PDA

Zobacz pełną wersję : Błyskanie w kościele super ciemnym

erica
13-09-2010, 12:16
Witam wszystkich
Wiem ze ten temat był już wałkowany, ale pokuszę się zadać jeszcze raz to pytanie z nadzieja że mnie nie zlinczujecie i pomożecie bidnej kobicie :)
Za tydzień idę na ślub gdzie po koleżeńsku będę robiła zdjęcia. Okazało się ze kościół jest super ciemny wysoki i generalnie jest źle, gdyż w takim miejscu to ja jeszcze nie miałam okazji nic robić.
Jestem generalnie przerażona, zdjęcia robię d700; moja optyka: Nikkor AF 24-85mm f/2,8; 50mm f/1,8; 20mm f/1,8 lampa sb900.
Jak już wspomniałam kościół jest super ciemny i teraz nie wiem jakmam odbijać lampę? w dyfuzorze od sufitu? który jest gdzieś wysoko i lampa będzie mi się ładowała sto lat i na bank w najważniejszym momencie będzie rozładowana, czy mam walić na wprost licząc się ze tło będzie ciemne i będzie dziadosko, czas planuje ustawic 1/30 przesłona 5,6 ; 8? iso 1000 i wielksze,
Boje sie utraty ostrości, chciałabym żeby zdjecia były ostre, pomóżcie, jakie macie doświadczenia?

jacek.gold
13-09-2010, 12:17
ech...
zapłać komus i niech zrobi zdjęcia

erica
13-09-2010, 12:24
Teraz już jest too late muszę sobie poradzić sama

Zetec
13-09-2010, 12:24
Idź tam kilka dni wcześniej i popstrykaj zdjęcia.
Ja tak robię kiedy nie wiem co będzie z oświetleniem i zdjęciami.
Później sprawdzam na kompie i mniej więcej wiem jak i co.
Weź tylko sobie jakiegoś modela na biało ubranego (jeśli panna młoda tak będzie ubrana) bo te Twoje próby wezmą w łeb jak już będziesz robiła zdjęcia "prawdziwe".

pzdr

R
13-09-2010, 12:26
nie ma superciemnych kosciolow...

erica
13-09-2010, 12:28
Wybieram się w środę

eh ... są ;/

jacek.gold
13-09-2010, 12:33
eh ... są ;/

są ale nieświadomi użytkownicy sprzętu
bywa ale za jakiś czas takie pytania zaczną i Ciebie zadziwiać i drażnić

ps: za tydzień mogę pojechać do wrocławia ;)

R
13-09-2010, 12:35
jakkolwiek ciemny by nie byl to w czasie ceremonii jest wlaczone swiatlo a tym samym nie jest superciemny i da sie w nim pracowac.

erica
13-09-2010, 12:35
muszę się do tego czasu jeszcze trochę douczyć, wiec proszę o pomoc

Przecież jesteście doświadczoną ekipą, parę wskazówek nie wiele kosztuje

R
13-09-2010, 12:44
mylisz sie... pare wskazowek kosztuja pare kola, ktore mlodzi placa za fotografa z umiejetnosciami...;)

arturherda
13-09-2010, 12:50
Wejdź do kościoła przed młodymi ustaw body w tryb M dobierz czas i przesłonę tak jak byś sobie tego życzyła, a ISO dostosuj zgodnie z histogramem. Jeśli najlepiej będzie na ISO 3200, wal na 3200, to jest D700. Spokojnie możesz też ustawić ISO 1600, podnieść lampę prawie do pionu i jazda. Możesz również ustawić ISO AUTO, lampę prawie w pion z dyfuzorem, który i tak rozproszy światło i powinno być dobrze.

Czy jednak na pewno poradzisz sobie z późniejszą obróbką zdjęć?

pozdrawiam i życzę powodzenia

egoiste
13-09-2010, 13:07
droga Erico nic sie nie boj , wez swoj najlepjej trafiajacy i jasny obiektyw ,
ustaw spokojnie ISO 3200 , i pstrykaj bez lampy , ustaw sobie najlepiej tryb M .... wejdz przed mlodymi do kosciola pstryknij trzy zdjecia testowe i bedziesz wiedziala jak najlepiej naswietlic , a czasy to racze proponuje Ci w okolicach 1/100 a nie 1/30 bo na pewno nie bedziesz miala ostrych zdjec a raczej poruszone ... , Pamietaj jeszcze o tym , ze Kamerun moze Ci dodatkowo doswietlic scene swoim sprytnym reflektorkiem

durom
13-09-2010, 13:50
Masz dobre, jasne szkła do tego puszkę która nie szumi więc bez obaw można podnieść iso i otworzyć bardziej obiektywy.
Do tego rób w RAWach i ew. podratujesz w obróbce.
Konkretnych porad nie dostaniesz bo każde warunki są inne.
Jeżeli nie możesz porobić testów przed uroczystością ani przekazać doświadczonej osobie to pozostaje iść na żywioł.

