Zobacz pełną wersję : F601 Problem z przesłoną!
damciop03
08-09-2010, 20:45
Witam, jak w temacie posiadam Nikona f601 gdy podpinam pod niego N50/1.8 body tak jak by nie współpracowało ze szkłem przesłona cały czas jest na 22 i nie da się jej w żaden sposób zmienić jedynie w trybach poza manualnym zmienia się tak jak czasy naświetlania zdjęcia da się robić nie blokuje obiektywu w czym więc jest problem?
Dziękuję za wszelaką pomoc.
Kręcisz pierścieniem przysłony a ona jest cały czas na 22 przymknięta? Jeśli tak - masz walnięty obiektyw. Jeśli nie - pokręć, po to on jest. W starych puszkach przysłonę w trybach M i A ustawiało się ręcznie, nie z poziomu body.
damciop03
08-09-2010, 20:56
Kręcę i dalej jest na 22 jeżeli chodzi o szkło jest dobre bo w D80 działa mi normalnie także pokombinuje tak jak mówisz i zobaczymy.
Ale kręcisz pierścieniem na obiektywie czy kółkiem w body?
Dokładnie jak kolega ci pisał. W F601 w trybach A i M, by zmienić przysłonę musisz ją ustawić pierścieniem na obiektywie. W trybach P i S ustawiasz pierścień przysłony w obiektywie na 22 i wtedy aparat będzie dobierał dobierał przysłonę automatycznie do zadanego czasu.
damciop03
09-09-2010, 16:47
Próbowałem przed chwilą i w trybie M jak kręcę pierścieniem przysłony w obiektywie to cały czas mam na 22 nie zmienia się nic, dopiero jak mam na P to sama się zmienia.
Próbowałem przed chwilą i w trybie M jak kręcę pierścieniem przysłony w obiektywie to cały czas mam na 22 nie zmienia się nic, dopiero jak mam na P to sama się zmienia.
No i prawidłowo. W trybie M nie będzie się sama zmieniać. Musisz ręcznie ustawić pierścieniem na obiektywie, żądaną wartość (np. 8)
damciop03
09-09-2010, 18:28
Ale właśnie tak robię i cały czas jest na 22 mimo że mam na M i w obiektywie przestawiam ja ręcznie to ciągle na 22 jest na wyświetlaczu nawet jak ustawie ręcznie np. 1.8