PDA

Zobacz pełną wersję : O tym jak nie należy robić zdjęć - FAQ

Sendilkelm
09-09-2010, 22:40
Wpadłem na taki pomysł, zabawę. Nie wiem jak to wyjdzie i jak się rozwinie. Jeśli podłapiecie bakcyla to wydaję mi się, że można się nieźle pobawić, a przy okazji nauczyć siebie i innych.

Meritum: Wrzucamy zdjęcia źle kadrowane, zły WB, przeostrzone ... etc. etc. Oczywiście bez popadania w skrajności, bo to jest bez sensu. Generalnie. Postarajmy się zrobić złe zdjęcie celowo, aby można było pokazać co zostało na fotografii zrobione źle.
Oczywiście osoba wrzucająca zdjęcie ma obowiązek podać argumenty złego wykonania własnego zdjęcia. Można dodawać/wytykać błędy zdjęciom wrzuconym. No dobra może w punktach będzie łatwiej.

1. Można wrzucać tylko i wyłącznie zdjęcia zrobione przez siebie.
2. Wymagane jest, aby każda osoba umieszczająca zdjęcie skomentowała je.
3. Zdjęcia powinny być numerowane. Proszę zwracać uwagę na numerek ostatniego wrzuconego zdjęcia.
4. Wielkość zdjęcia zgodna ze standardami forumowymi.
5. Bez skrajności. Nie wrzucamy czarnego zdjęcia dekielka mówiąc, że zostało źle naświetlone.
6. Bonus. Można podać podstawowe parametry EXIF i ew. skomentować je.

Ps. Jeśli ktoś nie chce wrzucać zdjęcia na darmowe serwery, proszę o wysłanie mi PW. Ja umieszczę zdjęcie na swoim hostingu i podam linka zainteresowanej osobie.

Jako pomysłodawca zacznę. Będzie nowy post.

Sendilkelm
09-09-2010, 22:43
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://sendil.cal.pl/nikonforum/zabawa1/faq_1.jpg)

1. Brak wyraźnego tematu zdjęcia.
2. Jeśli tematem miałby być bażant, to jest za mały. Przydałaby się dłuższa ogniskowa.
3. Zdjęcie MZ leci trochę w lewo.
4. Temat, a raczej brak tematu nie znajduje się w mocnym punkcie. Brak uzasadnienia odejścia od tej metodyki.

prz3mo
09-09-2010, 22:43
hm... moim zdaniem ten temat się nie sprawdzi :) Powód? Nikt nie lubi pokazywać swoich złych zdjęć :) No, ale może się mylę... zobaczymy...

Sendilkelm
09-09-2010, 22:44
Nie chodzi, żeby pokazać swoje złe zdjęcie, tylko je zrobić z premedytacją :) Zobaczymy ... daje mu tydzień. Jak nie to zgłoszę do usunięcia/zamknięcia.

AMI
14-09-2010, 16:24
Nie chodzi, żeby pokazać swoje złe zdjęcie, tylko je zrobić z premedytacją :) Zobaczymy ... daje mu tydzień. Jak nie to zgłoszę do usunięcia/zamknięcia.

Dyplomatycznie żeś wybrnął:)

Escape
23-09-2010, 13:04
Szkoda było by gdyby się nie przyjął.
Ja jako laik chętnie bym taki temat przeglądał na bieżąco i starał się uczyć czego nie robić.
Co do zdjęcia nr 1 to wiadomym nawet dla mnie jest, że zdjęcie winno mieć temat niż być ot zarejestrowanym obrazem (na dysku mam takich zbyt wiele).

Reasumując - mam nadzieję, że temat się przyjmie

kkokosz
23-09-2010, 20:55

Skoro zdjęcia mają być z premedytacją zrobione źle, to może od razu przykład, jak to samo ujęcie można zrobić dobrze? Zdaję sobie sprawę, że "dobrych" ujęć tego samego tematu może być multum, ale przecież można to dobre uzasadnić. Np. dużo chaosu, główny temat nieczytelny, złe kadrowanie i kontrprzykład: tutaj widzimy klarowny temat, poprawnie skadrowany (a najlepiej jeszcze, gdyby był opis tego, co tym dobrym kadrem się osiąga - np. podkreślenie atmosfery, walor dokumentacyjny itd.)

No i jak tak się napisałem, to od razu pytanie, dlaczego nie wrzucam czegoś takiego od siebie? Ot, lenistwo ;)

kroolik
24-09-2010, 16:48
a nie lepiej zalozyc wątek i wrzucac tylko dobre zdjecia :) ??
tzn chyba bedzie trudniej, no rozumiem :D

Greg77
25-09-2010, 00:08
Dobry temat, myslalem o podobnym.....jednak uwazam ze nie powinnismy specjalnie paprac zdjec....ja z kazdego pleneru przywoze kilka takich:D

McSimus
28-09-2010, 15:24
Hm, lekko skadrować z nieba i jako dokument za 20 lat wyjąć z szuflady i pokazać jakie zaszły zmiany w otoczeniu.

Sendilkelm
28-09-2010, 16:33
Chyba 1 czy 2 osoby nie zrozumiały idei, temat się nie przyjął. Można zamknąć.

