PDA

Zobacz pełną wersję : .pl +10gb +... =0zł za 2 lata

everyman
08-09-2010, 20:03
Pakiet na Dzień Dobry: www.1and1.pl (http://www.1and1.pl/)
Trafiłem na taką promocję firmy wchodzącej właśnie na nasz rynek. Żadnych haczyków na razie się nie doszukałem i po 24 miesiącach można zrezygnować bez konsekwencji. Jest to dość duża firma hostingowa, więc ceny po tym czasie pewnie będzie miała konkurencyjne. Myślę, że to ciekawa opcja dla chcących właśnie założyć portfolio lub dla tych co męczą się na darmowych serwerach z nieatrakcyjnymi domenami. Pakiet można zamówić na ich stronie do 30 listopada 2010 roku. Obejmuje on między innymi:

1 domenę .pl,
10 GB powierzchni dyskowej,
3000 GB transferu miesięcznie,
100 adresów email,
2 GB powierzchni poczty e-mail,
możliwość prowadzenia własnego bloga,
możliwość tworzenia foto albumów,
zabezpieczenie przed spamem i wirusami,
wsparcie techniczne w języku polskim,
Perl, Python, PHP, MySQL.

Przy okazji tematu:
Obecnie swoją stronę (http://www.krzysztofdabrowski.art.pl/) (a raczej jej stary szkic) mam postawioną na 000webhost.com z domeną art.pl. Nie jest to demon prędkości, a że pomału przygotowuję odświeżoną wersję pod nowe fotki, chciałem przeskoczyć na coś atrakcyjniejszego. Problem pojawił się przy wyborze adresu... bo krzysztofdabrowski.pl oraz samo dabrowski.pl są już dawno zajęte. Zacząłem więc się zastanawiać, podpytywać znajomych, ale jakoś nic ciekawego nie wpada mi do głowy. Hmm...

dabrowskikrzysztof.pl - dziwnie mi wygląda zaczęte od nazwiska, a może to tylko moje odczucie?
krzysztofkamildabrowski.pl - chyba ciut za długie (?), ale na razie imo najlepsze.
dabrowskiphoto.pl - ktoś mi podsunął propozycję, ale nie przekonuje mnie ona do końca.
dabrowskiphotography.pl | dabrowskifotografia.pl | itp | itp
...będę naprawdę wdzięczny za każdą sugestię. ;)

Pozdrawiam

maciey75
08-09-2010, 20:13
Takie masz obecnie wolne:
kdabrowski.com.pl
kdabrowski.eu
kdabrowski.net
kdabrowski.info

moze cos z nich?

everyman
08-09-2010, 20:15
...ale niestety tylko .pl jest w tej promocji. ;)

Andy_O
08-09-2010, 20:29
Mnie się najbardziej podoba dabrowskiphoto.pl
Ale musiałbyś ładnie dopracować logotyp, żeby ten "zlepek" nie kojarzył się z dziwolągiem słownym tylko z dwoma oddzielnymi słowami.

KaleidoStar
08-09-2010, 20:44
też mi sie ta opcja podoba.
Słuchajcie, też myślę o zrobieniu w końcu swojej strony... Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Wiem tylko, że muszę mieć.. no wlaśnie.. domenę? Takie coś jak tam w tym linku? A jeśli tak, to.. to z linka jest ok?

everyman
08-09-2010, 21:01
Andy_O, KaleidoStar: chyba także zaczynam się do niej pomału przekonywać... poczekam parę dni - jest jeszcze czas i nie ma ciśnienia. ;)

Słuchajcie, też myślę o zrobieniu w końcu swojej strony... Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Wiem tylko, że muszę mieć.. no wlaśnie.. domenę? Takie coś jak tam w tym linku? A jeśli tak, to.. to z linka jest ok?
Trochę o budowie portfolio było w temacie: PORTFOLIO - jak zrobić (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=123465). Hosting i domenę załatwić można teraz poprzez 1&1 ...mam nadzieję, że nie ma tam w regulaminie żadnego 'ale'.

