PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Muchy nie lubią deszczu

wpkx
12-09-2010, 01:28
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/L100465120Muchy20nie20lubia20deszczu-3.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1004651%20Muchy%20nie%20lubia%20deszczu.jpg)

Anja_G
12-09-2010, 01:36
Muchy nie lubią pacek. :x ;)

wpkx
12-09-2010, 01:42
Muchy nie lubią pacek. :x ;)

Pani Moderator!

To jest offtopic!

Ale rozumiem, że to przykład negatywny komentowania, ku przestrodze innym. :D

Art_Ro
12-09-2010, 13:26
Tytuł zdecydowanie odrzucam, w całości!
Konwencja tego zdjęcia bardzo mi się podoba, realizacja - jeszcze bardziej! Bardzo ładna kolorystyka, a raczej gra kolorów, nie jest to oczywiście pstrokacizna.
Konsekwentna, dobrze zastosowana nieostrość.
Zdjęcie zatem, takie jakie jest, w całości przyjmuję!

Poszukujesz ciekawego środka wyrazu, jakim jest strefa nieostrości. Praca z zamkiem nie przemówiła do mnie.
Gratulacje za to zdjęcie.

wpkx
12-09-2010, 13:52
Tytuł zdecydowanie odrzucam, w całości!
Konwencja tego zdjęcia bardzo mi się podoba, realizacja - jeszcze bardziej! Bardzo ładna kolorystyka, a raczej gra kolorów, nie jest to oczywiście pstrokacizna.
Konsekwentna, dobrze zastosowana nieostrość.
Zdjęcie zatem, takie jakie jest, w całości przyjmuję!

Poszukujesz ciekawego środka wyrazu, jakim jest strefa nieostrości. Praca z zamkiem nie przemówiła do mnie.
Gratulacje za to zdjęcie.

Nie bardzo wiem, co odpowiedzieć... poza dziękuję! :)

Gurgul99
12-09-2010, 14:02
Sorry, ale mamy packę i bokeh. Jakoś mnie zachwyt nie ogarnia.

anonymos
12-09-2010, 14:10
Od dłuższego czasu obserwuję Twoje prace i ich nie ogarniam. Ani pomysły ani przedstawione w nich poczucie estetyki ani samo wykonanie nie są tym, w czym ja się lubuję.

Na ogól w mojej ocenie są to tylko przypadkowe pstryki, pełne nieuzasadnionego udziwnienia. Nie chcę być też niegrzeczny ale jedyne słowo jakie mi się narzuca to brzydota.

W najmniejszym stopniu w Twoich pracach nie znajduję klarowności czy wreszcie tego czegoś co powoduje, że mogę wyrazić uznanie za indywidualność pomimo faktu, iż nie wielu ludzi prezentuje tutaj coś na kształt tego, co Ty robisz.

wpkx
12-09-2010, 14:21
Od dłuższego czasu obserwuję Twoje prace i ich nie ogarniam. Ani pomysły ani przedstawione w nich poczucie estetyki ani samo wykonanie nie są tym, w czym ja się lubuję.

Na ogól w mojej ocenie są to tylko przypadkowe pstryki, pełne nieuzasadnionego udziwnienia. Nie chcę być też niegrzeczny ale jedyne słowo jakie mi się narzuca to brzydota.

W najmniejszym stopniu w Twoich pracach nie znajduję klarowności czy wreszcie tego czegoś co powoduje, że mogę wyrazić uznanie za indywidualność pomimo faktu, iż nie wielu ludzi prezentuje tutaj coś na kształt tego, co Ty robisz.

Rozumiem, że takie słowa od kogoś z taką pozycją jak Ty są grzeczną sugestią, żebym poszukał sobie innej piaskownicy...

"Ani pomysły ani przedstawione w nich poczucie estetyki ani samo wykonanie nie są tym, w czym ja się lubuję." - to samo mógłbym napisać ja pod którymkolwiek Twoim zdjęciem.
Ale nie napiszę, bo jestem tylko wpkx'em, a Ty jesteś aż Kultenem. ;)

anonymos
12-09-2010, 14:37
Rozumiem, że takie słowa od kogoś z taką pozycją jak Ty są grzeczną sugestią, żebym poszukał sobie innej piaskownicy...

