Zobacz pełną wersję : Zakup obiektywu f1.4~f2 - max 50mm - NIKON D5000
Witam.
Planuje zakup obiektywu o parametrach swiatła f1.4~f2, stałoogniskowy 35~50mm.
Myslałem na takimi obiektywami:
1. Nikon AF-S 50mm f/1,4 G Nikkor
2. Nikon AF 50mm f/1,4 D Nikkor
3. Nikon AF 35mm f/2 D Nikkor
4. Nikon AF-S 35 mm f/1,8 G DX Nikkor (po przeczytaniu testu na optyczne.pl zadziwiłem się stosunkiem ceny do jakości... co wy na to?)
5. Voigtlander Ultron 40 mm f/2 SL II Aspherical
BODY - NIKON D5000
pozdrawiam Tomek
Nie ma dnia, ni godziny, żeby ktoś na forum nie spytał się o w/w przez Ciebie szkła. Pewnie nie tylko ja polecę Ci użyć funkcji SZUKAJ.
A co do obiektywu to mogę polecić Sigmę 30/1.4
A co do obiektywu to mogę polecić Sigmę 30/1.4
a co wy na to ?
"http://www.optyczne.pl/140.7-Test_obiektywu-Sigma_30_mm_f_1.4_EX_DC_HSM_Koma_i_astygmatyzm.htm l" ? tutaj dopiero przy f4 mamy podobne parametry jak przy f2.5 np. Nikon AF-S 35 mm f/1,8 może nie jest to aż na tyle istotne i nie potrzebnie zawracam sobie tym głowę ?
Bo posiadam D5000.
Nikon AF-S 35 mm f/1,8 G DX Nikkor - wybór optymalny.
Nikon AF-S 35 mm f/1,8 G DX Nikkor - wybór optymalny.
nic do dodania - bierz 35 1.8
darkmajin
09-09-2010, 11:33
1. nie wiesz do czego ci obiektyw że strzelasz 35-50,czy chodzi tylko o światło?
2. co do tej sigmy, pokaż mi obiektyw bez wad za te sumy
3. zastanów się czy chcesz ostrzyć manualnie
imo najlepszy jest af-s 50mm
chodzi mi o swiatło.
ostrzenie manualne to dla mnie nic strasznego bo czeto to robie nawet przy AF.
Photoartbox
09-09-2010, 11:41
Tylko z 1. i 4. bedziesz mial AF z D5000, czy jestes tego swiadom? O wyborze miedzy 35mm a 50mm na DX-ie zostalo na tym forum wylane morze slow. Wiekszosc uwaza, ze 50mm na DX jest do niczego, ja naleze do mniejszosci;)
sokrates
09-09-2010, 11:43
na tych szkłach:
nie będziesz miał z twoją puszką AF - jesteś świadom tego?
z pozostałych 2 szkieł brałbym 35 1,8, a jeśli musisz mieć super jasno to 50 1,4G
Tylko z 1. i 4. bedziesz mial AF z D5000
Tak ale z tego co wiem, ale może się mylę bede miał potwierdzenie ostrości przez aparat ?
Photoartbox
09-09-2010, 11:52
Tak ale z tego co wiem, ale może się mylę bede miał potwierdzenie ostrości przez aparat ?
Nie mylisz sie, ale musisz zdawac sobie sprawe z tego, ze wizjer w D5000 do najwiekszych nie nalezy oraz, ze ostrzenie manualne obiektywem zaprojektowanym juz do puszek z AF, to nie to samo, co rasowymi manualami. Kropka, potwierdzajaca ostrosc ma poza tym spora tolerancje i nie zawsze jak sie zaswieci, to jest ostro. Zastanawiam sie, po co meczyc sie z manualem (szczegolnie na D5000, bez pomiaru swiatla) jesli mozna kupic tak tani i dobry obiektyw jakim jest 35/1.8, lub jesli ze wskazaniem na portret, 50/1.4 G.
jak już widzisz masz wybór: chcesz mieć AF bierz 35/1.8 lub 50/1.4 G. czyli obiektywy z lierkami AFS. Nie chcesz mieć AFa bierz pozostałe.