unicode
13-09-2010, 14:09
Witam, mając takie zaplecze sprzętowe jak masz nie musisz się specjalnie niczego obawiać, wystarczy, że umiejętnie z niego skorzystasz. Proponuję przede wszystkim robić zdjęcia w formacie RAW (już po całej ceremonii można spokojnie na komputerze wyciągnąć +1 działkę w ps w razie jakby zdjęcia okazały się trochę za ciemne, poza tym możliwość skorygowana WB jest bezcenna w razie jakby poszło coś nie tak).
Co do czasów to proponuję oscylować coś od 1/40 do 1/60 ewentualnie jeżeli nie masz pewnej ręki to zawsze możesz robić zdjęcia w seriach np. 6 fotek tego samego ujęcia - któreś na pewno będzie ostre (pamiętaj o zabraniu dodatkowych kart pamięci). Teraz przysłona - myślę, że spokojnie możesz używać F2-2,8, jeżeli warunki pozwolą przymknij do 4. Moim zdaniem lepiej jest otworzyć szerzej przysłonę niż ją przymykać kosztem zwiększenia czułości ponieważ wraz ze wzrostem iso i tak tracisz tą ostrość. ISO staraj się nie przekraczać 1000 choć jeżeli trzeba to użyj maksymalnie 1600, pomimo, że masz rewelacyjną puszkę to cudów się nie spodziewaj, szum wyjdzie na każdym ciemniejszym fragmencie zdjęcia - czyli niedoświetlone zdjęcie = większy szum (a przynajmniej bardziej widoczny). Tutaj mogę polecić Ci plugin do ps Define 2.0 świetnie "odszumia" zdjęcia bez nadmiernego rozmycia http://www.niksoftware.com/dfine/en/entry.php możesz sobie pobrać 15 dniową wersję i przetestować u siebie po ceremonii:)
Pozostała nam lampa błyskowa - uważam, że nie ma sensu odbijać światła od ścian lub sufitu, jeżeli sufit będzie wysoko, a tak zazwyczaj w kościołach jest to nic dobrego z tego odbicia nie wyjdzie, a będzie skutkowało błyskaniem pełną mocą i zagrzanie lampy. Odbijanie od ścian też nie jest wskazane jeżeli ściany nie są białe - jeżeli błyśniesz w żółtą ścianę odbite światło będzie żółte co nie wpłynie korzystnie na WB (i tu przydają się RAWy). Dlatego najlepiej ustawić główkę lampy na 45 stopni wyciągnąć odbłyśnik lub jak kto woli "sztuczny sufit" i błyskać w ten sposób. Lampę ustawić w tryb TTL, a w body ustawić tryb błyskania na tylną kurtynę migawki najczęściej to się REAR zwie:)
Z takimi ustawieniami powinnaś otrzymać całkiem niezłe efekty, nawet reszty kościoła. Pilnuj żeby nie uzyskać efektu wyłaniania się pary młodej z ciemności:)

Tomek Konopka
13-09-2010, 14:13
czasem wydaje sie gołym okiem że jest ciemno ale to tylko tak się wydaje do chwili zrobienia pierwszego zdjęcia w zastanym :) mz nie ma kościoła w naszym kraju gdzie podczas ślubu D700 by sobie nie poradził

Tomek Konopka
13-09-2010, 14:21
. ISO staraj się nie przekraczać 1000 choć jeżeli trzeba to użyj maksymalnie 1600, pomimo, że masz rewelacyjną puszkę to cudów się nie spodziewaj

rozbawiłeś mnie z tym maksymalnym 1600 :mrgreen:

unicode
13-09-2010, 14:47
rozbawiłeś mnie z tym maksymalnym 1600 :mrgreen:

Naprawdę cieszę się, że mogłem dostarczyć Ci rozrywki, niemniej jednak nie zmienia swojego zdania tym bardziej, że autorce zależy na bardzo ostrych i dobrych jakościowo zdjęciach, a nawet w d700 wraz ze wzrostem czułości zwiększają się szumy. Dlatego uważam, że jeżeli dana scena tego nie wymaga to po co zwiększać wartość ISO.

