Zobacz pełną wersję : zakup sprzętu raty czy leasing
neverhood
09-09-2010, 12:03
Witam serdecznie
czy ktos moze mi doradzic i wytlumaczyc
czym roznia sie raty od leasingu (z opcja nabycie i bez)
co sie bardziej oplaca
Rozumiem kolego, że na firmę chcesz brać? Różnica jest w rozliczaniu kosztów uzyskania przychodu. W przypadku rat kosztem będą tylko odsetki, przy leasingu rata leasingowa. A opcje - to musisz zdecydować czy przedmiot leasingu chcesz zatrzymać czy nie. Dodatkowo nie wiem czy już rozglądałeś się za firmą leasingową, bo temat sprzętu to dla nich drobnica (no chyba, że od 30 tys netto). Firm typu grenke i podobnych nie polecam, bo interes mało opłacalny jest.
Rafał_Sz
09-09-2010, 13:38
W pierwszym przypadku spłacasz kredyt a drugim wnosisz opłatę za dzierżawę. Jeśli chodzi o wykup, to jest to coś na zasadzie jakbyś od kumpla pożyczył aparat wart 1000 zł na 10 miesięcy. Dogadaliście się, że będziesz mu za to pożyczenie płacił powiedzmy 105 zł miesięcznie. A na koniec możesz ten aparat kupić na własność za przykładowo 50 zł lub go kumplowi oddać, jedno i drugie zamyka umowę (w uproszczeniu).
W przypadku rat kosztem będą tylko odsetki, przy leasingu rata leasingowa.
No tak ale wcześniej wrzucisz w koszta całą wartość danego sprzętu.
Różnica również taka ,że biorąc na raty jesteś właścicielem danego sprzęty, cena danego sprzętu to całościowy koszt który odpisujesz jednorazowo lub amortyzujesz,
Biorąc na kredyt możesz spłacić szybciej i masz znacznie mniejsze odsetki w takim przypadku.
Robiłem podchody do tej i do tej opcji ... i Leasing wychodzi dużo dużo drożej.
Mam gdzieś wyliczenia dotyczące d300s, nie wiem jakiej ty puszki lub sprzętu szukasz ale będziesz miał odniesienie.
o znalazlem :
puszka d300s :
Leasing : 36 rat leasingowych ( netto )
Rata leasingowa: 155,55 zł
Wartość końcowa: 802,95 zł
0% wpłaty własnej.
co daje : 5590,00 netto za raty + wykup 802,95 netto = 6402,75 ( brutto = 7811,35 )
ahas i nie zapomnij o najważniejszym do ceny aparatu musisz dorzucić sobie obowiązkowe przy leasingu ubezpieczenie ( ok 4 - 5 % wartości przedmiotu netto - rocznie )
a przykładowo w EURO wchodzisz rzucasz wpis do ewidencji, o niezaleganiu z ZUS i US i kredyt do 20.000 dostajesz o o o TAK ! :) i masz ... oczywiście 0% i fakturę na firmę.
marszull
09-09-2010, 20:54
a przykładowo w EURO wchodzisz rzucasz wpis do ewidencji, o niezaleganiu z ZUS i US i kredyt do 20.000 dostajesz o o o TAK ! :) i masz ... oczywiście 0% i fakturę na firmę.
Ta czesc mnie zainteresowala, a najbardziej pogrubiona.
krzysztof jot
09-09-2010, 23:43
Ta czesc mnie zainteresowala, a najbardziej pogrubiona.
zawierają umowę kredytową z Panem X ( bo inaczej to niemożliwe) a fakturę wystawiają na Firmę ? Nie prawdobodobne, ale skoro tak twierdzisz...
No a tak nie jest ? bo czegoś nie rozumiem w takim razie aż zadzwonię się zapytać tam :) bo takich informacji udzielono mi w salonie gdy dowiadywałem się o taka możliwość ...
No i dupa ... bo okazuje sie ze tak :
- W salonie udzielono mi informacji ze takowa fakturę otrzymam.
