Zobacz pełną wersję : kurierzy i przesyłki. POMOCY.
kamilkamien
12-09-2010, 12:30
Negocjuje sprzedaż teł na naszej forumowej giełdzie i w grę weszła wysyłka przedmiotu. Tło ma szerokość 280cm w opakowaniu i waga jego do 5kg. Jak to zrobić aby to wysłać i aby cena wysyłki była możliwie ceną do przyjęcia dla kupującego. Miejsce wysyłki to Sępólno Krajeńskie a odbiorca albo Bielsko albo stolica. Proszę pilnie o pomoc!
a w czym masz problem ???
porównaj ceny firm kurierskich w miejscu wysyłki (sępólno)
i wybierz najtańszą
kamilkamien
12-09-2010, 12:59
Więc albo gdzieś źle patrzę albo ceny mi wychodzą horrendalne (ok 130zł) gdzie przekracza to wartosc wysylanego przedmiotu o śmiało te 2 razy
Przesyłki kurierskie od osób prywatnych są bardzo drogie.
Dla przykładu za wysyłkę paczki do kilograma w DPD zapłacisz 38zł, a DHL już 46. Jeśli wiozą paczkę do miejsca gdzie nie mają siedziby to do ceny trzeba doliczyć kolejne 40zł. Taniej wyjdzie Ci pojechać i odebrać osobiście. Albo jak masz jakiegoś znajomego co ma swoją firmę to niech on zamówi kuriera na siebie i zapłacisz około 20-30 zł.
kamilkamien
12-09-2010, 13:11
A czy Poczta Polska zrealizuje przesyłkę z takimi gabarytami?
A Pocztą Polską nie pójdzie? Wg. cennika za paczkę od 5 do 10 kg i jako gabaryt B priorytetem zapłacisz 26 zł.
kamilkamien
12-09-2010, 13:17
no taki tez pomysł miałem tylko czy oni mi to przyjmą, jak to takie wielkie, że ja w drzwi z tym do nich nie wejdę...
no taki tez pomysł miałem tylko czy oni mi to przyjmą, jak to takie wielkie, że ja w drzwi z tym do nich nie wejdę...
No musisz podejść do placówki i zapytać, ale nie raz widziałem jak ludzie wysyłają jakieś gabaryty (np. zderzak do auta).
zerknij tu:
https://www.kurjerzy.pl/
adolfik9501
12-09-2010, 15:42
Cytuję:
Wymiary paczek pocztowych
MAKSIMUM
Suma długości i największego obwodu mierzonego w innym kierunku niż długość - 3000 mm, przy czym największy wymiar nie może przekroczyć 1500 mm
MINIMUM
Wymiary strony adresowej nie mogą być mniejsze niż 90 x 140 mm, z tolerancją do 2 mm
Przy czym:
* GABARYT A to paczki o wymiarach:
MINIMUM - wymiary strony adresowej nie mogą być mniejsze niż 90 x 140 mm,
MAKSIMUM - żaden z wymiarów nie może przekroczyć: długość 600 mm, szerokość 500 mm, wysokość 300 mm.
* GABARYT B to paczki o wymiarach:
MINIMUM - jeśli choć jeden z wymiarów przekracza długość 600 mm, szerokość 500 mm, wysokość 300 mm,
MAKSIMUM - suma długości i największego obwodu mierzonego w innym kierunku niż długość - 3000 mm, przy czym największy wymiar nie może przekroczyć 1500 mm.
Skoro maks można 1500 (jeśli się dobrze wyznałem, z tej jakże przyjaznej klientowi instrukcji, a Ty masz 2800 to pocztą nie da rady.
stecarlos
12-09-2010, 15:57
zerknij tu:
https://www.kurjerzy.pl/
Korzystałeś z tego? Jeżeli tak i działa poprawnie, to dla mnie jesteś wielkim człowiekiem, dzięki któremu zaoszczędzę trochę kaski.