"Ani pomysły ani przedstawione w nich poczucie estetyki ani samo wykonanie nie są tym, w czym ja się lubuję." - to samo mógłbym napisać ja pod którymkolwiek Twoim zdjęciem.
Ale nie napiszę, bo jestem tylko wpkx'em, a Ty jesteś aż Kultenem. ;)

Nie chodzi tu o żadną pozycję. Człowiek się rozwija i obiera pewien kierunek. Ja obrałem swój a Ty swój. Cieszy fakt, że nie kopiujesz i już za to wyrazy uznania. Mimo tego jednak ja w owym kierunku nie znajduję piękna przez duże P.

I oczywiście może pisać pod obojętnie czyjego autorstwa zdjęciem zacytowany fragment jest jest on tylko zgodny z sumieniem :D . Każdy komentarz jest ok dopóki jest on wyrażony kulturalnie i z pewnym uzasadnieniem. "Pewnym" dlatego, że czasem tylko nasze zdanie opiera się na mało metodologicznie poprawnym określeniu poczucia estetyki i formy.

Swoją drogą to forum zamiera powolutku, i mimo pewnych zrywów ci co znają już swoją wartość odchodzą odeń. Więc jeśli pozostawisz swój ślad pod czyimś zdjęciem to będzie to znacznie większa zasługa niż wyrazy podziękowania czy negacji komentarza pod tylko Twoją pracą.

wpkx
12-09-2010, 15:23
Nie chodzi tu o żadną pozycję. Człowiek się rozwija i obiera pewien kierunek. Ja obrałem swój a Ty swój. Cieszy fakt, że nie kopiujesz i już za to wyrazy uznania. Mimo tego jednak ja w owym kierunku nie znajduję piękna przez duże P.

I oczywiście może pisać pod obojętnie czyjego autorstwa zdjęciem zacytowany fragment jest jest on tylko zgodny z sumieniem :D . Każdy komentarz jest ok dopóki jest on wyrażony kulturalnie i z pewnym uzasadnieniem. "Pewnym" dlatego, że czasem tylko nasze zdanie opiera się na mało metodologicznie poprawnym określeniu poczucia estetyki i formy.

Swoją drogą to forum zamiera powolutku, i mimo pewnych zrywów ci co znają już swoją wartość odchodzą odeń. Więc jeśli pozostawisz swój ślad pod czyimś zdjęciem to będzie to znacznie większa zasługa niż wyrazy podziękowania czy negacji komentarza pod tylko Twoją pracą.

Zauważyłem pewne ocieplenie tonu. To miłe.

Mnie również cieszy fakt, że nie kopiuję. Traktuję to jako swoisty wyraz uznania. Samo Twoje odezwanie się pod moim zdjęciem nim jest. ;)
Ale to Twoje piękno przez duże P jest - nie chcę być niegrzeczny - dla mnie nudne...

"Każdy komentarz jest ok dopóki jest on wyrażony kulturalnie i z pewnym uzasadnieniem." - zgadzam się w 100%.

Odnośnie zasług: nie jesteś pierwszy, który zarzuca mi niekomentowanie innych.
Ale dla mnie zasługa to pozostawienie po sobie dobrego zdjęcia, a nie komentarza.
I wcale nie mam wrażenia, że Forum zamiera. Ty na przykład odszedłeś, ale, znając swoją wartość, powróciłeś. :)

Anja_G
12-09-2010, 15:46
Człowiek się rozwija i obiera pewien kierunek. Ja obrałem swój a Ty swój. Cieszy fakt, że nie kopiujesz i już za to wyrazy uznania. Mimo tego jednak ja w owym kierunku nie znajduję piękna przez duże P.
I całe szczęście. :)
Ponoć nie to jest ładne, co jest ładne, ale co się komu podoba. Jedni lubią hiperpoprawne obrazki z Podlasia, inni skałę zanurzoną w "memłanej" wodzie, jeszcze inni odnajdują przyjemność w zabawach z psychodelicznymi kolorami i głębią...

Na szczęście "piaskownica" jest duża i wiele pomieści/zniesie.

Swoją drogą to forum zamiera powolutku, i mimo pewnych zrywów ci co znają już swoją wartość odchodzą odeń.

