Zobacz pełną wersję : Ogromny problem z AF
Witam,
Przeglądałem dzisiaj fotki z koncertu jakie zrobiłem i niestety 90% jest po prostu nieostre. Nie, nie są poruszone. Ostrość nie jest prawidłowa. Czy z 50, czy z 18-105 czy z 70-300, ciagle to samo. ISO 2000, prirorytet przesłony, tryb AF-S. Lampka była. Wyostrzanie mam na 7. Starałem się testować obiektywy na tablicach AF, niby wszystko w porządku, testy na bateryjkach tak samo. Po prostu nie wiem już co robić... Brak mi pomysłów. We wiekszosci fotek używałem innych pól niż centralne. Przeważnie w pionie, górne czyli w poziomi drugie na prawo.
D_Z_I_A_D_E_K
11-09-2010, 21:56
wrzuć coś to zobaczymy
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img718.imageshack.us/img718/6955/dsc7200.jpg)
Tak wygląda 90%, na palcach jednej ręki można policzyc ile jest ostrych.
Kiedyś próbowałem te boczne pola w kiepskim świetle i było kiepsko, w porównaniu do tego co potrafiło centralne pole.
Centralne trafia ze tak powiem odjechanie, bo jest krzyzowy czujnik. Ale w pionie, gdzie robie dużo, nie w kij ni w oko centralny punkt :(
adolfik9501
11-09-2010, 22:17
Obiekt w ruchu ;) Trza było AF-C ustawić.
Z AF-C brak mi wspomagania AF lampy.
A przeszkadza to w tym, że tułów ostre a łepek nie :(
adolfik9501
11-09-2010, 22:21
Z AF-C brak mi wspomagania AF lampy.
A przeszkadza to w tym, że tułowie ostre a łepek nie :(
Bo łepek jest na końcu tyczki i się najbardziej przemieszcza ;)
A przeszkadza to w tym, że tułowie ostre a łepek nie :(
Czyli tak, jak na demonstrowanym zdjęciu? :-)
adolfik9501
11-09-2010, 22:24
Czyli tak, jak na demonstrowanym zdjęciu? :-)
Nim oświetli, wyostrzy i wykona "klaps" łebek się przemieści :)
EDIT: Przecież nikt mi nie wmówi, że Ania taka pogięta stała nieruchomo...
Czyli najlepiej schować puszke i słuchać jak pani ładnie śpiewa... Gdybym uzył centralnego to i tak główka byłąby ostra. Więc? Co robic...
a jaki czas tutaj miałeś?
no i jak kolega już powiedział tutaj zdało by sie AF-C, i z lampa na koncert lecisz?
napisz jakie parametry były.
adolfik9501
11-09-2010, 22:27
Czyli najlepiej schować puszke i słuchać jak pani ładnie śpiewa... Gdybym uzył centralnego to i tak główka byłąby ostra. Więc? Co robic...
Używać AF-C do ruchomych obiektów.
EDIT: Gdybyś użył punktu centralnego, także by nieostro wyszło, gdyż od momentu złapania ostrości do wykonania zdjęcia łepetynka by się przemieściła, czyli wyszło z pola ostrości.
Exposure Time = 1/80"
F Number = F4.5
Exposure Program = Aperture priority
ISO Speed Ratings = 2000
Metering Mode = CenterWeightedAverage
Flash = Flash fired, compulsory flash mode, return light detected
Focal Length = 70mm
Exposure Mode = Auto exposure
White Balance = Auto white balance
Contrast = Hard
Saturation = Normal
Sharpness = Hard
Tak, lece z lampą. Lecąc na 35/50/70-300 i 2000 ISO doświetlam sobie spokojnie.
EDIT: Gdybyś użył punktu centralnego, także by nieostro wyszło, gdyż od momentu złapania ostrości do wykonania zdjęcia łepetynka by się przemieściła, czyli wyszło z pola ostrości.
Nawet gdyby nie przekadrował i ostrzył w brzuch, to i tak przecież łepek jest na tej samej płaszczyźnie co brzuch, aż tak się szansoniści nie wyginają, żeby to robiło różnicę z kilku metrów. Przecież to nie są ciasne portrety.
czas za długi , ja w klubach na pokazach miałem taki czas to taka sama kiszka była, musisz skrócić czas.