- Na infolinii udzielono mi informacji ze takowej faktury nie otrzymam
heeheh :)
No i dupa ... bo okazuje sie ze tak :
- W salonie udzielono mi informacji ze takowa fakturę otrzymam.
- Na infolinii udzielono mi informacji ze takowej faktury nie otrzymam
heeheh :)
Trudno, żeby przy kredycie konsumenckim dla osoby fizycznej, wystawiono fakturę na podmiot gospodarczy, nawet jeśli jest to osoba fizyczna.
marszull
10-09-2010, 09:51
Trudno, żeby przy kredycie konsumenckim dla osoby fizycznej, wystawiono fakturę na podmiot gospodarczy, nawet jeśli jest to osoba fizyczna.
patrzac na inne sieci ktore chca sprzedac towar, to jednak mozliwe ;)
euro jest chyba jedyna siecia handlowa ktora tego nie praktykuje
Ktoś kiedyś pisał, że wystarczy wziąć paragon i następnego dnia poprosić o fakturę do niego ;)
No pokazuje to tez tyle ze dupę się znają co poniektorzy i zawsze warto zasięgnąć opinii w innym źródle :)
bo nie powiem w salonie powiedzieli mi tak jak powiedzieli kupilbym i jakby pozniej okazalo sie ze jednak tej faktury nie bedzie to troche bym sie wkur....
marszull
10-09-2010, 09:57
Ktoś kiedyś pisał, że wystarczy wziąć paragon i następnego dnia poprosić o fakturę do niego ;)
Wlasnie nie do konca, bo na paragonie masz ez zakup ratalny i jedyna fakture jaka dostaniesz to na osobe (bez nipu)
kto tez juz pisal o tym
No pokazuje to tez tyle ze dupę się znają co poniektorzy i zawsze warto zasięgnąć opinii w innym źródle :)
bo nie powiem w salonie powiedzieli mi tak jak powiedzieli kupilbym i jakby pozniej okazalo sie ze jednak tej faktury nie bedzie to troche bym sie wkur....
I trzeba pamiętać, że jeśli dokonasz zakupu na działalność, to przestajesz być konsumentem i nie przysługuje Ci dwuletni okres niezgodności towaru z umową. Możesz ewentualnie ciągać się ze sprzedającym w ramach rękojmi zgodnie kodeksem cywilnym.
Azazel85
10-09-2010, 13:59
Oczywiście że tak można - pod jednym warunkiem, osoba na którą pisane są raty jest właścicielem firmy, i firma jest "jednoosobowa", nie może być spółka.
Raty są jedynie źródłem finansowania, nic nie stoi na przeszkodzie by wystawić taką fakturę.
Gdyby natomiast raty były na pracownika a f-ra na firmę, czy jak wcześniej wspomniałem raty brałby ktoś z np zarządu spółki - to taka f-ra nie może, czy nie powinna być wystawiona, bo żadna księgowość jej nie zaksięguje.
Leasing tak jak piszecie będzie wychodził najdrożej prawie zawsze. Nie ma co bawić się w leasingi przy tak małych kwotach, bo największą jego zaletą jest to że miesięczna rata jest naszym kosztem obniżającym nam VAT i dochodowy. O tym trzeba jeszcze pamiętać, jakie wrzucenie w koszty firmy będzie się nam bardziej opłacało.
Oczywiście jest też tak jak piszecie - tzn kupując na firmę, na f-rę vat bez paragonu (a nie tzw. "imienną") - nie przysługuje nam działanie z tytułu niezgodności towaru z umową, tylko rękojmia. W uproszczeniu to coś bardzo podobnego w charakterystyce, tyle że rękojmia jest roczna a nie dwuletnia jak niezgodność, i są nieco inne terminy zgłaszania roszczeń itd.
Niektórzy producenci, rozgraniczają również gwarancję na ten sam towar - użytkownikowi niekomercyjnemu oferują dwu letnią, a jak sprzęt kupiony zostanie na firmę, wówczas na to samo jest już np tylko roczna.
Na szczęście coraz mniej jest tego rodzaju sprzętu i takiej praktyki wśród firm.