Zobacz pełną wersję : pomocy - nikon d70s nie zgrywa zdjęć
falmer16
12-09-2010, 16:30
Nie potrafię "zrzucić" na komp. ostatnich kilkudziesięciu zdjęć.
Istnieją one w aparacie (widać je na podglądzie na wyświetlaczu) ale nie mogę ich przenieść do folderu w kompie.
Nie widać ich na monitorze.
Połączenie aparatu z kompem jest poprawne gdyż wszystkie poprzednie zdjęcia przenoszę spokojnie - tak jak to było do chwili wystąpienia problemu.
Ta partia zdjęć jest widoczna monitorze kompa.
Czy ktoś może mi pomóc?
Problem ze zrzutem JPGów czy RAWów ?
falmer16
12-09-2010, 16:56
Do tej pory były to JPG wielkość zdjęcia normal.
Sprawdziłem - jest tak nadal.
Spróbuj przez czytnik, jeśli również będzie problem, to obawiam się, że to problem z kartą. Też tak miałem i poszła na wymianę
pioter m
12-09-2010, 20:04
Kup czytnik, np. hama (smiesznie tanie, a bdb) i nie podpinaj aparatu pod kompa. Tak jest bezpieczniej i duuuuuuuuuuuuuuuzo szybciej. Dziwie sie, ze kolega jeszcze tego nie uczynil. D70s ma USB 1.1 i zczytywanie z predkoscia 1MB/sek to masochizm.
Wracajac do problemu. Obadac na czytniku, ewentualnie sprobowac jakiegos softu do odzyskiwania danych z kart pamieci. Mozna tez pociagnac pozniej formatem (w aparacie!). Jesli karta nadal bedzie krzaczyc, to bylby jej koniec.
falmer16
12-09-2010, 21:10
Dzięki za porady - skorzystam.
Widzę że w razie ew. dalszych problemów będę mógł liczyć na pomoc.
Co do masochizmu - w czasie zrzutu na kompa (rzeczywiście powolnego) można robić wiele innych rzeczy :)
Hahaha :D na zrzucajac zdjecia np na starym komputerze z pentium 100 mozesz zrobic jeszcze wiecej rzeczy :D. Z czytnikiem jest o wiele szybciej :)
falmer16
14-09-2010, 23:14
Z czytnikiem (EMTEC) zrzuciłem wszystko - dzięki za poradę.
Może któryś z bardziej niż ja doświadczonych Nikoniarzy doradzi mi jaką nową kartę sobie sprawić.
Nie musi to być model o extremalnych osiągach ale też nie kupuję rzeczy najtańszych.
Moja stara (ma pewnie ze 4 lata lub więcej) to SanDisk Extreme III 1,0 GB .
Do D70s spokojnie mogę polecić pqi 4 GB, mam jedną taka i dwie 2 GB też pqi i jak na razie nie zawiodłem się na żadnej z nich.