Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Gnieciuch
Przeglądając stare sesje, przypadkowo wpadły mi w oko dwa kadry jeszcze. Może komuś przypadnie go gustu taki oto dyptyk.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img705/15/szklarska6.jpg)
Modelka: Kasia Chojnacka, wizaż i stylizacja: Eva Danhofer
PS. Tak, wiem, że tło jest pogniecione :) i wiem o jednej nitce. Ot taka odskocznia (dla przeglądających forum) od hiper poprawnych kadrów i dopieszczonych planów. W domyśle tło miało być do poprawki w sofcie, ale postanowiłem pokazać w takiej "chaotycznej" wersji akurat te dwa ujęcia.
Sprzęt: D700+N85/1.4, f=4.0, 1/125s, ISO 200, dwa prostokątne softy, symetrycznie po obu stronach przed modelką
PS2. Prążki na kreacji niestety przy tym pomniejszeniu ulegają "popsuciu".
PS3. Zdjęcia z warsztatów.
marszull
08-09-2010, 13:58
moim zdaniem dwojka calkiem spoko gdyby nie taki tlo ;)
Na lewym może trochę ciachnąć z prawej?
Ogólnie bardzo ładnie. Gnieciuch jak naj bardziej tu pasuje, przynajmneij coś się dzieje w tle.
A co do prążków - przed zmniejszaniem trzeba je rozostrzyć.
Dla mnie to po prawej zdecydowanie. Podoba mi się poza, spojrzenie, tak jakby bardziej zdecydowane światło na twarzy. Tło imo jak najbardziej pasuje, gładkie byłoby nudne, a tak jakoś współgra z ciuszkiem ;)
fotouśmieszek
08-09-2010, 22:10
spoko.Aż mi sie zachciało tryptyka:-) pozdro...
Oba za ciasne z góry reszta spoko.
missbizarre
09-09-2010, 15:17
na lewym modelce za bardzo winieta włazi na twarz i przez to doznała chyba gradientu cery ;) i za dużo prawej zostawione
na dwójce mz wyglada niekorzystnie i ma zniekształconą sylwetkę przez tą pozę
Sapphiron
10-09-2010, 05:59
ekhem... kto skasował mojego posta? czyżby jakieś TWA tutaj było i nie dopuszcza do krytyki jaśnie wielmożnego?
BalbinA3
27-09-2011, 23:12
Bardzo dobre, pogniecione tło! Uważam, że świetnie współgra z gniecionymi fragmentami ubrania. Zdjęcie drugie, jak najbardziej magazynowe, jednak konieczny byłby retusz okolic oczu i noska oraz wyrównanie uszu. Ale takie drobnostki załatwia PS. Próbuję sobie wyobrazić, jak wyglądałoby to zdjęcie naświetlone ring flash'em. Jutro pożyczę od córki sprzęt i spróbuję zrobić coś podobnego. ODGAPIAM!!! :)
Pozdrawiam
Basia
Aleś dinozaura wykopała! Warsztaty to warsztaty - tutaj wpływ miałem na kadr, wybór emocji, pewne pokierowanie modelką oraz obróbkę. Światło zostało już ustawione wcześniej tak, by było "generalnie w porządku". A skupialiśmy się na innych aspektach pracy w studio. Tu mieliśmy o tyle komfort, że przynajmniej z metr od tła dało się modelkę odstawić. Rzeczywiście pomysł z ringiem może być interesujący pod kilkoma względami. W sumie mieliśmy nawet jakieś słoneczko, ale po pierwsze nikt jakoś nie wpadł na to by go użyć, po drugie nie było czasu na głupoty. ;) A skoro Pilon jest z powrotem, to niejako przy okazji jeszcze raz dzięki za super sympatyczny plener. Trochę rzeczy z niego wyniosłem (i nie mówię o sztućcach).
Aha, dzięki wszystkim za uwagi. Wbrew pozorom trudno dostrzec wady własnych zdjęć czasem.
Retusz jak najbardziej potrzebny, ale rok temu ostrożniej podchodziłem do tematu. Zgoda co do winiety i kadru. Andy, bardzo ciekawa metoda z rozostrzeniem prążków - nawet bym o tym nie pomyślał. Jak kiedyś siądę do tego lub podobnego ujęcia, będę już wiedział co zrobić! Ukłony.
PS. Sapphiron, post został usunięty ponieważ nie dotyczył zdjęć, o ile dobrze pamiętam. Nie potrzebuję wojenek w moim wątku, więc namiętnie będę raportował przejawy nieuzasadnionej agresji. :)