Naprawdę tak uważasz? Mam nadzieję, że jednak nie. Bo to by znaczyło, że "wartościowi" odeszli a pozostali... No właśnie. Kto? I kto wrócił? :) Poza tym... Czy ci "wartościowi" nie nabyli swej wartości również i tutaj? Gdzie by byli teraz? Nie zrozum mnie źle. Nie jestem fotografem, pytam z czystej babskiej ciekawości.

wpkx - przepraszam za kolejny OT. :D

Seeker
12-09-2010, 17:42
W czasie deszczu muchy się nudzą ;)

borregaard
12-09-2010, 17:54
Swoją drogą to forum zamiera powolutku, i mimo pewnych zrywów ci co znają już swoją wartość odchodzą odeń.

Oj Kulten ,Kulten....troszkę pokory.....;-) :lol:

Nie zamieściłbym tego żółtego narzędzia i zmieniłbym tytuł,część wiciokrzewu wydostałbym z nieostrości ,a resztę bym ...pozostawił jak jest,ale to ja...;-)

Mavierk
12-09-2010, 18:18
ha! właśnie ściekająca żółtość z tej packi jest najlepsza!

Do mnie ta praca dociera w pełni i bardzo żałuję, że brak mi odwagi, żeby obrać podobny kierunek w swoich zdjęciach (ten własny).

Nikonozaur
12-09-2010, 18:29
Mucha nie siada...

anonymos
12-09-2010, 18:31
I całe szczęście. :)
Ponoć nie to jest ładne, co jest ładne, ale co się komu podoba. Jedni lubią hiperpoprawne obrazki z Podlasia, inni skałę zanurzoną w "memłanej" wodzie, jeszcze inni odnajdują przyjemność w zabawach z psychodelicznymi kolorami i głębią...

Na szczęście "piaskownica" jest duża i wiele pomieści/zniesie.

Naprawdę tak uważasz? Mam nadzieję, że jednak nie. Bo to by znaczyło, że "wartościowi" odeszli a pozostali... No właśnie. Kto? I kto wrócił? :) Poza tym... Czy ci "wartościowi" nie nabyli swej wartości również i tutaj? Gdzie by byli teraz? Nie zrozum mnie źle. Nie jestem fotografem, pytam z czystej babskiej ciekawości.

wpkx - przepraszam za kolejny OT. :D

Nienawidzę sformułowania "mamłany", ujmuje to dużo tego rodzaju twórczości. A i często sami ci którzy marudzili, że ile można, obecnie posiłkując się tym stwierdzeniem sami teraz ze swej strony zanudzają. To taka mała dygresja.

A ci co odeszli to np. Marcin Stawiarz, Piotrek Jęczeń, Dominik vel Autograf (który nota bene prowadzi własne forum po niezrozumiałej dla mnie do dziś burzy) a wraz z nim wielu innych z owego zawędrowało na owe Dominikowe. Nie twierdzę niemniej jednak, że pozostali sami ci mało udani :) . Po prostu zamarł pewien duch, który miał tu jeszcze miejsce rok temu i dawniej. Ten dział jeszcze się trzyma ale pozostałe? Katastrofa. 0 życia. I bynajmniej to forum nie jest wyjątkiem. Bądź co bądź ciągle gro z tu obecnych się zna na rzeczy a ich wypowiedzi mają sens. A dlaczego jedni powrócili? :) Bynajmniej nie z tęsknoty. Ale zaistniały pobudki dla których np ja to uczyniłem.

A nawiązując do wypowiedzi autora:

Ale to Twoje piękno przez duże P jest - nie chcę być niegrzeczny - dla mnie nudne...
masz prawo tak uważać, nic mi do tego i nie zamierzam na siłę do siebie przekonywać.

Nikonozaur
12-09-2010, 18:49
Tak czytam Wasze wypowiedzi i szczerze mówiąc podzielam opinię Marcina, że
[...] Po prostu zamarł pewien duch, który miał tu jeszcze miejsce rok temu i dawniej. [...]
Nie wiem czy przez to jest gorzej, ale na pewno inaczej. Znam też parę osób, które również postrzegają Forum w ten sposób. Coś w tym chyba jest...

paolos
12-09-2010, 19:27
... khem, ... khem
Komentujemy bardzo ciekawe ujęcie żółtej packi z nieostrym acz wpisującym się w całość drugim planem czy też problemy "z życia forum" ?