Tomek Konopka
13-09-2010, 14:57
pewnie niech robi na iso 200 z lampą na wprost przy F 7

look
13-09-2010, 15:01
główny problem polega na tym, że autorka nawet nie jest w stanie w przybliżeniu przewidzieć co osiągnie, więc równie dobrze czy tam źle może być przy błyskaniu na wprost przy iso 200 i f7 jak i przy iso 3200 i świetle zastanym. I mam takie wrażenie, że cokolwiek nie zrobi, to rezultat będzie dla niej zaskoczeniem, więc realnie patrząc powinna po prostu pójść tam wcześniej, zrobić testy i może wtedy przynajmniej w jakimś stopniu ograniczy przypadkowość swoich działań.

Szprychu
13-09-2010, 15:05
Oj uwierz mi, że wiedza kosztuje i to czasem całkiem sporo.

Jedziesz w środę, świetnie. Weź sobie jeszcze jakąś osobę i zrób jej kilka zdjęć, żebyś widziała jak to wygląda.
Jakie ustawienia? Takie jak napisał egoiste.

hercus
13-09-2010, 15:29
Możesz również ustawić ISO AUTO, lampę prawie w pion z dyfuzorem, który i tak rozproszy światło i powinno być dobrze.

sorry za OT ale...... jak mi się wydaje AUTO ISO nie działa jak podepniesz lampę, albo ja się mylę albo twoja rada jest bezużyteczna.

A w temacie poniżej 1/60s bym nie schodził ale to zależy jeszcze od ogniskowej .... wyżej niż 1/100 też nie bo "z tyłu" będzie czarna dupa ...... lampy pod kątem (z daszkiem/dyfuzorem) bym nie radził bo jak podejdziesz bliżej to będzie kupa góra jasna/przepalona dół ciemny już lepiej wal na wprost albo w górę.... wysokich ISO się nie bój 3200 to norma !!!

banan1955
13-09-2010, 18:38
Nie ma sie co bać d-700 możesz smiało walić iso 1000 i wiecej jak masz sb 900 nie powinno byc problemu jak tu piszą nie ma zupełnie ciemnych kosciołów chyba że na suficie będzie drewno ciemne drewno jesli napotkasz naprawdę trudne warunki pliki RAW tylko wtedy iso w dół

arturherda
13-09-2010, 21:31
W D700 nie działa? A sprawdziłeś :)

pozdrawiam

hddk
14-09-2010, 08:51
ISO 1000 w D700 max. ? Ja w D200 czasem mam ISO 1250 a to matryca CCD.
Ludzie po jakiego grzyba wam te pełnoklatkowe korpusy, niskoszumiące matryce jak nie zamierzacie tego wykorzystywać.

stock
14-09-2010, 09:06
W D700 to ISO 6400 jest w pełni uzywalne. Po jaka cholere ISO 1000 i lampa ?

superkomornik
14-09-2010, 09:30
Jak już wspomniałam kościół jest super ciemny i teraz nie wiem jakmam odbijać lampę? w dyfuzorze od sufitu? który jest gdzieś wysoko i lampa będzie mi się ładowała sto lat i na bank w najważniejszym momencie będzie rozładowana, czy mam walić na wprost licząc się ze tło będzie ciemne i będzie dziadosko, czas planuje ustawic 1/30 przesłona 5,6 ; 8? iso 1000 i wielksze,

No ładnie ;) Chcesz załapać światło zastane to śmiało używaj iso do 6400, f/1.8-2.2 i bez lampy (skoro i tak sufitu niet).

Który to kościół, we Wrocławiu?

stock
14-09-2010, 09:57
f8 na slubie? - czyście powariowali. I to jeszcze w kościele :)

R
14-09-2010, 10:05
f8 na slubie? - czyście powariowali. I to jeszcze w kościele :)

dzieki temu dobrzy fachowcy maja co robic... ;)

hddk
14-09-2010, 10:13
Jak to czytam to mi "renki" same opadają. U mnie w mieście jest traki fachowiec który używa tylko przysłon F13-14 i wali lampą na wprost.
Erica nie planuj lepiej tyle jedź wcześniej do tego kościoła i sprawdź bo z takiego planowania to przewróci ci się w głowie.

Polsar74
14-09-2010, 10:28
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/MartaiLukasz9-2.jpg
źródło (http://www.foto-polsar.com.pl/picture_library/Slub%20Marta%20Lukasz/Marta-i-Lukasz-9.jpg)

Czy taki kościół wydaje Ci sie ciemny ? Mnie się wydawał bardzo, bardzo ciemny :-) Ale wydaje sie że sobie poradziłem.

andrstac
14-09-2010, 10:33
Czy taki kościół wydaje Ci sie ciemny ? Mnie się wydawał bardzo, bardzo ciemny :-) Ale wydaje sie że sobie poradziłem.

