PDA

Zobacz pełną wersję : Nakładnie warstw jak?

manfred
10-09-2010, 09:07
Witam serdecznie mam pytanie mam dwa identyczne zdjęcia i chcę jedno nałożyć na drugie ale w taki sposób aby automatycznie się do siebie dopasowały. Ktoś pomoże?

look
10-09-2010, 09:23
otwierasz oba zdjęcia w PSie, kopiujesz drugie i zapisujesz jako warstwę na pierwszym. Zaznaczasz tą warstwę i z pola wyboru w oknie dialogowym "wastwa" wybierasz sposób mieszania. Ew. możesz jeszcze wykorzystać jednocześnie mieszanie warstw i funkcję "apply image", z tym że skoro pytasz o sposób nałożenia dwóch fotek to chyba nienajlepszy pomysł dokładać opcji do i tak już bogatej palety sposobów mieszania.

Tomasz Dudrak
10-09-2010, 09:26
Nie wiem, jak to zrobić na warstwach, ale może po prostu użyj funkcji Photomerge (Łączenie obrazów? i wybierz opcję Tylko przesunięcie?

manfred
10-09-2010, 09:27
Dzięki też spróbuje.

manfred
10-09-2010, 09:28
otwierasz oba zdjęcia w PSie, kopiujesz drugie i zapisujesz jako warstwę na pierwszym. Zaznaczasz tą warstwę i z pola wyboru w oknie dialogowym "wastwa" wybierasz sposób mieszania. Ew. możesz jeszcze wykorzystać jednocześnie mieszanie warstw i funkcję "apply image", z tym że skoro pytasz o sposób nałożenia dwóch fotek to chyba nienajlepszy pomysł dokładać opcji do i tak już bogatej palety sposobów mieszania.

Królu złoty a ja szukałem sto innych sposobów aby to wykonać. Pozdrawiam

look
10-09-2010, 09:40
to jak już ten sposób Ci będzie znajomy, to możesz jeszcze pokombinować z "apply image" (przepraszam, że po angielsku, ale od zawsze korzystam z tej wersji i po prostu nie wiem jak to brzmi w polskiej, a nie jestem pewny czy zostało przetłumaczone dosłownie). Tylko żeby wtedy widzieć od razu mniej więcej spodziewane efekty musisz zanim zapodasz na warstwę polecenie "apply image" ustawić mieszanie warstw.
No i z takich podstawowych sposób użycia tego polecenia jest nakładanie pojedynczych kanałów, a robisz to tak, że kopiujesz warstwę ctrl+j, zaznaczasz ją, ustawiasz mieszanie na "luminosity" (ostatnie), zapodajesz "apply image" tryb mieszania na "normal" i zmieniasz pojedyncze kanały. Potem tylko dopasowujesz krycie i zwykle dość szybko za tą pomocą można sobie podkręcić kontrast czy tam "wyładnić" portrecik

manfred
10-09-2010, 09:43
Już sama zmiana WB i nakładanie z mieszaniem daje wg mnie oszałamiające efekty. Ale muszę przetrawić Twój sposób bo brzmi interesująco

look
10-09-2010, 09:50
aaa...prostym sposobem na zlikwidowanie miejscowych niechcianych przebarwień lub zbyt dużego kontrastu jest po prostu użycie gumki :D, niekoniecznie od razu z kryciem na 100%, zaleta jest taka, że cały czas dokładnie widać efekty nanoszonych zmian. Ponadto można oczywiście duplikować warstwy i między nimi ustawiać różne sposoby mieszania, co też czasami daje ciekawe efekty...chociaż niekoniecznie całkiem przewidywalne :D

de Fresz
10-09-2010, 12:54
Witam serdecznie mam pytanie mam dwa identyczne zdjęcia i chcę jedno nałożyć na drugie ale w taki sposób aby automatycznie się do siebie dopasowały.

Szczałka z boku palety Layers: duplicate layer, wyskoczy okno, w którym możesz wybrać dokument do jakiego się ta warstwa skopiuje. Zaletą tego sposobu jest to, że warstwa zawsze wskakuje na pozycję w jakiej była w oryginale jeśli zdjęcia mają te same rozmiary (czyli np. kopiując warstwę tylko z kwadratem na środku zdjęcia, umieścimy ją w ten sposób na środku drugiego zdjęcia).

aaa...prostym sposobem na zlikwidowanie miejscowych niechcianych przebarwień lub zbyt dużego kontrastu jest po prostu użycie gumki :D

Srumki a nie gumki :p A maski to od czego są?

manfred
10-09-2010, 13:01
Szczałka z boku palety Layers: duplicate layer, wyskoczy okno, w którym możesz wybrać dokument do jakiego się ta warstwa skopiuje. Zaletą tego sposobu jest to, że warstwa zawsze wskakuje na pozycję w jakiej była w oryginale jeśli zdjęcia mają te same rozmiary (czyli np. kopiując warstwę tylko z kwadratem na środku zdjęcia, umieścimy ją w ten sposób na środku drugiego zdjęcia).

Nie kumam tego sposobu chyba jakaś pomroczność jasna mnie dopadła.

look
10-09-2010, 13:03
Srumki a nie gumki :p A maski to od czego są?

a czy ja gdzieś napisałem, że masek stosować nie wolno :> ?? Jak mi wygodnie gumką to się nie pierdykam z maskami ot i wszystko (podobnie jest z rozjaśnianiem oczu czy zębów...)

bognik
10-09-2010, 13:07
Nie kumam tego sposobu chyba jakaś pomroczność jasna mnie dopadła.
To pewnie przez ,,szczałkę" :mrgreen:

look
10-09-2010, 13:24
przenoszenie między otwartymi zdjęciami możliwe jest za pomocą zaznaczonego "narzędzia zaznaczania" i kombinacji klawiszy ctrl+alt+shift, ale to daje zawsze przeniesienie zaznaczenia na środek...zapomniałem jaki skrót powoduje umieszczenie zaznaczenia dokładnie w miejscu skąd zostało pobrane.
Jakby co to dostępne skróty http://help.adobe.com/pl_PL/Photoshop/11.0/WSfd1234e1c4b69f30ea53e41001031ab64-76b9a.html

de Fresz
10-09-2010, 13:44
Przenosić zawartość plików między sobą w ogóle w Szopie można na fyfnaście sposobów – choćby drag'n'drop narzędziem Move (selekcję lub całą warstwę), poprzez przeciągnięcie warstwy z palety na okno innego dokumentu, przez schowek, czy wreszcie przez Smart Object, a na pewno jeszcze coś teraz pominąłem.

Co do sposobu o którym pisałem: palety w Szopie mają rozwijane strzałki, pod którymi są ukryte różne ciekawe opcje, paleta Layers ma tam taką, która nazywa się Duplicate Layer, po wybraniu wyskoczy okno, resztę pozostawiam spostrzegawczości lub zachęcam do lektury manuala.

manfred
10-09-2010, 13:49
Przepraszam a możesz zrobić screen bo dwie godziny majstruje i żadnej strzałki nie widzę. Chyba mi w Adobe na złość zrobili i zapomnieli ją dodać.

look
10-09-2010, 13:52
no tak, wszystko się zgadza :), z tym że polecenie duplikowania warstwy jest również dostępne po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na warstwie w okienku "layers"...więc to taka alternatywa jakby ktoś nie znalazł tej strzałki w prawym górnym rogu okienka "layers"

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img135.imageshack.us/i/screenf.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

de Fresz
10-09-2010, 14:53
W CS2 i 3 miewałem problemy z tą komendą z menu kontekstowego – raz działało poprawnie, czyli wyskakiwało okno, a raz zwyczajnie duplikowało warstwę (HGW z czego to wynikało, w dodatku na kilku instalacjach), więc jakoś tak się przyzwyczaiłem do klikania pod szczałką ;-)
BTW – ta sama komenda jest w menu Layer, ale tam to nigdy nie zaglądam ;-)

sea21
12-09-2010, 01:59
Witam serdecznie mam pytanie mam dwa identyczne zdjęcia i chcę jedno nałożyć na drugie ale w taki sposób aby automatycznie się do siebie dopasowały. Ktoś pomoże?
Jeżeli 2 identyczne zdjęcia (ze statywu albo 2 z jednego rawa) to najłatwiej zrobić to tak:
1. Otwierasz 2 zdjęcia
2. Jedno zaznaczasz Ctrl+a i kopiujesz Ctrl+C
3. Przechodzisz na drugie i wklejasz Ctrl+v
4. Teraz robisz co chcesz tzn zmieniasz krycie, tryb mieszania, nakładasz maskę (czarną lub białą) i malujesz sobie pędzelkiem (czarnym lub białym) odsłaniając/zakrywając poszczególne partie zdjęcia

Najprostszy i najszybszy sposób bez żadnych szczałek:)

manfred
12-09-2010, 07:36
Strzałki do dziś nie rozumiem ;-) natomiast sea21 wyczerpał temat w 101 %.

sea21
13-09-2010, 10:59
Tak napiszę jeszcze odnośnie gumki. Można nałożyć jedno zdjęcie na drugie i gumkować ale kiedy się machniemy nie ma możliwości poprawy. Musimy cofnąć wszystkie operacje do momentu popełnionego błędu. Ewentualnie można nałożyć jeszcze raz warstwę ale to strasznie wydłuża czas obróbki. Natomiast przy maskach wystarczy zmiana koloru pędzla żeby naprawić błąd:)

look
13-09-2010, 13:08
akurat jeśli chodzi o "machnięcie się z gumką" to można sobie ustawić więcej niż te domyślne 30 rekordów w historii, można sobie poszczególne etapy zapisywać jako "snapshot'y", w sumie to jest cała masa opcji (nigdy nie ma "jedyne słusznej drogi")

sea21
13-09-2010, 14:01
Zgadza się tyle że jeżeli wrócisz się o x to stracisz x machnięć gumką. Przy pędzlu zmieniasz tylko kolor. Bez zbędnych snapshotów:)

stig
13-09-2010, 14:14
Jeżeli 2 identyczne zdjęcia (ze statywu albo 2 z jednego rawa) to najłatwiej zrobić to tak:
1. Otwierasz 2 zdjęcia
2. Jedno zaznaczasz Ctrl+a i kopiujesz Ctrl+C
3. Przechodzisz na drugie i wklejasz Ctrl+v
4. Teraz robisz co chcesz tzn zmieniasz krycie, tryb mieszania, nakładasz maskę (czarną lub białą) i malujesz sobie pędzelkiem (czarnym lub białym) odsłaniając/zakrywając poszczególne partie zdjęcia

Najprostszy i najszybszy sposób bez żadnych szczałek:)Najprostsze i najszybsze, to jest drag&drop z wcisnietym Shiftem. ;)

swider
14-09-2010, 19:59
Najprostsze i najszybsze, to jest drag&drop z wcisnietym Shiftem. ;)
Ale do tego trzeba użyć myszki/piórka, ha! ;)

stig
14-09-2010, 20:26
Ale do tego trzeba użyć myszki/piórka, ha! ;)Jeszcze nie widzialem nikogo, kto pracuje w Shopie inaczej niz z lewa reka na klawiaturze, a prawa na myszce / z piorkiem w reku... :)

swider
14-09-2010, 20:35
Jeszcze nie widzialem nikogo, kto pracuje w Shopie inaczej niz z lewa reka na klawiaturze, a prawa na myszce / z piorkiem w reku... :)
Ja znam kilku co pracują z prawą ręką na klawiaturze, a lewą na myszy bądź z piórkiem ;)

Stig, nie można być ciągle śmiertelnie poważnym -- żartowałem tylko :)

stig
14-09-2010, 20:39
Stig, nie można być ciągle śmiertelnie poważnym -- żartowałem tylko :)Dobra, dobra... Nie zauwazylem. ;)

Stryj
18-09-2010, 15:26
Witam, mam pytanko - jak zrobić "sklejkę (nie wiem czy dobrze napisałem - chodzi mi o dopasowanie dwóch zdjęć z tego samego planu/portretu itp)" w GIMP'e :) chciałbym dowiedzieć się czy w tym programie mozna jakoś automatycznie wyrównać i dopasować dwie warstwy no i jak to wymieszać razem? dziękuję z góry za pomoc :)