PDA

Zobacz pełną wersję : oświetlenie

Empire
12-09-2010, 18:55
witam, mam pytanie jakie oświetlenie zastosować do fotografowania ludzi w pokoju.. na fotografowanie mam miejsca malo : 2,2m x 2,1m a wysokość to 2,2m... to jest kawałek miejsa w moim pokoju.. postanowiłem że porobię sobie zdjęcia do paszportu, legitymacji, itp... tylko niewiem jakie oświetlenie zastosować... czy softox jakiś czy co? posiadam tylko puszke Nikona D3000...

Prosze o porady, mile widziane linki do sprzętu.

12-09-2010, 22:01
jaki budzet?

Empire
13-09-2010, 15:00
hmmm do 500zł....

r_m
13-09-2010, 16:20
Potraktuję pytanie jako żart, i odpowiem także (lekkim) żartem: idź do jakiegokolwiek "zakładu fotograficznego", który robi takie zdjęcia, porozglądaj się (zapamiętaj, czego używają), zapytaj o cenę zdjęć do paszportu i legitymacji (czasem "w zestawie" jest taniej), wróć do domu i poszukaj w sieci tego, co widziałeś, porównaj ceny i sam oceń, czy warto oszczędzać (zdjęcia do paszportu mają dość sztywne wymagania, myślę, że je znasz, jeśli nie strona MSWiA Ci pomoże). Jeśli zadajesz takie pytania, to prawdopodobnie będziesz miał kłopot ze zrobieniem takich zdjęć nawet mając sprzęt. Jeśli wiedziałbyś jak, zrobiłbyś bez problemu albo przy świetle naturalnym, albo przy tych lampach, które na pewno masz w domu.

sensualna
27-09-2010, 14:00
Hm, do 500zł możesz kupic takiego Quantuuma (http://www.foto-tip.pl/sklep/lampa_studyjna_quantuum_pt_200-p-1415.html). Zmieści ci się do pokoju spokojnie. Ja kiedyś pracowałam w studiu fotograficznym gdzie robiono główki i tam pracowano na podobnych lampach tylko, że były dwie.