Zobacz pełną wersję : czym sie różnią te obiektywy
chabrowa
06-09-2010, 21:06
Witam serdecznie
Czy byłby ktos łaskaw powiedzieć mi ale tak łopatologicznie czym różnią sie te dwa obiektywy
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX i Nikkor AF 50mm f/1.8 D.
Z góry Bóg zapłac :)
Mariusz888
06-09-2010, 21:26
Ceną... :lol:
A na poważnie to zadaj sobie choć ciut trudu i poszukaj czegoś o nich ;) różnią się tym że jeden ma napęd AF w sobie a drugi dostaje go z puszki, różnią się ogniskową, itd itd itd itd itd ;) W dodatku jeden ma pierścień przysłon drugi nie - to jakbyś chciał np do starszego analoga podpiąć ;)
chabrowa
06-09-2010, 21:31
Nie pomogłeś mi za bardzo...po to pytałam żeby nie musieć szukać...ale dzięki :)
Mariusz888
06-09-2010, 21:34
po to pytałam żeby nie musieć szukać
To ja tylko napiszę... "ręce opadają"... :roll: w sumie to po co pisać skoro ktoś ma takie podejście, zwłaszcza że wszystko jest nawet na samej stronie Nikona... :roll:
.po to pytałam żeby nie musieć szukać...
.... :roll:
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX :
- nowa konstrukcja
- szkło DX - czyli projektowane dla aparatów cyfrowych z matrycą APS (D40,D60,D70,D80,D90,D100,D200,D300, D5000, D3000)
- AFS - silnik AF w obiektywie (czyli idealnie dla aparatów bez wbudowanego silnika - tzw. śrubokręta ) np. D40(x), D60, D3000, D5000
- G - szkło nie ma pierścienia przysłon (w przypadku korpusów cyfrowych jest zbędny - przysłona ustawiana jest na korpusie)
Nikkor AF 50mm f/1.8 D.
- starsza konstrukcja
- szkło zarówno dla aparatów cyfrowych z matrycą APS jak i pełnoklatowych i analogowych
- szkło wymaga napędu AF w aparacie (wszystkie z wyjątkiem D40(x), D60, D3000, D5000)
- jest pierścień przysłon czyli można używać z starszymi modelami np F90(x), F801(s)
Optycznie oba szkła są bardzo dobre.
W przypadku 35mm i aparatu cyfrowego kąt widzenia będzie oczywiście szerszy niż dla 50mm,
50mm z kolei lepiej sprawdzi się przy portretach.
chabrowa
07-09-2010, 10:50
No i o to mi chodziło :)
a nie o wymądrzanie się...Pan Mariusz chyba poza fotografowaniem uczy fizyki w gimnazjum....
A co do obiektywu to wydaje mi sie ze mój Nikon d3000 ma AF....
przecież człowiek napisał:
-------------------
Nikkor AF 50mm f/1.8 D.[/B]
- starsza konstrukcja
- szkło zarówno dla aparatów cyfrowych z matrycą APS jak i pełnoklatowych i analogowych
- szkło wymaga napędu AF w aparacie (wszystkie z wyjątkiem D40(x), D60, D3000, D5000)
- jest pierścień przysłon czyli można używać z starszymi modelami np F90(x), F801(s)
-------------------
jak nie chcesz czukać, to chociaż czytaj... proszę...
mrpawcio
07-09-2010, 11:04
Trzeba tylko nauczyć się czytać ze zrozumieniem, np. instrukcję obsługi.
Photoartbox
07-09-2010, 11:18
Trzeba tylko nauczyć się czytać ze zrozumieniem, np. instrukcję obsługi.
No, ale najpierw trzeba jej poszukac...;)
Mariusz888
07-09-2010, 11:24
a nie o wymądrzanie się...Pan Mariusz chyba poza fotografowaniem uczy fizyki w gimnazjum....
To może Ty jesteś uczniem tego gimnazjum? Chociaż nie... dzisiejsza młodzież jest bardziej "lotna" i sama sobie potrafi tak podstawowe informacje znaleźć w necie... :lol: A na poważnie to nie uczę w żadnym gimnazjum tak samo jak nie rozumiem dlaczego się mnie czepiasz? Nigdy nie promowałem olewajstwa i lestwa takiego jakie stosujesz - forum służy wymianie opinii z innymi użytkownikami - a takie zachowanie "napiszcie bo im się szukać nie chce" jest jawnym okazywaniem braku szacunku dla drugiej strony. Bardzo chętnie natomiast pomogę jeśli tylko wiem, komuś kto szuka ale nie może znaleźć.Podstawowa zasada -> "jeśli mi się nie chce to dlaczego komuś innemu ma się chcieć?"
Sendilkelm
07-09-2010, 11:26
To może Ty jesteś uczniem tego gimnazjum? Chociaż nie... dzisiejsza młodzież jest bardziej "lotna" i sama sobie potrafi tak podstawowe informacje znaleźć w necie... :lol: A na poważnie to nie uczę w żadnym gimnazjum tak samo jak nie rozumiem dlaczego się mnie czepiasz? Nigdy nie promowałem olewajstwa i lestwa takiego jakie stosujesz - forum służy wymianie opinii z innymi użytkownikami - a takie zachowanie "napiszcie bo im się szukać nie chce" jest jawnym okazywaniem braku szacunku dla drugiej strony. Bardzo chętnie natomiast pomogę jeśli tylko wiem, komuś kto szuka ale nie może znaleźć.Podstawowa zasada -> "jeśli mi się nie chce to dlaczego komuś innemu ma się chcieć?"