Paweł, bez exifa to nie bardzo wiadomo jaki był. Ale poradziłeś sobie:)

Polsar74
14-09-2010, 10:40
Paweł, bez exifa to nie bardzo wiadomo jaki był. Ale poradziłeś sobie:)

he he - no lampy od sufita się za bardzo odbić nie dalo ;-)

R
14-09-2010, 10:40
wow! ale tlum ludzi na slubie!

andrstac
14-09-2010, 10:50
he he - no lampy od sufita się za bardzo odbić nie dalo ;-)

Ale jednak coś tam się świeci na pierwszej belce:)

arturherda
14-09-2010, 11:02
(...) Po jaka cholere ISO 1000 i lampa ?

Po taką:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotografiaslubna.lublin.pl/albums/They/4d.jpg)

f8 na slubie? - czyście powariowali...

Nie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotografiaslubna.lublin.pl/albums/They/4i.jpg)

pozdrawiam :)

Mati_007
14-09-2010, 11:38
Jak ja bym miał D700 i taką szklarnię to bym się nie zastanawiał tylko zrobił. Tak jasne szkła, skuteczny zasięg ISO w D700 i jeszcze do tego SB900... Ja też chcę zrobić zdjęcia w takim ciemnym kościele z takim wyposażeniem....
Dasz rade uwierz w siebie i do przodu.

manfred
14-09-2010, 20:51
Możesz również ustawić ISO AUTO, lampę prawie w pion z dyfuzorem, który i tak rozproszy światło i powinno być dobrze.

Próbowałeś tego sposobu?

dejnekas
14-09-2010, 21:37
Witam wszystkich
Wiem ze ten temat był już wałkowany, ale pokuszę się zadać jeszcze raz to pytanie z nadzieja że mnie nie zlinczujecie i pomożecie bidnej kobicie :)
Za tydzień idę na ślub gdzie po koleżeńsku będę robiła zdjęcia. Okazało się ze kościół jest super ciemny wysoki i generalnie jest źle, gdyż w takim miejscu to ja jeszcze nie miałam okazji nic robić.
Jestem generalnie przerażona, zdjęcia robię d700; moja optyka: Nikkor AF 24-85mm f/2,8; 50mm f/1,8; 20mm f/1,8 lampa sb900.
Boje sie utraty ostrości, chciałabym żeby zdjecia były ostre, pomóżcie, jakie macie doświadczenia?

na tym forum nie uzyskasz pomocy - niestety to polskie forum więc raczej Cię wysmieją a potem .....

jacek.gold
14-09-2010, 21:39
na tym forum nie uzyskasz pomocy - niestety to polskie forum więc raczej Cię wysmieją a potem .....

masz jakiś kompleks narodowościowy?

arturherda
14-09-2010, 22:57
Próbowałeś tego sposobu?

TAK

Tak np. robiłem ósme zdjęcie w Galerii nr 1 na mojej stronie.

Generalnie przy wysokim ISO to jest dobre rozwiązanie, należy jednak pamiętać, że lampa potrzebuje nieco więcej czasu na naładowanie się. Zwyczajny dyfuzor typu Stofen jest całkowicie wystarczający. Trzeba również uważać by nie przejarać zdjęcia.

manfred
15-09-2010, 06:17
No to dziwne bo sprawdzałem to ustawienie. I gdy w aparacie ustawione jest AUTO ISO i włączona lampa to ISO jest "zamrożone" i nie zmienia swoją wartość. Możesz mi wytłumaczyć tą zagadkę mega kryminalną?

arturherda
15-09-2010, 11:11
No to dziwne bo sprawdzałem to ustawienie. I gdy w aparacie ustawione jest AUTO ISO i włączona lampa to ISO jest "zamrożone" i nie zmienia swoją wartość. Możesz mi wytłumaczyć tą zagadkę mega kryminalną?

Zerknij w exif. Było już o tym na forum sporo. Mimo, że przy ustawionym ISO AUTO z włączoną lampą np w S5Pro czy D200 widnieje mi w wizjerze ustawiane ręcznie wcześniej ISO 800, to w exifie można dostrzec, że aparat ustawił ISO np. 1250. W D3000 mojej żony natomiast ISO AUTO pracuje normalnie z lampą. Dlaczego tak jest? Należałoby spytać serwis Nikona o to.

pozdrawiam

Budziko
15-09-2010, 11:29
Nie wszystkie modele PODOBNO grają z auto iso i lampą. Swoje doświadczenie zatem oprze na D300s
Ustawiam AutoIso z granicą 3200. Włącze lampę i tryb BL. Kościół wnetrze z parametrami F1.8 ISO 1000 czas 1/60
Aparat nadal trzyma wysokie wartości ISO aby doświetlone zostały tyły zdjęcia, 1 plan doświetli lampa.
Nie wiem jak to jest w inny modelach ale pare razy słyszałem, że po właczeniu lampy, auto Iso ściąga iso do niskich wartości. Może kluczem tu jest TTL - TTL BL? Nie wiem.