bognik
08-09-2010, 21:50
A ja właśnie wgrywam zdjęcia na darmowy serwer na republice ... Samą stronę dla Tomka zrobiłam w niecałą godzinkę. Gorzej było z przygotowaniem zdjęć :mrgreen:
Poczekajmy na jakiś haczyk w www.1and1.pl ;)

KaleidoStar
08-09-2010, 22:03
Dzięki, Everyman, nie przyszło mi do głowy, że w tamtym dziale może być taki wątek :)
Już się wczytuję. I.. też mam problem z nazwą :D

Andy_O
08-09-2010, 22:25
Everyman, zobacz jak ładnie to wygląda: davehillphoto.com (http://www.davehillphoto.com/)

everyman
08-09-2010, 23:00
Dzięki, Everyman, nie przyszło mi do głowy, że w tamtym dziale może być taki wątek :)
Już się wczytuję. I.. też mam problem z nazwą :D
Chcesz od nazwiska, czy raczej coś bardziej niezależnego?

Everyman, zobacz jak ładnie to wygląda: davehillphoto.com (http://www.davehillphoto.com/)
W sumie... namówiłeś. :D

Otiv
08-09-2010, 23:05
a co sie dzieje po dwóch latach jaki jest koszt dalszej "zabawy"?

costi
08-09-2010, 23:13
Jest gdzies do wgladu regulamin tego darmowego pakietu 1&1? Na stronie jakos nie moge znalezc.

everyman
08-09-2010, 23:28
Jest gdzies do wgladu regulamin tego darmowego pakietu 1&1? Na stronie jakos nie moge znalezc.
Sporo trzeba się naklikać przy wypełnianiu, ale doszedłem właśnie do niego: (edycja >>) sorki https, zaraz skopiuje poniżej.
Jutro jak będę świeży to przeczytam.

--- edycja --------
Przejrzałem na szybko i wygląda na akceptowalny, ale trzeba się tradycyjnie jeszcze wczytać.

a co sie dzieje po dwóch latach jaki jest koszt dalszej "zabawy"?
Można zrezygnować lub przenieść*. Cennika niestety nie wiedzę, ale w przeciągu 2 lat ceny mogą zmienić się kilka razy. Można sobie porównać z ich ofertami na innych rynkach, np. 1and1.com (http://1and1.com/).

*Z regulaminu:
5. Klient ma prawo wypowiedzieć umowę zawartą w związku ze skorzystaniem przez niego z oferty „Pakiet na Dzień Dobry” w każdej chwili, przed upływem okresu 2 lat, na jaki umowa zostaje zawarta. Po upływie 2 lat umowa wygasa automatycznie, co oznacza, że ani Klient, ani 1&1 nie musi składać dodatkowego oświadczenia w tym zakresie.

6. Klient w czasie obowiązywania umowy zawartej w wyniku skorzystania przez niego z oferty „Pakiet na Dzień Dobry” ma prawo zarejestrować jedną domenę .pl. Klient może w czasie dwuletniego okresu obowiązywania umowy zrezygnować z zarejestrowanej domeny .pl, ale nie może wówczas żądać od 1&1 zarejestrowania kolejnej (innej lub tej samej) domeny w ramach oferty „Pakiet na Dzień Dobry”. Klient może także w czasie obowiązywania umowy wybrać innego usługodawcę, niż 1&1, ale wówczas nie może żądać od 1&1 zarejestrowania kolejnej domeny w ramach oferty „Pakiet na Dzień Dobry”.

7. Wraz z wygaśnięciem umowy zawartej w wyniku skorzystania przez Klienta z oferty „Pakiet na Dzień Dobry” prawa do domeny wygasają, chyba że:

1) Klient przed zakończeniem obowiązywania umowy wybierze innego usługodawcę, niż 1&1 i uzgodni z nim zasady korzystania przez niego z domeny (jakiekolwiek pośrednictwo czy odpowiedzialność 1&1 za przedłużenie praw do domeny jest wówczas wyłączone);
2) Klient przed zakończeniem obowiązywania umowy wybierze z cennika opłat 1&1 taryfę, wg której ponosić będzie normalne opłaty za korzystanie z domeny.

everyman
09-09-2010, 00:03
Czas edycji się już skończył, więc...