AF-C koniecznie, i jak chcesz robić koncerty to przydłby sie jasnym szkiełkiem bo to było tym kitowym?
aha czas powysżej 1/100
Czyli wyostrzone w bzruch na AF-C byłby łepek ostry?
To było 70-300
Z 50 i 35 jest TAK SAMO, ale i tak oswietlałem sobie lampa. Tyle że czasy były 1/200 - 1/500
z 35/50 bez lampy są takie sobie, sztuczne oswietlenie dało dzisiaj lepszy kolorek. Z kolei na poprzednim koncercie leciałem bez lampy.
no to kolejna D90-tka do korekty AFu, moja już leży od czwartku ( też AF )
adolfik9501
11-09-2010, 22:39
Czyli wyostrzone w bzruch na AF-C byłby łepek ostry?
To było 70-300
Z 50 i 35 jest TAK SAMO, ale i tak oswietlałem sobie lampa. Tyle że czasy były 1/200 - 1/500
z 35/50 bez lampy są takie sobie, sztuczne oswietlenie dało dzisiaj lepszy kolorek. Z kolei na poprzednim koncercie leciałem bez lampy.
Ostrz tam gdzie chcesz, tylko w AF-C co by sam sobie poprawki wprowadzał. Sam piszesz, że także na 1/200 - 1/500 też lipa była. Pani się rusza po scenie, wygina, a AF-S łapie ostrość raz, a chwilę potem robi zdjęcie, w AF-C łapie ostrość do momentu zrobienia zdjęcia.
Exposure Time = 1/400"
F Number = F1.8
ISO Speed Ratings = 2500
źródło (http://img265.imageshack.us/img265/7822/dsc7246p.jpg)
Nadal za króki czas? I też kiszka...
adolfik9501
11-09-2010, 22:43
Exposure Time = 1/400"
F Number = F1.8
ISO Speed Ratings = 2500
(...)
Nadal za króki czas? I też kiszka...
Hmm, tak szczerze mówiąc to nie widzę co tu jest ostre... (lewa rękawiczka?). Nie wygląda to dobrze, może rzeczywiście AF nie wyrabia...
EDIT: Proponuję test w domu: osobnik do lekkiego gibania się pod lampą/żyrandolem i D90 w AF-S i AF-C ;)
Na pewno było ostrzone "na łepek" bo w pionie zawsze ostrze na góre. Nic tu nie jest ostre i w tym problem.
Edit:
Za 20 minut wyniki testu. Użyć lampy czy iso 2000 i światło zastane?
adolfik9501
11-09-2010, 22:49
Na pewno było ostrzone "na łepek" bo w pionie zawsze ostrze na góre. Nic tu nie jest ostre i w tym problem.
Edit:
Za 20 minut wyniki testu. Użyć lampy czy iso 2000 i światło zastane?
Im więcej danych tym lepiej ;) Lampa tylko może zamrozić ew. ruch obiektu. I nie zapomnij zrobić zdjęć statycznych, gdy obiekt robi za pomnik.
Fotek niestety nie udpostępnie, "osoba" bardzo się upiera :D Ale spostrzeżenia owszem. Wiem przynajmniej że nie tylko mi "wydaje się" że nie jest ostro.
D_Z_I_A_D_E_K
11-09-2010, 22:57
ja tam przy zdjęciu nr 2 nie widzę większych odchyłów. 50 przy 1.8 może generować taki obrazek. Wg mnie ostrość jest tam gdzie powinna. Generalnie trudno powiedzieć coś bez nef-a.
źródło (http://www.toya.net.pl/~robert28/Zdjecia/a2.jpg)
adolfik9501
11-09-2010, 23:04
Fotek niestety nie udpostępnie, "osoba" bardzo się upiera :D Ale spostrzeżenia owszem. Wiem przynajmniej że nie tylko mi "wydaje się" że nie jest ostro.
Najważniejsze są wyniki eksperymentu ;)
ja tam przy zdjęciu nr 2 nie widzę większych odchyłów. 50 przy 1.8 może generować taki obrazek. Wg mnie ostrość jest tam gdzie powinna. Generalnie trudno powiedzieć coś bez nef-a.
(...)
Faktycznie na tej wersji wygląda OK, tym bardziej, że F1,8. Oryginał daje więcej w tej kwestii do rozpoznania niźli pomniejszony obrazek.