arturherda
15-09-2010, 12:42
Nie wszystkie modele PODOBNO grają z auto iso i lampą. Swoje doświadczenie zatem oprze na D300s
Ustawiam AutoIso z granicą 3200. Włącze lampę i tryb BL. Kościół wnetrze z parametrami F1.8 ISO 1000 czas 1/60
Aparat nadal trzyma wysokie wartości ISO aby doświetlone zostały tyły zdjęcia, 1 plan doświetli lampa.
Nie wiem jak to jest w inny modelach ale pare razy słyszałem, że po właczeniu lampy, auto Iso ściąga iso do niskich wartości. Może kluczem tu jest TTL - TTL BL? Nie wiem.

Masz D300s - a w tym modelu podobno wszystko pracuje jak należy, podobnie zresztą jak w D3000.

LordRamzes
15-09-2010, 13:06

a co Kolega taki oburzony , to nasze doświadczenia i z tego żyjemy prawda , doświadczenia zdobyte latami i za to nam płacą :) , tak to każdy byłby fotografem :) , proponuje udać się do Błyskotliwych tam za taką wiedzę zapłacisz 1500zł o ile nie więcej już teraz :)

manfred
15-09-2010, 13:20
Na tym forum jest dużo ludzi którzy pomagają w uzyskaniu wiedzy i to bezinteresownie. Ale na Boga jeśli ktoś wydaje masę kasy na sprzęt, który nie bardzo wie jak używać a dodatkowo nie chce mu się przeszukać inne wątki, które tutaj się znajdują to raczej niech nie liczy na to, że ktoś weźmie i wyłoży kawę na lawę bo on tak chce. A wystarczy udać się gdzie kolwiek gdzie panuje taki mrok jak w super duper mrocznym kościele i popróbować co sie z czym je. Ale sie nagadałem masakra jakaś.

Pantani
15-09-2010, 14:32
stock - święte słowa można robić i z 6400 iso (a szumy należy mieć w... o ile się poprawnie naświetli). Forum jest po to aby czasem posłuchać kolegów co mądrze prawią:

http://blog.adamtrzcionka.pl/?cat=44

Fakt że iso auto płata figla jak jest lampa, ale skoro masz d700 to ustaw sobie na jeden z przycisków (Fn? z przodu) polecenie lampa OFF i popróbuj ujęcia raz z lampą raz bez. Jak się ją wyłączy to ISO sobie skoczy na "ile trzeba" do 6400 ..jakkolwiek. Z lampą włączoną będzie normatywnie jak tam sobie ustalisz a z wyłączona będzie AUTO.

Co do cen poradnictwa:

http://www.blog.moment.com.pl/kat/warsztaty/indywidualny-rozwoj-coaching/

manfred
15-09-2010, 14:50
Fakt że iso auto płata figla jak jest lampa, ale skoro masz d700 to ustaw sobie na jeden z przycisków (Fn? z przodu) polecenie lampa OFF i popróbuj ujęcia raz z lampą raz bez. Jak się ją wyłączy to ISO sobie skoczy na "ile trzeba" do 6400 ..jakkolwiek. Z lampą włączoną będzie normatywnie jak tam sobie ustalisz a z wyłączona będzie AUTO.
[/url]

Jest możliwość aby wciśnięcie przycisku fn na stałe zmieniało funkcję bez potrzeby trzymania.

Pantani
15-09-2010, 15:28
Jest możliwość aby wciśnięcie przycisku fn na stałe zmieniało funkcję bez potrzeby trzymania.

Tak można określić czy wciskamy na zasadzie "on/off" czy mamy "on" na wciśniętym, jednak tej pierwszej nie stosowałem z uwagi na szybkość zdarzeń - dublowanie 2 rodzajów ujęć w trakcie kulminacyjnych chwil i potem wybór lepszej wersji.

manfred
15-09-2010, 16:05
Tak można określić czy wciskamy na zasadzie "on/off" czy mamy "on" na wciśniętym, jednak tej pierwszej nie stosowałem z uwagi na szybkość zdarzeń - dublowanie 2 rodzajów ujęć w trakcie kulminacyjnych chwil i potem wybór lepszej wersji.

