PDA

Zobacz pełną wersję : Boje z galerią internetową raz jeszcze

korsarz
11-09-2010, 17:15
O szatanie, 666 post Ave Ave In Vino Veritas :P

Ad rem, biję się i morduję z galerią internetową opartą o skrypt Gallery 2.3.1. Ale już mnie przysłowiowy szlag trafia, do każdego zdjęcia tytuł, słowa kluczowe, opis, do tego świetny naprawdę temat autorstwa Pedra Gilberto (http://www.pedrogilberto.net/gallery2/main.php) (ja używałem czarnej odmiany) nie jest tak efektywny jak współczesne galerie we Flashu.

W związku z tym zacząłem przeglądać różne propozycje i trafiłem na ofertę www.cdx.pl. Szablony dość eleganckie, proste w użyciu, muzykę można pewnie wyłączyć, nie trzeba każdego zdjęcia okraszać metatagami czy oddzielnymi słowami kluczowymi.

Chciałbym zapytać Was czy znacie lepszą propozycję niż szablony z www.cdx.pl?
Czy macie jakieś doświadczenia związane z tymi szablonami?
A może ktoś podobną galerię jest w stanie zaprojektować w niewiele wyższej cenie? (300-400 zł)?
Saludos cordiales! ;p

grudzinsky
12-09-2010, 11:16
ja za moja galeryjke zaplacilem 20 funciakow, jest tez wersja darmowa, ale z logiem...
galeria Pedro Gilberto mi sie nie podoba, flash'owa galeryjka z cdx.pl jest taka sobie. nie podoba mi sie ciagle ladowanie zdjec ;)
polecam to co mam u siebie!

jarek76
12-09-2010, 12:08
ja za moja galeryjke zaplacilem 20 funciakow, jest tez wersja darmowa, ale z logiem...
galeria Pedro Gilberto mi sie nie podoba, flash'owa galeryjka z cdx.pl jest taka sobie. nie podoba mi sie ciagle ladowanie zdjec ;)
polecam to co mam u siebie!

Możesz powiedzieć jak to zrobić ewentualnie skąd ściągnąć. 20 funtów to niedrogo można by zapłacić :)

korsarz
12-09-2010, 16:21
Możesz powiedzieć jak to zrobić ewentualnie skąd ściągnąć. 20 funtów to niedrogo można by zapłacić :)

Zerknij na galerię Dawida i tam jest logo webmastera.
Dzięki Dawid za polecenie, ale czy masz do tej swojej galerii CMS? Czy możesz łatwo podmienić sobie zdjęcia np. z działu Offer? Albo czy w galerii możesz robić podkategorie i pod-podkategorie dowolnie je zagnieżdżając - chodzi mi o:
- Tajemnice ludzkiej duszy
- - Spokojna rozmowa
- - - Przyszli do mnie do studia
- - - Zaprosili do swoich domów
- - Street czyli chwile uliczne
- - Ci co wyrazili zgodę na zdjęcia :) (te kategorie to oczywiście żarcik :)
- Ulotne chwile w miejscach - pejzaż
- - Koty w pejzażu
- - Koty na patelni
:)
I każda z tych kategorii żeby mogła mieć króciutki opis, zdjęcie reprezentatywne...
Da się tak?

grudzinsky
12-09-2010, 21:55
sam pokaz slajdow kupilem sobie za 20 funciakow. reszte zrobil mi forumowy kolega :)
szukalem wlasnie plikow tej galerii zeby dowiedziec sie skad ja ja zanabylem i nie moge nic odszukac. napewno nazywa sie to xmlGallery. przeszukam jeszcze moja skrzynke pocztowa i odszukam maila z potwierdzeniem licencji...tam powinienem miec adres www...

grudzinsky
13-09-2010, 19:52
znalazlem :)
http://flashnifties.com/xml_gallery.php jak sie okazuje pokaz slajdow kosztuje tylko 20$ ;)

patnet
14-09-2010, 22:22
znalazlem :)
http://flashnifties.com/xml_gallery.php jak sie okazuje pokaz slajdow kosztuje tylko 20$ ;)

Kolego a jak z dodawaniem zdjęć do galerii bardzo skomplikowany proces ??

arturherda
14-09-2010, 23:18
moja galeria jest za free

jarek76
15-09-2010, 08:16

A czym ją zrobiłeś i jak trudno było?

grudzinsky
15-09-2010, 09:04
Kolego a jak z dodawaniem zdjęć do galerii bardzo skomplikowany proces ??

po malej przerobce lacze sie z serwerem, otwieram katalog z galeria, ktora chce zaktualizowac i wrzucam do niej foty...nie wiem na czym ta przerobka polegala ;) ale mozna zapytac kolege piwkoo, napewno powie co nalezy zrobic...

edit:
jarek76 to jest zapewne skrypt do pobrania gdzies z netu
http://www.davehillphoto.com/ - on tez ma ten sam skrypt, ale ladniej ulozony na stronie ;)

arturherda
15-09-2010, 11:04
A czym ją zrobiłeś i jak trudno było?

