PDA

Zobacz pełną wersję : potrzebuje pomocy czy jest ktos z okolic bielska bialej

raffi77
07-09-2010, 22:08
witam
mam taki problem ,moja kochana zonka robi zajmuje sie sprzedażą internetowa (allegro,ebay) wszystkie rzeczy musi sfotografowac, ma aparat nikon d60 i nikon d5000 ,do tego lampe zewnetrzna sb900

problem polega na tym jak dokladnie ustwic aparat i lampe zeby zrobic naprawde dobrej jakosci zdjecia?

pomyslałem ze napisze na forum to ktos moze mi pomoze a dobrze zapalce za korki
prosze o odpowiedzi

pozdrawiam

Pietern
08-09-2010, 07:47
A może facet jednak tak na poważnie?Ostatecznie chodzi mu o spotkanie.

Może, ale jakby nie było, to brzmi jak początek kolejnego wątku "edukacyjnego" pod wezwaniem "Precz z instrukcją obsługi!".
Jeżeli gościu chce zapłacić, niech się ogłosi w "Kupię-sprzedam".

raffi77
08-09-2010, 21:55
idze ze sa tu ludzie uprzejmi i sklonni do pomocy w dziekuje

Mam instrukcje i do aparatu i do lampy ale sama instrukcja nie wystarczy wiec dlatego napisałem tego posta.
jak wiecie nie wystarczy kupic dobry aparat i lampe trzeba umiec to ustawic zeby fotki byly ładne i dlatego szukam pomocy
pozdrawiam

tomek20stencel5
08-09-2010, 22:08
Ok, dobra zlitujcie się ludzie nad człowiekiem. Dam Ci tu nasze tajne ustawienia na forum, nie miałem ich nikomu zdradzić, ale trudno. Jak tak ustawisz, zawsze zdjęcia będą super, wszyscy Ci tak powiedzą. Robisz tak: dajesz program M na wybieraku u góry aparatu, potem kółkami czas otwarcia migawki 1/1250, przysłona F22, ISO 1600, balans bieli (WB) na takie ładne słoneczko (oznacza najlepsze zdjęcia, jeżeli chcesz robić takie sobie zdjęcia to dajesz chmurkę), lampę ustawiasz 120* w lewo i 75* do góry, moc 1/16. Zdjęcia będą cud miód, gwarantuję. :)

dzej
09-09-2010, 17:17
Koledzy pewnie tacy zgryzliwi przez ta nowa 85tke:)

Do autora, nie ma czegos takiego jak super uniwersalne ustawienia do danego rodzaju fotografii. Zwlaszcza, ze nie napisales o tym co sprzedajesz. Jesli np male przedmioty jak np telefony, to przyda sie stol/namiot bezcieniowy i oswietlenie, bo efekt bedzie o wiele lepszy, niz fotka samym apartem z lampa.

raddeli
09-09-2010, 17:45
Ok, dobra zlitujcie się ludzie nad człowiekiem. Dam Ci tu nasze tajne ustawienia na forum, nie miałem ich nikomu zdradzić, ale trudno. Jak tak ustawisz, zawsze zdjęcia będą super, wszyscy Ci tak powiedzą. Robisz tak: dajesz program M na wybieraku u góry aparatu, potem kółkami czas otwarcia migawki 1/1250, przysłona F22, ISO 1600, balans bieli (WB) na takie ładne słoneczko (oznacza najlepsze zdjęcia, jeżeli chcesz robić takie sobie zdjęcia to dajesz chmurkę), lampę ustawiasz 120* w lewo i 75* do góry, moc 1/16. Zdjęcia będą cud miód, gwarantuję. :)

Nie, załamałem się. To ja inwestuję w podręczniki, próbuję się czegoś sam nauczyć i do czegoś samodzielnie dochodzę, a tu masz, wystarczyło zapytać. Przestaję czytać książki. A instrukcje na pewno.
:)
A tak na poważnie. Ludzie, czytajcie książki, to nie boli. A tu więcej na temat LINK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157462)

raffi77
09-09-2010, 22:39
dziekuje -dzej
robie zdjecia ciuszkow dzieciecych,sa to male ciuszki kolorowe,mam rozne tla w roznym odcieniu,
Tak jak pisałem wczesniej musze nauczyc sie ustawiac aparat do odpowiedniej scenerii, do odpowiedniego zdjecia
bo nie sztuka obrobic zdjecie na kompie,dlatego napisałem tu zeby poszukac pomocy
dziekuje

tomek20stencel5
10-09-2010, 06:38
Jedno jeszcze Ci powiem, dobrze obrobić zdjęcie na kompie to jest sztuka, naprawdę, a jeśli myślisz, że będziesz robił super zdjęcia bez jakiejkolwiek obróbki to się mylisz...

Jatin
10-09-2010, 09:56
Aparat w tryb M lampa też w M i jeśli nie masz zewnętrznego światłomierza to ustawiasz na histogram.
Niestety jak kolega wyżej muszę Cię zmartwić, pstryknąć fotkę to pikuś obróbka to dopiero jest wyzwanie.