Zobacz pełną wersję : czym przykleić zdjęcia do ściany?
hej,
glupi temat, ale mam taki problem. Bede sie teraz przeprowadzal, w nowym pokoju administrator zakazal przylejac tasmy do scian, z uwagi, ze sa nowe. Ja jednak chce jednak powiesic kilka zdjec (rozmiary od 20x30 do okolo 100xXX). Czym najlepiej przykelic zdjecia do scian ? Tasma dwustronna, jakas pianka ? tak zeby trzymaly sie i nie wybrudzily sciany. I jeszcze jedno, w przypadku wiekszych formatow czym najlepiej oslonic, brystol+pleksa, czy sa takie duze antyramy ? co najlepiej sie sprawdza?
Antyrame mozesz miec na dowolny rozmiar. Sklepy dla plastykow, ewentualnie na allegro szukaj. Ale antyramy byn raczej bez dziur w scianie wieszac nie radzil..... Blu Tack sobie kup
krzysztof jot
09-09-2010, 19:24
1/. bord piankowy - tak to nazywają w sklepie z artykułami plastycznymi, grubośc od 5- do 10mm płyta 220 x chyba 70 cm jest lekka jak piórko tnie sie doskonale nozykiem. Robisz pasy 20 cm stawiasz na podłodze pionowo, albo mocujesz jakos poziomo lun inna kombinujesz konstrukcje - bo łatwo to skleić i dowolnie wycinać. Do tego kleisz zdjęcia czym chcesz...
2/. kleisz na ścianie, kupujesz litr farby i wałek... pokazujesz właścicielowi, zobowiązujesz sie w umowie do pomalowania przy wyprowadzce
Kordian d70
09-09-2010, 19:33
... kleisz na ścianie, kupujesz litr farby i wałek... pokazujesz właścicielowi, zobowiązujesz sie w umowie do pomalowania przy wyprowadzce
i to chyba najrozsądniejsze wyjście, nawet jakbyś miał dziury pod antyramy wiercić to odrobinka gipsu i nie ma śladu ;-)
Poza tym każda taśma nawet jak da się łatwo usunąć to i tak zostawi ślad, bo kolor na odsłoniętej ścianie i tak z czasem wyblaknie ...
snakemaycry
09-09-2010, 19:44
Możesz jeszcze spróbować Tesy jeśli chodzi o mniejsze zdjęcia, np.: http://www.tesa.pl/consumer/solutions/tesa_photo Są odklejalne, ale nie wiem jakie obciążenie utrzymają (u mnie są to małe zdjęcia).
KaleidoStar
09-09-2010, 20:56
Tam w opisie jest o tak o "Dzięki technologii tesa® Photo Strips plastry dobrze przylegają do wielu rodzajów powierzchni i można je usuwać bez żadnych śladów.
Kolejnym godnym uwagi produktem jest taśma do fotografii tesa® Photo Tape z wygodnym dozownikiem, opracowana specjalnie w celu trwałego mocowania wielkoformatowych fotografii i dekoracji. Ta dwustronna taśma samoprzylepna gwarantuje wysoką przyczepność, dzięki czemu przymocowane przedmioty nie odklejają się."
Ja używałam kiedyś kleju w rolce, działającego jak..korektor taki. Przeciągało się tym po zdjęciu i zostawała klejąca warstwa. Bez problemu można ją bylo w razie czego zdjąć. Największe formaty, jakie lepiłam do ściany, to A4 chyba.
może to troszkę pomoże: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=66349 temat lekko inny ale opinii kilka jest..