Prawdopodobnie chabrowa jest panią prezes wielkiej korporacji, a tam robią wszystko za nią. Nawet zamawiają pizzę. Naleciałości z pracy przenosi na forum. :)
andrstac
07-09-2010, 11:30
Aparat ma AF - czyli że ma elektronikę służącą do automatycznego ustawiania ostrości
Aparat ma napęd AF - czyli ma tzw śrubokręt - silnik ze sprzęgiełkiem do poruszania mechanizmem ustawiania ostrości w obiektywie (dodajmy - bez tego napędu)
Twój D3000 ma to pierwsze, ale nie ma tego drugiego - czyli... pomyślmy... napęd musi mieć obiektyw:)
A Fizyka to taki fajny przedmiot, który uczy... myślenia
The Structorr
07-09-2010, 11:33
Nie pomogłeś mi za bardzo...po to pytałam żeby nie musieć szukać...ale dzięki :)
Postuluję o nie dawanie lustrzanek jako prezent na pierwszą komunię!
Wpisujcie miasta które są za :twisted::mrgreen:
Tylko Ci się wydaje. Z 50/1.8 nie będzie.
A Mariusz wymienił Ci wszystkie istotne różnice między tymi obiektywami.
chabrowa
07-09-2010, 11:42
Ja pierdzielę co Wy ludzie jesteście tacy zacietrzewieni?? a żeby tylko komuś do...ać!! przyjemność Wam to sprawia??
proszę sobie wyobrazić że czytałam o tych obiektywach i nie wiem co oznaczają pewne rzeczy, skróty itp dlatego chciałam żeby mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczył, ale widzę że dla niektórych to za dużo! Robię zdjęcia bo lubię i tyle ale nie kumam pewnych rzeczy i nie wstydzę się tego. Fajnie że Wy WSZYSTKO wiecie, nic tylko pozazdrościć. W związku z tym może niech zamkną to forum bo widać że zakładanie nowego wątku kończy się kłótnią i kolejnym zanikiem (mojej) wiary że Polacy są faktycznie takimi ludźmi jakich ich wszędzie przedstawiają i z jakich Wy pewnie też się śmiejecie! Mam nadzieje ze jest Wam lepiej że wyśmialiście i dokopaliście kolejnej osobie (niewinnej).
andrstac
07-09-2010, 11:57
NIkt tu się nie czepia bezpodstawnie - nie bierz tego aż tak bardzo do siebie, ale : zanim napiszesz - przeczytaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=85849) oraz to: najczęściej zadawane pytania (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=17663)
Poza tym pamiętaj jeszcze o tym - zaakceptowałaś to w momencie zarejestrowania się na forum:
Regulamin:
6b) stosować się do zasad netykiety oraz kultury wypowiedzi publicznej. Kategorycznie zabrania się używania słów niecenzuralnych lub powszechnie uznawanych za obraźliwe. Za ich używanie będzie przyznawana czerwona kartka. Należy również pamiętać o tym, że nawet wykropkowane przekleństwo, zapisanie przekleństwa w formie, która fonetycznie brzmi jak przekleństwo oraz za jakąkolwiek próbę ominięcia w/w zakazu stanowi naruszenie regulaminu.
Niestosowne jest również obrażanie innych użytkowników, wytykanie niewiedzy w sposób obraźliwy lub inne zachowania naruszające dobra osobiste użytkowników. Za atak personalny będą przyznawane ostrzeżenia w postaci czerwonej kartki;
Stety/niestety to forum takie jest i za to jest cenione - tępione jest lenistwo, każdy mówi prosto z mostu i jest pilnowany porządek.
The Structorr
07-09-2010, 12:29
Ja pierdzielę co Wy ludzie jesteście tacy zacietrzewieni?? a żeby tylko komuś do...ać!! przyjemność Wam to sprawia??
proszę sobie wyobrazić że czytałam o tych obiektywach i nie wiem co oznaczają pewne rzeczy, skróty itp dlatego chciałam żeby mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczył, ale widzę że dla niektórych to za dużo! Robię zdjęcia bo lubię i tyle ale nie kumam pewnych rzeczy i nie wstydzę się tego. Fajnie że Wy WSZYSTKO wiecie, nic tylko pozazdrościć. W związku z tym może niech zamkną to forum bo widać że zakładanie nowego wątku kończy się kłótnią i kolejnym zanikiem (mojej) wiary że Polacy są faktycznie takimi ludźmi jakich ich wszędzie przedstawiają i z jakich Wy pewnie też się śmiejecie! Mam nadzieje ze jest Wam lepiej że wyśmialiście i dokopaliście kolejnej osobie (niewinnej).
Żartujesz sobie?:evil: Pytasz o obiektywy które różnią się głównie ogniskową. Co to jest można przeczytać w KADEJ książce i na każdej stronie dla początkujących. Dodatkowo nawet nie chciało Ci się przeczytać dokładnie odpowiedzi, którą udzielił Ci kolega mww7 co do kompatybilności z Twoim body. To tak jakbyś zapytała na forum dla rolników czym się różni koń od krowy i upierała się, że szukałaś i nie znalazłaś. A później pytała czy konia też można wydoić bo ma cztery nogi. :twisted: