PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienie przysłony pod konkretny czas naświetlania(nie śmiać się)

liściu
10-09-2010, 01:05
Czytam ostatnio książkę ekspozycja bez tajemnic i tam dość często autor piszę o doborze przysłony pod konkretny czas naświetlania.

Coś jak : ustawiłem czas naświetlania na 1/500s, a światłomierz wskazał prawidłową przysłonę f4. Wszystko, było by dla mnie oczywiste gdyby nie fakt, że umiem na D90 nie umiem tego zrobić, albo o czymś nie wiem.

Biorę aparat ustawiam sobie iso, potem ustawiam załóżmy czas naświetlania na taki jaki chce, a następnie patrząc przez obiektyw gdy ustawiam przysłonę, wskazanie światłomierza się nie zmienia dalej pokazuję, że krótko mówiąc lipa. Może po prostu źle coś robię, albo źle rozumiem słowa autora.

Jacek_Z
10-09-2010, 01:12
Zakładam, że pracujesz w trybie S - preselekcja czasu.
Jak masz za ciemno to nie da rady bardziej otworzyć przysłony niż wynosi jasność szkła. Może tu tkwi haczyk.

liściu
10-09-2010, 01:22
w trybie M próbowałem, przyznaje szczerze. Pewnie tak się nie da?

Sprawdziłem teraz na S i faktycznie wskazuję, ale sam przysłonę, nawet jak nie wcisnę migawki (trochę to wariuję). Na tym polega taka metoda? Myślałem, że będę mógł kręcić kółkiem jak w przypadku przysłony, aż znajdę się w środkowym punkcie wskazanym przez światłomierz.

Me_how
10-09-2010, 07:47
Jak napisał Jacek zapewne jest za ciemno jak na określone przez Ciebie czas i iso. Kręcąc kółkiem wydłuż czas naświetlania. W którymś momencie wartość przysłony powinna zacząć rosnąc a drabinka ustawi się na "0".
Pozdrawiam

look
10-09-2010, 09:06
P - program dobiera sam wartość przysłony i czasu, można użyć shifta kręcąc kółkiem, czyli zmienić dobraną przez aparat parę czas-przysłona

A- preselekcja przysłony, sam wybierasz wartość przysłony, aparat do tej wartości dobiera czas zgodnie ze wskazaniami światłomierza

S- preselekcja czasu, sam wybierasz czas, aparat do tej wartości dobiera przysłonę

M- ustawienie manualne, wybierasz czas i przesłonę, aparat jedynie wskazuje na "drabince" o ile wartości wybrane odchylają się od wskazań światłomierza (oczywiście w zakresie wyskalowania drabinki)

Oczywiście każda automatyka jest ograniczona wartościami granicznymi obiektywu.
Na wartości czasu i przysłony ma oczywiście wpływ ustawiona czułość matrycy (czyli iso) i jest to zależność liniowa w stosunku do parametru czasu czy przysłony, co oznacza, że np. dwukrotny wzrost czułości powoduje albo dwukrotne skrócenie czasu naświetlania, albo przymknięcie przysłony o jedną pełną działkę ...czyli

jeśli przy iso 100 mamy czas 1/125 i przysłonę f 4.0 to jeśli zmienimy iso na 200 właściwymi parametrami będzie 1/250 f 4.0 lub 1/125 f 5.6, lub też dowolna kombinacja połówek przysłon i czasów przy zachowaniu zasady liniowości