Zobacz pełną wersję : Ustawienie przysłony pod konkretny czas naświetlania(nie śmiać się)
Czytam ostatnio książkę ekspozycja bez tajemnic i tam dość często autor piszę o doborze przysłony pod konkretny czas naświetlania.
Coś jak : ustawiłem czas naświetlania na 1/500s, a światłomierz wskazał prawidłową przysłonę f4. Wszystko, było by dla mnie oczywiste gdyby nie fakt, że umiem na D90 nie umiem tego zrobić, albo o czymś nie wiem.
Biorę aparat ustawiam sobie iso, potem ustawiam załóżmy czas naświetlania na taki jaki chce, a następnie patrząc przez obiektyw gdy ustawiam przysłonę, wskazanie światłomierza się nie zmienia dalej pokazuję, że krótko mówiąc lipa. Może po prostu źle coś robię, albo źle rozumiem słowa autora.
Zakładam, że pracujesz w trybie S - preselekcja czasu.
Jak masz za ciemno to nie da rady bardziej otworzyć przysłony niż wynosi jasność szkła. Może tu tkwi haczyk.
w trybie M próbowałem, przyznaje szczerze. Pewnie tak się nie da?
Sprawdziłem teraz na S i faktycznie wskazuję, ale sam przysłonę, nawet jak nie wcisnę migawki (trochę to wariuję). Na tym polega taka metoda? Myślałem, że będę mógł kręcić kółkiem jak w przypadku przysłony, aż znajdę się w środkowym punkcie wskazanym przez światłomierz.
Jak napisał Jacek zapewne jest za ciemno jak na określone przez Ciebie czas i iso. Kręcąc kółkiem wydłuż czas naświetlania. W którymś momencie wartość przysłony powinna zacząć rosnąc a drabinka ustawi się na "0".
Pozdrawiam
P - program dobiera sam wartość przysłony i czasu, można użyć shifta kręcąc kółkiem, czyli zmienić dobraną przez aparat parę czas-przysłona
A- preselekcja przysłony, sam wybierasz wartość przysłony, aparat do tej wartości dobiera czas zgodnie ze wskazaniami światłomierza
S- preselekcja czasu, sam wybierasz czas, aparat do tej wartości dobiera przysłonę
M- ustawienie manualne, wybierasz czas i przesłonę, aparat jedynie wskazuje na "drabince" o ile wartości wybrane odchylają się od wskazań światłomierza (oczywiście w zakresie wyskalowania drabinki)
Oczywiście każda automatyka jest ograniczona wartościami granicznymi obiektywu.
Na wartości czasu i przysłony ma oczywiście wpływ ustawiona czułość matrycy (czyli iso) i jest to zależność liniowa w stosunku do parametru czasu czy przysłony, co oznacza, że np. dwukrotny wzrost czułości powoduje albo dwukrotne skrócenie czasu naświetlania, albo przymknięcie przysłony o jedną pełną działkę ...czyli
jeśli przy iso 100 mamy czas 1/125 i przysłonę f 4.0 to jeśli zmienimy iso na 200 właściwymi parametrami będzie 1/250 f 4.0 lub 1/125 f 5.6, lub też dowolna kombinacja połówek przysłon i czasów przy zachowaniu zasady liniowości