Bo jeśli to pierwsze to jest to jedno z ciekawszych rzeczy które tu ostatnio widziałem . Gratki za przełamywanie stereotypów.

harb
13-09-2010, 21:24

przegapiłbym taki ciekawy watek - mam na myśli opinie jakie w nim padły

Marcinie wiesz ze Cię cenię, za perfekcję, za styl który sobie wypracowałeś, choć nie wszystkie fotografie mnie zachwycają, to chociażby ze względu na Twój techniczny kunszt warto je oglądać ---- dlatego nigdy bym nie przypuszczał ze Ty napiszesz w/w komentarz, nie narzucaj proszę nikomu stylu fotografowania, bo Tobie nikt czegoś takiego nie sugeruje, sorry ale dla mnie jest to brak tolerancji w stosunku do autora wątku

Anja_G świetnie podsumowała sprawę gustów

odnośnie forum, różni ludzie odchodzą, ale również przybywają ci którzy w sposób szczególny widzą fotografię, jest już na tyle długo na tym forum aby znać wiele powodów odejscia znanych i cenionych autorów, zazwyczaj podstawowym powodem jest malkontenctwo niektórych jego użytkowników, dokuczanie uznanym autorom którzy cieszyli się naprawdę dużym dorobkiem, zamiast oceny treści fotografii , doszukiwanie się na siłę "pierdół" pamiętam jak w dziale portretowym kilku "zawodowych malkontentów" doprowadziło uznanego autora do pasji bo przyczepili się do pojedynczego włosa modelki który "wymknął się spod kontroli" od tamtego zdarzenia nie wystawia zdjęć na tym forum, w prywatnej rozmowie dodał "niech się uczą wiedzy z książek, zobaczę do czego dojdą"

piszesz ze to forum umiera - nic podobnego, tylko powodem marazmu jest fakt że na tym portalu ostatnio promuje się za wszelką cenę artyzm, taki swoisty wyścig szczurów, polega to na tym ze najpierw robi się fotografię a dopiero później szuka się w niej motywu i udziwnień, wszystko po to żeby zrobić fotografię która ma być na tyle inna żeby zaistniała, jest to o tyle śmieszne ze jest to dział KRAJOBRAZOWY ale co niektórzy zapomnieli co jest krajobrazem a co nie, i piszę to od razu dużymi literami NIE JEST TO SKIEROWANE DO CIEBIE MARCINIE wyżej napisałem jakim darzę Cię uznaniem, jest to moja odpowiedź na Twój komentarz

drugą mnie osobiście bardzo bulwersującą sprawą jest sprawa podejścia do oceny fotografii, jest pewna grupa kolegów dla których nie jest ważny przekaz zdjęcia ani jego treść, dla nich jest ważnym znależć u autora syfek z matrycy, znależć odchylenie od poziomu mimo ze jest to tylko wartość rzędu 01 stopnia, jakiś minimalny przepalik na niebie mimo że jest marginalny, jest to szalenie niezdrowy trend, bardzo często liderują mu koledzy którzy jeszcze nie tak dawno nie potrafili zrobić dobrej fotografii, udało im się jednak trochę odbić od minimalnego poziomu i stali się krytykami rodem prawie z NG

zauważ proszę jak komentuje Wingeo, Ostrytux, Nemeth (choć miał okres w swej twórczość że był niesłychanie surowym krytykiem, ale z książkową podbudową ) jest jeszcze kilku innych kolegów których opinię bardzo sobie cenię, miedzy innymi Twoje zdanie, bo zazwyczaj są to bardzo techniczne porady, nieodżałowanie brakuje mi na forum BOMBLA (jeżeli czyta te słowa to serdecznie go pozdrawiam :)) i częstszych wizyt Światły i jego fachowych porad, mam nadzieję że ten powiedzmy sobie lekki marazm działu krajobraz minie, bo nie ma ludzi niezastąpionych zawsze znajda się młodzi lub nowi zdolni, którzy wniosą do tego działu właściwy kierunek tak jak to robi PABLOOK i kilku innych młodych kolegów ( na razie nie będę wymieniał ich nicków co by się im w główkach nie poprzewracało :) )

na koniec apel do wszystkich - szanujmy spojrzenie innych, oceniajmy fotografie sprawiedliwie a zanim coś nabazgrzemy przemyślmy to dobrze

pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

ps. autora wątku przepraszam za OT :)

