PDA

Zobacz pełną wersję : Nik color efex NX2 vs Photoshop

mibartek
11-09-2010, 16:02
Pytanie jak w tytule.
Mam zamiar zakupić sobie pakiet Nik color efex pro. No i zastanawiam się czy lepiej kupić do NX2 czy do PSa.
Generalnie jak nie muszę to do PSa nie wchodzę - wolę NX2 i tam mi się najwygodniej obrabia zdjęcia. No i w sumie wolałbym tam mieć zainstalowany pakiet.
Ale wydaje mi się, że pakiet do NX2 jest okrojony w stosunku do tego co oferuje wersja do photoshopa.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie i może mi powiedzieć co stracę kupując wersję dla NX2?
z góry dzięki za pomoc

songvari
11-09-2010, 16:24
Pakiet do NX2 nie jest według mnie okrojony, przynajmniej ja tego nie zauważyłem. Na Twoim miejscu wybrałbym CEP właśnie do NX2. W PS musisz najpierw nałożyć jeden filtr, wyjść z CEP, wejść znowu, żeby nałożyć drugi. W NX2 dodajesz po prostu nowy krok i tyle. Przyzwyczaiłem się do narzędzi w NX2 i jeśli Ty też na co dzień używasz NX2, to będzie Ci się super pracowało. Szybciej jest nałożyć jakiś filtr w konkretnym miejscu za pomocą Selection Control Point, niż męczenie się w PS. Ale może to tylko ja mam taki problem, bo PS nie używam w codziennej pracy do obróbki zdjęć. Jedyny minus NX2 to oczywiście słynna zawrotna szybkość działania:) Ale i tak wolę poczekać sekundę dłużej niż męczyć się z PS.

Gio
11-09-2010, 17:04
1. sprawdź wersje tych dodatków, bo do PS są chyba dwie, a do NX jedna, więc różnice na pewno są w zalezności do której bedziesz to porównywał.
2. weź pod uwagę że jak zasmakujesz w color effex pro i przyjdzie Co ochota na inne produkty z tej stajni, to do NX ich nie znajdziesz bo nie istnieją. a taki silver effex pro jest produktem równie genialnym moim skromnym zdaniem.

mibartek
11-09-2010, 17:14
2. weź pod uwagę że jak zasmakujesz w color effex pro i przyjdzie Co ochota na inne produkty z tej stajni, to do NX ich nie znajdziesz bo nie istnieją. a taki silver effex pro jest produktem równie genialnym moim skromnym zdaniem.

no to silvera już kupię do PSa ;-) a color będę miał w NX2. I tak obróbkę każdego zdjęcia zaczynam w NX2, a potem dopiero jak czuję potrzebę to wrzucam do PSa.
mi chodzi tylko i wyłącznie o to czy wersja do Nikona nie jest okrojona.
dzięki za odpowiedzi.

Lesiu83
11-09-2010, 18:04
mibartek nie jest , a NX2 działa to dużo lepiej ..

songvari
11-09-2010, 19:38
Najprościej będzie jak ściągniesz triala i pobawisz się filtrami w NX2 - naprawdę trudno mi uwierzyć, że mogłoby Ci się nie spodobać:)

http://www.niksoftware.com/cepnx/en/entry.php?#

mibartek
11-09-2010, 19:49
kiedyś bawiłem się trialem i bardzo mi się podobał ;-)
teraz właśnie już nie mogę przez to drugi raz ściągnąć i porównać z wersją na PSa. a jak patrzę teraz na wersję CS to mi się wydaję, że jakoś więcej suwaczków ma itp ;-)
w wersji NX2 nie ma np porównania przed i po w wersji "split" albo "side by side", zastanawiam się czy czegoś jeszcze brakuje

wisa
11-09-2010, 20:24
Mam NCE pod NX2 i jestem zadowolony. Niczego mu nie brakuje w stosunku do wersji PS. Ja po zastanowieniu kupiłem pod NX-a i działam :)

Greg77
11-09-2010, 20:37
Jezeli NX jest twoja podstawowa "wolarka" Nefow to bierz wersje do NXa.

mibartek
11-09-2010, 20:45
dzięki za odpowiedzi ;-)
będzie zatem wersja pod NXa.

ajma
11-09-2010, 20:54
miałem zainstalowane równolegle w PS cs5 i NX2 - tyle samo suwaczków. Ja wolę używać ColorEfex w NX2.

iroyork
12-09-2010, 03:41
ja tez nie zauwazylem, zeby byly jakiekolwiek roznice, tu i tu masz 52 filtry ale jak dla mnie lepiej pracuje sie w NX2