PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom-szybkie pytanie!!!

Lucid
07-09-2010, 08:12
Witam. Jak ustawić w lightroomie 2 zeby czytał ustawienia z puszki czyli nie pokazywał mi surowego rawa tylko takiego jak po kompresji do jpg w puszce. Chyba dobrze napisałem- acdsee i capture nx to robi to chyba lr tez??

stig
07-09-2010, 09:01
Setki, jesli nie tysiace razy juz bylo: zaden inny soft oprocz oprogramowania Nikona, nie potrafi odczytac ustawien NEFa, zadanych w aparacie.
Poprawny wzgledem tych ustawien widok w innym oprogramowaniu, to tylko i wylacznie efekt tego, ze dany soft nie czyta calego NEFa i go nie interpretuje, tylko wyswietla zaszytego w nim JPGa. Udalo mi sie kiedys wymoc na Bridge'u takie wlasnie zachowanie. Od tego czasu Bridge pokazuje miniaturki z takim wygladem, jak View NX czy Nikon Capture NX. Tyle, ze nie wiem kompletnie -- gdzie to ustawilem, a przegladajac wszelkie opcje nie moge znalezc odpowiedzialnej za takie zachowanie.

FajaR
07-09-2010, 09:05
To Nikon udostępnił dekodowanie ustawień puszki z RAW'a? Z tego co wiem to AcdSee nie czyta ustawień tylko pokazuje JPG'a zaszytego w RAW'ie, tak samo jak inne oprogramowanie "niezależnych" producentów. NX czyta bo to program Nikona. Dość zgrabnie SYMULUJE czytanie ustawień puszki i koryguje błędy tandemu puszka-szkło program DxO Optics Pro.

EDIT
Hehe, spóźnione

Lucid
07-09-2010, 09:08
ok dzięki za odp...a da się zrobić w lr żeby tego zaszytego jpg odczytał??

marszull
07-09-2010, 09:29
no raczej sie nie da, bo bridge (wymieniony przez Stiga) to przede wszystkim przegladarka, a LR to wolarka rawow, czyli zeby tego rawa wolac musisz go widziec (a nie jpga zaszytego w tego rawa)
Mozna sprobowac w ten sposob zeby zrobic rawa plus jpg i pozniej za pomoca suwakow ustawic rawa zeby byl identyczny z jpg
i te ustawienia zapisac jako domyslne (albo tez jako preset)

B.K.
07-09-2010, 09:36
ok dzięki za odp...a da się zrobić w lr żeby tego zaszytego jpg odczytał??
Jedyny workaround jaki mi przychodzi do głowy to to: http://www.adobe.com/cfusion/exchange/index.cfm?event=extensionDetail&loc=en_us&extid=1996022 a potem oglądanie NEFa i JPG z tą samą nazwą pliku w LR łącznie (to zdaje się gdzieś można ustawić...)

stig
07-09-2010, 09:37
no raczej sie nie da, bo bridge (wymieniony przez Stiga) to przede wszystkim przegladarka, a LR to wolarka rawowO Bridge'u wspomnialem dlatego, ze wespol z ACRem -- maja najwiecej wspolnego z LR. Gdyby ktos wiedzial, jaka opcja w przypadku Bridge'a powoduje, ze nie czyta on calych NEFow, tylko wyciaga JPGi, byc moze udaloby sie znalezc analogiczna w LR. Tyle, ze jak wspomnialem, da to tylko poprawny podglad miniaturek. Po otwarciu "do wolania", i tak sie wszystko skisi...

Lucid
07-09-2010, 09:38
robię tak..Dokładnie to chodzi mi o to żeby uzyskać przy wywoływaniu rawa taka ostrość jak mam w jpg i tylko na tym mi zależy a suwakami nie potrafię tego uzyskać...

marszull
07-09-2010, 09:57
O Bridge'u wspomnialem dlatego, ze wespol z ACRem -- maja najwiecej wspolnego z LR. Gdyby ktos wiedzial, jaka opcja w przypadku Bridge'a powoduje, ze nie czyta on calych NEFow, tylko wyciaga JPGi, byc moze udaloby sie znalezc analogiczna w LR. Tyle, ze jak wspomnialem, da to tylko poprawny podglad miniaturek. Po otwarciu "do wolania", i tak sie wszystko skisi...

Oczywiscie domyslilem sie, dlaczego wspomniales Bridge, tylko w LR nie otwierasz plikow do wolania, one jakby caly czas sa otwarte, nawet przy imporcie, mozna juz (w ograniczonym zakresie) wywolac rawy.
Co do ostrosci i czytaniu innych ustawien z puszki to jednak zostaje tylko soft nikona.

jacekz40
09-09-2010, 11:03
A ja mam przy okazji tematu o Lightroom pytanie - czy w tym programie jest funkcja zmniejszania przetworzonego JPEG-a? Jeżeli tak to gdzie?

drdln
09-09-2010, 11:15
A ja mam przy okazji tematu o Lightroom pytanie - czy w tym programie jest funkcja zmniejszania przetworzonego JPEG-a? Jeżeli tak to gdzie?
Taka opcja jest dostępna przy eksporcie - możesz sobie wybrać zmniejszanie, wyostrzanie itp.

look
09-09-2010, 11:18
zmniejszyć jakikolwiek plik możesz przez eksport z zadanymi ustawieniami wielkościowymi

Ymanuel
09-09-2010, 14:20
mam w takim razie pytanie idące krok dalej. Można w LR posiadać "profile nikonowskie" tak? Więc można każdemu RAW-owi, przy otwarciu, pokazać profil w którym chcemy go widzieć? Dodając nawet jakieś swoje korekcje (wariacje owych profili)?

Flux
11-09-2010, 12:12
mam w takim razie pytanie idące krok dalej. Można w LR posiadać "profile nikonowskie" tak? Więc można każdemu RAW-owi, przy otwarciu, pokazać profil w którym chcemy go widzieć? Dodając nawet jakieś swoje korekcje (wariacje owych profili)?

Przy importowaniu rawów do lightrooma możesz przypisać im zrobionego wcześniej przez siebie "preseta" mówiącego jaki profil ma zostać przypisany, ustawienia etc. To powinno rozwiązać problem z "niewłaściwym" czytaniem rawów.

skrzynka97
20-09-2010, 12:05
kolejne pytanie o LR:
dlaczego nie wyświetlają się miniatury i w ogóle zjcięcia? przez kilka sekund wyświtlają się nazwy plików i następnie znikaja.