Zobacz pełną wersję : Namiot czy stół bezcieniowy ??
Co radzicie ?? Kupić stół na którym zmieszczą się nieco większe rzeczy czy może jednak namiot ??
Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Stół bezcieniowy jest fajny do wycinania przedmiotów z tła. W przeciwieństwie do namiotu, przy stole bezcieniowym możesz podświetlić od spodu (chociaż na upartego, dało by radę wykombinować jakiś patent i na to). Natomiast w namiocie zminimalizujesz odbicia, co jest szczególnie istotne przy przedmiotach np. metalicznych. Oczywiście namiot jest przynajmniej 2x tańszy od stołu. A te namioty to wcale takie małe też nie są, bo i 100x100x100 i 120x120x120 też są...
Są namioty tak duże, że człowieka w nich zmieścisz: http://www.lastolite.com/cubelite.php. Oczywiście można je podświetlić od dołu umieszczając na odpowiedniej podstawce. Stół daje więcej możliwości kombinacji ze światłem, ale jest droższy od namiotu.
sensualna
27-09-2010, 14:03
Namiot bezcieniowy praktyczniejszy, bo masz przedmiot obudowany z kazdej strony, a na stole bezcieniowym musisz zawsze kombinować z bokami i 'sufitem'.
Ja kiedyś kupiłam namiot bezcieniowy 75x75 i używam go regularnie. Przydaje się.
Kosztował niecałe 100zł. A wyglada dokładnie tak -- link (http://www.foto-tip.pl/sklep/quantuum_namiot_bezcieniowy_75x75_cm-p-1104.html)
zależy co chcesz fotografować
nieprawdą jest że na stole można focić większe przedmioty
stół droższy przy większych obiektach widać krańce stołu
łatwiejsze oświetlenie najczęściej kilka żarówek na żabkach
pozwala uzyskać odbicie czy cienie fotografowanego przedmiotu
namiot tańszy, bezproblemowy transport, potrzebne mocniejsze oświetlenie
przy 100/100 zrobisz prawie wszystko ,bardziej miękkie światło(brak cieni)
odbicie można uzyskać kładąc na dnie kawałek np.plexi
stawiając namiot na szklanej ławie oświetlisz go od dołu
im większy tym mocniejszych lamp potrzebujesz
pozdrawiam vitter
zależy co chcesz fotografować
nieprawdą jest że na stole można focić większe przedmioty
stół droższy przy większych obiektach widać krańce stołu
łatwiejsze oświetlenie najczęściej kilka żarówek na żabkach
pozwala uzyskać odbicie czy cienie fotografowanego przedmiotu
namiot tańszy, bezproblemowy transport, potrzebne mocniejsze oświetlenie
przy 100/100 zrobisz prawie wszystko ,bardziej miękkie światło(brak cieni)
odbicie można uzyskać kładąc na dnie kawałek np.plexi
stawiając namiot na szklanej ławie oświetlisz go od dołu
im większy tym mocniejszych lamp potrzebujesz
pozdrawiam vitter
Jak jest światło, to musi być cień.
Inaczej zdjęcie wygląda beznadziejnie - tworzenia światłocienia decyduje o jakości obrazu.
Namiot bezcieniowy jest zaprzeczeniem idei fotografowania przedmiotu, stół bezcieniowy zresztą też.
Naprawdę warto pomęczyć się trochę na początku, zrozumieć i porządnie nauczyć jak "świecić" i używać blend i zastawek - efekty są tego warte.
Apage namiotas bezcienias! Veni forogtafia!
podepnę się pod temat
czy jak mam parasolki i namiot bezcieniowy to lepiej odbijać światło od parasolki na namiot czy bezpośrednio świecić lampą błyskową na namiot bez użycia parasolek
i jeszcze pytanie czy do oświetlania małych przedmiotów parasolka biała czy srebrna?
Zwykle świeci się z parasolką, ale tak naprawdę wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać, nie ma jednej sztywnej reguły. To nie matematyka, gdzie masz jedno konkretne rozwiązanie. Jeśli poświecisz np jedną lampą mocno to uzyskasz światłocień. Próbuj, zobacz co daje jakie ustawienie. Wybierz to co Ci najbardziej odpowiada.
Zwykle świeci się z parasolką
Przedmioty zwykle oświetla się softboxami, fresnelem lub innymi modyfikatorami.
Parasolka daje najbrzydsze bliki i dużo "lewego" światła. Jest za to bardzo "mobilna".
Jeżeli oczekujemy od oświetlenia czegoś więcej, niż "ma byc jasno", to zapominamy o istnieniu namiotu bezcieniowego.
Ale chodzi o świecenie na namiot. Jak nie masz softboksu to świecisz przez parasolkę, wtedy bardziej masz rozproszone światło.
a parasolka biała czy srebrna ??
a parasolka biała czy srebrna ??
Ty tak na poważnie się pytasz?
Namiot bezcieniowy praktyczniejszy, bo masz przedmiot obudowany z kazdej strony, a na stole bezcieniowym musisz zawsze kombinować z bokami i 'sufitem'.
Ja kiedyś kupiłam namiot bezcieniowy 75x75 i używam go regularnie. Przydaje się.
Kosztował niecałe 100zł. A wyglada dokładnie tak -- link (http://www.foto-tip.pl/sklep/quantuum_namiot_bezcieniowy_75x75_cm-p-1104.html)
A mogę podpytać jakiego oświetlenia do niego używasz..? Bo mnie więcej taki chciałabym w najbliższej przyszłości nabyć.