Slawko
28-09-2010, 16:56
1 czy 2 osoby nie czynia "wiosny". ja mysle, że temat mozna kontynuować, ale wyciąć spam .
Wielu może sie wiele nauczyć. Przynajmniej ja.

taki temat daje wiecej niz 100 opisów.

Sendilkelm
28-09-2010, 18:31
1 czy 2 osoby nie czynia "wiosny". ja mysle, że temat mozna kontynuować, ale wyciąć spam .
Wielu może sie wiele nauczyć. Przynajmniej ja.

taki temat daje wiecej niz 100 opisów.

No, ale ja zauważyłem jeden poważny problem. Słabsi nie opiszą swojego zdjęcia tak dobrze, a lepsi nie wrzucą swoich słabszych zdjęć. Jedyną metodą byłoby opisywanie zdjęć słabszych przez lepszych, ale tak to sobie można wrzucać zdjęcia normalnie do działów na zasadzie nauki - tak jak to robią niektórzy.

Zresztą pierwsza odpowiedź o tym świadczy:

hm... moim zdaniem ten temat się nie sprawdzi :smile: Powód? Nikt nie lubi pokazywać swoich złych zdjęć :smile: No, ale może się mylę... zobaczymy...

Ja, żeby chociaż samemu pociągnąć temat nie mam doświadczenia. Podstawy znam, chyba większość. Niestety aby opisywać zdjęcia brakuje mi jeszcze kilka lat doświadczeń.

Slawko
28-09-2010, 18:43
jeśli ktoś wstydzi się pokazać swoje złe zdjęcie - a na pewno takie nie raz zrobił - i jeszcze szczyci się tym, ze teraz robi ok, to raczej jest on marnym fotografem.
Jeśli ja byłbym taki fotografem jak niektórzy z tego forum i pouczał innych, to na pewno umieściłbym niejedno złe zdjęcie aby pokazać jak nie nalezy robic zdjęć i na co zwracac uwagę.
Takie jedno czy dwa złe zdjęcia opisane tutaj, zastąpią setki innych dobrych.

To co zrobiłes w drugim poście jest dla mnie rewelacyjne, dało mi to 100 razy wiecej informacji, niz przeczytane opinie o innych zdjeciach "dobrych" na tym forum.

Tyle ode mnie.

Slawko
28-09-2010, 20:43
chciałem dopisać jeszcze że:

jak by ktokolwiek zamieścił chociaż jedno zdjęcie na miesiąc z takim opisem byłby świetnie, chyba, ze nikt z tych co robią dobre zdjęcia (znaja sie na tym) nie robi złych zdjęć?

Ale nie moge juz edytować poprzedniego posta, więc pisze nowy.

Tommy
28-09-2010, 23:36
w sumie dość ciężki temat......miałem właśnie wrzucić foto auta oświetlonego okolicznymi latarniami które się ciągną po horyzont...i byłoby ok ale zapomniałem że 14-24 robi miliardy blików + zapomniałem o odbiciu statywu na aucie....więc niby dwa mega wielkie błędy...ale sobie przypomniałem że przecież retusz czyni cuda i mam wersję bez tych dodatków ;)
tak samo taki bażant złapany d3x - coś by się dało wykadrować żeby pokazać na święta rodzinie że coraz więcej bażantów w okolicy :D

Piotrek 77
03-10-2010, 15:37
Sam jestem amatorem, ale ten watek duzo daje- dużo dzięki niemu się uczę.
Pomimo tego ze niektórym nie dorastam do pięt nie przejmuje sie i wrzucam zdjęcie które wg.mnie miało potencjał. Ale zpośpiechu zepsułem je.
To co ja widzęto:
- mało ostre
- uciete buty
Więcej może znawcy fotografii dopowiedzą

źródło (http://img822.imageshack.us/img822/4948/obrobione001.jpg)

panoramix
30-10-2010, 14:29
Jak sam napisałeś, ucięte buty. Ja rozszerzyłbym to o za dużo u góry za mało u dołu, a więc błąd kadrowania. Zdjęcie jest nieostre bo czas był zbyt długi i widać poruszenie (ręce, nogi).

Łukasz F.
30-10-2010, 14:38
mozna jeszcze dorzucic niepotrzebny samochod, domy, jakas parka z dzieckiem z tylu + ogolnie zmniejszyc przyslone i zrobic ladnie rozmyte tlo

Piotrek 77
30-10-2010, 16:46
a już myślałem że temat umarł.
Może ktoś sie również zdecyduje na kolejne zdjęcie

Rogass
09-11-2010, 16:20
Zamiescilem ponizsze zdjecie w dziale portrety, no ... i mi sie dostalo za nie :)

źródło (http://img51.imageshack.us/i/dsc0145sk.jpg/)

Bledy:
1) Zaswiecone lampa bezposrednio na modelke, przez co cien za nia
2) Nie za fajny kolor skory na nodze
3) Uciete stopy.
4) Kurtka z prawej strony ucieta/prawie ucieta. Generalnie za blisko krawedzi
5) Modelka nie pozuje robiacemu zdjecie

Wiecej bledow?

Piotrek 77
09-11-2010, 17:24
wygląda tak jakbyś był drugim fotografem, dla mnie mały detal oprócz tego co napisałeś- napisy na drzwiach które łatwo w PS-ie usunąć,kostki dziwnie wyeksponowane i te buty wogóle nie pasują - albo bez albo jakieś inne