GUINNESSts
13-09-2010, 21:39
Wpkx. Juz kiedys napisalem Tobie: Walcz i pokazuj te swoja innosc przekazu. Robisz to coraz lepiej. Chocby wlasnie tutaj.

wpkx
13-09-2010, 21:49
piszesz ze to forum umiera - nic podobnego, tylko powodem marazmu jest fakt że na tym portalu ostatnio promuje się za wszelką cenę artyzm, taki swoisty wyścig szczurów, polega to na tym ze najpierw robi się fotografię a dopiero póżniej szuka się w niej motywu i udziwnień, wszystko po to żeby zrobić fotografię która ma być na tyle inna żeby zaistniała, jest to o tyle śmieszne ze jest to dział KRAJOBRAZOWY ale co niektórzy zapomnieli co jest krajobrazem a co nie, i piszę to od razu dużymi literami NIE JEST TO SKIEROWANE DO CIEBIE MARCINIE wyżej napisałem jakim dażę Cię uznaniem, jest to moja odpowiedż na Twój komentarz

ps. autora wątku przepraszam za OT :)

Janie, nie przepraszaj, bo to wcale nie jest OT.

Miałem sam podsumować, że wśród tylu komentarzy nikt mi nie zarzucił, że to nie Krajobraz i żebym spadał do Innych. Ale zrobiło się późno i wyglądałoby jak zawsze na bezczelność z mojej strony, że podbijam własny wątek.

Powód zamieszczenia tutaj - zgadzam się z Marcinem w jednym - w innych działach jest mniejszy przerób. :)

I teraz dlaczego nie OT: wyścig szczurów i reszta tego akapitu to chyba do mnie. Może się mylę, jeśli tak to przepraszam, ale jeśli nie, to nie poczuwam się do winy bo wcale nie jest tak jak napisałeś. ;)

Dziękuję wszystkim za komentarze.

harb
13-09-2010, 21:56
Janie, nie przepraszaj, bo to wcale nie jest żaden OT.

Miałem sam podsumować, że wsród tylu komentarzy nikt mi nie zarzucił, że to nie Krajobraz i żebym spadał do Innych. Ale zrobiło sie późno i wyglądałoby jak zawsze na bezczelność z mojej strony, że podbijam własny wątek.

Powód zamieszczenia tutaj - zgadzam sie z Marcinem w jednym - w innych działach jest mniejszy przerób. :)

I teraz dlaczego nie OT: wyścig szczurów i reszta tego akapitu to chyba do mnie. Może się mylę, jeśli tak to przepraszam, ale jeśli nie, to nie poczuwam się do winy bo wcale nie jest tak jak napisałeś. ;)

Dziękuję wszystkim za komentarze.

oczywiście że ten tekst nie dotyczy Ciebie, gdyby tak było, cały mój komentarz nie miałby sensu - masz po prostu swój styl i mz.jak najbardziej jest to krajobraz, a że na tyle odmienny od ogólnie przyjętego, poprzez Twoje specyficzne kadrowanie, jak również częstą zabawę GO, nie ma to znaczenia - miałeś już tutaj fotografie które podobały się ogółowi

pozdrawiam :)

wpkx
13-09-2010, 22:04
oczywiście że ten tekst nie dotyczy Ciebie, gdyby tak było, cały mój komentarz nie miałby sensu - masz po prostu swój styl i mz.jak najbardziej jest to krajobraz, a że na tyle odmienny od ogólnie przyjętego, poprzez Twoje specyficzne kadrowanie, jak również częstą zabawę GO, nie ma to znaczenia - miałeś już tutaj fotografie które podobały się ogółowi

pozdrawiam :)

Ale numer! :D
Jeżeli TY zaliczasz to zdjęcie do krajobrazu, to... wywlekam się spod fotela. Ja naprawdę od lipca zastanawiałem się, czy wrzucić to tutaj... i czy w ogóle wrzucać. ;)