Tutaj możesz pobrać: http://photofolio.us/

Wszystko jest bardzo proste i możesz robić zmiany praktycznie jakie tylko chcesz.

grudzinsky
15-09-2010, 11:25

no nie jest tak do konca darmowa ;) jesli zarabiasz kaske robiac zdjecia to niestety musisz placic. za free jest tylko wtedy gdy fotografia jest dla ciebie hobby...

korsarz
15-09-2010, 13:09
Ja jednak pozostaję przy Gallery (http://gallery.menalto.com/), zmieniłem grafikę i jest ładniej. :)

docxxx
15-09-2010, 14:11
Kurcze, dlaczego traktujecie swoje strony www jak lusterko, w ktorym sie przegladacie? To ma sluzyc innym, a nie Wam. Przegladanie jej 100 razy dziennie nic nie da. Zajeb... szablony tez. Liczy sie informacja i tresc. Zrob strone, wrzuc galerie jako elegancki JS i patrz, jak strona rosnie w wyszukiwarkach. Klient wejdzie, zobaczy, ze cos sie laduje, zacznie szukac menu i wyjdzie.

grudzinsky
15-09-2010, 15:17
docxxx moze dlatego, ze lubimy by wszystko ladnie wygladalo, zeby nie odpychalo potencjalnego "klyenta" ;)
jak widze strone zrobiona tak http://www.weddingphotographerorkney.co.uk/page/orkney_landscapes to jakos nie mam zamiaru zamowic u niego czego kolwiek...
przykladow zle zrobionych stron jest bardzo duzo...dlatego my chcemy by nasze portfolia byly odzwierciedleniem nas samych...ladnie, czysto, estetycznie... ;)

docxxx
15-09-2010, 15:21
No dobrze, ale czy nie mozna zrobic bardzo ladniej, przejrzystej strony opierajac sie na CSS + (X)HTML + JS? Z reszta, to Wasza sprawa. Google i miejsce w wynikach wyszukiwania wszystko to zweryfikuje ;)

korsarz
15-09-2010, 17:31
Ależ właśnie o to chodzi :) Gallery + tematy PG są na JS+CSS+HTML.
Tyle, że konfiguracja daje tak ogromne możliwości, że jest czasochłonna a nie sposób jej pominąć - np. każde zdjęcie może mieć tagi, keywordy, opis, tytuł, etc. I do tego przyjazny adres w przeglądarce... Przy liczbie powyżej 300 zdjęć w galerii jest z tym trochę upierdliwej roboty...

A po to tyle razy się wchodzi na swoją stronę by tych gości w końcu kiedyś dobrze i godnie przywitać... :)

patnet
15-09-2010, 17:31
po malej przerobce lacze sie z serwerem, otwieram katalog z galeria, ktora chce zaktualizowac i wrzucam do niej foty...nie wiem na czym ta przerobka polegala ;) ale mozna zapytac kolege piwkoo, napewno powie co nalezy zrobic...

A żadnych ścieżek do zdjęć nie musisz edytować ?? rozumie że automatycznie jest to robione ? pytam dlatego że u mnie jak dodaje fotki do galerii to sam muszę dodać linki do zdjęcia pełnego i miniaturki co jest bardzo czasochłonne....

grudzinsky
15-09-2010, 19:09
A żadnych ścieżek do zdjęć nie musisz edytować ?? rozumie że automatycznie jest to robione ? pytam dlatego że u mnie jak dodaje fotki do galerii to sam muszę dodać linki do zdjęcia pełnego i miniaturki co jest bardzo czasochłonne....

tak to powinno byc, ale ktos tam kiedys zautomatyzowal mi i teraz poprostu wrzucam foty na serwer i samo smiga :)
napisz do piwkoo, napewno pomoze...

arturherda
16-09-2010, 11:36
no nie jest tak do konca darmowa ;) jesli zarabiasz kaske robiac zdjecia to niestety musisz placic. za free jest tylko wtedy gdy fotografia jest dla ciebie hobby...

do użytku domowego jest free, do komercyjnego jest dowolna dotacja, ja np. dokonałem dotacji w wysokości 15 dolarów, choć szczerze mówiąc skrypt jest wart o niebo więcej :)