Powiem tak:
Test w poziomie - czasy 1/200:
50/1.8 - Szału nie ma, obrazek jest sam w sobie mało ciekawy, tak jak wcześniej. Może przy 1.8 tak ma? Przymkniecie.. ale do ilu w koncu? Przeciż to ma być "Jasne stałka", nie w tym rzecz żeby przymykać do 4 żeby byłą "żyleta"
18-105 - AF-S - Raz nie trafił kompletnie, pozostałe średnie. - AF-C, lepiej
Test w pionie - czasy 1/200:
50/1.8 - Kiepsko. Bardzo kiepsko
18-105 - Fajnie, nawet bardzo :)
Warunki - Osoba przemiszczałą sie w różne strony + i ja starałem siezmylić AF krązac przód/tył ale trzymając punkty na tłowiu (cntrum) i głowie (lewy drugi od środka)
Edit:
Tutaj z pleneru, ostrosć na oczęta i centralny pkt. Tryb Af, nie pamietam, ale w tedy i ja i modelka byliśmy w miarę nieruchomo. Też mam wrażenie że jest nie ostro.
źródło (http://img245.imageshack.us/img245/3342/dsc6062.jpg)
Nie wiem, fotki z 50 mi nie leżą. Z 35 bedzie zapewne tak samo. Sprawdzałem wszystko na tablicach, bateryjkach i niby "ok". Nawet w plenerze w portretach 50 potrafi brzydko spieprzyć ostrosć. Przymknięcie do 5 nie załatwi sprawy, nie po to kupowałem z F/1.8 żebt cykać na 4 czy 5.
adolfik9501
11-09-2010, 23:24
(...) Nawet w plenerze w portretach 50 potrafi brzydko spieprzyć ostrosć. Przymknięcie do 5 nie załatwi sprawy, nie po to kupowałem z F/1.8 żebt cykać na 4 czy 5.
Spotkałem się z teorią, że 50/1.4 jest najostrzejsze w przedziale 2.0 - 4.0, a 50/1.8 w przedziale 4.0 - 8.0.
Generalnie, z tego co mówisz, wygląda na to, że korpus może mieć problem z AF. Poczytaj jeszcze o bocznych polach AF (które jest pionowe/poziome), zrób kilka testowych fotek na spokojnie w terenie i domu, no a potem jak rzeczywiście okaże się, że jest nie OK to pozostanie kalibracja korpusu.
EDIT: Ocenę ostrości dla dużych dziur to się na oryginałach powinno przeprowadzać nie na miniaturkach
przymykanie 50 do 4 mnie jakoś nie urządza :D A fotka modelki? Ostra czy nie
Edit:
Jak chcecie mogę wysłać na hosta te fotki w org rozmiarze.
adolfik9501
11-09-2010, 23:33
przymykanie 50 do 4 mnie jakoś nie urządza :D
Pisałem, że to teoria ;)
A fotka modelki? Ostra czy nie
Zależy z jakim nastawieniem spojrzę, raz ostra raz nie ;) Lecz jak już zauważyłem, to mnie to wiele rzeczy uchodzi jako ostre, a potem przychodzi paru gości i widzą wszystko więc już sobie nie ufam...
EDIT: Sam widzisz, co z drugim zdjęciem się dało zrobić. To odnośnie wielkości i wyostrzania po zmniejszeniu.
Edit:
Jak chcecie mogę wysłać na hosta te fotki w org rozmiarze.
Masz oryginały to widzisz gdzie ostrość złapało. Wrzucić zaś nie zaszkodzi, zjawi się ktoś bardziej czuły optycznie, mądrzejszy w temacie i powie co i jak.
Z tego ci wodzę, modelka ma ostre prawe oko z naszej perspektywy, czyli jej lewe. To kwestia dyskusyjna, czy ostrosć powinna byc na drugim oku czy nie.
Oto fotka z koncertu, ta sama co na 1 stronie, w org rozmiarze, dla mnie "ta nieostra":
http://img844.imageshack.us/img844/6955/dsc7200.jpg
adolfik9501
11-09-2010, 23:49
Ściągnąłem, zmniejszyłem do rozmiaru tej z wątku (800x531), wyostrzyłem po zmniejszeniu i jak dla mnie OK. Poza tym nie zapominaj, że masz wysokie ISO a to nawet w D90 za dobrze na ostrość nie wpływa (o moim D80 nie mówię). Nie wspomnę o tym, że naturalnym terenem zdjęcia jest odbitka, a nie monitor.
