PDA

Zobacz pełną wersję : czy profil sRGB to zawsze to samo?

pavel_9
06-09-2010, 14:35
mam D80. mam ustawiony profil kolorów na sRGB, w aparacie jest jeszcze dopisane 1a przy nazwie profilu, dodatkowo jest jeszcze opcja 3a sRGB.

Pytanie 1: czym one się między sobą różnią?

Idąc dalej. W PS CS3 mam ustawiony w module ACR profil sRGB IEC61966. W ustawieniach monitora mam usatwiony profil: sRGB Color Space Profil ( monitor to LCD Benq, raczej bez rewelacji, ale nie żaden badziew ;)).

Pytanie 2: dlaczego to co widzę na wyświetlaczu aparatu się znacząco różni od tego co mam w ACR? Wszędzie są niby te same profile kolorów, a jednak różnica jest widoczna gołym okiem.

Co ciekawe Irfanview, który nie ma podobno możliwości wgrania żadnych profili, pokazuje mi obrazek znacznie bardziej zbliżony do tego co mam na wyświetlaczu :|.

Mam świadomość, że poruszam temat, który był wałkowany 129013921734209837190 razy, ale tym bardziej mnie to drażni, że ciągle się z tym problemem nie uporałem ;)

Z góry dziękuję za odzew ;)

pavel_9
06-09-2010, 17:32
nikt mi nie pomoże? <chlip> :(

erde
06-09-2010, 17:40
zacznijmy od tego, że irfan wyświetla osadzonego w nefie jpg`a, który został "obrobiony" przez aparat zgodnie z ustawieniami optymalizacji zdjęcia. CNX wyświetli Ci nefa z ustawieniami z aparatu, natomiast ACR wyświetla surowy plik bez wstępnej optymalizacji, stąd biorą się największe różnice w kolorach.

pavel_9
06-09-2010, 17:44
sprawę Irfana pomijam ;)

Czy istnieje taka możliwość, aby ACR wywołał NEF-a uwzględniając tą wstępną optymalizację?

erde
06-09-2010, 17:59
możesz próbować stworzyć własny profil aparatu bazując na ustawieniach z CNX, ale bezpośredniej możliwości o ile wiem nie ma

pavel_9
06-09-2010, 19:24
dobra, to jeszcze kilka głupich pytań ;):

1. Jak odpaliłem NEF-a w Lightroomie, to oprócz profili od Adobe miałem do wyboru jeszcze profile od D2X. Czy to oznacza, że D80 ma takie same profile kolorów jak model D2X? Skąd one się tam wzięły?

2. na tej stronie http://nikonimglib.com/opc/index.html.en są profile do wgrania do ACR od kilku modeli aparatów. Do wyboru są jak widać portrety i krajobrazy, co przyznam się szczerze nie wiem co oznacza, bo modele z wyższej półki nie mają programów tematycznych (pewnie plotę teraz bzdury,ale co mi tam :P) Wszystkie aparaty z górnej półki mają swoje profile. Czy to oznacza, że jak zrobię identyczne zdjęcie z D700 i D3 to po wywołaniu w ACR będą sie one różnić, czy że jak? :D Podejrzewam, że nie będą, ale chciałbym wiedzieć po co taka mnogość tych profili, inna dla każdego aparatu.?

3.nie raz już na forum widziałem, jak ludzie pytaja o wgranie profili D2X do swojego aparatu itp. Co w tych profilach jest takiego niezwykłego, że tylu ludzi o nie pyta, a ponadto są one ciągle do ściągnięcia ze strony producenta, mimo że aparat juz od lat nieprodukowany?

4. Pomijając to wszystko to zauważyłem, że odpalenie NEF-a z ustawieniami D2X/mode 1, jest naprawdę bardzo bliskie, żeby nie powiedzieć identyczne w porównaniu z tym co widzę na wyświetlaczu aparatu. Co mnie bardzo cieszy :D

pavel_9
07-09-2010, 09:25
nikt nic nie wie? ;)