Przepraszam zatem jeszcze raz i pozdrawiam. :)

Bielik
13-09-2010, 22:24
należałoby zastanowić się czemu owo narzędzie zbrodni masowej na niewinnych braciach mniejszych muchach wywołało taką dyskusję. problem zapewne stanowi skonfrontowanie jej z psychodelicznym tłem rodzimego krajobrazu podwórkowego w czasie deszczu. narasta powoli chęć mordu, zew krwi, który znajduje swoje ujście na forum, gdyż muchy na horyzoncie brak.

ekonet
13-09-2010, 22:27
Ale numer! :D
Jeżeli TY zaliczasz to zdjęcie do krajobrazu, to... wywlekam się spod fotela. Ja naprawdę od lipca zastanawiałem się, czy wrzucić to tutaj... i czy w ogóle wrzucać. ;)

Przepraszam zatem jeszcze raz i pozdrawiam. :)
Też nie wiem, czemu to zakwalifikowałeś do krajobrazu, ale jakoś mnie to specjalnie nie uwiera.
Zdjęcie spodobało mi się (misie? Dobre czy niedobre misie?), sam nie wiem, czemu? Nie mogę jednak pozbyć się wrażenia, że czegoś mi z prawej strony brakuje - jest jakieś odczucie niedokończenia. Może to sprawa środowiska, w którym się to zdjęcie ogląda? Nie wiem.
Zastanawiam się też, jak uzyskałeś tak ładnie doświetloną packę na słupie. ;)
A tematyka deszczu prześladuje mnie od paru lat...

nieodżałowanie brakuje mi na forum BOMBLA (jeżeli czyta te słowa to serdecznie go pozdrawiam :))
Nie martw się. Jest w nowej postaci. :)

Nemeth
13-09-2010, 22:28
(...)

(...)

piszesz ze to forum umiera - nic podobnego, tylko powodem marazmu jest fakt że na tym portalu ostatnio promuje się za wszelką cenę artyzm, taki swoisty wyścig szczurów, polega to na tym ze najpierw robi się fotografię a dopiero póżniej szuka się w niej motywu i udziwnień, wszystko po to żeby zrobić fotografię która ma być na tyle inna żeby zaistniała, jest to o tyle śmieszne ze jest to dział KRAJOBRAZOWY ale co niektórzy zapomnieli co jest krajobrazem a co nie, i piszę to od razu dużymi literami NIE JEST TO SKIEROWANE DO CIEBIE MARCINIE wyżej napisałem jakim dażę Cię uznaniem, jest to moja odpowiedż na Twój komentarz

A ja odniosłem wrażenie, że przyjął się na forum pewien "standard" (mz. niezbyt wysokich lotów zresztą) i wszystko co nie równa się z nim jest od razu krytykowane i wyzywane od "ahtyzmu". Jakby to było coś złego. Robić coś po swojemu, wg. własnego poczucia estetyki. Odczułem to tym mocniej im głębiej sięgałem w zasoby netu i poznawałem prace innych fotografów na świecie. To jest forum sprzętowe ... i to się niestety daje odczuć.

A czym jest ten KRAJOBRAZ? Bo zdaje się, że masz na podorędziu jakąś zgrabną definicję ;)
Bo wg. mnie jest to dział tak pojemny, że spora część zdjęć autora wątku spokojnie się może weń wpisywać (i to nie tylko dlatego, że to najczęściej odwiedzany dział ;) ).

(...)drugą mnie osobiście bardzo bulwersującą sprawą jest sprawa podejścia do oceny fotografii, jest pewna grupa kolegów dla których nie jest ważny przekaz zdjęcia ani jego treść, dla nich jest ważnym znależć u autora syfek z matrycy, znależć odchylenie od poziomu mimo ze jest to tylko wartość rzędu 01 stopnia, jakiś minimalny przepalik na niebie mimo że jest marginalny, jest to szalenie niezdrowy trend, bardzo często liderują mu koledzy którzy jeszcze nie tak dawno nie potrafili zrobić dobrej fotografii, udało im się jednak trochę odbić od minimalnego poziomu i stali się krytykami rodem prawie z NG

W dobie PS techniczny aspekt jest niemniej ważny. Skoro korekty poziomu, czy syfków można uzyskać w kilka sekund to pokazywanie takich felernych zdjęć jest przejawem niedbalstwa i brakiem elementarnego szacunku do własnych zdjęć jak i odbiorcy.

