PDA

Zobacz pełną wersję : Monopod do wymachiwania.

Jakubas
08-09-2010, 15:39
Witam,

przymierzam się do zakupu monopodu którego używałbym głównie jako ramienia do aparatu, by móc wetknąć aparat tam, gdzie ja nie wejdę.

Chcę kupić coś porządnego, bo zdaję sobie z dość dużych obciążeń w kierunkach do tego nie projektowanych. Czy sprawdziłby się Manfrotto MN681B? Udźwig osiowy to 11kg. http://e-cyfrowe.pl/manfrotto-monopod-mn681b-p-1785.html

Do tego dodałbym również głowicę, którą przy okazji mógłbym stosować w normalnym statywie. Myślałem o kulowej 496RC2, udźwig 6kg powinien wystarczyć.
http://e-cyfrowe.pl/manfrotto-glowica-kulowa-496rc2-compact-p-15611.html

Sprzęt, którym mam wymachiwać to D700 + Samyang 14 + ew. SB.

MicSzu
08-09-2010, 21:02
Może sie połamac jak złapiesz za koniec (najcieńszą sekcję)... tzn takie mam przypuszczenia... no i pytanie czy głowica przy ''machaniu'' utrzyma aparat jak należy...

bialogardzianin
09-09-2010, 08:45
Z całym szacunkiem, o jakim machaniu mowa? Ja do zdjęć z góry używam taniego MF z głowiczką monopodową, która bez problemu utrzymuje d700 z zoomem. Jedną ręką trzymam gumową końcówkę a drugą robię dźwignie trzymając wyżej wedle uznania.

Jakubas
09-09-2010, 09:39
No machanie to tylko taki chwyt marketingowy ;) Chodzi oczywiście tylko o utrzymanie aparatu na rozłożonym (nawet w poziomie) monopodzie. Głowiczki za to nie chcę brać monopodowej, bo przyda mi się też do normalnego statywu. Ale dlatego też wybrałem kulową o dość dużym udźwigu - mam nadzieję, że wytrzyma. Dalszy risercz wskazuje, że ten 681B to jeden z wytrzymalszych monopodów MF.

bialogardzianin
09-09-2010, 09:53
No jak chcesz wykręcać głowicę kulową i zakładać tymczasowo na mono sporadycznie, to spróbuj. Sama głowica swoje waży, plus sprzęt i monopod (ja mam aluminiowy, podstawowy model, ale symbolu teraz nie podam), to już trochę będzie. Ja mam na stałe przykręconą głowiczkę, która jest lekka, kosztuje sto coś złotych i ma wystarczający udźwig (bez problemu utrzymuje d700+BP+85mm). Zrobisz wedle uznania oczywiście. Dziś wiem, że węglowy na pewno by się zdał jeśli chodzi o przenoszenie (przymocowanego do plecaka), aktualnie noszę w kupionym pokrowcu razem ze statywem).

Jakubas
09-09-2010, 10:17
Monopod z głowica waży dokładnie 1,1 kg, więc nie powinno być tragedii. Aparat z kolei na pewno bez BP, bardziej ze względu na to, że nie do końca ufam BP - z zapiętym 70-200 zaczyna już trochę "pracować".

Natomiast przenoszenie nie stanowi żadnego problemu - nie będę z nim podróżował, a jedynie zabierał na zlecenia, gdzie najczęściej przemieszczam się po powierzchni <20m2...

Hm, ale i tak najlepiej byłoby zobaczyć na żywo, może po jakichś sklepach pojeżdżę...

costi
11-09-2010, 11:57
681B to bardzo solidna "rura", powinien wytrzymac. Najwezsza sekcja ma 25mm srednicy zewnetrznej, najgrubsza ok. 35mm.

bogdi64
11-09-2010, 13:01
używam od paru lat (prawie co dzień) manfrotto 479-4B z głowicą 234RC - sprzęt nie do zajechania, najważniejsze, że "blokady" są metalowe i na śrubach, w momencie "wyrabiania się" wystarczy lekko dokręcić i znów trzymają idealnie, głowica lekka i bardzo mocna, używany zestaw tak często, że musiałem wymienić łyżwę, wytarła się i nabrała luzu, cztery sekcje, rurki od 20 do 35mm, złożony 56cm, po rozłożeniu 158cm, jest na tyle dobrze wykonany, że nawet wgniecenie na jednej ze sekcji nie powoduje blokowania - Polecam