EDIT: Każde szkło ma prawo się pomylić, zwłaszcza w trudnych warunkach. Jeśli w plenerze, w słoneczku jest OK to kopii bym nie kruszył.
A ja uważam, że powinieneś bardziej popracować nad techniką kadrowania i ją zrozumieć na czym polega przekadrowanie, poczytaj też o głębi ostrości oraz o technikach fotografowania na koncertach - skup się na temacie mikro-poruszeń oraz technice fotografowania szybko poruszających się obiektów
Wstawiłęm tutaj pierwszą lepszą nieostra z brzegu, mam jeszcze 700 innych kadrów które byłyby o wiele lepsze. Rozmawiamy tutaj o ostrosci, a nie fakcie jakości kadru tylko problemy Af w puszcze/szkiełku
W takim razie spróbuj sobie narysować dwa punkty (wyobraź sobie jakby ktoś obserwował Ciebie z boku jak fotografujesz) 1. to twarz Ani na scenie a 2. to twój aparat pod sceną skierowany środkowym punktem AF na jej twarz, następnie zmierz odległość od 1. do 2. i przesuń tak jak przekadrowałeś, teraz zaznacz tą samą odległość jaka wyszła Ci z pierwszego pomiaru i zobacz co Ci wyszło
Wnioski:
-Zawiódł AF-S
-Częściej centralny punkt
-Zawiódł program do skalowania
adolfik9501
12-09-2010, 00:25
Wnioski:
-Zawiódł AF-S
-Częściej centralny punkt
-Zawiódł program do skalowania
Więcej samokrytyki:
Dopisz - zawiódł operator koparki :mrgreen:
Nie przejmuj się, wszyscy się cały czas uczymy.
No ja to chyba zawiodłem najbardziej, roztrzepaniem ustawienia ostrosci :D Na wyświetlaczu, kiedy sobie przyblizam żeby sprawdzic ostrosc zawsze są takie ładne, a później w drodze do domu tracą na jakości. Kisną może :D Następnym razem polece z ISO 1000, lampke ze sofenkiem, pełne dziurki, chociaz 50/35 przymknę do 2.5, AF-C, więcej centralnego punktu. Tylko on jest krzyżowy, reszta to kiszka w takich warunkach.
Następnym razem jak pójdziesz focić koncert to w pierwszej kolejności nie pchaj się pod scenę tylko znajdź sobie bezpieczne miejsce, załóż 70-300 i trzaskaj foty do woli - prawdopodobnie będziesz miał więcej udanych fotek
Tylko nie wiem skąd wezme tyle światła z 4.5-5.6 ISO 6400? Lampka nie doleci, jeżeli stanąłby na tyle daleko zeby mieć w kadrze cała persone z tele.
Będziesz musiał zrównoważyć światło na scenie ze światłem lampy - nawet jak lampa błyśnie na ful to i tak część światła dotrze do obiektu
U mnie na D90 obiektyw 18-105 ma takie właśnie problemy z AF. Jak celuję na nos to ostrzy na oczy - BF. A na tym zdjęciu z pleneru tej panienki, ostrość jest na to dalsze oko, o ile się nie mylę? Może to wina aparatu, 50mm powinien być dokładniejszy. A co do koncertu to wg mnie D90 w słabym świetle nie jest rewelacyjny.
fraktal-im
13-09-2010, 12:41
Z mojego doświadczenia wynika, że korpusy DXX nie ostrzą rewelacyjnie z obiektywami bez AF-S. O ruchu nie wspomnę.
np:
DXX + N70-300VR: AF zawsze trafia
DXX + N50 1.4: AF raz trafi, raz nie trafi
(opieram to twierdzenie o własne doświadczenia z D80 i informację, że D90 ma taki sam AF)
Jeśli nie możesz użyć N70-300, to pozostaje zakup używanego D300 :) Nawet ruch obsłuży jako tako bez AF-Sa
Dopiero co kupiłem drugiego D90, więc... Jak juz, to za 2 latka, no, moze troszke krócej wsiadam na FX, pare szkieł juz jest.