Zobacz pełną wersję : tamron 17-50 2.8
grzesiu26
10-09-2010, 13:07
Witam,
spotkał się ktoś z forumowiczów z usterką tego obiektywu polegającą na tym, że listki przysłony przestały się otwierać i zamykać ?
Dokładnie chodzi o to, że np po zdjęciu obiektywu z body listki powinny się zamknąć. U mnie ciągle są otwarte. Jak zapnę obiektyw na body - to jakiej wartości bym nie ustawił - to ciągle listki są otwarte.
Mi się to właśnie przytrafiło i myślę, czy jest sens wysyłać obiektyw do serwisu ?
Obiektyw ma dwa lata - używany wiadomo mniej więcej ile kosztuje - a nie wiem ile może kosztować naprawa.
Jakby ktoś coś wiedział - to proszę o pomoc.
ck_dezerter
10-09-2010, 15:25
A kiedy mają być ZAMKNIĘTE? Jeżeli ustawiasz przysłonę pokretłem na body, to jest ona zamykana wyłącznie w momencie robienia zdjęcia, poza tym jest CAŁY CZAS otwarta. Żeby sprawdzić, czy się zamyka, spróbuj użyć przycisku do zamykania przysłony, który jest po prawej stronie na dole, obok gniazda do mocowania obiektywu. Jeżeli go naciśniesz, to przysłona powinna się zamknąć do wartości ustawionej na body.
pozdrowienia!
grzesiu26
12-09-2010, 02:21
Żeby sprawdzić, czy się zamyka, spróbuj użyć przycisku do zamykania przysłony, który jest po prawej stronie na dole, obok gniazda do mocowania obiektywu. Jeżeli go naciśniesz, to przysłona powinna się zamknąć do wartości ustawionej na body.
pozdrowienia!
Robiłem dokładnie tak jak napisałeś.
Przysłona nie zamyka się.
ck_dezerter
12-09-2010, 08:24
A czy jest maksymalnie zamknięta, jak odepniesz obiektyw od body? (Popatrz pod światło po odpięciu). Jeżeli:
a/ jest ZAMKNIĘTA, to problem jest w BODY (popychacz do zamykania jest zablokowany i trzyma cały czas otwartą)
b/ jest OTWARTA, to problem jest w obiektywie.
To nromalnie działa tak, że obiektyw przed założeniem do aparatu musi być masmaksymalnie ZAMKNIĘTY, żeby system ustawiania działał., bo aparat z kolei maksymalnie otwiera i przymyka potem do zadanej wartości.
W obiektywach z własnym pierścieniem przysłony trzeba ją zawsze ustawić na maxa (22 lub 32 - inaczej wywala błąd na wyświetlaczu), natomiast obiektywy bez pierścienia (Twój Tamron chyba jest właśnie taki) mają to zrobione na stałe.
Spróbuj jeszcze moze podpiąć inny obiektyw (o ile masz możliwość) i sprawdź czy działa przymykanie.
Aha - fotki wychodzą przepalone?
pozdrowienia!
Szybszy26
12-09-2010, 10:17
A nie sprawdzałeś na zdjęciach jak wychodzą ?
grzesiu26
12-09-2010, 12:08
Tak jak pisałem: np po zdjęciu obiektywu z body listki powinny się zamknąć. U mnie ciągle są otwarte. Jak zapnę obiektyw na body - to jakiej wartości bym nie ustawił - to ciągle listki są otwarte.
Zdjęcia robione w dzień (dużo światła) przepala wszystkie.
Wieczorem (oczywiście w zależności od ilości światła) jakieś wyjdzie.
Więc wniosek taki, że jest coś z obiektywem. Zresztą po podpięciu do body dwóch innych szkieł wszystko działa.
I właśnie pytanie - ktoś "przeczuwa" jaki może być koszt naprawy ? Jestem ze Szczecina - a serwis najbliższy Tamrona jest w Gdańsku... - jechać mi się nie chce, więc tylko wysyłka. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym serwisem ?
ck_dezerter
12-09-2010, 13:24
Czy obiektyw jest na gwarancji? Jeśli tak to faktycznie tylko autoryzowany serwis. Jeśli nie jest na gwarancji, to może naprawią Ci go gdzieś na miejscu? (Nie wiem ,jak jest z serwisami foto w Szczecinie, w Krakowie jest różnie...). Ta usterka wygląda na mechaniczną, z elektroniką mogłoby być gorzej.
pozdrowienia i powodzenia!