Link do regulaminu 1&1: regulamin i promocja (http://www.krzysztofdabrowski.art.pl/1and1.zip) - skopiowane ze strony, dwa pliki txt spakowane zip'em.

KaleidoStar
09-09-2010, 00:37
Chcesz od nazwiska, czy raczej coś bardziej niezależnego?

Raczej nie od nazwiska, bo jest raz, że długie, dwa, że trudno wymawialne przy mojej wadzie wymowy (Zakrzewska... argh :D ). No i tu zaczynają się schody. Póki co do głowy przyszło mi www.zanna.pl ale to jakies takie.. niebałdzo.
Na razie idę się z tym wszystkim przespać... Skręcona kostka daje mi tak do wiwatu, że się skupić nie mogę.

marszull
09-09-2010, 12:14
co do haczyka to jest taki ;) :
ze chca wygryzc kilku malych graczy z rynku (ewentualnie podkupic)
i zrownac sie w jak najkrotszym czasem z tymi graczami duzymi (jak nazwa.pl czy home.pl)

Tomeqp
09-09-2010, 12:48
Mój kolega skorzystał z tej promocji i jest zadowolony. Żadnych haczyków na razie nie widać.

everyman
09-09-2010, 14:41
No i zaczyna się mała wojna. Pojawiła się praktycznie identyczna promocja u innego dostawcy:
Serwer wirtualny Starter - ovh.pl (http://www.ovh.pl/serwer_wirtualny/hosting_www_osobisty_20gb_trafic_4tb.xml)

Warunki promocji - regulamin (http://www.ovh.pl/pomoc/dokumenty/szczegolowe_warunki_promocji_serwer_wirtualny_star ter.pdf)
Regulamin serwera wirtualnego i domen (http://www.ovh.pl/pomoc/dokumenty/)

Raczej nie od nazwiska, bo jest raz, że długie, dwa, że trudno wymawialne przy mojej wadzie wymowy (Zakrzewska... argh :D ). No i tu zaczynają się schody. Póki co do głowy przyszło mi www.zanna.pl ale to jakies takie.. niebałdzo.
Na razie idę się z tym wszystkim przespać... Skręcona kostka daje mi tak do wiwatu, że się skupić nie mogę.
Mi się zanna.pl podoba... zwłaszcza, że w pierwszej chwili mózg nie czyta tego jako Z. Anna tylko jako jakieś całkiem sympatyczne pseudo. Hmm, a może w takim układzie wezmę sobie kadabro.pl? :D
http://anna.zakrzewska.net/ - zbieg okoliczności, czy to też Ty? ;)

hcman
09-09-2010, 14:43
everyman, ile czekałeś na telefon w celu potwierdzenia danych?

rg2000
09-09-2010, 14:45
ja czekam i czekam na ten telefon :(
może się doczekam

Aras
09-09-2010, 14:47
12 stron do poczytania: link (http://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=102188)
Opinie o 1and1.com: link (http://www.webhostingjury.com/reviews/1and1)

everyman
Jeszcze się za to nie zabrałem - mam czas do końca listopada :p , ale raczej po weekendzie się tym już zajmę. ;)

freefly
Hmm, a może w takim układzie wezmę sobie kadabro.pl? :D

Kadabro to bardzo dobra nazwa, a nawet świetny pseudonim artystyczny byłby.:smile:

tharkun
09-09-2010, 15:27

Ja na telefon czekałem ok 3 godzin, znajomy zakładał wczoraj po 21 i telefon miał dopiero o 2 w nocy XD

Listu nadal sie nie doczekaliśmy.

KaleidoStar
09-09-2010, 16:09
kadabro rewelacja :)
Nie, tamta Anna Z to nie ja.. Ona chyba zresztą na naszym forum jest, z tego co kojarzę.. Śmieszny zbieg okoliczności ;)

PS Poczytałam właśnie trochę opinii z linku od Aras..niezbyt to wesoło wygląda...

costi
09-09-2010, 16:13
PS Poczytałam właśnie trochę opinii z linku od Aras..niezbyt to wesoło wygląda...