(...)zauważ proszę jak komentuje Wingeo, Ostrytux, Nemeth (choć miał okres w swej twórczość że był niesłychanie surowym krytykiem, ale z książkową podbudową )(...)

Nadal jestem surowym krytykiem. Aczkolwiek nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tą książkową podbudową.
Twierdzisz, że można oceniać prace innych nie mając elementarnego pojęcia o zasadach rządzących fotografią?

toomool
13-09-2010, 22:30
Szczerze mówiąc mi to zdjęcie się podoba. Do krajobrazu bym tego nie wrzucił, ale przyjemnie mi się ogląda.
Jakoś ta packa ładnie kontrastuje z szarugą i deszczem w tle:)

harb
13-09-2010, 22:47
Nadal jestem surowym krytykiem. Aczkolwiek nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tą książkową podbudową.
Twierdzisz, że można oceniać prace innych nie mając elementarnego pojęcia o zasadach rządzących fotografią?

odniosę się tylko do ostatniego cytatu, gdyż nie chciałbym abyś mój pozytyw w Twoim kierunku odebrał jako przytyk Maćku, pisząc o podbudowie książkowej chciałem podkreślić Twoje fotograficzne oczytanie - sorry ze zabrzmiało to inaczej - na inne cytaty moglibyśmy odpisywać sobie całą noc :) a nie chce autorowi już więcej zaśmiecać jego wątku

wpkx
13-09-2010, 23:24
Zdjęcie spodobało mi się (misie? Dobre czy niedobre misie?), sam nie wiem, czemu?
Zastanawiam się też, jak uzyskałeś tak ładnie doświetloną packę na słupie. ;)

Misie (bardziej te dobre), to jeden z ulubieńszych epitetów pewnej naszej wspólnej znajomej... ;)
Packa świeciła własnym, nieziemskim bo odpochmurnym światłem nawet bez obróbki. Poza tym na nią było ostrzone. Podjechanie kontrastu i nasycenia oczywiście zwiększyło efekt.

Czornyj
14-09-2010, 09:59
Szalenie bawi mnie jęczenie w tęsknocie za "złotą erą" tego forum (gdy fakt-faktem poziom był se nieco wyższy, a w Cafe niemal codziennie pojawiały się gratulacje dla kolejnych laureatów konkursów foto) zestawione z jednoczesnym krytykowaniem prac, które - choć nie zawsze perfekcyjne - należy mimo wszystko zakwalifikować do nurtu fotografii poszukującej.

Z uwagi na swą cyfrę pozwolę sobie zwrócić uwagę coniektórym kotom, że większość niegdysiejszych tuz fotograficznych, które pojawiły się na łamach tego forum zwykle również znajdowała się na początku swej drogi i - delikatnie mówiąc - często serwowała tu niezłą kaszanę. Forum to nie muzeum, nie służy prezentacji skończonych arcydzieł, tylko ma stwarzać okazję do nauki dzięki wymianie doświadczeń i w przeszłości b. wiele osób skorzystało z jego edukacyjnych walorów.

Nikonozaur
14-09-2010, 10:52
[...] Z uwagi na swą cyfrę pozwolę sobie zwrócić uwagę coniektórym kotom [...]
Nie dość, że TWA to jeszcze fala... ;)
Proponuję zamknąć rozmowy o wyższości tamtego nad tym lub odwrotnie, według starej prawdy gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania.

krzysztofz24
14-09-2010, 12:00
No to ja napisze, ze dla mnie to nie jest krajobraz:-).9Tylko niech nikt mnie nie prosi o definicje krajobrazu;-)) Niemniej zdjecie jest ciekawe, padlo tu slowo psychodeliczne i z tym sie zgodze, trafne okreslenie. Ta rzucajaca sie w oczy packa na muchy zestawiona z nieostroscia i " pojechanymi " kolorami tworzy dosyc intrygujacy obrazek...