Zobacz pełną wersję : Co jesli nie PocketWizard?
Witam serdecznie czy jest ktoś na świecie co produkuje takie ustrojstwo na Nikona?
mrpawcio
06-09-2010, 12:02
Yongnuo RF 602. Sprawdzone, popularne na forum naszym i nie tylko :-)
zleży o co dokładnie Ci chodzi? - bo odmian poketa jest kilka i jeśli pytasz o zwykłe radio to tego pełno, ale jeśli o radio z ttlem to pod nikona tylko Pixel lub Radiopopper
Jeśli ma to być zamiennik dla PW Plus II to tylko i wyłącznie YongNuo RF-602
Chodzi mi o to aby przenosił wszystkie ustawienia z body na lampy.
no to wyłącznie radiopopper lub pixel :)
a na nikona i tak od dwóch lat jeszcze nie ma takiego PW ;(
A "my" co to gorsi jesteśmy?Czyli trzeba czekać bo niby na jesień ma byc pocketwizard.
Szprychu
06-09-2010, 14:32
A "my" co to gorsi jesteśmy?Czyli trzeba czekać bo niby na jesień ma byc pocketwizard.
Już kilka razy miał być i go niema ;).
na chwile obecną RP - http://shop.radiopopper.com/
A czy jest możliwość podpięcia do body kablem a na sankach lampa?
my właśnie "lepsi" bo po premierze na canona powiedzieli że poprawią tylko kilka drobiazgów i będzie na nikona....no i tak miną wkrótce dwa lata ;)
a jakim kablem chcesz to niby podpinać? bo chyba nie synchro :P ?!
PW na nikona jest na etapie testów. Ostatnio Joe McNally na swoim blogu opisywał, że testuje PW
Szprychu
06-09-2010, 16:40
PW na nikona jest na etapie testów. Ostatnio Joe McNally na swoim blogu opisywał, że testuje PW
W fazie testów to chyba z rok jest :lol:.
z rok i to dopiero pewnie pierwsza wersja bez poprawek...a wiadomo że jeszcze wersja beta itd ;) - nie ma się co napalać
Rf-602, porządna chińszczyzna, nie ma co czekać na PW tylko polubić tryb M w sterowaniu lampami i kupić chińczyki
Wiem, że porządna ale nie chce mi się biegać od lampy do lampy i zmieniać ustawienia.
Wiem, że porządna ale nie chce mi się biegać od lampy do lampy i zmieniać ustawienia.
Polecam Radiopopper, jest już w ich sklepie wersja na Europe z wysyłką jednak najlepiej jest mieć kogoś w USA bo inaczej naliczą cło.
Rany ale pewny jesteś że "A czy jest możliwość podpięcia do body kablem nadajnik aby wyzwalał pozostałe lampy bezprzewodowo z odbiornikami a na sankach lampa?"
Rany ale pewny jesteś że "A czy jest możliwość podpięcia do body kablem nadajnik aby wyzwalał pozostałe lampy bezprzewodowo z odbiornikami a na sankach lampa?"
Ale po co podpinać kablem jak on "odczytuje" błyski lampy na sankach lub wbudowanej. Korzystam z tego rozwiązania i nie widzę nic lepszego. Wszystkim steruje z korpusu za pomocą lampy wbudowanej i na każdym plenerze ludzie mnie pytają jak to działa, że ta mała lampa wyzwala na taką odległość te duże mimo, że się nie widzą :)
teraz tylko znaleźć kuzyna który mieszka w usa i jest jako tako kumaty i zakupić nadajnik z dwoma odbiornikami. Na stronie producenta chyba nie ma ceny odbiorników na Europę.
teraz tylko znaleźć kuzyna który mieszka w usa i jest jako tako kumaty i zakupić nadajnik z dwoma odbiornikami. Na stronie producenta chyba nie ma ceny odbiorników na Europę.
Cena jest taka sama dla obu wersji tylko trzeba zaznaczyć przy zakupie że ma być na Europe. Jeśli by szło bezpośrednio do nas to na pewno doliczą cło i pewnie VAT ale to już trzeba by dzwonić do Urzędu Celnego.
nie chce zakladac nowego topika a poszukac nie moge...
jest cos co wyzwala krocej niz 1/250 ?
RadioPopper cena za dwa odbiorniki plus nadajnik trochę powala 2200zł nie licząc przesyłek od "kuzyna"
RadioPopper cena za dwa odbiorniki plus nadajnik trochę powala 2200zł nie licząc przesyłek od "kuzyna"
Wygoda kosztuje :(
no właśnie o tym tu mowa - radiowo tylko radiopopper i PIXEL, natomiast nie radiowo su800 i lampiszony SB/metza
marszull
06-09-2010, 21:49
czy radiopopperem mozna strerowac grupa lamp za pomoca radia czy tylko glowna, a reszta komunikuje sie za pomoca przedblyskow (tak jest w pixelu)
to i tak cena dobra bo za 2 PW do lamp i nadajnik na body z zone controlerem do canona wychodzi jakieś 3000..
czy radiopopperem mozna strerowac grupa lamp za pomoca radia czy tylko glowna, a reszta komunikuje sie za pomoca przedblyskow (tak jest w pixelu)
Radioppoper działa dzięki przedbłyskom, które przesyła na odległość za pomocą "radia". Można sterować grupami, tzn. jak masz lampę zewnętrzną na sankach to są trzy grupy A, B i C, przy sterowaniu wbudowaną tylko dwie grupy A i B.
marszull
07-09-2010, 16:37
Radioppoper działa dzięki przedbłyskom, które przesyła na odległość za pomocą "radia". Można sterować grupami, tzn. jak masz lampę zewnętrzną na sankach to są trzy grupy A, B i C, przy sterowaniu wbudowaną tylko dwie grupy A i B.
Dzieki, wlasnie obczilem ze maja instrukcje na stronie, i ladnie wszystko opisane ;)
czyli cos takiego nad czym pracuje nasz forumowy kolega Art Erie ;)
Dzięki Jachu, czegoś takiego właśnie szukałem. :grin:
ludzie! chyba cud się zbliża!
http://optyczne.pl/3436-nowo%C5%9B%C4%87-PocketWizard_MiniTT1_i_FlexTT5_dla_Nikona.html
Paplają już od roku że "już za chwileczkę już za momencik tyryryry tyryryy kącik z Pan Kracym..."
hehehe - ja to wiem niestety bardzo dobrze :( - dlatego ująłem że "chyba się zbliża" , ale miło z ich strony że jakiekolwiek info dali :)