Ja tez... na tyle niewesolo, ze zastanawiam sie powaznie, czy nie skorzystac z oferty ovh.

Korzystal ktos z ich uslug i moze cos powiedziec?

Marcin_krk
09-09-2010, 16:58
Przejrzalem pobieznie regulamin 1&1 i jedna rzecz jest dla mnie niejasna:

2.8.2.
[...] Usługobiorca ponosi wyłączną odpowiedzialność z tytułu wszelkich opłat i kosztów jakie są związane z Usługą rejestracji i obsługi domeny oraz jej nazwy. [...]

Czy to oznacza, ze oprocz zalozenia domeny .pl na 1&1, jeszcze w jakims urzedzie trzeba zarejestrowac (i oplacic) ta nazwe?

Otiv
14-09-2010, 21:05

Czy to oznacza, ze oprocz zalozenia domeny .pl na 1&1, jeszcze w jakims urzedzie trzeba zarejestrowac (i oplacic) ta nazwe?

dobre pytanie

grudzinsky
14-09-2010, 21:28
1&1 jest bardzo popularny na brytyjskim rynku. do uzytku domowego jak portfolio wystarczy w zupelnosci. sam mialem u nich hosting brac, ale znalazlem www.one.com ;)

jakuza
14-09-2010, 21:56
A ja mam takie dosyć laickie pytanie, czy powiedzmy zakładając u nich serwer z domeną .pl, mogę sobie gdzieś indziej kupić inną domenę, np .com i zrobić przekierowanie z tej *.com na tą *.pl ?

Pozdrawiam,

KaeF
15-09-2010, 00:24
hmm..

Tutaj opinia o 1and1: http://www.muzungu.pl/2010/08/28/niemcy-atakuja-polske/muzungu-skomputeryzowany/muzungu-zrobil-strone/

freefly
15-09-2010, 00:35

Domeny nie są przecież za darmo.

https://www.1and1.pl/xml/order/TcDomain;jsessionid=D784CB03151B487C9C76BD90380378 36.TCpfix154b?__frame=_top&__lf=Static

Z ich strony link do rejestracji domen przekierowuje Cię do NASK i tam rejestrujesz domenę i opłacasz. Oni nie są pośrednikiem, stąd ten punkt regulaminu.

rkaniews
15-09-2010, 09:10
{ciah...}

No chyba jednak są, bo zobacz:
2.8.1.
Umowa o świadczenie Usługi rejestracji i obsługi domeny i jej nazwy jest umową abonamentową. Usługobiorca - za wynagrodzeniem – zleca 1&1 Rejestrację domeny drugiego stopnia i jej nazwy w odpowiedniej Organizacji prowadzącej rejestr oraz powierza 1&1 obsługę administracyjną zarejestrowanej domeny wykonywaną względem Organizacji prowadzącej rejestr w imieniu i na rzecz Abonenta. 1&1 nie jest podmiotem odpowiedzialnym za prowadzenie rejestru domen – Organizacją prowadzącą rejestr domen w związku z czym nie ma wpływu na przyznawanie nazw domen. Rejestracja domeny odbywa się zgodnie z warunkami rejestracji domen wskazanymi przez Organizacje prowadzące rejestry tych domen.

2.8.5.
W celu rejestracji domeny i jej nazwy, 1&1 działając na rzecz i w imieniu Usługobiorcy, zawiera umowę z odpowiednią Organizacją prowadzącą rejestr na rejestrację i utrzymanie domeny.

Acha - wycinki pochodzą z regulaminu 1and1

Marcin_krk
15-09-2010, 09:31

No chyba jednak są

No tak, z jednej strony podaja linki do dns.pl, gdzie oplata roczna za .pl wynosi 200zl. A z drugiej strony maja w regulaminie punkt przytoczony przez rkaniews.

Chyba poczekam az ktos sie zarejestruje. Albo spytam sie mailowo w BOK.

rkaniews
15-09-2010, 09:37
Chyba poczekam az ktos sie zarejestruje. Albo spytam sie mailowo w BOK.