No i niech mi nikt nie mówi, że na tym forum nie można się nic dowiedzieć super trik jak dla mnie. Pozdrawiam

durom
15-09-2010, 18:38
No i niech mi nikt nie mówi, że na tym forum nie można się nic dowiedzieć super trik jak dla mnie. Pozdrawiam

Też tego używam od długiego czasu. Nawet nie myślałem że to może być pomysł na który tak ciężko wpaść ;)

manfred
15-09-2010, 18:48
To może znacie jakiś patent na błyskające światła które są w kadrze. Chodzi mi o sale weselną. Czasami jak zmierzę ekspozycje to mam bardzo ciemne zdjęcie. Czy patentem jest przekadrowanie?

durom
15-09-2010, 18:50
Przekadrowanie albo korekta na +

stock
15-09-2010, 18:51
tryb M - i wtedy mam wszystkie światełka w głębokim poważaniu - mocno upraszczając temat.
No bo gdyby te światełka błyskające miały moc halogenów z castoramy - to tryb M i umiejętne kadrowanie+korekcje :)
Ale do standardowych weselnych lampeczek tryb M się dobrze sprawdzi.

Pantani
15-09-2010, 19:20
Manual

manfred
15-09-2010, 20:08
Nie wyobrażam sobie innej pracy jak manual w ogóle o czym MY rozmawiamy ;-)

Pantani
15-09-2010, 21:43
No czasem się używa do czegoś A czy S, a i M+ AutoIso to juz nie to samo co M ;)

..ale podzielam, nic dziwnego, że niektórym nie starcza cierpliwości na odpowiedź w wątku pt: "mam d3s i 24-70 i sb900, jak mam ustawić parametry ekspozycji w ciemnym kościele?" ;P

tgollob_jamessuchar
16-09-2010, 18:27

Mógłbyś podpowiedzieć jak? Korzystałem, ale w momencie, gdy lampa ciągle działa - przyciskam i wtedy tylko jest wyłączona, a kiedy puszczę lampa znów działa.

MirekM
16-09-2010, 20:25
Dobrym rozwiązaniem, na szalejące światła jest wstępny pomiar światłomierzem światła padającego i ewentualna korekta .Dotyczy szczególnie sal, gdzie oprócz włączanych okresowo mamy stałe światła punktowe wchodzące w kadr. Bez tego, jedynie ustalenie ekspozycji kiedy błyskotki nie pracują .

manfred
17-09-2010, 08:28
Mógłbyś podpowiedzieć jak? Korzystałem, ale w momencie, gdy lampa ciągle działa - przyciskam i wtedy tylko jest wyłączona, a kiedy puszczę lampa znów działa.

Chyba nie ma takiej możliwości

Polsar74
17-09-2010, 10:47
no to jak w końcu to Auto-ISO winno pracować przy współpracy z SaBiną i np. D90-tką ?

look
17-09-2010, 12:14
Chyba nie ma takiej możliwości

teoretycznie:
jest możliwość ustawienia funkcji przycisku AF/AE lock w sensie albo w trakcie wciskania, albo do następnego naciśnięcia. Jeśli przypisać pod ten przycisk wyłączanie lampy a funkcję przycisku ustawić na do następnego wciśnięcia to będzie działało.
Nie wiem czy taka sama operacja jest możliwa definiując funkcje innych przycisków (nie sprawdzałem tego, bo po prostu mam inaczej skonfigurowaną puszkę)

manfred
17-09-2010, 12:19
POchwal się jak masz skonfigurowaną? :-)

unicode
17-09-2010, 12:36
Nie wiem czy zwróciliście uwagę ale autorka postu nas trochę olała i od kilku dni nie daje znaku życia, efektami środowych prób również się nie podzieliła, jeżeli takowe się chociaż odbyły... Ciekawe czy pokaże efekty swojej pracy po ceremonii ślubnej.

look
17-09-2010, 12:43
AF/AE lock tak jak fabryka
FN blokada błysku (czyli chyba tez tak jak fabryka)
guzior od przysłony pomiar punktowy światła
AF ON tak jak fabryka.

Szczerze powiedziawszy właśnie dopiero teraz mnie oświeciło, żeby pod AF/AE lock przypisać wyłączenie lampy, bo blokady rzadko używam, a wkurzające jest non stop włączanie i wyłączanie lampy (a niestety tak się przyzwyczaiłem i robię...przyzwyczajenia są drugą naturą)

TOP67
17-09-2010, 12:44

Jeśli ksiądz pozwoli, to raczej użyłbym lampy w CLS do rozświetlenia całości (skoro nie ma od czego odbić). Walenie na wprost, nawet z dyfuzorem kiepsko wychodzi.
Który to kościół? We Wrocławiu jest spora grupka forumiarzy, która sobie chętnie pomaga. Może się znajdzie więcej lamp?

look
17-09-2010, 12:50
AF/AE lock tak jak fabryka
FN blokada błysku (czyli chyba tez tak jak fabryka)
guzior od przysłony pomiar punktowy światła
AF ON tak jak fabryka.