Tylko błagam nie zakładaj nowego wątku który lepszy obiektyw: 35mm czy 50mm bo takich są dziesiątki na forum!
Od razu napiszę ci że spotkasz się zaraz z dziwną opinią że 50mm to na dx taka ogniskowa do niczego: ani szeroko ani wąsko. To taki forumowy mit powtarzany od dawna szczególnie przeznie posiadaczy obiektywów 50mm.
Ja bardzo lubię ta ogniskową ;)
Więc skoro już wiesz co ci radzimy - to teraz przewertuj kilka stron wstecz w wątkach w dziale optyka i dowiesz się wszystkiego ;)
dziekuje wszystkim za odpowiedź (mimo że juz temat odgrzewany niczym kotlet na weselu;) )
pozdrawiam Tomek
andrzej_suse10
09-09-2010, 14:59
Sigma 30/1.4. Polecam gorąco :twisted:
a jak już w końcu wybierzesz odpowiedni obiektyw to napisz co kupiłeś, żebyśmy się ucieszyli ;) ;) że mogliśmy pomóc ;) ;)
Skłaniam się do "35mm f1.8 DX" ponieważ to Ekwiwalent dla 35 mm - 52,5mm (50mm to juz 75mm).
Znalazłem oba szkiełka w EuroAGD wiec w poniedziałek podjade myśle że pozwolą mi podpiąć oba do body i wtedy dokonoam ostatecznej decyzji.
Piotrek Charchuła
09-09-2010, 16:27
na tych szkłach:
nie będziesz miał z twoją puszką AF - jesteś świadom tego?
z pozostałych 2 szkieł brałbym 35 1,8, a jeśli musisz mieć super jasno to 50 1,4G
Przecież napisał wyżej że brak AF mu nie przeszkadza.
Ale ja jednak na Twoim miejscu brałbym coś szerszego niż 50. Sam mam i nie mogę się do tej ogniskowej przyzwyczaić. Ja bym brał albo 35 1.8 albo sigmę 30 1.4 - tylko wtedy musisz wybrać model dobrze pracujący z Twoim body bo to szkło ma często bf albo ff.
Fotowentura
09-09-2010, 16:59
a jak już ustalone, że 50mm na DX niekoniecznie jest do niczego (ja też lubie), to może jeszcze zaproponujemy 50mm 1.8. skoro brak AF koledze nie przeszkadza...:)
vince.vega
12-09-2010, 18:29
odpuść sobie szkło w którym ostrość będziesz ustawiał ręcznie może nie jest to bardzo trudne co z czasem denerwujące kiedy nie masz zbyt dużo czasu na wykonanie zdjęcia, chcesz kupić jasne szkło też po to żeby robić zdjęcia w słabszym świetle i tu przydaje się dioda wspomagająca af która nie działa przy manualnym ustawianiu af. Stawiam na 35mm sam będę kupował to szkło
Mariusz888
12-09-2010, 21:16
i tu przydaje się dioda wspomagająca af która nie działa przy manualnym ustawianiu af.
A od kiedy tak jest w Nikonach? Bo ja zawsze widziałem potwierdzenie ostrości dla każdego szkła przy MF ale może ja miałem jakieś inne Nikony w rękach niż Ty ;)
EDIT
manualnym ustawianiu af.
i nie ma czegoś takiego jak "manualne ustawianie autofocusa" ;) albo jest autofocus albo nie ;)
Podejrzewam, że piszącemu chodziło o diodę doświetlającą, a nie potwierdzenie ostrości.
A manualny AF to ja mam w 18-200VR, od kiedy mu się zamokło ;)
temat mozemy uznac za zamknięty, optymalnym rozmiarem jest 35mm swiatło f1,8 jak dla mnie w zupełnośc wystarcza. pozdrawiam i dziekuje wszystkim za podpowiedzi.