Zarejestrowałem się i czekam - zobaczymy.
Na razie mają u mnie minusa - za wymóg podania nr PESEL. Strasznie tego nie lubię.

Na razie założyłem darmowe na OVH (było o promocji w tym wątku). O tyle w OVH jest lepiej, że można wybierać domenę z pl, com.pl, org.pl, net.pl

Marcin_krk
15-09-2010, 11:28
Zarejestrowałem się i czekam - zobaczymy.
Na razie mają u mnie minusa - za wymóg podania nr PESEL. Strasznie tego nie lubię.

Na razie założyłem darmowe na OVH (było o promocji w tym wątku). O tyle w OVH jest lepiej, że można wybierać domenę z pl, com.pl, org.pl, net.pl

Czy OVH tez bierze na siebie wszystkie oplaty? Dodaja do strony cos od siebie? Mam mala stronke na cba.pl, ale tam do kazdej ramki na koncu kodu doklejaja swoj banner i adres www; przez co mi sie layout rozjezdza :/

rkaniews
15-09-2010, 11:50
Czy OVH tez bierze na siebie wszystkie oplaty? Dodaja do strony cos od siebie? Mam mala stronke na cba.pl, ale tam do kazdej ramki na koncu kodu doklejaja swoj banner i adres www; przez co mi sie layout rozjezdza :/

Z OVH wszystko za free - domena + hosting. Znaczy się wystawiają fakturę na Ciebie, gdzie poszczególne składniki są:

Serwer wirtualny Starter - Promocja - 12 m-cy du 2010-09-15 do 2011-09-15 0,00 PKT
Domena zawarta w cenie serwera wirtualnego PKT
Instalacja kont email 0,00 PKT
Koszty instalacji domeny 0,00 PKT
Oferta MX Plan: 100 kont pocztowych du 2010-09-15 do 2011-09-15 0,00 PKT
Rejestracja domeny .pl - 1 rok du 2010-09-15 do 2011-09-15 0,00 PKT

Razem netto 0,00 PKT
VAT 0 % 0,00 PKT
Razem brutto 0,00 PKT

Piszą o wartościach netto i brutto w PKT (punktach). W każdym razie nie zapłaciłem ani złotówki. Co do samej strony, to sprawa z dzisiaj i nie wiem, jak to wygląda fizycznie na stronie.

jakuza
15-09-2010, 11:57
hej, ponawiam moje pytanie. Czy rejestrując serwer na którymś z w/w serwisów mogę dodatkowo zarejestrować gdzieś domenę .com i przekierować ją na w/w serwer?

rkaniews
15-09-2010, 20:11
Z 1and1.pl - jest tak jak pisałem.
Zarejestrowałem domenę w .pl (foto-franc.pl) - działa.
Mają jakieś szablony dostępne - także z głupoty jakiś wybrałem.

Z OVH też wszystko ok.
Za darmoszkę mam domenę + hosting na rok u nich.

Jeżeli ktoś potrzebuje - na szybko ma za darmo profesjonalną domenę z jakimś hostingiem.

stasio
15-09-2010, 21:41
Ja tez... na tyle niewesolo, ze zastanawiam sie powaznie, czy nie skorzystac z oferty ovh.
Korzystal ktos z ich uslug i moze cos powiedziec?

Mam na OVH dwie domeny. Działają bez żadnych problemów od paru lat. Jak zakładałem konto, to była sympatyczna promocja (jakieś 50 zł za domenę .pl i roczny hosting) i warunki tej promocji cały czas obowiązują.

Pozdrawiam, Stasio.

krzysztofer
15-09-2010, 22:11
Miałem jakieś dwa lata temu kupiony hosting w ovh. Nie mogę narzekać, nie było z nimi żadnych problemów. To z czym ich kojarzę (źle) to:
- dziwaczny login - nie można sobie wybrać nazwy użytkownika, tylko dostaje się jakieś literki i cyferki
- nieintuicyjny interfejs w panelu użytkownika - kompletnie mi nie leżał.