Szczerze powiedziawszy właśnie dopiero teraz mnie oświeciło, żeby pod AF/AE lock przypisać wyłączenie lampy, bo blokady rzadko używam, a wkurzające jest non stop włączanie i wyłączanie lampy (a niestety tak się przyzwyczaiłem i robię...przyzwyczajenia są drugą naturą)

ups...chyba cokolwiek zdublowało (nie wiedzieć czemu) proszę moda o usunięcie tego posta...powód zdublowany

manfred
17-09-2010, 13:08
Ja jak tylko będe w domu zaraz przetestuje te ustawienia. Jak dla mnie było by to przejście w XXII wiek .

Polsar74
19-09-2010, 08:32
no to jak w końcu to Auto-ISO winno pracować przy współpracy z SaBiną i np. D90-tką ?

testował ktoś D90 / SB900 i włączone Auto-ISO ? Mnie wychodzi tylko najniższa wartość zawsze :-( Nie wiem jak to ruszyć by Auto-ISO zaczęło pracować :-(

manfred
19-09-2010, 08:46
A na cholerę Ci auto iso i lampa?

durom
19-09-2010, 09:43
Nie wiem jak SB900 ale przy SB600 bez problemów działa auto-iso w trybie M

Polsar74
19-09-2010, 12:23
Nie wiem jak SB900 ale przy SB600 bez problemów działa auto-iso w trybie M

dziwna sprawa - na wyświetlaczu lampy stoi jak wół "Auto-ISO" ale wydaje się nie reagować :-(

look
19-09-2010, 12:41
ja tam lampy z auto iso używam przy zdjęciach "pod światło" jak rozpiętość tonalna sięga więcej niż 2-3EV, wtedy lampa najczęściej pracuje na "sporym minusie", tak żeby w efekcie między pierwszym planem doświetlanym lampą, a jaśniejszym tłem mieć nie więcej niż te 2 EV różnicy. Oczywiście to wszystko przy założeniu osiągnięcia określonego efektu, znaczy dominującego światła zastanego i zwykle w późniejszej obróbce użycia siakiegoś zmiękczacza na światło zastane. No chyba, że mi wartość kontry ze światła zastanego "lotto" to punktowo mierzę na twarz, lampa off i tyle

rotor
19-09-2010, 12:53
testował ktoś D90 / SB900 i włączone Auto-ISO ? Mnie wychodzi tylko najniższa wartość zawsze :-( Nie wiem jak to ruszyć by Auto-ISO zaczęło pracować :-(

napewno działa, tylko jak aparat uzna, że siła błysku jest wystarczająca do poprawnego naświetlenia głównego motywu dla zadanego ręcznie iso, to nie zmienia automatycznie wartości iso, nawet jak jest w pomieszczeniu dość ciemno. Iso zmieni sie w automacie w momencie, jak np.przymkniesz przysłone i siły błysku zacznie brakować, wtedy zauwazysz, że na zrobionych fotkach było (na czerwono) np.800,1600 (oczywiście zakładając, że recznie masz wartośc mniejszą ustawioną) Sytuacja odwrotna też jest możliwa, masz np.ustawione ręcznie 1600, aparat uzna to za wartośc wysoką, i zrobi fotkę przy iso 400.
Tutaj jest problem priorytetów, inżynierowie Nikona uznali, że przy auto iso + lampa ważniejsze jest błyśnięcie lampą, niż światło zastane. W nowszych korpusach, (podobno) jest już inaczej, tzn, priorytet to światło zastane
MZ powiniem być wybór w menu, jak ma auto iso działać z lampą

manfred
19-09-2010, 18:33

Chyba lipa bo tak samo jak w przypadku Fn trzeba trzymać przycisk aby zadziałało wyłączenie lampy. A jesli trzymam to nie mam możliwości zmiany wartości f.

look
19-09-2010, 18:36
no to mnie nie pocieszyłeś...dalej będę grzebał przy włączniku od lampy. (że też to nie może działać tak jak fv lock)

edit:

właśnie sprawdziłem, blokada do wyzwolenia migawki jest możliwa jedynie dla funkcji AE/AF lock cała reszta działa jedynie przy wciśniętym przycisku :(

durom
19-09-2010, 20:19
Chyba lipa bo tak samo jak w przypadku Fn trzeba trzymać przycisk aby zadziałało wyłączenie lampy. A jesli trzymam to nie mam możliwości zmiany wartości f.

To ciekawe a ja spokojnie wciskając fn mogę zmieniać przysłonę. Szczerze mówiąc nie wiem gdzie jest problem. Mam włączoną lampę i błyskam a zdjęcia bez lampy po wciśnięciu przycisku. W czym kłopot?

manfred
19-09-2010, 20:24
Rozumiem, że jedno wciśnięcie przycisku Fn odłącza lampę następnie znowu musisz wcisnąć przycisk Fn aby lampa znowu mogła błyskać?

