PDA

Zobacz pełną wersję : Oceanarium - jak i czym fotografowac?

Des666
06-09-2010, 23:57
Niebawem wybieram się do Oceanarium i zależałoby mi na fajnych zdjęciach. Problem w tym, że w takich warunkach nie robiłem nigdy zdjęć i przydałyby się pewnie jakieś proste porady na co zwrócić uwagę.

Szczególnie chodzi mi o 2 sytuacje:

1. Pokaz delfinów i inne tego typu "show" na otwartym powietrzu. Mam do dyspozycji obiektyw 70-300 i wydaje mi się, że to będzie dobry wybór na to show, jeśli chodzi o łapanie z daleka delfinów. Jaki czas jest optymalny do zdjęć tego rodzaju?

2. Tunele podwodne - tutaj z pewnością będzie problem z światłem. Robienie zdjęć z lampą w takich tunelach pewnie raczej nie ma najmniejszego sensu. Jak robić zdjęcia, aby fajnie wyszły? :) Czy filtr polaryzacyjny może się w takiej sytuacji przydać do zniwelowania efektu odbić w szybach?

Z góry dzięki za porady dla amatora :)

marszull
07-09-2010, 00:11
1. mysle ze spokojne, co do czasow to zalezy jaka bedzie pogoda ale im krotszy czas tym lepiej ;) bo bedziesz mial ladnie zamrozone skaczace zwierzatka ;) pewnie tak z 1/250 1/500
2. lampa to bardzo zly pomysl (chyba ze ktos by Ci mogl przyswiecic w samo akwarium ;) ), polar to za to pomysl bardzo dobry
Chociaz jesli w korytarzu bedzie bardzo ciemno, a woda bedzie mocno oswietlona to tez moga wyjsc dobre zdjecia

startom
07-09-2010, 02:21
bylem ostatnio w aquanarium na Majorce - wewnatrz bylo bardzo ciemno i ciezko bylo zrobic jakies sensowne zdjecia.W moim D90 wychodzily juz szumy przy ISO 1600.Zdjecia robile 50 1.4 @1.4, 1.8 i czasy 1/60 i 1/80 - czasami udawalo sie lepiej.Niestety nie mozna bylo uzywac lampy.

tbogdanowicz
07-09-2010, 07:16
Jeśli chodzi o pokazy to czasem warto robić trochę szrsze kadry by pokazać nie tylko że delfin skacze ale również że robi to na polecenie trenera i przez co skacze. Ciekawsze są skoki grupowe których też często nie da się pokazać tele.
W pobliżu akwariów lampa jest zwykle zakazana, konieczne wysokie iso i jasny obiektyw. Ogólnie będzie to dosyć trudne zadanie. W głębszych tunelach (niestety właśnie w takich żyją największe ryby) jest dosyć ciemno co ma naśladować naturalne warunki. Zwykle inni zwiedzający przeszkadzają i odbijają się od szyb. Jeśli będziesz miał możliwość to warto być tuż przed zamknięciem - wtedy ludzi jest mniej.

Des666
07-09-2010, 08:25
Dzięki za porady. Jeśli chodzi o tele i pokaz delfinów - czy na ogniskowej 70mm uda się wystarczająco szeroki kąt złapać? Zazwyczaj na takich pokazach siedzi się gdzieś na widowni. Po prostu chciałbym uniknąć brania 2 obiektywów, ale chyba jednak się nie obejdzie i tak, skoro raz pokaz, raz tunele ;)

Czy przypadkiem foltr polaryzacyjny nie zabierze też w tych tunelach dodatkowo światła? :-/

onia
07-09-2010, 08:37
Dzięki za porady. Jeśli chodzi o tele i pokaz delfinów - czy na ogniskowej 70mm uda się wystarczająco szeroki kąt złapać? Zazwyczaj na takich pokazach siedzi się gdzieś na widowni. Po prostu chciałbym uniknąć brania 2 obiektywów, ale chyba jednak się nie obejdzie i tak, skoro raz pokaz, raz tunele ;)

Czy przypadkiem foltr polaryzacyjny nie zabierze też w tych tunelach dodatkowo światła? :-/

a skąd mamy wiedzieć gdzie będziesz siedział ? :) będziesz siedział blisko może być za wąsko jak będziesz siedział dalej może być ok :)

Siądziesz i będziesz wiedział co i jak ... a to na chwile obecna jest takie gdyby gdybanie :)

Pozdro i zrób piękne zdjęcia :)

=Marcin=

AdamoN
07-09-2010, 12:32
Czasy staraj sie osiągać powyżej 1/500 bo z zamrożeniem będzie problem :)

coach_lodz
07-09-2010, 13:09
ja robiłem coś takiego 18-105vr i na otwartym podczas pokazów orek czy delfinów dawało radę bez najmniejszego problemu... czasem przydałoby się mieć parę mm więcej aby zrobić ciekawsze ujęcia. W półmroku gdzie była tafla szkła od basenu z delfinami (Otwarte baseny z delfinami i innymi stworami miały podgląd od dołu, więc jakieś światło docierało ) na wysokim iso też jakoś się udało (nie wszystko ale część)... w tunelach generalnie jest bardzo kiepsko i tu w zasadzie poległem (nie wziąłem 50 1.8D - więc nawet nie wiem co by to zmieniło)...

Me_how
07-09-2010, 18:08

Zapomnij o filtrze. Zapewne będzie tam ciemno jak w .... i na dodatek będzie obowiązywał całkowity zakaz używania lamp błyskowych. W związku z tym tylko wysokie iso i jasne szkło.
A filtr się nie przyda, jako że akwaria są oświetlane od środka z góry (najczęściej) i odbicia niespecjalnie przeszkadzają.
I radziłbym pracować na rawach. Kolorowe oświetlenie + woda zapewniają niezły ubaw z bw.
Pozdrawiam

BlackRoger
07-09-2010, 18:49
W tunelu fajnie by było mieć jasne szerokie szkiełko pokroju samyanga 14/2.8 - przy szerszym kącie będziesz mógł zejść z czasem do 1/20, nawet zaryzykowałbym spokojnie dłuższy. Szkło maks. przy szybie, trochę cierpliwości i efekt powinien być najciekawszy. Ekstremalnie dłuższe czasy też mogą dać ciekawe efekty - no ale tutaj przydałby się dodatkowo statyw, ewentualnie kombinowanie z delikatnym wsparciem o jakiś kąsek muru lub innego stałego elementu (szyba raczej odpada z wiadomych względów).