesz focic z żabiej perspektywy to tym bardziej.Focę 7 kilowym zestawem i najczęściej z ręki lub z łokciami wbitymi w ziemię :) - statywu używam tylko wtedy gdy warunki są niesprzyjające.

U-CUT
26-09-2010, 17:55
Silny chop jestes ;)
Ja latałem z 5 kg zestawem i po 3h miałem dosc.