Ciekawe w jaki sposób trzymasz palcem wskazującym spust migawki, kciukiem przycisk AF/AE a którym zmieniasz f?

durom
19-09-2010, 20:26
Nie, wciskam fn i robię zdjęcie bez lampy. Puszczam i robię dalej z włączoną rampą. Tak chyba łatwiej niż robić bez lampy i chcąc robić z błyskiem włączać lampę.

Polsar74
19-09-2010, 20:27
napewno działa, tylko jak aparat uzna, że siła błysku jest wystarczająca do poprawnego naświetlenia głównego motywu dla zadanego ręcznie iso, to nie zmienia automatycznie wartości iso, nawet jak jest w pomieszczeniu dość ciemno. Iso zmieni sie w automacie w momencie, jak np.przymkniesz przysłone i siły błysku zacznie brakować, wtedy zauwazysz, że na zrobionych fotkach było (na czerwono) np.800,1600 (oczywiście zakładając, że recznie masz wartośc mniejszą ustawioną) Sytuacja odwrotna też jest możliwa, masz np.ustawione ręcznie 1600, aparat uzna to za wartośc wysoką, i zrobi fotkę przy iso 400.
Tutaj jest problem priorytetów, inżynierowie Nikona uznali, że przy auto iso + lampa ważniejsze jest błyśnięcie lampą, niż światło zastane. W nowszych korpusach, (podobno) jest już inaczej, tzn, priorytet to światło zastane
MZ powiniem być wybór w menu, jak ma auto iso działać z lampą

Masz rację - jest jak napisałeś, z przewagą tego co wytłuściłem :-(

Polsar74
19-09-2010, 20:29
Nie, wciskam fn i robię zdjęcie bez lampy. Puszczam i robię dalej z włączoną rampą. Tak chyba łatwiej niż robić bez lampy i chcąc robić z błyskiem włączać lampę.

też sobie to ustawiłem - teraz czas na eksperymenty ;-)

manfred
19-09-2010, 20:29
durom weź Ty przeczytaj o co nam chodzi!!! Cały wic w tym aby odłączanie lampy przenieść na przycisk który nie trzeba trzymać panimajesz?

Polsar74
19-09-2010, 20:31
durom weź Ty przeczytaj o co nam chodzi!!! Cały wic w tym aby odłączanie lampy przenieść na przycisk który nie trzeba trzymać panimajesz?

oj boję się że się nie da :-(

manfred
19-09-2010, 20:39
Wiem :-)

Pantani
20-09-2010, 03:56
Jeśli ksiądz pozwoli, to raczej użyłbym lampy w CLS do rozświetlenia całości (skoro nie ma od czego odbić). Walenie na wprost, nawet z dyfuzorem kiepsko wychodzi.
Który to kościół? We Wrocławiu jest spora grupka forumiarzy, która sobie chętnie pomaga. Może się znajdzie więcej lamp?

ksiądz może nie pozwolić bo kuria na to nie zezwala w dyrektywach

Pantani
20-09-2010, 04:09

właśnie nie cały pic, bo po co...? :)

przytoczyłem sposób dla tejże Pani aby mogła posłuchać naszych wskazówek na raz i robić raz z lampą z jakimś pre ustawieniem a raz bez. Kciuk na af on albo wybieraku, wskazujący spust a serdeczny wybiera wersje zdjęcia.

I nie ON / OF w działaniu Fn tylko przytrzymaj/puść bo cenne sekundy lecą w trakcie przysięgi i obrączkowania i ksiądz ich nie powtórzy. Proste wykorzystanie zaniku wspaniałości auto iso (jak opisał wyżej kolega) jak wchodzi na arenę lampa przy pre ustawieniu sprawiającym że obie wersje będą dość wartościowe.

Jak jest inna sytuacja to jest czas aby wyłączyć lampę przyciskiem na niej i już...

manfred
20-09-2010, 06:02
przytoczyłem sposób dla tejże Pani

Ale Ta Pani ma nas głęboko z tyłu a tylko my sie udzielamy szukając lepszych ciekawszych nie zawsze dla wszystkich dobrych rozwiązań. Chwała Ci za to Pozdrawiam

Pantani
21-09-2010, 13:37
też mam wrażenie że porady przerosły pytającą... :) no cóż nie zawsze wystarczy kupić d-ileśtam, ściągnąć soft i zostać Yervantem :)))))

rav4
02-10-2010, 12:46
chyba ja mlodzi zadzgali za te zdjecia bo cisza zalegla :) - bidna kobita

kewlas
04-10-2010, 21:00
-----

manfred
04-10-2010, 21:03
kewlas a Tobie co?