PDA

Zobacz pełną wersję : Choroba na "Z", zdjęcia B&W i Nikon D700.

teo
13-09-2010, 01:52
Cześć, kiedyś tu już coś pisałem w wątku o jakimś Zeissie, ale nie mogłem go znaleźć - anyway, udziela mi się ta choroba na Z - ilekroć wchodzę na flickra, mimochodem zaczynam szukać zdjęć z Zeissów... Strasznie podoba mi się plastyka obrazu z tych szkieł, bokeh...

Tak na co dzień mam Canona 50D, ale odkąd kilka razy pożyczyłem od mojej dziewczyny 5D Mk II z Sigmą 50/1.4 coraz mniej mi się chce fotografować moim 50D... Ja jednak myślę o D700, bo popróbowałem go sobie również i trochę bardziej mi leży, a przede wszystkim zachwycił mnie tryb czarno-biały. Ustawiłem tylko nieco wyższy kontrast i zdjęcia wyglądały niemal od razu jak te, które wołałem kiedyś sam w ciemni. Normalnie ucieszyłem się jak dziecko;)

Pytanie mam do użytkowników szkieł ZF Zeissa i D700 - jakie są Wasze wrażenia z pracy takim zestawem? Jak z ustawianiem ostrości? Wiem, że jest potwierdzenie, ale czy ktoś z Was używa matówki z klinem i mikrorastrem? Bo raczej na coś takiego bym się decydował - jeśli już. A, i czy DK-17m pomaga w ostrzeniu? Co z okularnikami? Można stosować ten gadżet bez kłopotu nosząc okulary?

Pozdrawiam!

ryszkut
13-09-2010, 02:42
matówkę można, nawet będzie miało to sens.
okulary będzie ciężko
5d robi ładniej niż d700, tylko nikon ma lepsze czułości i ponoć "energonomię" (głupota)
tryb czarno biały bym sobie darował. nic nie zastąpi dobrze wołanego nefa
jak podoba ci się cajs to go bierz. niekiedy mf jest błogosławieństwem. ostatnio mniej cyfry używałem, a na analogu mam tylko mf i zastanawiałem się gdzie wyostrzyć żeby aparat złapał na nieskończoność ;)
bokeh mają owszem ładny, pytanie czy 'plastyki' nie da się osiągnąć w PP. temat dość drażliwy, najważniejsze jest co i jak się komu wydaje...

Bielik
13-09-2010, 16:21
pod cajsa to tylko klisza ;) zostaw 50D do brudnej roboty, a drugim zestawem ciesz się życiem.

kh29228
13-09-2010, 18:52
5d robi ładniej niż d700, tylko nikon ma lepsze czułości i ponoć "energonomię"

a co 5d robi ładniej? zdjęcia?:):):)

teo
14-09-2010, 00:15
pod cajsa to tylko klisza ;) zostaw 50D do brudnej roboty, a drugim zestawem ciesz się życiem.

Klisza też będzie pod cajsa, ale w formacie 6x6cm8) To się dopiero ucieszę:-D Brudnej roboty mam już dość - w ogóle mi z nią nie wychodzi, więc teraz zamierzam już tylko cieszyć się życiem:twisted:

eagis
15-09-2010, 10:22
Ja mam d700 i CZ 85 1.4. Oryginalna matówka, żadnych dodatków i nie mam problemów z trafieniem.
Ostrze na oko, czasami pomagam sobie kropką.
A no i nosze okulary:)

Quakerek
15-09-2010, 20:29
Ja mam d700 i CZ 85 1.4. Oryginalna matówka, żadnych dodatków i nie mam problemów z trafieniem.

A mógłbyś pokazać jakiś portrecik z tego zestawu, jakiś przykład nie za wiele "po psuty", byłbym wdzięczny.

teo
16-09-2010, 00:52

No to super - chociaż ja zacznę od 35/2.0 - moja ulubiona ogniskowa;) 85/1.4 pewnie będzie następne w kolejce...

bast3k
16-09-2010, 11:07
Nigdy nie mialem i zapewne miec nie bede lepszego szkla niz CZ85/1.4. Pancerny, niezawodny, doskonale wykonany obiektyw. A zdjecia, no coz... 3D look!;-)