Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d3000 światłomierz

Philipp
11-09-2010, 22:42
często robie zdjęcia w manualu, tylko dużo czasu wtedy mi zajmuje dobranie odpowiedniej wartości przysłony i czasu, i moje pytanie jest takie, czy nie ma jakiegoś manualnego pomiaru światła (wbudowanego) który wskaże wartości przysłonu i czasu? bo w manualnu czujnik mi nie dobierze ;/

Pietern
11-09-2010, 22:45
Przecież jak już dobierzesz, "odpowiednią wartość", to masz pomiar :-) Jak wół.

swider
11-09-2010, 22:47
[...] czy nie ma jakiegoś manualnego pomiaru światła (wbudowanego) który wskaże wartości przysłonu i czasu? bo w manualnu czujnik mi nie dobierze ;/
Polecam jeden z trybów: P, A, S.

Philipp
11-09-2010, 22:54
Przecież jak już dobierzesz, "odpowiednią wartość", to masz pomiar :-) Jak wół.

zwykle daje przysłone na 4,5 a potem metodą prób i błędów dobieram czas. może to zajmuje chwilke, ale potem jest ok.

bo jak się np używa światłomierza światła padającego to Ci wskaże przysłone i czas.

kepih
11-09-2010, 23:07
Daj tryb A, ustaw f4,5 i aparat sam dobierze czas. Jeżeli będzie za jasno lub za ciemno to możesz korygować ekspozycją.

Greg77
11-09-2010, 23:11
Przyslone ustawiasz dozac do konkretnego efektu a czas tak zeby odpowiednio naswietli zdjecie.....tak najprosciej!
Masz jak byk drabinke, krecac pokretlem drabinka sie zmniejsza lub zwieksza w ktoras tam strone +,-, to jest twoj pomiar swiatla.....
Polecam jednak tryby A,P,S....

cinspire
11-09-2010, 23:42
bo jak się np używa światłomierza światła padającego to Ci wskaże przysłone i czas.

No to tak masz na P - dobiera Ci przysłonę i czas.
Mi najwygodniej, tak jak pisze Greg, na A ustawić przysłonę i tylko kontrolować czy czas jest ok (pilnować iso)+ ewentualne korekty (masz taki przycisk przed spustem, po prawej stronie+kółko), do tego czasem blokowanie ekspozycji.
No chyba, że potrzebny jakiś konkretny czas (np. panoramowanie) wtedy S i odwrotnie niż A.

Greg77
12-09-2010, 03:45
No chyba, że potrzebny jakiś konkretny czas (np. panoramowanie) wtedy S i odwrotnie niż A.

W tym przypadku to jednak dawal bym M, ustawi sie Tobie taka przyslona jak automatyce pasuje i nie masz wplywu na glebie ostrosci;)

tomek67
12-09-2010, 08:32
często robie zdjęcia w manualu, tylko dużo czasu wtedy mi zajmuje dobranie odpowiedniej wartości przysłony i czasu, i moje pytanie jest takie, czy nie ma jakiegoś manualnego pomiaru światła (wbudowanego) który wskaże wartości przysłonu i czasu? bo w manualnu czujnik mi nie dobierze ;/
Osobiście najczęściej używam A plus ustawiam sobie opcję Auto ISO.
Można w niej zdefiniować minimalny czas.
A jeśli chcesz faktycznie tryb M,
to aparat podpowiada na wyświetlaczu czy fotka jest prześwietlona czy niedoświetlona wg światłomierza.

cinspire
12-09-2010, 18:09
W tym przypadku to jednak dawal bym M, ustawi sie Tobie taka przyslona jak automatyce pasuje i nie masz wplywu na glebie ostrosci;)

Niby tak. Ale przy 18-55vr, który jest ekstremalnie jasny raczej nie ma co się za małą głębią przejmować przy panoramowaniu :P.
A dużą to już tym bardziej przy panningu.

Rafalec
12-09-2010, 23:02
W wizjerze masz pasek ekspozycji na ekranie z resztą też