PDA

Zobacz pełną wersję : EN-EL3e nie ładuje się do pełna

Jas_
09-09-2010, 10:32
Witam!

Mam dwa oryginalne aku w gripie MB-D80.
Od jakiegoś czasu obserwuję dziwną sprawę a mianowicie bez względu na długość
ładowania w oryginalnej ładowarce sieciowej Nikona, jeden aku ładuje się do max 50% podczas,
gdy drugi normalnie do 100%.
W menu zasilania nic niepokojącego nie widać - nadal informacja, że oba aku są jak nowe.
Czy ktoś z Was ma jakieś sugestie? Czy to jednak aku pada a może lepiej zmienić ładowarkę?
Dzięki

mati100-95
21-09-2010, 16:04
a moze zle był sformatowany akumulator

wasilewk
21-09-2010, 16:10
Ja bym zostawił ten akumulator 50% do następnego dnia - ładowarka przestała migać, ale to nie znaczy, że nie dostarcza już żadnego prądu.

darkmajin
21-09-2010, 17:58
no pewnie bateria sama zgłosi się że jest naładowana ...

ładowarka nie ma czasowego wyłącznika zostawianie jej nic nie da

wasilewk
21-09-2010, 19:02
no pewnie bateria sama zgłosi się że jest naładowana ...

ładowarka nie ma czasowego wyłącznika zostawianie jej nic nie da

Nie chciałbyś zastąpić mojego profesora z PW ? Może byłoby łatwiej z tą przeklętą elektroniką ?

wist
26-09-2010, 10:59
Sadzę iż przyczyna może leżeć po stronie ładowania akumulatora En-el3. Ładowarki Nikona ustawione są na minimum naładowania akumulatora. Stwierdziłem to ładując te akumulatory do D80, która jest dosyć prądożerna.
Po ładowaniu akumulatorów ładowarką innego producenta np. mam podobną
http://allegro.pl/ladowarka-high-speed-nikon-en-el3-d200-d100-d80-i1229129908.html, lub podobne,
na akumulatorze mogłem wykonać ok. 50 % zdjęć przy tym samym sposobie obsługi aparatu (zdjęcia z lampą, podgląd zdjęć czy ustawianie menu w aparacie).
Nic nie ryzykujesz jeśli "wadliwy" akumulator potraktujesz inną ładowarką. Może to go trochę zregeneruje.

pioter m
26-09-2010, 17:15
Witam!

Mam dwa oryginalne aku w gripie MB-D80.
Od jakiegoś czasu obserwuję dziwną sprawę a mianowicie bez względu na długość
ładowania w oryginalnej ładowarce sieciowej Nikona, jeden aku ładuje się do max 50% podczas,
gdy drugi normalnie do 100%.
W menu zasilania nic niepokojącego nie widać - nadal informacja, że oba aku są jak nowe.
Czy ktoś z Was ma jakieś sugestie? Czy to jednak aku pada a może lepiej zmienić ładowarkę?
Dzięki
Typowy objaw zdychajacej baterii. Widzialem juz dwa takie nieboszczyki i nic nie dalo uzycie innej ladowarki. Takze taka 'podrabiana' nie dawala rady.
To juz niestety koniec tej bateryjki [']
Niklowe da sie czasem podratowac. Litowych nie mozna.
Nie wiem, czy ktos bawi sie w wymiane samych ogniw. Akumulatory do laptopow regeneruje sie przez wymiane ogniw, a reszta (elektronika) pozostaje.

wist
26-09-2010, 18:41
Nie wiem, czy ktos bawi sie w wymiane samych ogniw. Akumulatory do laptopow regeneruje sie przez wymiane ogniw, a reszta (elektronika) pozostaje.

Przy dzisiejszych cenach gra nie warta zachodu. Wymieniałem kiedyś aku w zestawie zasilającym do kamery Panasonic. Akumulator podobny do En-el. Koszty podobne jak przy zakupie nowego noname a z efektu nie byłem zadowolony. Szkoda czasu i forsy.

Tomeqp
26-09-2010, 21:34
Akumulatory do laptopow regeneruje sie przez wymiane ogniw, a reszta (elektronika) pozostaje.
Często też pada sama elektronika i akumulator wydaje się zabity, a ogniwa są sprawne. Jedni wymieniają elektronikę, a ci odważniejsi wywalają ją całkiem. ;) Popularne akumulatory li-ion 18650 są sprzedawane z zabezpieczeniem, lub bez (do łączenia w pakiety). Takie właśnie bez zabezpieczenia są m.in. w akumulatorach do laptopów (zabezpieczenie jest poza ogniwami), a te z zabezpieczeniem np. w latarkach.

velaskez
29-09-2010, 17:44
Taki objaw miał jeden mój jak zdychał. Kup nowy:D